Slovenija

Pivčeva po pozivu k odstopu odgovarja: Takšna odločitev bi bila preuranjena

Ljubljana, 10. 08. 2020 06.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maruša Slana, N.P., STA
Komentarji
2730

Ministrica za kmetijstvo in predsednica DeSUS Aleksandra Pivec, ki se je znašla pod plazom očitkov zaradi gostovanj v službenem času in nejasnosti, kdo jih je plačal, je svoje junijsko gostovanje v podjetju Vinakras in v Izoli pojasnjevala poslanski skupini svoje stranke. Poslanci DeSUS ji, kot so zatrdili, ne verjamejo več, zato so ji predlagali, naj nemudoma odstopi. A Pivčeva meni, da je za sprejemanje tovrstnih odločitev še prezgodaj.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Dva svetova
    03:53
    Iz 24UR ZVEČER: Dva svetova
  • Iz 24UR ZVEČER: Ivo Vajgl o aferi Pivec
    05:21
    Iz 24UR ZVEČER: Ivo Vajgl o aferi Pivec
  • Iz 24UR: DeSUS ostaja v vladi
    01:36
    Iz 24UR: DeSUS ostaja v vladi
  • Iz 24UR: Razpad stranke DeSUS?
    03:01
    Iz 24UR: Razpad stranke DeSUS?
  • Iz 24UR: Ali Pivčeva še uživa podporo Janeza Janše?
    01:12
    Iz 24UR: Ali Pivčeva še uživa podporo Janeza Janše?
  • Iz 24UR: 'Stranka je več kot poslanci'
    03:05
    Iz 24UR: 'Stranka je več kot poslanci'
  • Iz SVETA: Pivčevo pozivajo k takojšnjem odstopu
    04:00
    Iz SVETA: Pivčevo pozivajo k takojšnjem odstopu

Kot je uvodoma na današnji novinarski konferenci povedal vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša, je predsednica stranko prevzela na zadnjem kongresu, a se nekaj mesecev kasneje močno oddaljujejo od ciljev in vrednot stranke. Stranka DeSUS je danes postala stranka afer, je dejal Jurša, kar se do zdaj še nikoli v zgodovini stranke ni zgodilo. 

Tega poslanci ne morejo sprejeti in predsednici ne verjamejo več. Kot visoka vladna funkcionarka je namreč po njihovem mnenju dolžna plačevati svoje račune. Pri tem je Jurša poudaril, da Pivčeva ni dajala pomena poslanski skupini, zato so ji predlagali, naj nemudoma in nepreklicno odstopi kot predsednica stranke. 

V kolikor ne bo odstopila, poslanci predlagajo svetu stranke, da ji izreče nezaupnico. Jurša je ob tem poudaril, da to ne pomeni konca stranke DeSUS, ampak da se bo le ta v prihodnje utrdila. 

Poslanec Robert Polnar je dejal, da ga je izrazito zmotila drža predsednice. "Ona je sveto prepričana, da njej kot ministrici pripada, da ji drugi plačujejo račune," je povedal. Pivčeva jim na sestanku ni dala konkretnih odgovorov, je pa ubrala značilno taktiko v takih primerih, in sicer relativizacijo zadev. "Vse je dovoljeno, filozofija sprejemljivosti vsega je na pohodu." Dodal je, da mu je izpod ravni osebnega dostojanstva, da se ukvarja z računi Pivčeve, saj ga to tudi ne zanima. A skrbi ga, da se ta oseba ne zaveda, da je dolžna svoje račune plačevati sama.

Kot je dejal, ni spremenil svojega stališča o Pivčevi, kot ga je imel ob njenem prevzemu vodenja stranke. Takrat je uporabil frazem o "vezanju otrobov in prispodobo o kvašenju neslanosti". 

Poslanska skupina Pivčeve ne podpira več.
Poslanska skupina Pivčeve ne podpira več. FOTO: Aljoša Kravanja

Jurša je pojasnil, da so se danes usmerili le v delo stranke DeSUS in položaj Pivčeve na mestu predsednice. Niso govorili o njenem delu na mestu ministrice ali podpredsednice vlade. Kaj se bo zgodilo v prihodnjih dneh, tednu, mesecu, je po njegovih besedah vprašanje, na katerega verjetno nihče od njih nima odgovora. Če jih bo Pivčeva upoštevala in odstopila, bodo nato morali znotraj stranke najti nekoga, ki bo začasni predsednik. Na kongresu bodo kasneje izvolili novo predsednico ali predsednika. 

Govorec stranke DeSUS Janez Ujčič je na drugi današnji izjavi za medije stranke DeSUS uvodoma povedal, da se je danes sestalo vodstvo stranke in sprejelo stališče, da bo še ta teden zahtevalo pogovor s poslansko skupino o prihodnosti stranke. Kot je dejal, ni mogoče pristajati na takšne trditve poslancev, ki so najprej odgovorni svojim volivcem in vodstvu stranke. 

Pivec: Odločitev o odstopu bi bila preuranjena, imam podporo Janše

Kasneje je spregovorila predsednica Aleksandra Pivec, ki je dejala, da še ne bo odstopila. Takšna odločitev bi bila namreč po njenem mnenju preuranjena, saj je bila s stališči poslancev seznanjena nekaj trenutkov pred tiskovno konferenco. 

"Ne gre za vprašanje mojega odstopa, ampak za vprašanje prihodnosti stranke. Zato je treba razmisliti, kaj je dobro za stranko, za njeno prihodnost in potem sprejemati nadaljnje odločitve," je na novinarski konferenci povedala Pivčeva. Ob tem pa dodala, da je "stranka več kot vodstvo in poslanska skupina, naše članstvo je širše in prihodnost stranke mora biti v prvem planu vseh".

Če bo šla odločitev stranke v smer, da mora odstopiti, pa se bodo pogovarjali tudi o sklicu kongresa, na katerem bi imenovali novo vodstvo. Poslancem je sicer danes predstavila vso dokumentacijo. Prinesla jim je vse račune, a je imela občutek, da poslanci njenih pojasnil niso želeli sprejeti. Vse dokumente so ji namreč vrnili. 

Ministrica očitke zavrača. Zagotovila je, da nikoli ni in ne bo izkoriščala položaja ministrice za koristi sebe ali svojih bližnjih. Sama sicer pravi, da ni naredila nobenega nezakonitega dejanja, vse pa je zdaj v rokah KPK, ki preiskuje posredovano dokumentacijo. 

Aleksandra Pivec meni, da ni storila nobenega nezakonitega dejanja.
Aleksandra Pivec meni, da ni storila nobenega nezakonitega dejanja. FOTO: Aljoša Kravanja

Pivčeva je s predsednikom vlade Janezom Janšo že govorila, ta pa ji je zagotovil, da ima njegovo podporo. Še enkrat je poudarila, da je sama plačala vse račune, normalno pa se ji zdi, da se v primeru obiskov funkcionarjev na kakšni kmetiji ali v podjetju kakšna stvar v imenu gostitelja poravna. "Nisem edina, ki je dobila kakšno kosilo v imenu gostiteljev. Če želimo to urediti, bo treba postaviti jasna navodila," je dejala.

Komentirala je tudi padec podpore stranki in njej sami v danes objavljeni javnomnenjski anketi Dela, ki ga pripisuje notranjim trenjem v DeSUS. Sama sicer še vedno verjame v velik potencial stranke.

Podpredsednica vlade, vodja stranke DeSUS ter ministrica za kmetijstvo Pivčeva se je zadnje tedne na tnalu znašla zaradi svojih junijskih gostovanj in plačila nočitev najprej v podjetju Vinakras, zatem pa še v Izoli. Na gostovanjih je prepletala službene obveznosti z zasebnim življenjem. O obeh gostovanjih predhodni preizkus vodi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK).

Vodja poslanske skupine Franc Jurša je v odzivu napovedal, da bo povprašal poslance, ali ima smisel, da se še enkrat sestanejo. Tako zdaj težko reče, ali se bodo.

Iz vodstva stranke ga ni še nihče danes po novinarski konferenci kontaktiral, je pa po Jurševih navedbah precej odziva članstva. Bolj ali manj poslansko skupino podpirajo pri odločitvi in pozivu predsednici k odstopu, je pojasnil. Strinja se sicer z izjavo Pivčeve, da je "stranka več kot vodstvo in poslanska skupina", vendar pa je spomnil, da so poslanci ena od pomembnih skupin v stranki.

Zadnjo besedo o Pivčevi usodi bo očitno izrekel svet stranke, ki bo po navedbah predsednika Tomaža Gantarja predvidoma med 20. in 27. avgustom. 

DeSUS predlaganih sprememb medijske zakonodaje ne bo podprl

Na koncu sta Ujčič in Pivčeva spregovorila še o predlaganih spremembah medijske zakonodaje. Kot je dejala Pivčeva, so oblikovali začasno delovno telo, ki je pregledalo sveženj predlogov. V stranki so mnenja, da predlaganih ukrepov ne bodo podprli, še posebej če predlagatelj ne bo ustrezno argumentiral sprememb. Vsaka demokratična država mora imeti svobodno novinarstvo, je dodala Pivčeva. 

Predlagane spremembe medijske zakonodaje so po presoji strokovne delovne skupine škodljive za javni servis RTV Slovenija, saj posegajo v finančno in programsko neodvisnost zavoda. Posebej izpostavljeni so predvsem tisti členi novele Zakona o medijih, ki RTV Slovenija nalagajo, da z izvršljivo odločbo nakazuje sredstva drugim medijem. Vprašljiv je tudi 39. člen Zakona o medijih, ki poenostavljeno govori o povišanju t.i. RTV naročnine za potrebe novega sklada. V DESUS ne bodo pristali na nobeno povišanje naročnin, še posebej ne za upokojence, so dejali. 

Zato se bodo v stranki DeSUS v vseh nadaljnjih postopkih s predlogi in pripombami, ki so nastali v delovni skupini stranke, odločno uprli nekakovostni reformi medijske zakonodaje ter zagovarjali transparentno, strokovno in kakovostno reformo, so še dodali. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2730)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zibertmi
07. 09. 2020 18.29
+1
preuranjeno je edino njeno ustoličenje.kljub njenimi simpatijam do desnih strank in vprašljivih poslih so jo v desusu postavili na čelo in manekenka jih je lepo popeljala skupaj s počivalškom v naročje janše in s tem stranko skoraj sigurno na naslednjih volitvah tako kot smc in verjetno tudi podkupljivega plemenitega,potisnila pred prag parlamenta
20nz
11. 08. 2020 18.34
+2
Groza je to kar se dogaja v politiki. Ze od nekdaj je tako, vendar so nam informacije bolj dostopne kot pa 20let nazaj. Karkoli napišem me boste soltirali v levico ali pa desnico nisem pa pravzaprav nič od tega, večina je pohlepnih in gleda na svojo korist. Vendar je desnici in levici oz. vsem nam, ki se nimamo za opredeljene skupno to, da želimo boljšo vlado, bolj pristno, vlado, ki bo naredila nekaj za nas, iskreno me ne moti, če kaj pokradejo(vsak bo nekaj pokradel), ampak mislim, da bi ljudje jih bolj cenili, ce ne bi povnili samo svojih žepov, temvec tudi naše. Vsi bi bili bolj zadovoljni, da bi tudi mi imeli kaj od tega. Grozno se mi zdi, da ljudje z plačo +5000e, nimajo dovolj, sama nevem kako bi to zapravila, ker človek ne rabi toliko denarja za normalno in prizemljeno življenje. naprimer človek ki dela pa 41 let ima 500e pokojnine. Pa kva ste f*knjeni vsi skupaj, še vedno govorim o politiki ne pa.o ljudeh, ki se dejansko trudijo, da dobijo 5000e plače,.. enostavno si je to plačo treba zaslužit, ne pa.se zibat na stolčku in na vsake tolko še kaj pokradit... Nerazumem, zakaj rabi pomoč ga. Pivec s takšno plačo, zakaj ne bi mame samohranilke razvajali tako kot so pivčevo, definitivno bi si takšna ženska bolj zaslužila? V naši politiki je narobe vse, zakoni se spreminjajo iz dneva v dan če si le malo intelektualec lahko obrneš VSAK zakon sebi v prid. In to je narobe, ker se zakone izkorišča,... je prav, da so v politiki vedno iste osebe? Zakaj ne damo priložnost mladim, dajmo v politiko 3/4 mladih in 1/4 starih. Spoštujmo se in dajmo se učiti(mladi od starejših in starejši od mlajših), ampak ne to ne gre tako, ker so slovenci zagledani sami vase in je pomebno, da imam JAZ več kot ti. Za vse je dovolj, če bi tisti, ki imajo preveč dali tistim, ki imajo manj. Najbolj me pa straši, da se ljudi da tako hitro podkupit in nihče ne sledi več svojim načelom! Kako bo sodnik nekaj pošteno presodil, če je podkupljen? Žalostno je, da nimajo spoštovanja sami do sebe, niti do nas, ki smo jih naredili to kar so! No če Vas pa.zanima sem za slovensko politiko in ne madžarsko! Ampak sem za boljše življenje ljudi kot pa za ljudi, ki se pozabavajo. Ga. Pivec se je pa verjetno zavedlaa kakšna je njena odgovornost v politiki, in če zaj*beš, sprejmi odgovornost! Nihče te ni silil v takšno početje, je pa lepo živet na račun drugega, ampak sama imaš dovolj visiko plačo in ne rabiš pomoči drugih!
top01
11. 08. 2020 13.56
+11
Ga. Pivec je res prava arogantna učenka JJ. Nič ji ne pride do živega!! Niti da je ne podpirajo poslanci Desusa, niti volilci.....Rine naprej s svojimi izgovori. Čez vikend je morala uredit in ponarejat vso dokumentacijo zase, svoja sinova in še prijateljico sina. Bruh...bruh...
janmar1234
13. 08. 2020 09.22
-2
Vaš problem je, ker desna vlada, vlada izvrstno, težko je to doumeti, počasi pa bo šlo, tudi v levo misleče.....
prost1
11. 08. 2020 11.53
+8
"Ne gre za vprašanje mojega odstopa, ampak za vprašanje prihodnosti stranke. Zato je treba razmisliti, kaj je dobro za stranko, za njeno prihodnost in potem sprejemati nadaljnje odločitve" V teh dveh stavkih je srž problema.Misliti bi morala na državo, ne na stranko.
janmar1234
13. 08. 2020 09.23
Mladi? Plasto
11. 08. 2020 11.11
+11
ženska je izjavila , da je plačala sama 23 ga .... dejansko je potem plačala 24ga ..... eklatantna laž ...... kdor laže tudi krade !!!! ...... to , da se pa izgovarja na zakonodajo in da ji je etika tuja in morala popolna neznanka je pa itak znak , da je v družbi princa teme :D , velikega vodje , naxi kriminalca, velikega vodje , dosmrtnega voditelja SDS janeza janše .....
janmar1234
13. 08. 2020 09.24
-2
Vaš problem je JANŠA ne pa Pivčeva.... 😂 😂 😂 😂
mosqito
11. 08. 2020 11.07
-9
V SLOVENIJI...je edina prava resnica...... vladajo lahko samo Levi privilegiranci in njihovi sponzorji. V davčnih oazah in na Švicarskih računih, je OGROMNO denarja in zlata, še iz udbovsko partijskih časov....miljard pa iz divjega lastninjenja bivših partijskih mogotcev....isto kot v Rusiji, Putinov KGB kolegi. S tem denarjem se izdatno financira Pro leve,oz režimske medije, ki po ukazu diskreditirajo, oz zaščitijo izbrane ljudi. Živ dokaz je v DESU....Po Pivčevi z vso silo, sedaj ko je desno sredini. .....Prej so jo pa kljub aferi z nekaj 10000€ SAMI IZVOLIL. ...
Mladi? Plasto
11. 08. 2020 11.13
+9
dej prosim naštej te proleve medije ,ki pišejo po navodilih , kot trdiš :D ?
mosqito
11. 08. 2020 11.27
-12
Poglej...ne da se mi eno uro pisarit.... pišem lahko samo o dveh, ali treh, KI NISO. ČE NE PREPOZNAŠ IZ VESOLJA, KATERI SO, potem si v SLOVENIJI morda samo en teden.
Mladi? Plasto
11. 08. 2020 11.29
+10
hehehe .. opranoglavec :D ... za vas so itak samo nora tv(ki dokazano objavlja potvorjene posnetke :D ) , reporter in demokracija :D ..... usmerja vas pa mađar ,ki daje dnar :D .... prodančki in izdajalčki ......
mosqito
11. 08. 2020 12.35
-7
EVO...se vidi...tipičen LEVAK....takoj zmerja,opravlja,žali....se vidi demokracija po Levičarsko... Glej,tud jaz znam bit nesramen...se vidi tvoja KULTURA...na nivoju neandertalcev.
maxsel
12. 08. 2020 19.52
oježeš
11. 08. 2020 10.55
+14
Že to veliko pove o Pivčevi in njej podobni. "Ne mislim odstopiti, imam polno podporo Janše." Medtem ko v tujini ob majhnih namigih o nepoštenosti funkcionarjev ti sami odstopijo in s tem zaključijo vse debate in nadaljnje polemike. Pri nas velja načelo, ko se prikopljem do javne funkcije, se bom na njej obdržal na vsak način, pa če naredim še več napak ali nepoštenih dejanj.
TNT4U
11. 08. 2020 10.46
+14
Imeti doktorat, biti na položaju ministra in prodati identiteto za 400 €, je to osebnost za katero verjamete, da dela "za narodov blagor" ? Imamo res tako nizke moralne norme ? Ne bi se čudil, če bi podporo takemu ravnanju dala Stranka pubertetnikov, žalosti pa, da daje podporo takemu ravnanju Stranka upokojencev, ki naj bi odražala izkušenost in zrelost. Spoštovani, to so moralne norme, ki nimajo barve, ne rdeče, ne črne.
resort
11. 08. 2020 10.43
+11
Bolj ko gledam, bolj se mi zdi, da je Pivčeva po podobi, primerna za predsednico kašne pionirske ali mladinske organizacije, Po podobi in po oblačenju, pa bi bila še za te malo preveč "afnanja".
cirenij
11. 08. 2020 10.31
+11
Ne gre se za 400 EU ampak za princip tako "velikega " in "pomembnega" politika, kot je Pivčeva. Ni važen izid preiskave, že glede na sum bi morala odstopit. Ona pa vsa korajžna in neobremenjena pred kolegi in TV ekrani. Kako se bo izteklo ni važno. V glavnem je stranki DESUS zakuhala prežganko.
mosqito
11. 08. 2020 10.36
-8
Tud pri PRISLUHIH glede Hrvatov pri Arbitraži....je bil sum, ki se je izkazal za resnico, da je ERJAVC RAVNAL MALOMARNO IN CELO V KORIST HRVATOV,....pa niti režimski mediji niti Levnuhar kamarila , NOBEDEN ni omenil odstopa Erjavca.
janmar1234
13. 08. 2020 09.27
-3
Pivčeva je carica za Desus, če bo odšla, je DESUS politično truplo.
felix58
11. 08. 2020 10.25
+16
Kdo pa tej ženski verjame, da ne laže, pa z njim res ne more biti vse v redu
travc
11. 08. 2020 10.19
+7
Leva feltna
11. 08. 2020 10.15
+11
Bivsi precednik: "ko mene ne bo vec se boste stepel za polozaj" Že 12 let to traja.....
felix58
11. 08. 2020 10.26
+3
Kdo je to "precednik" ? Mi precedimo tisto, kar se pač preceja
mosqito
11. 08. 2020 10.00
-5
Rdeči, brezzobi plemiči v radikalno LEVI Dražgoško visokoprivilegirani struji DESUS, se pod NUJNO morajo dokopat do vladnega korita. Njihovi SINOVI in VNUKI, navajeni PRIVILEGIJEV, KOMODITETE, seveda brez dela in truda, močno pritiskajo na svoje ostarele dedke in babice, da še iz sebe stisnejo zadnje prdce, preden se poslovijo od tuzemskega življenja.
Mladi? Plasto
11. 08. 2020 11.17
+5
kot veleva komunistična doktrina , je takoj potrebno najti nek vzrok , na katerega se obesi in na osnovi tega spremeni pozornost :D .... prebrano :D
sid11
11. 08. 2020 09.47
-3
Kaj pa ženske kvote pa to?? A zdej to ni pomembno. Na vse se bodo obesli, sm da bo šla...meni je ok, boljša ko Karl...kolk je blo pri njemu lapsusov, pa je bil nedotakljiv??!!
Mladi? Plasto
11. 08. 2020 11.15
+4
tebi sta etika in morala itak popolnoma tuji ...
NA LEVO ni OK
11. 08. 2020 09.38
+1
Sedaj ko je v tej desnosredinski vladi , je odslužena prostitutka za levo-rdečo opcijo, prej ko je bila v levi rdeči vladi pa je bila naj, naj sposobnejša in najbolj priljubljena političarka...Kljub veliki aferi z mnogo večjim zneskom v nahrbtniku, takrat ste jo rdeč-karji dvigovali v nebo.... Kdaj je prava??? Ko je , če je , kradla z leve. Takrat je bila odlična -za leve. Nisem ne v desno in ne v levo, sem za pošteno. Spremljam te komentarje in točno vidim, ni problem Pivčeva, problem je vlada, kjer levi niste zraven. To je osnovni in za vas nesprejemljiv problem. Rušite vse po vrsti, sam da se dokopljete nazaj do korita, pa tudi če "bivše" svoje.....
sinhron
11. 08. 2020 09.36
+23
Pivčeva nima kančka morale !Da pivčeva ne bo pristala na odstop je bilo pričakovati , morali jo bodo odstopiti ! Preden se je sešla s svojimi strankarskimi kolegi se je slišala z Janšo , ki ji je dal podporo . Torej moja trditev , da Pivčeva in Počivalšek ne sodita po značaju in dejanjih v nobeno pošteno stranko ampak v SDS !
miha pod
11. 08. 2020 10.34
-4
Še to ne veš. da je SDS edina, ki je poštena, res te nategujejo!
resort
11. 08. 2020 10.47
-2
Mladi? Plasto
11. 08. 2020 11.23
+4
@miha pod ...... ne se smešit .... govoriti o pošteni SDS , je isto ,kot trditi , da je satan dober :D
hotchilipoper
11. 08. 2020 09.23
+22
Pivčeva piva, nč pvačava,pil bi ga vsak hudič pvačov pa nč
borjac
11. 08. 2020 09.13
+30
Pivčeva je reagirala točno tako kot je realnost njenega političnega položaja, torej kot zvesta pripadnica sekte SDS, kar bo Jaša ukazal to bo naredila, ona je predsednica DeSUS-a samo na papirju in ne v srcu, pripravljena je uničiti stranko samo da bi ugodila politiki Janeza Janše.
miha pod
11. 08. 2020 10.36
-9
A ti take klanfe imaš za resno, daj spametuj se?
Mladi? Plasto
11. 08. 2020 11.23
+6
kaj mihec , je treba po ukazu ? otrobe pisat ? :D
slovenecavt
11. 08. 2020 09.13
-11
Levičarji so zahtevali nacionalizacijo podjetij. Res je treba povzeti levičarsko ideologijo TUJCEM ZASESTI VSE PREMOŽENJE IN JIH IZGNATI IZ SLOVENIJE