Slovenija

Pivčeva vztraja: Svet stranke deluje v nasprotju z osnovnimi elementi demokracije

Ljubljana, 01. 09. 2020 14.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Kaya Kamenarič, STA
Komentarji
836

Predsednica stranke DeSUS Aleksandra Pivec se je po seznanitvi s sklepi, ki jih je včeraj sprejela statutarna komisija stranke DeSUS, odločila, da bo sklicala izvršni odbor stranke, ki bo obravnaval sprejete sklepe. Pri tem dodaja, da sklepi predstavljajo zavestno delovanje v nasprotju s statutom stranke in posledično v nasprotju z osnovnimi elementi demokracije in demokratično urejeno stranko.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pivčeva se ne bo poslovila
    03:09
    Iz 24UR: Pivčeva se ne bo poslovila
  • Iz SVETA: Pivčevo lahko razreši svet stranke
    03:38
    Iz SVETA: Pivčevo lahko razreši svet stranke
Aleksandra Pivec
Aleksandra Pivec FOTO: Aljoša Kravanja

Aleksandra Pivec se je seznanila s sklepi, ki jih je na včerajšnji seji sprejela statutarna komisija stranke DeSUS. Na podlagi zapisnika statutarne komisije bo sklicala izvršni odbor stranke, ki bo obravnaval sprejete sklepe. Odločitev o nadaljnjih korakih je sedaj na predsedniku sveta stranke DeSUS. 

"Zavestno delovanje v nasprotju s statutom stranke DeSUS, kar je potrdilo tudi neodvisno mnenje strokovne institucije Inštituta za ustavno pravo, ter jasno izraženo voljo najvišjega organa stranke – kongresa stranke DeSUS, je v nasprotju z osnovnimi elementi demokracije in demokratično urejeno stranko," trdi Pivčeva.

Dodaja, da bi odločitev razrešitve s Svetom stranke DeSUS pomenila, da v stranki DeSUS ni potreben najvišji organ stranke, kongres stranke DeSUS. V tem primeru bi ob morebitni izvolitvi novega predsednika stranke lahko Svet stranke DeSUS ponovno izglasoval razrešnico predsedniku. Prepričana je, da se s tem korakom odvzame pravica članom za izražanje lastnih stališč preko kongresa, saj odločitve pripadajo zgolj funkcionarjem sveta stranke DeSUS. 

Za možnost razrešitve je glasovalo pet članov komisije, proti pa dva člana

Njen odziv sledi ponedeljkovi seji komisije stranke DeSUS, kjer so glasovali o tem, ali je svet stranke lahko tisti, ki jo bo razrešil. Za možnost razrešitve je glasovalo pet članov komisije, proti pa dva člana. Tako so odločili, da lahko svet stranke z ministrom za zdravje Gantarjem na čelu razreši Pivčevo še pred kongresom stranke, ki bo oktobra. 

Kot je predsednik sveta DeSUS Tomaž Gantar dejal v izjavi za medije, je takšna odločitev pričakovana. Sam je namreč že od začetka trdil, da svet ima to pristojnost, saj da mora tudi med kongresoma obstajati način za razreševanje takšnih situacij, je pojasnil. Verjame, da bo to v pomoč predvsem članom sveta pri odločanju, da pri glasovanju o razrešitvi ni nobenega dvoma.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pred tednom dni so sicer na seji sveta že izglasovali nezaupnico Pivčevi, in sicer s 33 glasovi za in 19 proti. Čeprav je bilo glasovanje o razrešitvi že takrat na dnevnem redu, so se potem odločili, da ga preložijo na 9. september, da se bodo imeli dovolj časa poglobiti tudi v pravne vidike glasovanja. V primeru spora glede razlage o nejasnostih po statutu odloča svet stranke, njegova odločitev pa je dokončna. Tako se bo svet na nadaljevanju seje, ki je napovedana za prihodnji teden, opredelil do tega vprašanja, pri tem pa ni nujno, da upošteva stališče statutarne komisije.

Pivčeva se je sicer zavzemala za to, da bi stranka o novem vodstvu odločala na kongresu, a je takrat dejala, da bo sprejela mnenje komisije, če ta odloči, da je glasovanje o razrešitvi na svetu legitimno. "Vsi si želimo, da nimamo pravnih dilem," je dejala.

Tudi Gantar je danes na vprašanje, ali na podlagi te izjave razume, da bo Pivčeva mnenje komisije spoštovala in v primeru razrešitve to sprejela, odgovoril, da se je dalo tako razumeti. Ne more pa, kot je dodal, napovedati, kaj bo Pivčeva v resnici naredila. Tudi to, da bi se Pivčeva po razrešitvi obrnila na sodišče, je po njegovem mnenju še vedno možno. Upa pa, da to tega ne bo prišlo.

"To je unikum v Evropi, da se nekdo na tak način oklepa svojega položaja"

Vodja poslanske skupine Franc Jurša pa je ob tem izrazil pričakovanje, da bo svet na nadaljevanju seje vendarle "šel do konca" in predsednico razrešil. Glede njene ministrske funkcije pa je dejal, da je to odvisno od predsednika vlade Janeza Janše, za katerega ne ve, kaj se bo odločil. Ena možnost je tudi menjava resorjev, je pojasnil. Povedal je tudi, da gre sicer za ugibanje, ali interpelacija bo ali ne, ampak da oni "nimajo druge izbire", kot da takšno interpelacijo podprejo.

Franc Jurša
Franc Jurša FOTO: Bobo

Jurša tudi ne vidi več možnosti, da bi se Pivčeva umaknila in ostala ministrica. "Če bi se predsednica za to odločila takrat, ko smo ji mi predlagali, bi ta možnost obstajala, zdaj pa je dejansko vse to že mimo," je pojasnil. Potrdil je, da so razmišljali o tem, da bi se v primeru njenega odstopa dogovorili za začasno kolektivno vodenje stranke, a ker ni odstopila, se to ni zgodilo. Če se Pivčeva tudi zdaj še ne bo umaknila in bo vztrajala pri kongresu, je Jurša dejal, da bo to "unikum v Evropi, da se nekdo na tak način oklepa svojega položaja".

Jurša je zatrdil še, da nihče v poslanski skupini ne razmišlja o odhodu in da je poslanska skupina trdna. Na vprašanje, ali bodo ostali v koaliciji, pa je odgovoril, da za nekaj časa v vsakem primeru še ostanejo, da realizirajo program iz koalicijske pogodbe, nato pa naredijo analizo. Če bodo zadovoljni z rezultati, lahko sodelovanje nadaljujejo, v nasprotnem primeru pa v koaliciji nimajo kaj iskati, je pojasnil.

Potrdil je, da so se v poslanski skupini pogovarjali tudi o začetku delovanja urada za demografijo, da se na to intenzivno pripravljajo in da bo poslanska skupina imela kandidata za ministra. Želijo pa, da postopek izbire kandidata steče po seji sveta stranke, ki bo prihodnji teden v sredo.

"Čakamo, da bo predsednica odstopila. Nekje je izjavila, da bo spoštovala odločitev statutarne komisije Desusa, kakršna koli že bo. In zdaj je odločitev, da jo na svetu stranke lahko razrešijo. To je prvo, kar pričakujemo tudi poslanci," je povedal Ivan Hršak, član poslanske skupine Desusa. V primeru, da tudi po tem ne misli odstopiti, je dodal, "bodo to zadevo na svetu stranke prihodnjo sredo dokončno uredili"

Spomnimo.

Kmetijska ministrica Pivčeva je izgubila podporo poslanske skupine stranke in številnih drugih članov, potem ko so se pojavili dvomi o tem, kdo je poravnal račune pri njenih potovanjih na Obalo in Kras, ki so bili zasebno-službene narave. Nekatere naj bi motil tudi njen način vodenja in kadrovanja. Nezadovoljstvo se je začelo pojavljati tudi v številnih lokalnih odborih, "resen sum kršitve zakona o integriteti in preprečevanju korupcije" pa je v zadevi Pivec potrdila tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK).  

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (836)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ROMELS
04. 09. 2020 08.41
+1
Demokracija je izgovor za vso krajo davkplačevalskega denarja vse od osamosvojitve naprej.
HOLAJ SLOVENIJA
03. 09. 2020 08.55
+3
Samovšečnica,ta nas bo učila o temeljih demokracije.Pa dajte,zbrcajte jo že iz DESUS-a,dokler ga ne bo popolnoma uničila.
brat od Pepeta
03. 09. 2020 08.49
-2
Da neki nzuga buba guba, z osnovno solo smer vakum, pise in zmerja kar mu pade na pamet, nam krepi duha demokracije
Nzugu Hoffman
02. 09. 2020 20.42
-2
Da nek Franc Jurša, diplomirani mesar smeri suha govedina, odloča o obstoju ali padcu vlade, nam razblinja še zadnje upe v demokracijo.
Anti SdS
02. 09. 2020 20.46
+5
Saj je isti kot Pivčeva. Pred kakšnim tednom jo je še hvalil sedaj pa, ko vidi, da mu stranka zaradi nje postaja pogorišče pa piha na dušo državljanov. Podpira to lopovsko in kriminalno vlado skupaj z ostalimi poslanci zato je čisto isti.
Betuul
02. 09. 2020 19.47
+4
Zakaj pa Pivec ne ustanovi svojo stranko
cefre
02. 09. 2020 21.24
+0
Stranka : Pivec pije drugi plačajo bi bila za sposobno predsednico idealna rešitev! Postavi naj se in jo vodi ter delegira drugim (če bo sploh lahko komu) kako naj se dela!
Betuul
02. 09. 2020 19.45
+1
Vsaka stranka deluje po njeni velikosti . Ni nujno da ma svet lahko kaj drugega. Kam bi prišli če bi bili vsi indijanci enako nabarvani
Betuul
02. 09. 2020 19.21
+1
V gajbo za ceha , pa namakat
iga_biba
02. 09. 2020 18.46
Pivec Aleksandra superkleber
kuža
02. 09. 2020 15.39
+4
zibertmi
02. 09. 2020 13.42
+8
spokaj že enkrat
zibertmi
02. 09. 2020 13.42
+8
No pasaran
02. 09. 2020 12.53
+9
Babo na poskusno v Studenc, potem pa na Dob k svojim. S Hildo naj si deli sobo.
Anti SdS
02. 09. 2020 20.26
+3
Pa ne samo ona ampak celotna vlada katera ni za drugam kot tja.
Rožle2X
02. 09. 2020 11.45
-4
Vidim, da imajo nekateri Duhčev sindrom .. ccc
SDS_je_poden
02. 09. 2020 10.02
+21
Čudim se tej ženščini, kako je ni nič sram.... kje je morala? Da meni šef in sodelavci rečejo, da niso zadovoljni z mojim delom bi od sramu sam napisal odpoved tisti trenutek.
sinhron
02. 09. 2020 10.14
+19
Nekateri nimajo niti kančka morale , imajo pa veliki ego !
PredsednikPepe
02. 09. 2020 10.30
+19
Po mojem je niti z buldožerjem ne bodo odvlekli s položaja. Rekla je, da bo spoštovala razlago statutarne komisije, sedaj je proti temu. Če jo bo kongres razrešil, bo šla na sodišče. Nič je ne bo spravilo s položaja. Bolj se drži polžaja, kot klop. Neverjetno.
Boris6116
02. 09. 2020 09.59
+18
Tako je to, če posluša Janšo in svetovalce, ne pa svojh članov stranke.
Pravicaje
02. 09. 2020 09.46
+14
Ker imamo "vladavino prava" ,bi z izjavo da nepreklicno odstopa ,twiteraš pa itak ne odpira takšnih pisem, lahko ministrovala do konca svojega mandata !
INAZ
02. 09. 2020 10.00
+12
Se je že preveč zaštrikala, saj ji ni jasno, da imajo realno moč le poslanci.
JApajaDAja
02. 09. 2020 09.22
-16
žri jim živce do zadnje sekunde-tako, za nalašč !
poneumljanje
02. 09. 2020 09.41
+14
Zakaj pod vsemi članki zagovarjaš lopove ?
JApajaDAja
02. 09. 2020 09.48
-13
če je to zate lopovščina, kaj le porečeš na rabote sd-ja v 30-ih letih slo?!
ina5785
02. 09. 2020 09.54
+13
JApajaDAja - Ti NI nerodno??? Kažeš svojo desničarsko krvoločnost!!!! A ne bi raje razmišljal, da NIHČE NE BI KRADEL v SLO in bi bilo VSEM BOLJE!!! Ne da zagovarjate"VAŠE", tudi če kradejo. Meni NI važno kateri je!!!, sodišča bi morala VSAKEGA TATU v SLO tako ostro obsodit, da bi se drugi bali potem KRASTI!!!!
JApajaDAja
02. 09. 2020 10.08
-10
če bi to držalo in se izvajalo,kar ti navajaš-bi ne imela koga voliti in slo bi bila tako rekoč brez politikov!
JApajaDAja
02. 09. 2020 10.09
-10
o "moji krvoločnosti" pa s tabo raje ne bi....razjasni si ta pojem, preberi kakšne knjige na to temo :-)
ina5785
02. 09. 2020 10.23
+6
JApajaDAja - Saj ravno tega so me NAUČILE knjige! Prepričana sem, da se v branju NE moreva primerjati, moj hobi je branje. Prebrala sem kilometre knjig in jih kar naprej berem. Ti si več na spletu kot pri knjigi. Loti se knjige, ti bodo pokazale kakšen človek si. . . . . . . . morda te bo še sram!?
JApajaDAja
02. 09. 2020 10.31
-6
žena mojega sodelavca, zagrizena levičarka, intelektualka,. tudi ogromno bere-najboljši zgodovinski roman ji je,še vedno "angelika" :-)
vito
02. 09. 2020 12.05
+2
Dejte se, no, ja-paja-pajade-ne ENKRAT v življenju spraviti v ta trenutek, v trenutek, ki ga živite ZDAJ - in ne v preteklost. Zagotavljam vam, da se boste počutili boljše. Razen če...razen če morda ne uživate v mučenju samega sebe?
ina5785
02. 09. 2020 12.52
+3
JApajaDAja - Po komentarjih sodeč je ta "zgodovinski roman" tvoja izbira. Inteligentna leva intelektualka tega NIKOLI NE bi rekla, zato ti tega niti NE verjamem! Vse je plod tvoje izmišljotine in očrniti levičarja, kar permanentno počenjaš - s tem se hraniš!!!!! Namesto da bi razmišljal kot normalni Slovenci - STOP VSEM KORUPTIVNEŽEM, levim in desnim!!!
brezveze13
02. 09. 2020 09.08
+1
STRANKA DA TE KAP pod vodstvom kahle same obljube in sprenevedanja v korist stranke brez realizacije niti ene obljube, v glavnem volilno manipuliranje kahle. sedaj stranka ruši sama sebe, absurd. Resnično upokojenci kar je za odpad je za odpad , žal, potrebno je sprejeti dejstvo da se je Yu končal z osamosvojitvijo, in je potrebno prekiniti z to nostalgijo po YU s Kar velja tudi za vse ostale nostalgike s palčkom načelu
JApajaDAja
02. 09. 2020 09.23
-10
zanje je ta preklop precej težak, ker jim jemlje privilegije na katere so prisesani že vsa leta!
DemokracijaMolka
02. 09. 2020 08.55
+3
Fina stranka k zna šele sedaj svoj statut prebrat. Mogoče piše lahko še kaj o zamrznitvi tako kot je to izvedel Janko z Vića ali pa še celo nepreklicni odstop z ministra k še kar traja in traja. Prihajajo novi korona časi, in ko Desus pade pade vlada. In levaki kot smo bomo spet skupaj posedeli vse tiste skregane leve veljake, da bodo tvorili levo neizvoljeno vlado. Respiratorji, maske in sistemski ukrepi in navodila sedaj sicer v vprašljivi obliki obstajajo, vendar nas naj ne skrbi. Baba je žaba, žaba pa ni člowk, v noriškem kraljestvu.
na22mor
02. 09. 2020 08.47
+12
s pivčevo takšne ceremonije, kaj bi šele bilo , če bi se SDS hotel znebiti Janše
ho?emVšolo
02. 09. 2020 08.52
+12
imaš prav! Na to pa še pomislil nisem. Dobro da bi malo menjali vodstvo, ker JJ že izgleda kot večen diktator.
EnKandidatDosmrtniMandat
02. 09. 2020 08.21
+16
Naj Pifčeva tovariša hujska fpraša kako se nepreklicno odstopi. Volk sit in koza cela. Tako delajo v komunistični SDS, podajo odstop, potem pa se sprenevedajo in delajo norce iz najpomembnejših ljudi (po besedah premierja albanskih korenin, tovariša Jansze) t.j. volivcev.