Slovenija

Pivčeva: Stroške nastanitve na Krasu sem plačala sama

Ljubljana / Sežana, 27. 07. 2020 12.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, M.V., Ti.Š.
Komentarji
1607

Kmetijska ministrica in predsednica DeSUS Aleksandra Pivec pojasnjuje, da je stroške nastanitve zase in za svoja sinova med junijskim gostovanjem na Krasu plačala sama. Če bo treba, bo račun pokazala pristojnim institucijam, je dodala. V bran ji je stopil tudi šef Janez Janša, v zadrugi Vinakras pa zavračajo namigovanja o koruptivni naravi ministričinega obiska. Kaj pa pravijo na KPK?

Več videovsebin
  • Iz 24UR: 'Nastanitve sem plačala sama'
    02:54
    Iz 24UR: 'Nastanitve sem plačala sama'
  • Iz SVETA: Še nekaj odprtih vpašanj
    04:05
    Iz SVETA: Še nekaj odprtih vpašanj

 

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec se je po očitkih o gostovanju na Krasu konec junija, ko je med drugim nastopila v promocijskem videu zasebnega podjetja Vinakras, v nedeljo oglasila na družbenem omrežju Facebook. Uvodoma je navedla, da se je ob nastopu mandata ministrice zavezala načinu dela, kjer prevladujejo obiski na terenu, stik in pogovor z ljudmi, ki delujejo znotraj agroživilske verige.

Tako po njenih navedbah večino časa preživi na terenu, obiskuje kmete, kmetije, društva, različne organizacije, lokalne skupnosti ter podjetja. To pogosto počne tudi ob vikendih, praznikih in dela prostih dnevih ter tako povezuje zasebno življenje s poslanstvom ministrice.

Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec pravi, da bo, le bo treba, račun nastanitve pokazala pristojnim insitucijam.
Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec pravi, da bo, le bo treba, račun nastanitve pokazala pristojnim insitucijam. FOTO: POP TV

"Vedno bom s ponosom nosila različne majice, značke, predpasnike ... kmetij, društev, organizacij in podjetij, ki delujejo v mojem sektorju. Ker brez njihovega truda ne bi bilo slovenske hrane, obdelanega in ohranjenega podeželja, številnih delovnih mest," je poudarila Pivčeva. Dodala je, da ve, kako veliko ljudem pomeni, da obisk ministrice na terenu ohranijo v spominu s fotografijo ali videom, zato niso nikoli nikomur prepovedali, da njen obisk fotografira ali snema. Na spletnih straneh in družbenih omrežjih je tako moč najti številne fotografije in video posnetke njenih tovrstnih obiskov.

Pivčeva zdaj zatrjuje, da je namestitev zase in svoja otroka plačala sama, a ostaja kar nekaj odprtih vprašanj - zakaj je obisk organizirala kar podpredsednica stranke DeSUS Anita Manfreda, sicer direktorica občinske uprave v Goriških Brdih, in zakaj Pivčeva trdi, da je bil prvi dan obiska zasebne narave, če je opravljala tudi službene aktivnosti in nastopala v videu? Manfreda naj bi svojo plat zgodbe povedala jutri.

"Želim si, da bi bili vsi državljani bolj ponosni na domače pridelovalce in deležnike v agroživilski verigi. To bi dvignilo kolektivno slovensko zavest o njihovem pomenu in pomenu odnosa do slovenske hrane in obdelanega slovenskega podeželja. S tem bi se dvignil tudi ugled in spoštovanje slovenskega kmeta," je med drugim navedla Pivčeva in napovedala, da bo tudi v prihodnje kot ministrica vedno ponosno predstavljala naše kmete, kmetije, društva in podjetja.

Vinakras: ministričin obisk ni bil nikoli načrtovan kot promocija zadruge

Na dogajanje v zvezi z obiskom Pivčeve pa so se odzvali tudi v zadrugi Vinakras. Kot so zapisali, so se za to odločili "glede na burno in predvsem negativno dogajanje" okoli obiska. "Kot edino in največje kmetijsko podjetje v tem okolju, se zavedamo svojega pomena in odgovornosti. Dejstvo je, da je na področju kmetijstva potrebna sinergija in sodelovanje ne glede na velikost posamezne kmetije oziroma zadruge," uvodoma navajajo.

Glede na razdrobljenost in majhnost kmetij v našem okolju in tudi v Sloveniji po njihovem prevladuje prepričanje, da je treba kmetijstvo promovirati tudi preko turizma. Namen obiska kmetijske ministrice je bil tako otvoritev prenovljenega kraškega dvorišča, predstavitev realnega stanja kmetijstva na Krasu ter pomembnosti in nujnosti povezovanja kmetijstva in turizma na področju Krasa, dodajajo.

"V okviru tega obiska se je ministrica ob spomeniku (pomniku miru na Cerju) srečala z županom in enim večjih sadjarjev v občini Miren-Kostanjevica, županom občine Komen, ki ji je predstavil novo pridobitev – nov promocijsko prodajni center za celotni čezmejni Kras na gradu Štanjel. Ogledala si je dva naša večja kompleksa vinogradov v ožji okolici Komna, obiskala je dva mlada vinarja - prevzemnika kmetij, kamnolom Lipica, jamo Vilenico, obrtno kamnoseštvo, botanični park v Sežani in obisk zaključila na otvoritvi prenovljenega kraškega dvorišča v naši kleti. Ves čas obiska pa je bila glavna tema pogovor z vsemi vključenimi, seznanjanje s kmetijstvom na Krasu, kjer smo ji želeli predstaviti prednosti in pomanjkljivosti kmetovanja na tej težki kraški zemlji ter ji predstavili naše poglede, smernice in cilje, med katerimi sta bili velikokrat izpostavljeni želja in ideja po čimprejšnji in čim močnejši sinergiji in povezanosti kmetijstva z turizmom," je v imenu zadruge Vinakras v sporočilu za javnost zapisal njen direktor Marjan Colja.

Veseli smo, da si je gospa Aleksandra Pivec vzela čas ter nas počastila z obiskom in z zanimanjem prisluhnila vsem sogovornikom, ki so ji podali svoje poglede in videnje kmetijstva na Krasu, ter si ob teh pogovorih spotoma ogledala tudi lepote Krasa, ki so ljudem nekoliko manj poznani. Vinakras z.o.o. Sežana

"V zadrugi Vinakras izjavljamo, da ta obisk ni bil nikoli načrtovan kot promocija zadruge Vinakras. Namen video kolaža, ki ga nekateri mediji predstavljajo kot promocijski video, je dejansko prikaz poteka obiska ministrice, v katerem je zajetih več različnih podjetij, mladih vinarjev in turističnih točk na območju Krasa. Dobronamerno smo želeli v spomin in prikaz dejanskega stanja kmetijstva in turizma na Krasu združiti posnetke v video predstavitev," so zapisali in dodali, da je delovanje zadruge politično nepristransko. "Isto velja tudi za vodstvo, zato se v trenutno aktualno dogajanje, ki postaja iz dneva v dan vedno bolj politično obarvano, ne bomo spuščali."

V zadrugi tudi ostro zavračajo "vsa namigovanja in govorice o korupciji, ki jih izpostavljajo nekateri novinarji". Dodajajo, da Vinakras ves čas svojega poslovanja deluje poslovno in pravno korektno, v svojem preteklem in bodočem poslovanju pa da nimajo "nikakršne potrebe in niti želje, da bi s takimi namišljenimi zadevami oziroma koruptivnimi dejanji uresničevali svojo začrtano pot". "Taki očitki so do zadruge Vinakras ter do njenega vodstva nedopustni in zlonamerni, saj mečejo senco dvoma na dogodke, ki se sploh niso zgodili," poudarjajo.

Za konec so še dodali, da v zadrugi Vinakras spoštujejo in cenijo pošteno in dobronamerno novinarsko delo, da pa so s to izjavo medijem pojasnili vse namere in razloge glede obiska ministrice na Kras in s tem tako zaključujejo to zgodbo.

Pivčevo je medtem v bran vzel njen šef - premier Janez Janša. Na Twitterju jo je 'pokril' z besedami, da se od članov vlade enako kot povsod drugod v normalnem svetu, pričakuje, da bodo promovirali domača podjetja, podjetnike in kmete, njihove izdelke in destinacije.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pred kamero pa je danes za oddajo Svet na Kanalu A stopil tudi novi šef protikorupcijske komisije Robert Šumi. Ta se do konkretnega primera še ne želi opredeliti, na splošno pa je komentiral, ali lahko visoki funkcionarji nastopajo v promocijskih aktivnostih zasebnih podjetij, kar sicer ni nič neobičajnega, a je vprašanje, kje je meja.

"V kolikor je strategija posameznega ministrstva ali vlade, da na posameznem področju nudi podporo določeni dejavnosti - in to na enak način, pod enakimi kriteriji za vse, je to potem na transparenten in objektiven način lahko dopustno. V kolikor pa to velja zgolj za posamezna podjetja ali organizacijo, pa že lahko govorimo, da je to nesprejemljivo," je dejal novi predsednik komisije za preprečevanje korupcije.

Po tej logiki bi morala torej ministrica tudi vsem ostalim vinarskim podjetjem omogočiti, da nastopi v njihovih promocijskih aktivnostih.  KPK je sicer primer vzela pod drobnogled in uvedla predhodni preizkus, kar pomeni, da bodo najprej pridobili dokumentacijo.

Spomnimo ...

Da se je Pivčeva 25. in 26. junija s svojo družino na povabilo podjetja Vinakras mudila na Krasu, kjer je nastal tudi promocijski video, je v četrtek poročal spletni Dnevnik. To je sprožilo vrsto pomislekov.

Iz programa je sicer jasno razvidno, da so aktivnosti iz promocijskega videa potekale oba dneva in je torej težko govoriti, da je bil prvi dan zasebne narave, drugi pa službene.

Ministrica je nato za 24UR ZVEČER pojasnila, da je bil prvi dan obisk zasebne narave in v zasebnem angažmaju, drugi dan pa je bila s službenim namenom gostja podjetja Vinakras. Udeležila se je več sestankov in zvečer odprla prenovljeno dvorišče kleti podjetja. "Nisem pa dolžna razlagati svojih zasebnih aktivnosti in aktivnosti svoje družine," je tedaj poudarila Pivčeva.

V soboto pa smo nato poročali, da smo pridobili elektronsko komunikacijo, iz katere je razvidno, da je izlet s službenega elektronskega naslova urejala podpredsednica stranke DeSUS in direktorica občinske uprave v Brdih Anita Manfreda. Tudi tisti del izleta, ki naj bi bil po navedbah Pivčeve zaseben. V podjetju Vinakras pa so pojasnili, da so Pivčevi plačali kosilo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1607)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JanezNovakJohn
29. 07. 2020 17.08
Pa ne pri odhodu kakor to delamo običajni smrtniki.
RdecaZvezda
29. 07. 2020 08.55
+1
Vse lepo in prav,račun pove vse vse drugo je nakladanje.
FAUSTOS1
28. 07. 2020 19.16
verjamem saj je bil snežič celo iz bosne poklican ,da to zadevo uredi,kot tudi madžarski nakup planet tv in provizijo ,ki gre novim tiranom slovenije.
riss
28. 07. 2020 18.45
+1
Sramota vseh sramot, sploh pa vseh novinarjev, ki se tako dolgo in podrobno ukvarjajo z nekaj 10 €. Ob tem pa niso raziskali skoraj nič levega plenjenja od divje privatizacije, kraj, bančnih lukenj, pranja denarja, nameščenih razpisov za leve old boyse,... Novinarji pa kako morate, tudi, če ste za to plačani?
227122
28. 07. 2020 12.04
+3
Slovenija je prava Indija Koromandija! Saj sploh nimamo drugih problemov kot tega ali je ministrica plačala ali ne! To je državni problem štev.1. Hvala bogu da nam je tako lepo! Sicer pa, ali je kdo kdaj vprašala, kako so se gostili in mastili na račun davkoplačevalcev Židan, Erjavec in drugi ministri prejšnjih vlad? Ne spomnim se, da bi se o tem kdaj kaj slišalo. Eni pač lahko, drugi pa ne.
Marcelo Malani
28. 07. 2020 11.34
+0
Podpiramo vse poštene posle.Za proti zakonite posle ne podpiramo,ampak podpiramo pa da so vsi watli enaki za vse,zato menimo,da Gos.Pivčeva je še daleč od zada vrste da bi enim pristranskim in zlonamernim novinarjem ki jim v resnici ni prav nič mar za poštenost in resnico,ampak samo se trudi na željo levice da bi padla vlada.Zato menimo da za začetek zahtevajte od Župana Jankoviča da naj prinese vse račune vsaj tisti ki so in še potejo na sodiščih in tistih ki jih je odpisala oziro podarilo sodišče ki prav tako sloni na levem polju.Pa lep dan želim.
felix58
28. 07. 2020 10.59
+3
Od kdaj je kosovski doktor na oblasti, so same afere...kak pa je kaj z državno blagajno ?
poneumljanje
28. 07. 2020 12.30
+6
Nekaj milijard minusta je trenutno, Šarec je kar nekaj pustil v blagajni, vse so spucali !
RdecaZvezda
29. 07. 2020 08.57
-1
Zakaj zopet kopljete na odpadu,Šarkota ni več
martinov
28. 07. 2020 10.40
+6
Ptujska revica ! Če bi imela račun za eno nočitev, bi ga pokazala javnosti in zaprla vse komentarje ! Sedaj pa tudi sam dvomim, če v Vinakras ni celo dobila honorarja za promocijo podjetja in si zasluži kritiko Desusa ! Janša jo seveda podpira ! Kaj kriminalnega pa še ni podpiral ??
Marcelo Malani
28. 07. 2020 11.54
-7
Prav ima prav nič ni dolžna polagat svoje privat življenje tem novinarjem. ki prav nič jim ne gre za resnico ampak samo za osebne interese.Pobrskajte samo malo po internetu in boste takoj ugotovili koliko laži so pisali in poročali o njej in stranki upokojencev.
foxterier
28. 07. 2020 10.36
+2
Colja se brani, da je tudi že kakega drugega ministra nahranil in Turka tudi itd. Pa tudi cele družine od teh? Je Turk (ali kak drug minister) skakal v njihovi majici naokoli (in še celo družino oblekel)? Tu ne gre samo za tisti drobiž, gre za to, da je gospa na funkciji ministrice in da se na taki funkciji teh stvari pač ne dela. Naj odstopi in gre tja kot normalna državljanka. Bo dobila cela družina za jesti in piti ter spati tudi v tem primeru? Če ni sposobna brzdati svojih nagonov naj dela druge stvari.......enostavno!
Marcelo Malani
28. 07. 2020 12.01
-5
Za Slovenijo in njene državljane boste dosti več naredil ko boste začeli obsojat početje po ulicah, ki kričijo in nosijo napis UBI PREDSEDNIKA DRŽAVE,hkrati pa izjavljajo da jim je kratena svoboda in demokracija,če bi bilo to res ne bi bilo nobenega na ulici in bi bili polni zapora in batin,čeprav večina menimo da bi jih morali dobit po buči.ti protestniki za mene so nivredni huligani.
son?ek44
28. 07. 2020 10.31
+2
acromega
28. 07. 2020 10.25
+5
Stroške nastanitve si je že možno da plačala sama, koliko pa je to stalo Coljo? Ne verjamem, da je dva dni brezplačno cela familija promovirala njegovo znamko. Colja ji je to zagotovo plačal. Vse te pro bono promocije so obupno drage.
foxterier
28. 07. 2020 10.24
+7
no sej. Računi obstajajo, kajne? Sej imamo davčne blagajne - pomeni da za nazaj se računov ne da izdelati. (ali pač?) To bo vse pokazalo. Ker pa se tako skriva se mi zdi, da je bila cela družina povabljena-to pa ni čisto fajn, gospa ministrica, kajne?
Koce62
28. 07. 2020 10.21
+3
Je pa rabila kar nekaj dni, da se je končno odločila potrditi, da si je sama plačala izlet. Sem pa vseeno mislil, da ji bo veliki vodja prej podal napotke, kaj in kako mora povedati javnosti.
Marcelo Malani
28. 07. 2020 12.05
+0
Če smo Jankoviču dali davkoplačevalci preko sodišča cca6.000 000€.Pa še glede sexsa smo uničili posnetke itd.itd.Potem je to kaplja v morje,kajne??Bodimo do vseh enaki.
lotmerzanec
28. 07. 2020 10.21
-2
Mene pa zanima ali se boste mediji,ki tako pljujete po ministzerici na koncu tudi upravičili?? V kolikor se izkaže,da gre za lažne obtožbe?? Boste našli toliko poštenja in na naslovnici napisali opravičilo?? Mislim,da ne boste našli poguma tako kot se niste DR Radanu,ko je bil oproščen vseh obtožb!! Če imamo takšne medije sploh ne potrebujemo sovražnikov!!
poneumljanje
28. 07. 2020 10.36
+4
martinov
28. 07. 2020 10.43
+3
Ne vem razloga o omembi Radana. Leta 1976 je bila smrtna kazen za take morilce, domnevno obsojene ukinjen. Poglejte si film "Maščvevalec", pa vam bo jasno, da vsakega takega doleti morebitna kazen !
User1832247
28. 07. 2020 10.19
+2
neko napenjanje - samo zato da bi zrušili legalno oblast.in kot da se je do sedaj delalo kako drugače pa nobenemu nič.novinarji še pisnili niso.živ primer je pa lkubljenček jankovič!
?ebula
28. 07. 2020 10.18
+2
Pa kaj bomo sedaj do jeseni gledali to pokvarjeno Pivko?
igy02
28. 07. 2020 10.20
+0
Najmanj do poletja 2022. Potem se postavi v vrsto za volitve. Imaš pa problem (kot vsi ostali levaki). Še niso našli novega mesije na levici, tako da revček še ne moreš vedeti, koga boš volil.
RdecaZvezda
29. 07. 2020 09.04
+1
Se že govori o novem podtaknjencu,baje mu bo še žena pomagala,ne moreš si mislit,kaj vse nastane v teh bolanih glavah ta rdečih.
igy02
28. 07. 2020 10.18
+0
Jože Mermal (šef štacun v BTC, ki ga vabijo za prehodnega PV?????): Želja, da pade ta vlada, je strašna. Še Jože se je prestrašil. Po informacijah nihče noče biti novi obraz, čeprav delegacije že nekaj mesecev hodijo po Sloveniji in iščejo nov obraz. Ja, ja, Mario, tudi s tabo je konec. Tako kot z vsakim novim obrazom. Vsi so se opekli, zato novega mesije ni. Propad je neizbežen.
Mladi? Plasto
28. 07. 2020 10.30
-1
če misliš na šarca bodi brez skrbi , da ima svoje podpornike ,ki jih je v času svojega vladanja navdušil z odločnostjo integriteto in odnosom ..... in je ostal mož beseda .... ko ni šlo več , je želel nazaj na volitve povprašati ljudi , kako naprej ..... medtem ,ko so se nekateri PRILEPILI NA SVOJE STOLČKE in jih ne želijo zapustiti za nič na svetu , ob tem pa se obnašajo , kot plemstvo in ne kot javni uslužbenci !!!!!
poneumljanje
28. 07. 2020 10.36
+7
Spet sektaška " po informacijah", ta je pa dokaj nova !
igy02
28. 07. 2020 10.12
-4
Menda so radikalno nesposobni Židan in vsi sekretarji tam kar nekajkrat zastonj jedli. Židanu se vidi, da je dosti pojedel.
lotmerzanec
28. 07. 2020 10.16
-6
Levakom je to bilo dovoljeno se ti ne zdi??
poneumljanje
28. 07. 2020 10.34
+4
igy02, spet sektaške fore "menda so " kaj to pomeni so ali niso ?
igy02
28. 07. 2020 10.10
-7
Zaključite s tem. Nič ne bo. Edino rane levakov poskušate malo zaceliti. Ne bo šlo, volitve so 2022.
denden
28. 07. 2020 10.09
+0
Pa dajte no, na vsaki vaški veselici župana ali kakšnega drugega gosta pogostijo s kakšno hrano in pijačo. Cel teden pisarit o ministričinem zastonj obisku nekega podjetja je pa že pretiravanje na kvadrat.
RdecaZvezda
29. 07. 2020 09.07
Ne more bit tako,zakaj pa enga siromaka ne pogostijo ?