Slovenija

Nove spremembe: podpredsedniki vlade varovani tudi po prenehanju funkcije

Ljubljana, 16. 10. 2020 16.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Urša Vrečar
Komentarji
242

Slovenska policija bo odslej varovala tudi nekdanje podpredsednike vlade, je s spremembo uredbe o varovanju oseb določila Janševa vlada. Tudi po prenehanju funkcije jim bo pripadalo najprej trimesečno varovanje po tretji stopnji in nato dodatni trije meseci po četrti. Neuradno bo tudi sedaj že nekdanja predsednica DeSUS, kmetijska ministrica in podpredsednica v Janševi vladi, Aleksandra Pivec, tako imela večmesečno policijsko varovanje.

Vlada je v četrtek sprejela Uredbo o spremembah in dopolnitvah Uredbe o varovanju določenih oseb, prostorov, objektov in okolišev objektov, ki jih varuje policija oziroma je spremenila 7. člen te uredbe, ki sicer določa, da policija po tretji stopnji varuje predsednika državnega zbora, podpredsednika vlade, zunanjega, notranjega in obrambnega ministra, izvoljenega predsednika republike od izvolitve do prevzema funkcije. Poleg tega pa po tretji stopnji varovanje pripada tudi bivšemu predsedniku republike in bivšemu predsedniku vlade "en mesec po prenehanju opravljanja funkcije".  V času opravljanja funkcije tako predsedniku republike kot premierju pripada višja stopnja varovanja. 

In tem dosedanjim osmim alinejam, koga vse varuje policija, so včeraj dodali še deveto. Policija bo tako odslej po tretji stopnji varovala tudi "bivšega podpredsednika Vlade Republike Slovenije še tri mesece po prenehanju opravljanja funkcije podpredsednika vlade". 

Dosedanje enomesečno varovanje po prenehanju funkcije so obenem spremenili v trimesečno za vse nekdanje funkcionarje, tako predsednika vlade kot republike, ter (kot že omenjeno) podpredsednika vlade. 

Spremenili so tudi 8. člen iste uredbe, ki govori o varovanju četrte stopnje. Tudi tu so dodali novo alinejo, ki govori o varovanju "bivšega podpredsednika Vlade Republike Slovenije tri mesece po prenehanju trimesečnega varovanja po tretji stopnji"

Prva stopnja varovanja sicer pripada šefu tuje države na državniškem, uradnem in delovnem obisku v Republiki Sloveniji. Policija pa po drugi stopnji varuje predsednika republike in premierja. 

Neuradno bo s tem tudi nekdanja podpredsednica vlade Aleksandra Pivec, ki je morala zaradi afere Vinakras sprva oditi z mesta predsednice DeSUS, nato pa je bila prisiljena odstopiti tudi kot kmetijska ministrica, dobila kar šestmesečno varovanje - sprva trimesečno po tretji stopnji, nato pa še trimesečno po četrti stopnji. 

Na policiji so nam potrdili, da v skladu z Uredbo o varovanju oseb, prostorov, objektov in okolišev, podpredsednikom vlade, po prenehanju opravljanja funkcije, pripada trimesečno varovanje po tretji stopnji. "Omenjeno varovanje obsega  preventivno-operativne ukrepe tehničnega in fizičnega varovanja. Podatka o stroških za posamezno varovano osebo ne vodimo."

Z vprašanjem, kolikšen je strošek večmesečnega varovanja, smo se obrnili na vlado. Odgovora še nismo prejeli. 

Janševa vlada je sicer že ob svojem nastopu sredi marca sprejela dopolnitev uredbe in s tem omogočila, da je policija po tretji stopnji (poleg omenjenih predsednika DZ, zunanjega, notranjega in obrambnega ministra, ki jim je to varovanje že pripadalo) varovala tudi podpredsednika - gospodarskega ministra Zdravka Počivalška in ministrico Pivčevo. Toninu je tovrstno varovanje že pripadalo kot obrambnemu ministru. 

Pivčeva je morala oditi z mesta predsednice Desusa, podpredsednice vlade in kmetijske ministrice.
Pivčeva je morala oditi z mesta predsednice Desusa, podpredsednice vlade in kmetijske ministrice. FOTO: Damjan Žibert

Spomnimo, da je sedaj že nekdanja predsednica DeSUS, kmetijska ministrica in obenem podpredsednica v Janševi vladi, zaradi afere Vinakras, morala oditi z mesta predsednice stranke upokojencev, a se je obenem na vse pretege skušala obdržati na ministrskem in podpredsedniškem stolčku. Kljub temu, da sta ji podporo odrekli stranka in poslanska skupina, ter dogovoru ob nastanku Janševe vlade, da bodo mesta podpredsednikov zavzeli predsedniki koalicijskih strank. 

A ko je postalo jasno, da podpore poslank in poslancev v državnem zboru nima niti v koalicijskih vrstah, je sama tik pred začetkom razprave o njeni razrešitvi odstopila kot kmetijska ministrica ter napovedala izstop iz Desusa. 

Na čelo kmetijskega ministrstva je DZ včeraj potrdil Jožeta Podgorška. Za vodenje Desusu pa se znova poteguje dolgoletni predsednik stranke Karl Erjavec, ki ga je na prejšnjih volitvah predsednika stranke premagala prav Pivčeva. Ob tem sta prispeli še dve kandidaturi, Srečka Felixa Kropeta in Dominika Šteinerja

Pivčeva medtem zatrjuje, da se iz politike ne umika. V preteklih tednih je sicer zanikala, da je prejela vabilo v Janšev kabinet, ne pa tudi možnosti ustanovitve lastne stranke. Dokler ne najde poti nazaj v politiko, bo koristila ministrsko nadomestilo plače in očitno tudi večmesečno varovanje. 

Pasica koronavirus oktober
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (242)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jana Okapi
17. 10. 2020 13.01
+1
Kje jo varujejo? Pri frizerju, v butikih, doma? Postala je gospodinja z državno podporo, ki je zaradi svojega obnašanja povsod nezaželena. Ne poroča jte več o njej, ker je politično mrtva in kazensko preganjana oseba.
sirota
18. 10. 2020 13.08
-2
Daj ne bluzi in pametuj...za 400€ bi jo morali kazensko preganjati?...Kaj misliš,za koliko bi morali tvojega Kahlija kaj ovaditi?...
boris tavcar
17. 10. 2020 11.34
+2
Poštenim ljudem se ni česa bati. Torej se vsi bojijo okostnjakov iz omar.
hotchilipoper
17. 10. 2020 10.42
+3
Vsak mafijaš imajo svoje varnostnike
najram
17. 10. 2020 10.24
+7
pred kom jo varujejo,saj je zmeraj trdila da je delala pošteno in transparentno.....pa jajo tud ni povedal kolko to varovanje stane...
Nimasmisla
17. 10. 2020 10.09
+5
kdor ima slabo vest se še lastne sence boji
nostalgik
17. 10. 2020 09.57
+5
JANEZ JANŠA SE PRIPRAVLJA NA ODHOD, ZATO VAROVANJE PO ODHODU, ALI PLAČATI GA MORA SAM IZ NAKRADENEGA DENARJA
Teofil
17. 10. 2020 09.50
+2
Vse v parlamentu bo kmalu potrebno varovati,tudi Dejana Prašičarja
cuclbuc
17. 10. 2020 09.29
+4
Kaj, se začenjajo bat za svoje ritke? :) prav je, kar naj se.
saab9530
17. 10. 2020 09.28
+4
V kolikor bi bili pošteni in bi delali v dobro ljudstva teh varovanj in blindiranih vozil ne bi potrebovali. Strah je že huda reč.
Rookoko
17. 10. 2020 09.26
+5
Strah jih je :)
sinhron
17. 10. 2020 09.04
+6
Ta uredba samo dokazuje zavedanje članov te vlade , kako so nepriljubljeni zaradi svojih rabot in odtujenosti od ljudi , ter nezaupanja v to vlado ! To je samo potrata davkoplačevalskega denarja !
hotchilipoper
17. 10. 2020 08.34
+7
Aha se je začel strah pred ljudmi.Nikdar ne bodo več varni.Vse kar so si nagrabili bodo dali za varnostnike.
Hasan
17. 10. 2020 08.28
+6
Pred kom jo pa varujejo?A je ogrožena iz vesolja?Pa trobijo,da ni denarja.
Ula_
17. 10. 2020 08.28
+6
Varovanje ali osebne soferje? Grozno kaj se grejo...
TistoPravo
16. 10. 2020 21.50
+2
Si za moža jihkmal ne bo treba več šparat, do takrat se mora pa varovat...se jo mora, pravi bivši
kapljač1
16. 10. 2020 21.27
+5
To je zato, da jo ima Jnaša Pivčevo vezano nase in pod stalno kontrolo, da bo plesala kot on hoče. Seveda gre in se razmetava iz denarja davkoplačevalcev!
flisd
16. 10. 2020 21.20
+12
Medtem, ko se v normalnih in demokratičnih državah ministri vozijo z metrojem, pri nas rabijo varovanje. Ljudje, brez kančka pameti in še manj morale, se pač morajo zavarovati. Ker to je vse kar so. Če ne bi prišli do korita, bi se morali prepirati, kdo bo pod katerim mostom prespal. Pa še za nižji nivo so. Ljubljanski brezdomci so kar se inteligence tiče daleč nad temi.
Tojeres
16. 10. 2020 21.06
-6
User300173
16. 10. 2020 21.06
+8
Varovanje odstavljene ministrice, kar plača država. Jo odstaviš, potem ji daš še nagrado šest mesečno plačano varovanje, da se lahko po frizerskih salonih postavlja pred "kolegicami-opravljivkami". Da to ni sprevrženo ...
User300173
16. 10. 2020 21.01
+9
Če to ni totalno noro...Kmetijski minister v dvo-milijonski Slovenije še šest mesecev po končanem mandatu ima plačano državno varovanje. To vladajočo strukturo daje totalna preganjavica, ki je itak značilna za avtoritarne sisteme in diktatorje. V Istri za take rečemo "brižna zemlja ki jih nosi"-(uboga zemlja ki jih nosi).