Slovenija

Pivčeva: Končna odločitev o sodelovanju v Janševi vladi konec junija

Ljubljana, 12. 05. 2020 14.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.P., 24UR ZVEČER, U.V.
Komentarji
1583

"V prihodnje bomo jasno dali vedeti, da se bo, če bodo vsebinska vprašanja ves čas motena z odpiranji ideoloških tem, pri katerih se razhajamo, na neki točki treba odločiti, ali ima smisel nadaljevati," napoveduje predsednica DeSUS Aleksandra Pivec. Dodaja, da bo končna odločitev sprejeta na seji sveta stranke, ki bo predvidoma konec junija. Že na seji sveta v tem tednu pa naj bi sprejeli določene meje sodelovanja v koaliciji, ki jo razdvajajo ideološke teme.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Aleksandra Pivec o mejah sodelovanja v Janševi vladi
    07:54
    Iz 24UR ZVEČER: Aleksandra Pivec o mejah sodelovanja v Janševi vladi
  • Iz 24UR: Razhajanja v DeSUS?
    02:13
    Iz 24UR: Razhajanja v DeSUS?
  • Aleksandra Pivec o nadaljnjem sodelovanju v koaliciji
    06:13
    Aleksandra Pivec o nadaljnjem sodelovanju v koaliciji

V zadnjih tednih naj bi se v stranki DeSUS širila napetost in pojavljalo nezadovoljstvo. Članstvo je sprva razburila nedavna Ukomova diplomatska pošta Svetu Evrope, ki je govorila o domnevno komunističnih slovenskih medijih. Sledil je Logarjev spremni dopis poročilu Evropski komisiji ter Janševa basen o vojni z mediji. O spornih zapisih v DeSUS niso bili obveščeni in poudarjajo, da ne gre za skupna stališče vlade. 

Tomaž Gantar je bil jasen, pod kakšnimi pogoji bo DeSUS ostal v koaliciji.
Tomaž Gantar je bil jasen, pod kakšnimi pogoji bo DeSUS ostal v koaliciji. FOTO: Bobo

Gantar: Če SDS ne bo spremenil načina dela, se v koaliciji ne vidimo več 

Po poročanju Dnevnika je zdravstveni minister iz vrst stranke DeSUS Tomaž Gantar dejal, da se, če največja vladna stranka ne bo spremenila načina dela in upoštevala zahteve stranke DeSUS, ti v koaliciji ne vidijo več. Ena od stvari, ki je za DeSUS "izjemno moteča", je po Gantarjevih besedah odpiranje ideoloških tem, k čemur se vedno znova zateka prav največja vladna stranka SDS, še piše Dnevnik. Zdravstveni  minister je sicer za četrtek sklical izredno sejo sveta stranke, na kateri bodo po njegovih besedah znova postavili zahtevo, da se ideoloških tem ne odpira. 

Na vprašanje, ali podpira Gantarjevo stališče do odhoda iz koalicije, če SDS ne bo prenehal odpirati ideoloških tem,  je Pivčeva v oddaji 24UR ZVEČER odgovorila: "Če ne bi podpirala tega, ne bi sklicali seje sveta. Svet stranke pa bo dal najini odločitvi legitimnost."  

Gantar je napovedal, da bodo na seji sveta postavili meje stranki SDS, kar zadeva odpiranje ideoloških tem. 

Po tem kriznem obdobju epidemije je čas za vsebinska vprašanja, pravi Pivčeva. "Na mizo želimo dati vsebinske predloge, ki smo jih zapisali v koalicijski pogodbi. Gre za zakon o demografskem skladu, ustanovitev urada za demografska vprašanja in zakon o zdravstvenem zavarovanju in dolgotrajni oskrbi. To so za nas ključne vsebine, zaradi katerih je DeSUS tudi vstopil v koalicijo. Seveda smo vedeli, da bomo imeli nekatere ideološke poglede različne, ampak glede na to, da so se ti začeli dogajati že precej kmalu, bomo v prihodnje jasno dali vedeti, da če bomo vsebinska vprašanja obravnavali in bodo ta stalno motena z  odpiranji ideoloških tem, pri katerih se razdvajamo, se bo na neki točki treba odločiti, ali ima smisel nadaljevati." 

Prav stališča, ki se objavljajo kot stališča vlade, ali gre za depeše ali spremne dopise, so nesprejemljiva, dodaja Pivčeva. "Druga zadeva je osebno izražanje mnenja, ki ga v demokratični družbi seveda lahko izkažemo, in tudi k temu lahko podamo naše mnenje, da je neprimerno. Predvsem kar zadeva skupne vladne vsebine, bomo dali jasno vedeti, da se nam ne zdi primerno in da bo na neki točki to tako zelo problematično, da z njimi ne bomo mogli sodelovati." 

 Na vprašanje, ali meni, da lahko DeSUS zajezi dolgoletno Janševo navado odpiranja ideoloških tem, pa je dejala: "Predvsem mislim, da je treba povedati, da bo, če želimo sodelovanje v tej vladi, enostavno treba nekje potegniti črto, se lotiti vsebin in izključiti ideološka vprašanja. V nasprotnem primeru to sodelovanje ne bo mogoče. O tem bomo morali zelo kmalu odločati, ali nadaljujemo ali ne." 

Kje bodo postavili meje, kdaj se bodo odločali, ali stranka SDS in Janez Janša spoštujeta zavezo, da ne odpirata ideoloških tem? "O tem bomo govorili na svetu stranke in se tudi dogovorili, v kakšnem roku bomo poskušali z vsebinskimi vprašanji doseči soglasje. Potem se bomo tudi dogovorili, da v tem času budno spremljamo in se odzivamo na vse morebitne ideološke vsebine, nato bomo spet sklicali svet stranke in se na njem odločili, ali nadaljujemo ali ne." 

Pivčeva je napovedala, da bodo dokončno odločitev sprejeli konec junija. "Če bi bila kakšna večja nasprotovanja in razhajanja že vmes, pa po potrebi tudi takrat." 

Pivčeva: Ne sprejemamo ideoloških razdvajanj v političnem prostoru

Stranka DeSUS je stopila v vlado na podlagi koalicijske pogodbe, hkrati pa je želela zagotoviti stabilnost države in jo rešiti pred politično krizo, ki jo je po besedah Pivčeve povzročil prav Šarec s svojim odstopom, je Pivčeva dejala že na popoldanski novinarski konferenci. Poudarila je, da bodo v koaliciji ostali, dokler bodo lahko izpolnjevali cilje iz koalicijske pogodbe. Dejala je, da poskus vnašanja ideoloških tem in vsebin v stranko samo kaže, da so postale moteč element tako za levo kot desno politično opcijo. Ob tem je dejala, da dopuščajo različna mnenja znotraj stranke, ključno pa je, da to ne pomeni njene destabilizacije. 

"Ne sprejemamo ideoloških razdvajanj v političnem prostoru," je dejala Pivčeva in opozorila na zahtevno obdobje, ki nas čaka po epidemiji. Upokojencev in mladih ne zanimajo več ideološka razdvajanja, saj se od njih ne da živeti, je dejala. Če vsebinskih zahtev ne bo mogoče izpeljati in se bodo še naprej zapletali z različnimi ideološkimi spopadi, bo po njenih besedah čas za premislek, ali ima to sodelovanje smisel nadaljevati.

Glede zapisa premierja Janeza Janše, ki ga je objavil na vladni spletni strani, je dejala, da to ni uradno stališče vlade, saj je pod njem podpisan premier, da pa ga sama še ni utegnila prebrati, zato se bo odzvala, ko bo to storila. 

Vodstvo DeSUS je v petek razpravljalo o pričakovanjih strankine mreže za nadaljnji zagon stranke, ob tem pa so se pogovarjali tudi o zamenjavi generalne sekretarke Nine Stankovič, je včeraj potrdil Jurša. Ta je še vedno generalna sekretarka, po besedah Jurše pa razmišljajo, da bi začela opravljati del nalog s področja odnosov z javnostjo, nekatere organizacijske zadeve, ki zadevajo organizacijo na terenu, pa bi dodelili nekomu drugemu, ki bi bil po njegovih navedbah malo bolj operativen. Na vprašanje, ali jo nameravajo torej zamenjati, pa je Jurša odgovoril, da bodo o tej zadevi odločali. Pivčeva je na današnji tiskovni konferenci povedala, da Stankovičeve niso razrešili in da se glede njenega položaja generalne sekretarke sploh ni zgodilo toliko, kot poročajo mediji. 

Na aktualno, pestro dogajanje v slovenskem političnem prostoru, vključno z že omenjenim zapisom premierja o vojni z mediji ter spremnim pismom MZZ o 'ozadju stanja v Sloveniji', so se na tiskovni konferenci odzvali tudi v stranki SMC. Vodja poslanske skupine Janja Sluga je dejala, da s spremnim dopisom zunanjega ministra Anžeta Logarja EU niso bili seznanjeni, da pa to ni uradno stališče vlade. Kritična je bila tudi do zapisa premierja Janše  – poudarila je, da v stranki še vedno verjamejo v neodvisnost, samostojnost in verodostojnost medijev ter da so v času epidemije mediji svojo nalogo opravili korektno, zato se jim ta zapis zdi še dodatno neprimeren. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1583)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Primula1
18. 05. 2020 13.22
Končajte že to agonijo s to vlado, pa pojdimo na volitve in se preštejmo. Ljudje vas imamo dosti, koritnikov!
Common_sense
14. 05. 2020 08.56
+1
Nobenemu, niti in se najmanj opozociji(!) ni v interesu prevzeti vajeti vsled prihajamoce hude gospodarske krize. Vse ostalo je “zavaravanje neprijatelja” oz. v tem primeru lahkovernega ljudstva.
Tone 12345
13. 05. 2020 20.35
+1
Andrej Pečenko!!poznal sem te iz tv kot meteorologa in cloveka ki znal z ljudmi in žal mi je da te ni več z nami ker si bil človek na mestu!doživel si to kar nas čaka vse ne glede na status in želim ti mirno in spokojno tam kjer si!mogoče na boljšem ampak to samo ti veš in nihče drug!počivaj v miru!!!!!
anatomija
13. 05. 2020 20.13
+6
Vlada JJ je dokazano zelo uspešna pri premagovanju Koronavirusa . Dokazano je svetovni rekorder v deležu umrlih v domu za ostarele . Z 80% je krepko prehitela Irsko na 2 mestu z 60 % . Vse ostale država pa so krepko zadaj z manj kot 50% . Bravo Janša in njegova ekipa
kaplja?
13. 05. 2020 19.33
+8
Pri sestavi vlade se v Desusu dejalo, česa ne bodo dopuščali . Kaj se imajo sedaj, po tolikih zlorabah, še mislit?
anatomija
13. 05. 2020 18.58
+16
Če bo šlo JJ za nohte bo dal kakšen mesec mir . Ko bo konferenca DeSUSa mimo , pa bo kmalu vse nadoknadil
Von_Clausewitz
13. 05. 2020 18.16
+0
Prav je, da sodelujeta leva in desna vlada, ker to deljenje na dva pola ne pelje več nikamor. Dovolj je tega gojenja sovraštva v Sloveniji. Dobrodošel je vsak, ki želi prispevat v dobro države. Vse ostalo so samo besede brez nobene osnove o rešitvi problema. Kar pomeni, da si dodaten problem in nič manj🤫
Antoniozmaj
13. 05. 2020 18.52
+13
von, problem je v tem, da se z janšo sodelovat ne da. Vidiš, da on še s koalicijskimi strankami ne sodeluje. Vse dela po svoje. Prepričan sem, da bi se, na primer s toninom dalo sodelovat, ampak s princem teme je pa nemogoče. Ali si mu hlapec, ali te pa ni.
OrodniK
13. 05. 2020 18.06
-7
Mediji bi radi zopet radi nastavili vlado. Tole medijsko zasliševanje Pivčeve je enako kot zasliševanje pred volitvami kdo bo šel v koalicijo z SDS, kar je pripeljalo v največjo politično nestabilnost od osamosvojitve-manjšinska vlada, z nadkoalicijsko levico in svojeglavim komedijantom na čelu... Politiko pustite politikom, delo vladne koalicije se v demokraciji ocenjuje na volitvah.
INAZ
13. 05. 2020 18.41
-12
Se popolnoma strinjam, levičarski mediji z obema rokama vlečejo DESUS iz koalicije, da bi spet nastavili levo vlado. V ozadju pa je Šarec in globoka država. Levičarjem brez oblasti živeti ni.
OrodniK
13. 05. 2020 18.02
-3
DESUS in SMC se zavedata, da je edini garant za njun obstoj dobro delo v Janševi vladi. Ne pozabljata, da ju je Šarec skušal z odstopom na predčasnih POJESTI (ko mu je najbolje kazalo, DESUSU in SMC pa najslabše). Toliko o spominu....
Messia
13. 05. 2020 17.27
+3
Kje je pa Gale?
Balki30
13. 05. 2020 17.11
-16
Lewi izsiljujejo....ja sj drgac pa ne znajo....pa to
Messia
13. 05. 2020 17.10
+7
Kritika pravosodju ( opravičena ) in medijem ravno ni ideološka tema. Samo politična.
Cervantes Saavedra
13. 05. 2020 17.59
+9
ZA Messia: Naše pravosodje je že nekajkrat oprostilo J.J. ipd. Kot praviš, kritika pravosodju je opravičena.
kristofus@email.si
13. 05. 2020 17.07
-4
Vsakič, ko nekdo zavpije "Ideološke teme", pa res ni potrebno odskakljat v grm. Tistih par vreščačev bo vedno zavpilo, ko bo nekdo povedal resnico. Tisti, ki pa ves čas odpirajo ideološke teme v Sloveniji, pa so leve stranke. Ker le zaradi tega obstajajo,... No, privilegiji spadajo zraven
Cervantes Saavedra
13. 05. 2020 18.07
+5
ZA krist: V 2. svetovni vojni so v vseh državah imeli neke politične sile odpora in druge ob boku okupatorja. Tudi pri nas. Ko je tudi letošnji 9.5. uradna Evropa obeležila kot dan zmage, je druga stran vreščala, da sploh ni kaj slaviti. Ti misliš, da je uradna Evropa odpirala ideološke teme, druga stran pa povedala resnico? A to je tvoja resnica? Kvizlinška!
kristofus@email.si
13. 05. 2020 17.04
+4
Zakaj sploh naj bi šli iz vlade?
kolbek460
13. 05. 2020 17.02
+17
Napaka je bila da so sploh vstopili ko so točnovedeli kaj se bo zgodilo ,
Domendo
13. 05. 2020 17.38
+1
Deznik2
13. 05. 2020 16.51
-3
V petek pa Tjaša Rene z zastavo repar Zlatko iz Fužin selfi policaj komaj čakam petek, da se rezimo 🙏 🙏 🚴 🥪 🚴 🏁
Zaphod
13. 05. 2020 19.44
+1
rezimo - a je to izpeljanka iz rezati? Potem kar, vas podpiram!
?ebula
13. 05. 2020 16.49
+4
Takoj ko se je vlada formirala sem mislil, da bo morda res zdržala vsaj sto dni. Kako sem se motil. Toda motiti se je človeško.
biggbrader
13. 05. 2020 17.03
+1
krmeki
13. 05. 2020 16.47
+16
To prelaganje odločitve lahko pomeni samo, da Pivčeva in Gantar izrecno podpirata ravnanja te vlade (v zvezi z maskami, ventilatorji, depešami, povišanjem plač, kadrovanjem,..) in je ne želita zapustiti. Kaj čakajo člani DeSUS?
kristofus@email.si
13. 05. 2020 17.10
-18
Zakaj pa ne bi podpirala ravnanj te vlade? Saj je trenutno ena najuspešnejših na svetu
Cervantes Saavedra
13. 05. 2020 18.12
+2
ZA krist: Res je. Slovenija je že nekaj let okoli 13. mesta v svetu po mednarodnem merilu kakovosti življenja, med 30 pa po BDP (PPP) per capita. Bravo ta vlada!
Anton Domžalski
13. 05. 2020 16.45
+18
Desus in SMC z vsakim tednom v tej koaliciji izgubljta kredit v svojih volilnih bazah.Junija bosta že na tleh.Kar pa je Pivčevi in Počepavčku ustreza.Saj bosta s tem izpolnila zahteve Janše.On jimaje rezerviral mesto na kandidatni listi SDS,na naslednjih volitvah.
biggbrader
13. 05. 2020 17.05
+3
Kredit ste jim vzeli najbolj v levih vladah. Šarko jih je tunkal, svoje pa v Bruslju namestil.
Cervantes Saavedra
13. 05. 2020 18.17
+5
ZA big: To pa si hudo mimo. V Bruslju je sin J.J., tam je poslanska skupina SDS nujno rabila ravno tak kader, ki ima samo srednjo šolo. S tem izstopa med butastimi podobnimi evropskimi pomočniki zgolj s fakulteto.
Salah al-Din
13. 05. 2020 16.40
+20
Kadar imam težave z zaprtjem prešaltam na Novo tv in težave so v hipu preč. Še posebej pomaga ko gledam vijoličasto zariplega urednika, ki v samosvoji resnici pljuva po studiu saj kar pozabi vmes požirati slino. Pa tudi diha bolj malo. Še pisebej mi je všeč spikerka Jugova saj je prav posrečena ko sporoča skrajno desničarske nebuloze, ustnice pa ji silijo skrajno levo.
kbm1
13. 05. 2020 16.51
-8
Ko pa mene zvija in stiska v trebuhu je najboljše, da takoj preklopim na 24ur POPrdanja.
biggbrader
13. 05. 2020 17.06
-4
Jaz pa sploh ne smem na RTV, ker takoj povračam.
J Kvas
13. 05. 2020 18.28
-1
Antoniozmaj
13. 05. 2020 19.09
+0
kbm1, pol te pa takoj neha zvijat in stiskat, ko vklopiš pop tv...to si napisal. A vidiš, pravi balzam za dušo, zdravje in počutje.