Slovenija

Aleksandra Pivec odstopila z mesta ministrice, odhaja tudi iz DeSUS

Ljubljana, 05. 10. 2020 07.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Račič, STA, Mirko Vorkapić
Komentarji
2063

Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec je tik pred razpravo poslancev in glasovanjem o razrešitvi odstopila sama. Prav tako je napovedala izstop iz stranke DeSUS. Ob tem se zastavlja vprašanje, na kakšen način in v kateri stranki bo uresničevala svoje napovedi o nadaljevanju politične kariere. Njeno razrešitev je na pobudo DeSUS predlagal premier Janez Janša, ki je obvestilo o odstopu Pivčeve že poslal v DZ.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pivčeva odhaja
    06:08
    Iz 24UR: Pivčeva odhaja
  • Odstop Aleksandre Pivec z mesta ministrice za kmetijstvo
    00:49
    Odstop Aleksandre Pivec z mesta ministrice za kmetijstvo
  • Iz SVETA: Aleksandra Pivec odstopila
    03:58
    Iz SVETA: Aleksandra Pivec odstopila

 

Aleksandra Pivec, kot je dejala, želi s svojim odstopom olajšati odločitev tistim poslancem, ki znajo ceniti rezultate njenega dela in so se znašli pred zahtevno odločitvijo, ko bi se morali zaradi političnih preračunavanj odločiti drugače, kot jim narekuje vest. "Ker vas na očeh javnosti ne želim postaviti v položaj, ko morate spregledati dobro delo in se odločiti drugače zaradi političnega dogovora, sem sprejela odločitev, da podam svojo nepreklicno odstopno izjavo z mesta ministrice," je dejala. Po njenih besedah odstopa tudi, ker ne želi, da ji z glasovanjem sodi politika, "ki ne sprejema posameznikov, ki si prizadevajo delati v dobro ljudi in ne političnih elit ali posameznikov".

Svoje delo je ocenila kot dobro, hkrati pa je kot dobro ocenila tudi delo vlade, v kateri je bila ministrica: "To je bilo moje delo v tretji vladi in mirno lahko povem, da je bilo delo te vlade najbolj uspešno in učinkovito, kar dokazujejo tudi naši doseženi rezultati."

Iz DeSUS pa Pivčeva, kot je dejala, odstopa, ker poslanski skupini stranke ni bil zadosti njen odstop z mesta predsednice stranke in je iskala nadaljnje možnosti za njeno "odstranitev iz političnega prostora z današnjim predlogom za razrešitev, kljub temu da smo v vladi uspešno izpolnjevali koalicijske zaveze".

Še vedno se, kot je dejala, v stranki ukvarjajo tudi s tem, da bi ji onemogočili kandidirati za predsednico na prihodnjem kongresu DeSUS, kljub temu da za njeno kandidaturo "še vedno obstaja podpora terena in kljub temu da so z dosedanjimi dejanji že pripeljali do tega, da so številni odbori in posamezniki že pripravili svoje odstopne izjave iz stranke, kar vodi do njenega popolnega razpada".

"Zdaj se išče tudi možnosti, za mojo izključitev iz DeSUS. Ta trud vam želim, dragi poslanci, prihraniti in vam sama izročam svojo izstopno izjavo iz DeSUS z današnjim dnem," je dejala. S svojim odstopom je Pivčeva želela prehiteti DZ, da bi glasoval o predlogu predsednika vlade za njeno razrešitev, ki so mu sicer v današnji predstavitvi stališč poslanskih skupin napovedale podporo vse stranke v DZ, razen SNS.

Pivčeva se je sicer pred sejo DZ svojim podpornikom oglasila prek Facebooka, kjer je zapisala, da zaključuje priprave na "dan, ki predstavlja pomembno prelomnico ne samo za mene osebno, ampak je pomemben mejnik v političnem prostoru Slovenije". Ponovno je poudarila, da je za njo dolgo obdobje "medijskih in političnih diskreditacij" in da je "očitno postala moteč element slovenskega političnega prostora".

Svojim podpornikom se je zahvalila. "Tistim, ki me boste na moji poti na zadnjo 'sodbo' pospremili v Državni zbor, naj povem, da mi boste s tem dali še dodaten pogum in moč, da svoje zadnje dejanje opravim odločno in pokončno, kot zmorem in znam," je zapisala in dodala, da bo ta dan "pomenil zgolj konec ene od mojih življenjskih poti".

Pivčeva pa, kot še lahko sklepamo iz njenega zapisa, namerava ostati v politiki: "Moj umik ne pomeni konca mojega političnega delovanja, ampak predstavlja zgolj izziv za nov začetek."  Pred državnim zborom so jo pričakali podporniki. 

Pivčeva se je morala poleti soočiti z očitki zaradi prepletanja službenih in zasebnih obveznosti ob njenih obiskih na Krasu in v Izoli. Ker je izgubila podporo poslanske skupine in sveta stranke, je odstopila kot predsednica DeSUS, a ostala podpredsednica vlade in kmetijska ministrica.

Sama s te funkcije sprva ni želela odstopiti, zato je svet stranke na pobudo predvsem poslancev DeSUS premierju Janezu Janši predlagal njeno razrešitev. Pivčeva je na drugi strani ocenila, da gre za njeno "diskreditacijo in likvidacijo" z vseh funkcij mimo vseh političnih in demokratičnih standardov.

Najverjetnejši naslednik Pivčeve je državni sekretar na kmetijskem ministrstvu Jože Podgoršek, ki je za sobotno Delo potrdil, da se je že sestal z Janšo.

Ministre imenuje in razrešuje DZ na predlog predsednika vlade. Minister je razrešen, če predlog za razrešitev podpre večina poslancev, ki so glasovali. DZ je do zdaj ministre razrešil v šestih primerih, in sicer štirikrat na predlog predsednika vlade, dvakrat pa po interpelaciji.

Sejo so na predlog poslanca NSi Jožefa Horvata prekinili, a le do 18. ure. Čakali so namreč na obvestilo o odstopu ministrice, ki ga mora podati predsednik vlade. Podpredsednica DZ Tina Heferle (LMŠ) namreč točke ni želela dokončno prekiniti, dokler DZ ne bo prejel tega obvestila. Njeno strogo sledenje poslovniku DZ je, kot kaže, posledica nezaupanja ob nedavnem odstopu ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, o katerem DZ nikoli ni bil obveščen. Janša je po prekinitvi seje DZ obvestil o odstopu ministrice. Državni zbor se je tako tudi uradno seznanil z odstopom ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandre Pivec, nato pa zaključil današnjo sejo. 

'Gre za najbolj pritlehno rušenje politika v zgodovini Slovenije'

Aleksandra Pivec je sicer ob začetku seje povedala, da "primer tako načrtnega in pritlehnega rušenja posameznega politika v zgodovini samostojne Slovenije težko najdemo". Poudarila je, da to ni konec njenega političnega delovanja, temveč "zgolj izziv za nov začetek".

Kot je dejala, današnji dan predstavlja zaključek dolgega obdobja "medijskih in političnih diskreditacij Aleksandre Pivec, ki je očitno postala moteči element slovenskega političnega prostora". Rušenje se je po njenih besedah stopnjevalo vse od njene kandidature za predsednico DeSUS.

Poudarila je, da je pri delu niso vodili interesi stranke in političnih elit: "Od mene ste pričakovali več bonitet za posameznike v stranki in ostale politične elite. Moje nasprotovanje temu je očitno prepoznano kot napaka, vendar bi to po mojem prepričanju moralo postati model delovanja vsakega resnega politika."

"Nekaj rezin pršuta, kozarec terana in naša nočitev so postali največji korupcijski škandal v Sloveniji," je dejala in opozorila na številne druge primere korupcije v državi, ki so po njenih besedah bistveno bolj problematični, a očitno ne za širšo javnost. "Tukaj si ne zatiskajmo oči. Ravno moj boj proti korupciji v slovenskih gozdovih in razkritje kraj lesa iz njih je eden glavnih vzrokov, zakaj zahtevate mojo razrešitev. Namen razrešitve je, da se zadevi ne pride do konca," je dejala in poudarila, da je ministrstvo pod njenim vodstvom doseglo nekatere dobre rezultate. 

Poslanci DeSUS so sicer po predstavitvi stališča poslanske skupine zapustili dvorano in razprave ob razrešitvi ministrice ne bodo poslušali.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Poslanec LMŠ Robert Pavšič je povedal, da je predsednik vlade dobro vedel, kam ta saga pelje. "Vedel je, kako bo to vplivalo na DeSUS in da bo s tem preusmerjal pozornost od bistvenih težav. Tudi od tega, da njegova vlada Slovenije ni v zadostni meri pripravila na drugi val epidemije." Ob tem je dodal, da ministrica zagotovo ne bi bila razrešena, če bi bila Pivčeva članica stranke SDS. Pavšič je ob tem dodal, da Pivčeva še vedno misli, da ni storila ničesar narobe.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2063)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Miran1960
09. 10. 2020 19.43
-1
by, by pa ciciolino s sabo vzemi.
vlahov
09. 10. 2020 14.47
+0
Kaj je naredila ? Na banki imam še vedno napisano 314, 64 e invalidne pokojnine ...kot 329.000 ostalih upokojencev . 800e je prag med revščino in .... Najbolje da izvolimo Avstrice za šefa , predsednika ...
Zanesenjak
07. 10. 2020 13.24
Sami mački, ki se borijo za ne vem čigav blagor. V Sloveniji politika res nima statusa.
Amasakul
06. 10. 2020 10.32
-1
Kod je naslednji kandidat ..................... vlada komplet .
avioo
06. 10. 2020 13.24
+1
Aleksandra najboljša,po Našemu Janezu bo 100% predsednica.
Severovzhod
06. 10. 2020 10.22
+0
Karfiola je zgnila!
zmago56
06. 10. 2020 10.18
-1
Pivčeva ni ravno svetnica, toda koga bo sedaj opozicija za tarčo vzela? Dobro bi bilo da še koga od svojih, saj imajo pri sebi še veliko večje grešnike kot je Pivčeva.
pkj
06. 10. 2020 11.26
masni
06. 10. 2020 10.14
-1
Res je zanimivo spremljati poslance levega pola z podporo kvazi televizij kot sta Rtv in POP TV .Njih ne zanima Jankovičevih 60 milijonov odpisa,milijonska škoda ,ki jo je ustvaril Židan v Slovenskih gozdovih,bančna luknja ,Teš itd se pravi zagonili so milijarde ampak zobe si pilijo zaradi narezka in prenočišča Pivčeve.Se pravi ne sekirajo se zaradi 3.milijard ampak jih boli 500 eur.Ko je poslanec Breznik popil malo preveč,malo čez 1promil je bilo za znoret ,tako so na levem polju udrihali preko medijev čez njega ,ampak glej ga zlomka Violeta Tomič, ki je napihala 2 promila ni bila deležna nikakeršne graje ali komentarja v Slovenskih levih medijih.Mislim ,da bo zaradi tega zelo užaljena.Delam v veliki firmi in na leto dobimo veliko političnih in gospodarskih obiskov in v 30 letih nisem videl, da bi kateri od teh sam plačal kosilo ali večerjo.
resslovenka
06. 10. 2020 10.00
+9
Gospa Aleksandra Pivec. Za vse kar ste naredili (ali tudi ne) ste bili odlično plačani. Ne igrajte zaboga žrtev. Seveda Vaš primer ni edini, to nam je jasno. Pokazali bi račune, ko je bil čas, pa vsega, tega ne bi bilo treba ne vam, ne nam. Vse kar se je dogajalo pozneje, vam je bilo v pogubo. 😎
resslovenka
06. 10. 2020 09.45
+11
No priznati je treba nekaj. Dobro se je poigrala z nami, davkoplačevalci. Ne bo odstopila, bo kandidirala, ni storila nič v nasprotju z moralnimi vrednotami, je kolaterakna škoda nekih političnih apetitov, koruptivnih oseb določenih strank.... Dobro je delala, v dobro kmetov, gozdarjev,.... Pozabila je dodati... In same sebe. In ostaja v politiki. Bo ustanovila novo stranko? Bo vstopila v SDS? Njena stvar. Ne naša. Ali pač tudi naša? 🤔 Je na koncu odstopila, kar bi lahko že na začetku, pa ni. Z razlogom. Kajti nič se ne zgodi brez razloga. Posvetila se bo družini, v miru uživala nadomestilo ministrske plače (kar seveda presega večkratnik minimalca) in kovala načrte za nov naskok v politiko. Samo mal bo morala pazit, da komu ne bo hodila "v zelje". SLS npr. 😊 Ji je pa uspelo nekaj. To je, "pokopat" Desus. To ji je pa treba priznati. 😎
jesenvoyo
06. 10. 2020 10.20
+1
Desus so pokopali njegovi poslanci, pa Gantar.
poserjemsenavas
06. 10. 2020 09.44
+3
PRAV JE POVEDALA, NAJ SE RAZIŠČE KRAJA LESA.
jesenvoyo
06. 10. 2020 10.21
+0
To pa ni pršut, pa malo denarja, da bi se splačalo razčistit.
avioo
06. 10. 2020 13.27
jesen,a si ti tudi kradel les ali kaj drugega,lahko kamen vržeš??
nemo1
06. 10. 2020 09.44
+4
Golobek
06. 10. 2020 09.43
+6
Desus 🤣🤣🤣🤣in Pivčeva kako so jo nakresnili🤠🤠🤠🇸🇮🇸🇮🇸🇮
yanay
06. 10. 2020 09.42
+5
Mislim, da Aleksandra ne bo dolgo brez službe. Janez bo zanjo ustanovil novo agencijo.
Jenkec
06. 10. 2020 09.42
+9
Najboljše za nas da nove izzive poišče v mađarski politiki
MANKEC
06. 10. 2020 09.52
-1
zalitasve?ka
06. 10. 2020 09.35
+5
Kam se bo zdej uvalila?
avioo
06. 10. 2020 13.28
prizdravi
06. 10. 2020 09.33
+11
Skrajni čas je že, da se farsa okrog te nepomembne ženske neha. Pomembno je samo dejstvo, da je stranka Desus izigrala svoje volilce. Pri tem spet ni pomembna usoda Desusa, saj si je s prevaro volilcev zasluženo izkopal grob. Pomembno pa je, da bo zaradi te prevare (in SMC-jeve) še več volilcev ostajalo doma - kaj to pomeni za volilni izid, pa je jasno.
borjac
06. 10. 2020 09.27
+11
Pivčeva je odlično opravila nalogo , katero ji je naročil Janša, DeSUS je razbila na prafaktorje in še bo delala na tem.
avioo
06. 10. 2020 13.30
BRAVO 🌹ALEKSANDRA🌹,DOBRO SI CEPCE ŠOLALA😂🤣😛
pravisprehajalec
06. 10. 2020 09.27
-2
Zamočiš Teran, zamočiš Pršut. Nič se ti ne zgodi, ker si "naš". Orwellovski svet levičarstva....
resslovenka
06. 10. 2020 09.50
+7
Številne zgodbe vseh naših vlad. Ne samo pršut in teran. Tud maske, orožje., razprodaja državnega premoženja, uničenje gospodarstva, zgodbe novodobnih slovenskih miljinarjev, ki še nedolgo nazaj nisi imeli česa, dokazati... Itd. 😎
resslovenka
06. 10. 2020 09.50
+3
pravisprehajalec
06. 10. 2020 10.31
-3
Stvari morava gledati 75 let nazaj. Gopspodarstvo je bilo pa uničeno že leta 1990.
Brcavrit
06. 10. 2020 09.25
+6
Pivčeva odkrito blati delo Janeza Janše v preteklih dveh vladah že z izjavo, da nobena vlada ni naredila toliko dobrega kot ta. To pomeni, da Janez prej ni naredil nič, zdaj pa malo.
Aligator11
06. 10. 2020 09.28
+8
V resnici pa ne bo do konca svojega patetičnega lajfa naredil za slovence NIČ.
oježeš
06. 10. 2020 10.29
+1
Ne pozabi, da je politika ku... Politiki pa odlično živijo vseh sort laži. Spomni se na Rupla, kako je označil Janšo, zdaj pa upa, da bo pod njegovim vodstvom spet rehabilitiran in znova prišel v politiko. Vsak tolče po sosedu, ko pa pride k njemu so ga polna usta hvale. Tudi v realnem življenju med normalnimi ljudmi, bolj strašljivo je v politiki, ker nam ti krojijo življenje in istočasno kažejo, da jim kot državljani nismo mar. Če ne maraš soseda se ga pač izogneš, politik ti na silo kroji življenje, hočeš ali nočeš. In skrajni čas je že, da se najdejo politiki, katerim bomo vsi državljani mar in bodo delali v naše skupno dobro, ne le za sebe in svoj egoizem. To pa pomeni, da rabimo politike, ki bodo znali združevati ljudi.
pravisprehajalec
06. 10. 2020 09.25
-1
Za 400 Eur te linčajo 2 meseca zapored, za 30 milijonov pa dobiš le majhno novičko. Levičarski Razredni boj za oblast pač....
Aligator11
06. 10. 2020 09.30
+11
Praviš, jajo trguje z orožjem za mastne pare in nikomur nič, ta uboga nekoristna reva pa leti za 400 eur...
pravisprehajalec
06. 10. 2020 09.48
+2
resslovenka
06. 10. 2020 09.53
+3
Včasih so rekli "kdor se okoristi za, 1 euro, se ne bo ustavil". Pa še kako res je. 😎
jesenvoyo
06. 10. 2020 10.28
+2
Ker je vseh veliko, bi morali začet ustavljat one od 100000 € naprej, pa na koncu tiste za 1€. Pri nas je žal obratno.
avioo
06. 10. 2020 13.31
avioo
06. 10. 2020 13.33