Slovenija

Plače iz pekla do raja

Ljubljana, 14. 01. 2024 07.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 12 min
Avtor
Alenka Arko
Komentarji
215

Med božično-novoletnimi prazniki, prazniki luči, miru, zabave in veselja, se je ponekod razbesnel pravi ne raj, ampak pekel na Zemlji. Ne vem, kako bi drugače opisali razmere, ko se iz sob slišijo nemočni klici, da bi jim kdo pomagal, pobrisal za njimi, jih preoblekel, jim prinesel topel čaj in jim rekel prijazno besedo. Bilo je v enem izmed domov za starejše pri nas, kjer je zaoral trebušni virus, verjetno je bilo tiste dni podobno tudi drugje.

Pred časom je v medijih zaokrožil oglas za delo v enem izmed domov za starejše pri nas. Ponujena osnovna bruto plača je bila okrog 1000 evrov, kar je manj od zakonsko določene minimalne plače. V domu so kasneje pojasnili, da plače pač takšne so. Delovno mesto 'gospodinja oskrbovalka' je uvrščeno v izhodiščni 21. plačni razred, za katerega znaša osnovna bruto plača 1008,36 evra bruto. Iz doma so posredovali tudi obračun plače zaposlene na tem delovnem mestu s 17 leti delovne dobe. Poleg izplačila za redno delo dobi izplačano še razliko do minimalne plače, ki znaša 195 evrov. Skupaj z dodatki, med drugim za izmensko in nedeljsko delo, dobi na svoj račun izplačanih 1029 evrov in še slabih 200 evrov za prevoz in malico. Vse skupaj 1224 evrov.  

Toliko dobijo ljudje, ki so pogosto edina pregrada pred popolno izgubo osebnega dostojanstva. Neprijetno je razmišljanje, kako so lahko zaposleni, ki ne vedo, ali bodo imeli dovolj denarja za temeljne stvari zase in za otroke, prijazni in potrpežljivi z ljudmi.  

Spomnila sem se že na nekoliko pozabljeno, v mojem času pa uspešnico z naslovom 'Neumni beli možje'. V njej avtor Michael Moore med drugim piše, kako je nekoč, ko je potoval na notranjem letu, slučajno izvedel, da piloti ne dobijo niti minimalne plače. Da zagotovijo hrano otrokom, so odvisni od živilskih kuponov. In ga je resno zaskrbelo, kako varno lahko takšen človek pilotira.

Vsak poskus zvišanja plač se takoj kot bumerang vrne z grožnjami kot v primeru domov, da se bodo dvignile oskrbnine. Vse to povečuje napetosti in je samo eden izmed primerov politike deli in vladaj.

Evropski steber socialnih pravic določa zaveze Evropske unije glede plač: pravico delavcev do pravičnih plač, ki zagotavljajo dostojen življenjski standard, zagotavljanje primerne minimalne plače ter preprečevanje revščine zaposlenih. In tudi kakovost delovnih mest.

Alenka Arko
Alenka Arko FOTO: POP TV

Pri plačni reformi javnega sektorja, o kateri se vlada pogaja s sindikati, je predvideno, da bo prvi plačni razred na novi plačni lestvici določen v višini sedaj veljavne minimalne plače, najvišji pa bo sedemkratnik tega zneska. Plačno reformo bi začeli uveljavljati s 1. januarjem 2025 in jo izvedli v treh letih.

Trenutno stavkajo zdravniki, kaj si bodo izborili, morda izločitev iz sistema javnih uslužbencev, poseben steber za zdravnike? V javnosti seveda kroži podatek, da je med prvimi 50 najbolje plačanimi v javnem sektorju vedno največ zdravnikov, denimo podatki za avgust: takrat 41 iz zdravstva. Govori se o dolgih dopustih in dodatkih. Pa da starejši zdravniki niso zadovoljni, ker so dvignili plače mlajšim.

Stavko so napovedali sodniki, tožilci, hočejo uveljavitev razsodbe ustavnega sodišča in izenačenje plač z drugimi javnimi funkcionarji.

Kako bo to všeč politikom, ki že zdaj niso zadovoljni? Spomnimo, predsednica države Nataša Pirc Musar je opozorila na dodatke, ki jih kot funkcionarka nima. Borut Pahor pa je tako ali tako že pred leti  prostodušno priznal, da s tri tisoč evri na mesec ne more živeti.

Pa naši evropski poslanci, tako je gostja našega Popkasta, evropska poslanka Romana Tomc, na vprašanje, koliko zasluži, odgovorila, da le tretjino tega, kar dobijo sodniki na Evropskem sodišču za človekove pravice.  

Skratka, povsod, kjer gre za javne plače, so prepiri, občutek prikrajšanosti, mukotrpna pogajanja, slaba volja včasih le za nekaj evrov. Pa kdo si bolj zasluži, kdo manj in tako naprej.

Je pa že nekdanji evropski komisar Janez Potočnik, ko je odgovarjal na vprašanja o svoji visoki plači, dejal, da od plače ne obogatiš.  

In eden izmed najbogatejših Američanov, investitor Warren Buffet, meni: če je plača edini vir dohodka, ste vedno le korak od revščine.

Tako javni sektor, kaj pa zasebni?

Le nekaj ur pred prelomom leta je bila velika novica, da stavkajo zaposleni pri trgovcu Tuš. Predsednica sindikata Mirjana Janjić je takrat dejala, da zaposleni v Tušu živijo v revščini, da se je stavki pridružila tudi večina poslovodij Tuševih trgovin. "Vse leto delamo nadure, obolevamo, komaj se preživljamo, zdaj pa gremo do konca."  

Nekdanji lastnik in ustanovitelj Tuša Mirko Tuš je javno nagovoril svoje drage "Tuševke in Tuševce", da je  globoko razočaran nad stavko, ker bi ta uničila podjetje. "Se boste pustili manipulirati nekim aktivistom, ki sploh niso zaposleni v našem podjetju in nimajo kaj izgubiti, če gre Tušu slabo? Nekaterim sindikalistom, ki so mogoče zaposleni pri nas, niso pa "Tuševke" in "Tuševci". Ne borijo se za vas, ampak želijo svojih pet minut slave. Izkoriščajo vas za lastne cilje in ko jim ne boste več koristili, bodo šli po svoje, saj se jim fučka za vaše službe in plače. Z izsiljevanjem in s stavko bodo oni dosegli samo to, da denarja tudi za vaše plače ne bo. Ne dovolite tega."  

Zaposleni so ob tem nagovoru človeka, ki je podjetje pripeljal v slab položaj, sam pa ohranil premoženje, prav zares ponoreli. Če ne drugega, je bil Mirko Tuš pred meseci zaradi zlorabe položaja in pranja denarja pri prodaji blagovnih znamk Tušmobil in Tuš Telekom obsojen na pogojno zaporno kazen.  

Zaposleni so na koncu stavko preklicali, od zahtevanih 1450 evrov bruto plače so pristali na 1180 evrov, kar sicer ni niti minimalna plača.

Podjetje Slovenska industrija jekla (SIJ) zaposluje 3800 ljudi, je eden največjih delodajalcev pri nas. Pomemben solastnik SIJ je še vedno država. Ta je po privatizaciji v času prve vlade Janeza Janše, ko je večinski delež kupila ruska skupina Koks v lasti družine Zubicki, ostala lastnica 25 odstotkov delnic, a v družbi pravega upravljavskega vpliva nima.

Tibor Šimonka, ki je tudi  predsednik Gospodarske zbornice Slovenije, je član poslovodstva, ki si je lani razdelilo 21 milijonov evrov. Božičnice zaposleni niso dobili. Večinski lastnik Andrej Zubicki je po podatkih Necenzurirano v preteklih letih iz podjetja dobil za 80 milijonov evrov posojil. In ko so vodilni, tudi Šimonka, najbolj glasno kričali, da bo vsega konec, če država ne bo pomagala, so imeli največje dobičke. Med zadnjo energetsko krizo so v skupini od države uradno prejeli 2,4 milijona evrov pomoči. Po podatkih aplikacije Erar sta hčerinski družbi, SIJ Metal Ravne in SIJ Acroni, od ministrstva za okolje, podnebje in energijo skupaj prejeli dodatnih več kot šest milijonov evrov.

Najdražje prodana stanovanjska hiša lanskega leta je pri Radomljah blizu igrišča za golf in arboretuma v Volčjem potoku 65.000 kvadratnih metrov veliko posestvo. Na njem stoji ogromna hiša z bazenom in konjušnico. Vse to je kupil lastnik Kompas Shopa, Akustike Group in številnih drugih družb. Za posestvo, na katerem sta tudi hipodrom in pomožna hiša, je po podatkih Necenzurirano plačal nekaj manj kot štiri milijone evrov. Kupec je med tistimi lastniki podjetij, ki so, kot še piše Necenzurirano, tik pred koncem lanskega leta izkoristili davčno darilo nekdanje vlade Janeza Janše. Svoje deleže so prodali lastnim podjetjem, s čimer so si iz njih neobdavčeno izplačali denar. S tem so prehiteli davčno reformo sedanjega ministra za finance Klemna Boštjančiča. Ta je s 1. januarjem ponovno uvedla višjo obdavčitev v primerih, ko podjetja odkupijo lastne deleže od svojih lastnikov.  

So pa tudi bili eden največjih državnih prejemnikov pomoči v času epidemije covid-19, dobili so za več kot 2,5 milijona evrov nepovratnih sredstev, subvencij ali drugih ugodnosti.

To je samo nekaj primerov, kako se v zasebnem sektorju troši denar: ne za investicije in višje plače delavcev, kot nas vseskozi prepričujejo, ampak za osebni luksuz. In seveda pri tem ne gre samo za denar, pridobljen na trgu, gre za denar vseh nas, ki posredno iz državnega proračuna plačujemo tudi razkošne vile in milijonske bonuse tujim lastnikom.  

Kot družba v naši kulturi povzdigujemo pohlep. To so besede Dana Pricea, ki je tako kot mnogi obogatel z internetnimi posli. V Seattlu je ustanovil uspešno internetno podjetje, potem pa doživel razodetje po prebiranju Nobelovih nagrajencev za ekonomijo Daniela Kahnemana in Angusa Deatona, ki sta izračunala, da za srečo v življenju potrebuješ približno 70 tisoč dolarjev na leto. Znižal si je plačo, prej je znašala več kot milijon dolarjev, vzel posojilo, prodal delnice in zaposlenim naznanil, da imajo vsi, vključno z njim, plačo 70 tisoč na leto.  

Da kar povemo, kako se je končalo. Začetek zgodbe je iz leta 2015, podjetje pa še vedno deluje. Večina zaposlenih je vmes uspela povrniti dolgove, mnogi so se odločili za družino in otroke. Poročajo tudi, da so nekateri celo zdravo shujšali.

Dan Price je postal prava medijska zvezda, dobil nazive kot ameriški najboljši šef in podobno. Pa tudi ogromno nasprotovanj. Predvsem ker so to njegovo odločitev videli kot politično gesto in to za mnoge Američane najslabše možne vrste, nekakšen socializem, desničarski radijski voditelj Rush Limbauh ga je označil za komunista.  

Skoraj upravičeno. Lep primer imamo v naši neposredni bližini, kaj vse se gredo komunisti. Elke Kahr, županja drugega največjega avstrijskega mesta Gradca, o kateri smo že govorili tudi v prispevku Preverjeno pred leti, je članica Komunistične stranke Avstrije. Od 8300 evrov mesečne plače obdrži 2000 evrov, ostalo podari. Skupaj v vseh teh letih je darovala že več kot milijon evrov. Nedvomno strašljiva vzornica.  

Vsi ti primeri, kot tudi nedavni mlade avstrijske dedinje, ki namerava razdeliti 25 milijonov dediščine, so simpatični. Je pa seveda povsem narobe in nevarno računati na sporadično dobroto ali občasna razsvetljenstva tistih, ki imajo denar in vpliv. Pomembne so sistemske ureditve. 

Pred letom 1995 je polovica najrevnejših v ZDA zaslužila večji delež nacionalnega bogastva kot odstotek najbogatejših. Potem se je to obrnilo, odstotek najbogatejših zasluži več kot 50 odstotkov in prepad se samo še povečuje. Leta 1965 so uprave podjetij v ZDA zaslužile 20-krat več kot delavci, leta 2015 že 300-krat več.  

Še leta 1990 so plače delavcev rasle enakomerno z dobički podjetij, odstotek rasti plače ob odstotku rasti dobička podjetja. Od leta 1990 do 2008 je delavec dobil le še 0,6 odstotka in od 2008 do 2016 le še 0,3 odstotka.  

Kakšna je splošna slika pri nas?  

Koliko bogastva je pri nas v rokah odstotka najbogatejših? Presenetljivo veliko. Po podatkih organizacije World Inequality Lab ima odstotek prebivalcev Slovenije v lasti 23 odstotkov premoženja, kar je več kot v Veliki Britaniji, na Nizozemskem in na Danskem. Je Slovenija res še vedno tako egalitarna družba, kot si predstavljamo?

In to so verjetno ključne številke in ključna vprašanja. Je pa na to zelo težko preusmeriti pozornost, vsaki poskusi izpadejo naivno.  Bolj realno in za kapital seveda bolj produktivni so prikazi  medsebojnih spopadov za javni denar tistih, ki vzamejo malo.  

Gre za kontekst. In spretno prodajanje zgodb.  

Kot to znajo banke, ko uspešno prikazujejo, da nam delajo uslugo, ko hranijo naš denar, kot to znajo tisti, ki nam zbujajo občutek, da smo finančno in ekonomsko neizobraženi ignoramusi. Znajo tisti, ki uspešno prepričujejo, da dialog z vlado in delodajalci vodijo in narekujejo delavci. (LOL)

So sicer poskusi razbijanja mitov v ekonomiji. Jože P. Damjan tako v nekem komentarju razgalja plačno cenovno spiralo. Da je treba, ko je inflacija, plače držati nazaj, sicer se stroški dela prenesejo v višje proizvodne stroške podjetij, to pa dvigne cene izdelkov in potem seveda spet požene inflacijo. Damjan pravi, da empiričnih podatkov, da plače poganjajo inflacijo, ni, so pa podatki in resne analize, da inflacijo poganjajo veliki dobički podjetij.

Zdaj bo potekal boj za davke oziroma kot lepo mediji izražamo, kakšen bo davčni primež, beseda, ki že implicira nekaj slabega, nekaj, kar nas stiska. Veliko je mitov tudi pri interpretaciji davkov pri nas. O obremenitvi plač pri nas, ki je visoka, je pa podobna kot v Nemčiji, Avstriji in Belgiji.

Veliko manj slišimo o davku od dohodka pravnih oseb oziroma davku od dobička. Ta znaša v Sloveniji 19 odstotkov, ob upoštevanju davčnih olajšav pa je bila efektivna stopnja v letu 2020 14,9 odstotka, kar je manj od povprečja držav OECD.  

Kot v davčni oazi je tudi davek na kapital in premoženje.

Po podatkih OECD so v letu 2020 vsi davčni prihodki znašali 36,9 odstotka BDP, kar Slovenijo uvršča na 13. mesto. Vse zahodnoevropske in skandinavske države zberejo več davkov za delovanje države in javnih storitev. Manj zberejo mediteranske in vzhodne države ter davčne oaze.

Ob nastopu nove vlade so slovenski podjetniki zagnali vik in krik nad napovedanimi višjimi davki in začeli groziti z begom v tujino. In da bodo, ker jih ne bodo ustrezno plačevali, tja pobegnili tudi najboljši kadri. Economic Policy Institute v članku  ekonomista Josha Bivensa razlaga in podkrepi s podatki, da zmanjšanje davkov podjetjem, da bi povečali plače, ne drži. Večina raziskovalcev ugotavlja, da zmanjševanje korporativnih davkov koristi le kapitalskim dobičkom, ne pa delavcem.  

Sicer pa se je po podatkih Statističnega urada Slovenije leta 2021 v Slovenijo priselilo 139 doktorjev znanosti, odselilo pa se jih je 132. Dva svetovna farmacevtska velikana pa sta ravnokar napovedala, da bosta v Slovenijo vložila približno milijardo evrov.

Splošna slika pa bo na koncu še vedno približno takšna: javni sektor je vedno tisti, ki zahteva denar, vedno več od nas, davkoplačevalcev, zato jih ne maramo, pa tudi med sabo se ne marajo preveč, ker se borijo za isti denar. Zasebni pa zasluži sam in je vedno potem žrtev, saj si mora del tega odtrgati od ust za javni, pohlepni in potratni.    

To je naracija, ki je najbolj prodajana. V resnici je nekoliko drugače. Ko se zasebnemu kaj zalomi na trgu, dobi ogromno od države: denarja, odpustkov in pomoči. Zateguje pa se po navadi pri najrevnejših, ki nikoli ne bodo določali naracije.

V večini primerov ljudi na splošno zelo malo briga za druge, zanima jih njihov položaj, zato mora to urediti nekdo drug: država oziroma vsakokratna vlada.  

Ob tem pa še ta pomislek. V komentarju v Guardianu avtorica zapiše, seveda, davki morajo biti. Zanima pa jo, kam gre njen denar? Glede na to (govori o Veliki Britaniji, lahko pa bi veljalo tudi za večino drugih držav), da je javno zdravstvo v agoniji, socialni sistem pa pušča družine v bedi.  

To je pomembno vprašanje. Neprijetna je misel, da moj denar ne gre za tiste, ki zaslužijo manj, za javno zdravstvo, šolstvo, ampak za milijonske bonuse, posestva ali pa en tak lep primer: podjetnim fantom, ki so nam prodajali maske in carsko zaslužili, da so nam potem pošiljali razglednice iz raja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (215)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

komentator112
15. 01. 2024 10.42
+3
Iskreno mi pri takšnih člankih z zavajanjem publike postane kar slabo.. Dejstvo je, da si vsak zaposlen v javnem sektorju ali privatnem sektorju zasluži imeti dostojno plačo in da konec meseca še nekaj ostane in enako velja tudi za upokojence. Imamo pa žal v naši državi en drug problem. Od cca. 920.000 delovno aktivnih jih je 190.000 v javnem sektorju. Pustimo zdravnike, medicinske sestre, gasilce, učitelje ki jih itak primanjkuje. Problem je v tej ogromni številki “ventilatorjev”, ki se pasejo po različnih ministrstvih, zavodih, občinah in drugih ustanovah. Nihče se ne zaveda, da 1/3 Slovenskega prebivalstva napaja državo in jo drži pokonci. In tukaj pridemo do drugega problema in sicer slabo gospodarjenje z državnim denarjem. Vsak gleda le na svojo provizijo, za vse ostalo mu/ji je čisto vseeno. Primerjava z drugimi državami je v tem kontekstu nesmiselna, saj imamo mi preveč obremenjene plače! Dajte ljudem več denarja, ko bo posameznik imel več denarja bo tudi lahko več potrošil in tu se bo polnila državna blagajna. Kar počne država trenutno je izčrpavanje podjetij, dokler ne bodo propadla, namesto, da bi si zadali cilj, da se privabi tuja podjetja in investicije in na ta način povečali BDP za 20% v nekem doglednem času. Ja, treba je graditi in investirati, če želimo ne samo obstajati ampak tudi napredovati. Potem pa ne bo težav imeti normalnih plač tudi v javnem sektorju s takim številom zaposlenih. Ampak žal je najlažje pokazati na posameznega podjetnika, ki si je nekaj kupil. Težko verjamem, da se je kdo sploh pozanimal o podjetju, ki je omenjen v članku. Podjetje zaposluje preko 100 ljudi, kjer imajo povprečno bruto plačo 2.500 €!!! Kje so božičnice in nagrade, ki jih podjetje izplačuje zaposlenim. In tu je še zadnja težava našega naroda - nihče ne sme imeti več kot jaz. Ne sosed, ne sodelavec, je znanec. In takoj, ko je nekdo uspešen, se ga zatre. S tako mentaliteto bomo vedno ostali narod hlapcev, saj je za trenutno vodilne vprašanje o tem, kako bodo živeli v takšni državi naši otroci še preveč kompleksno, ali pa čisto nepomembno vprašanje.
optimist11
15. 01. 2024 10.20
-2
Tisti, ki je mogoče že sodeloval pri urejanju plačilnih razredov v podjetju ve, kako mukotrpno delo je to. Zdaj si pa zamislite državo. Veliko so si sami krivi z prehitrimi obljubami.
Usranc
15. 01. 2024 08.53
+1
Kdor mora delat za dnar, ni bogataš. Tudi dohtarji ne. Edini bogataši v slo so podjetniki, ki gredo na dolgotrajno bolniško z več kot 10000 Eur nadomestila...
Arzen
15. 01. 2024 08.29
+0
vSI VEMO DA OD PLAČE NE OBOGATIŠ!!! RAZEN JANKOVIĆ, GOLOB, MESEC, ......
Miskic a
14. 01. 2024 21.36
+4
Socialc 660e nic ne dela. Vzdrzevalec perila 13. placni 730e bruto. Srednja sestra v bolnici 24. placni 1130 bruto. Menimo se brez dodatkov. Glede na delo in izobrazbo osnova. Ni osnovne logike ce primerjas. Zadnja dva sicer dobita 878e neto na racun, pozna se pol pri dodatkih. Samo vzdrzrvalec perila hodi v sluzbo in dela in dobi neto teoreticno manjso od socialca. Dejansko sramotno pogodbo. To nisi tepih. To si pod tepihom.
Iqos
14. 01. 2024 20.25
+7
Domovi za ostarele se ne bi podražili zaradi plač delavcev...pačpa grabežljivosti lastnikov. Niso zastonj na lestvici najbogatejših. Sami nedotakljivi.
btbslo
15. 01. 2024 10.37
-1
Oskrbe pa katastrofalne zaradi pomanjkanja zaposlenih zaradi ozredno nizkih plac. Grozno
Heprk
14. 01. 2024 19.38
+4
Kapitalizem v vsemsvojem sijaju. Ni nam bil vsec sistem kjer si z ustao inel zagotovljeno stanovanje, sluzbo, izobrazevaje in zdravnika.
alkimistos
15. 01. 2024 12.11
Hahahahahah se za bencin nisi imel. Ne smesi in ne nabijaj lazi ni bilo ne plina ne bencina ne praska. Nicesar
Dejan Krk
14. 01. 2024 16.45
+11
Minimalno placo vezat na povprecno ceno m2 nepremicnin. Torej najmanj 3000 bruto.
rokololo
14. 01. 2024 13.35
+27
Kapitalizem gre proti koncu. Upam, da pride nekaj novega, da stisne zdravnike malo bolj, da ne bodo razmišljali o stavki pri 5000€ plače in več. Pogoji dela pa so kaki so. Verjetno gre preveč energije za popoldansko delo pri zasebnikih in se vrste ne skrajšajo zaradi slabe učinkovitosti. Pogoltnost pač terja davek.
Slavko Badič
14. 01. 2024 14.34
+5
Kapitalizem se pri nas še niti začel ni. Trenutno smo nekje vmes.
Dejan Krk
14. 01. 2024 16.49
+10
V kapitalizmu je povsem normalno da smetar zasluzi 2-3x vec kot zdravnik ali uni profesor pa se nihce ne pritozuje. (poglej NY). Tam pac velja sistem ponudba povprasevanje. Voznik gozdarskega tovornjaka na severu Kanade ter Aljaske lahko zasluzi 50.000 dolarjev mesecno, pr nas se suznjelastniki pritozujejo da ni voznikov sploh pa za gozdarsko mehanizacijo...... za mizernih 1500 na mesec (ali se to ne)... Jap se v komunizmu je bil vecji kapitalizem....
Slavko Badič
14. 01. 2024 17.59
-4
A si ti malo zašel? Smetar zasluži več kot zdravnik? Voznik 50.000 USD mesečno? Kje pobirate te nebuloze?
Dejan Krk
14. 01. 2024 18.34
+4
...Some sanitation workers in NYC earned nearly $300,000 last year as staff shortages and snowstorms boosted overtime pay... Ice road driving became a famous trucking industry niche when the History Channel launched the show: Ice Road Truckers. As depicted in the TV show, these drivers operate in wilderness areas, like the ones deep in the northern latitudes of Canada. They take on immense risk as they traverse challenging terrain and dangerous road conditions to deliver cargo to remote towns and mining operations. These brave drivers are amongst highest payed in the world of trucking and transportation, with annual average of 120-250k for 4-6 month season, the top earners can make six figures monthly.
slayer2
14. 01. 2024 19.52
+3
Dejan, in potem vse tiho je bilo,ko nekomu predstaviš dejstva!!!
Slavko Badič
14. 01. 2024 19.52
-2
The estimated total pay for a Sanitation Worker is $39,886 per year in the United States area, with an average salary of $37,605 per year.
Slavko Badič
14. 01. 2024 19.53
-1
… ne vem kako mu je uspelo objaviti komentar v ang, ker meni blokira: The estimated total pay for a Sanitation Worker is $39,886 per year in the United States area, with an average salary of $37,605 per year.
Slavko Badič
14. 01. 2024 19.56
-1
Pivprečna letna smetarska plača je po uradnih podatkih 36.605 USD. Tiste voznike pa nisem preverjal, ampak gre očitno za voznike v nekih ekstremnih razmerah…in tudi po predstavljnih podatkih so daleč od 50.000 USD na mesec.
Slavko Badič
14. 01. 2024 19.57
-1
Ok, zdaj sem pa kar naenkrat objavil tri komentarje, nekaj nagaja…
Slavko Badič
14. 01. 2024 19.58
-1
Slavko Badič
14. 01. 2024 20.02
-1
…pa če bi članek prebral do konca, bi videl, da omenjena plača ni smetarska, ampak od njihovih šefov…🤷‍♂️
Slavko Badič
14. 01. 2024 20.12
-1
…drugače pa menda ful manjka smetarjev v ZDA. Pojdite, po moje boste dobili službo brez težav in boste milijonarji…😉
watever
14. 01. 2024 13.27
-2
Tudi tam nekje v €/mesec,.. bo treba povečat cenik za med 25-45% pa bo tudi placa vecja
Miskic a
14. 01. 2024 13.03
+30
Gospodinjska oskrbovalka? Prvic slisim za ta naziv. Ampak domisljija ne pozna meja. Ko sem jaz delala je bila varuhinja, gospodinja, streznica... . Kaj vsi ti delajo? Veste kaj delajo. Isto kot bolnicar oz srednja medicinska sestra. Naziv imas zaradi nizje place. Tak se delajo norce ja.
Poletje 16
14. 01. 2024 12.56
+34
Prepozno. Razvrednotili ste poklic medicinske sestre in bolnicarjev. Po 18 letih odhajam iz zdravstva. Grem za sebe. Za 1000 e na mesec, delavni vsi prazniki,prost samo en vikend na mesec. Naj vam čistijo rit tisti ki se nimajo nič radi in nimajo doma urejenega življenja in so radi vikende in praznike v sluzbi. Edini ko delamo božič in nimamo bozicnice.Zdravstvo zaostaja 30 let za drugimi drzavami.
zmajskorpion
14. 01. 2024 19.37
+3
Še ena, ki se je spametovala. Čestitke!!!
rokololo
14. 01. 2024 12.25
+17
Vsi bi morali štrajkat, ne samo zdravniki. Verjamem, da mladi zdravnik s 5000€ bruto ne more preživeti. Kako potem preživi povprečni Slovenec s plačo 2500€ bruto?
fronza
14. 01. 2024 13.22
+23
Kako pa preživi upokojenec s 750,00 EUR penzije?
slayer2
14. 01. 2024 19.53
+3
Kako šele preživijo tisti na minimalni plači!!!
2mt8
14. 01. 2024 12.20
-3
Višji davki ---> več dela na črno. Nižji davki ---> manj dela na črno, posledično ima država višji izplen. Ampak ne, lewacem se tega ne da dopovedat
MladInPerspektiven
14. 01. 2024 13.02
+7
@2mt8 - lepo se sliši vendar človek je pokvarjeno bitje... večina nikoli ne bo prostovoljno dala denar za davke a vsi zahtevamo dobro infrastrukturo, zdravstvo, šolstvo , penzion ....itn to stane tvoj predlog je da se moramo nečemu odreči. Kaj bi ti črtal iz spiska da zaradi tega dobiš 500 evrov več neto??? Povej da vidimo.
Slavko Badič
14. 01. 2024 14.43
+1
Čisto prav ima. Če bi razumel, kar je zapisal, ne bi pisal, da se moramo nečemu odpovedati.
Slavko Badič
14. 01. 2024 14.44
+0
Največja ironija pa je, da nič od naštetega ni dobro, razen socialnih transferjev.
Victoria13
14. 01. 2024 12.04
+22
Lahko bi imeli 7500 eur splošne olajšave pri plači, Golob je rekel:,, Ne!". Oddajanje nepremčnin dvignejo davek iz 15%na 25% ni problem dvignem najemnino oz. oddajam na črno!
Pikapokapolonica
15. 01. 2024 16.33
In če dvigneš najemnino, boš dobila najemnike?
Victoria13
14. 01. 2024 11.57
+26
JS ni treba opravičevat, so nenasitni! Zakaj se je njihovo število v dobrih 30 letih povečalo iz 100000 na krepkih 247.5000? Zakaj na RTV sedi 2000 ljudi? In zakaj so plače v JS višje kot v gospodarstvu, ki bi ga še dodatno privijali z višjimi davki!
Slavko Badič
14. 01. 2024 12.00
-14
Drži. Od tod vedno višji davki. Ampak je pa tudi res, da brez delujočega JS ni niti gospodarstva, to včasih pozabljate.
Tomvojo
14. 01. 2024 12.14
+21
gospodarstvo brez težav shaja brez takega JS kot ga imamo pri nas, od fikusov v pisarnah ni kaj pričakovat.
slim386
14. 01. 2024 12.34
+17
Slavko to že drži, ampak poudarek je na delujočem JS. Pri nas pa je nažalost JS pol delujoč
Grma53
14. 01. 2024 13.37
+10
Reveži se prepirate in modrujete za drobiž. V državi ima 1% ljudi 23% premoženja. In ti nam vladajo. Raja pa stalno nekaj fehta in zbira denar in zamaške za tiste, ki imajo še manj. Zakoni so spisani tako, da lahko spremenimo karkoli, spremenilo se ne bo nič. Mediji, sindikalisti in politiki so zlizani ali v lasti teh mogočnežev, zato je najbolje tako kot pri posilstvu: lezi in uživaj.
Slavko Badič
14. 01. 2024 14.35
-1
Andree
14. 01. 2024 11.48
+29
V celi EU gre počasi vse k vragu
c00kies
14. 01. 2024 11.40
+42
Še en krat ponovim: vsi pod 1500€ izplačila prejemate sramoto in ne revščino, vsi med 1500€ in 2000€ vključno z menoj pa živite v revščini.
Misanthrope
14. 01. 2024 11.42
+12
Moja osnovna bruto plača je 2000€ in ja, ni variante, da bi šel na svoje, pa da ni najem.
a res je
14. 01. 2024 11.44
+10
Še posebej pa je od zaposlenih največji revež tisti, ki je z nizkim dohodkom v tržnem najemu, takega je.be najemodajalec in delodajalec, ki ve po naslovu, da je najemnik. Pač vse je razvidno iz javnih evidenc.
Slavko Badič
14. 01. 2024 11.45
+12
Najprej se odločite ali se pogovarjate o bruto ali neto plači.
Misanthrope
14. 01. 2024 11.47
+28
Vse pod 1500€ NETO je totalna sramota in bi take firme moral dol zapreti.
c00kies
14. 01. 2024 11.47
+24
Jaz imam med 1,5k in 2k, moja žena pa je ena tistih s plačo pod 1,5k izplačila, imava pomladek in ne prideva na svoje brez da se zakreditirava na 30 let in pri tem posledično životariva.
c00kies
14. 01. 2024 11.49
+7
@Slavko o izplačilu je govora, bruto pa je v obeh primerih sramota.
MladInPerspektiven
14. 01. 2024 11.54
+11
Moj bruto dohodek je nad 3000 eur pa ne jamram kot je PAHOR in MUSARCA je zame sprejemljivo ...glede na ostale bomo pa videli v bodoče saj sem šele začel to pot... do penziona bo še zanimivo in se mi ne zdi prav, da ljudje pridno delajo 40 let in potem revščina to je država kriva ker če bi bili zakoni pravični vsak ki dela 40 let ima pravico dostojno živeti do smrti...
Victoria13
14. 01. 2024 11.59
+7
Če sr primerjamo z zahodom smo vsi reveži do 6000 eur.
Misanthrope
14. 01. 2024 11.59
+23
Nad 3000 eur bruto tudi jaz ne bi več jamral, ker je to dejansko neka realna plača za slovenske cene. Trenutnih 1500 EUR neto v podjetju, ki služi miljone, pa se mi zdi nateg :)
Victoria13
14. 01. 2024 12.00
+19
Lepše je slišat bruto, ker neto je pa katastrofa!
Slavko Badič
14. 01. 2024 12.02
+14
Nagradno vprašanje - kdo je kriv za razkorak med bruto in neto? Podjetja, delodajalci ali država?
Misanthrope
14. 01. 2024 12.04
+15
Država seveda, ampak to ne opraviči delodajalcev, ki se hočejo temu izogniti na račun delavca :) Začarani krog, vem.
c00kies
14. 01. 2024 12.07
+17
Imam taščo, ki bo čez manj kot 5 let dopolnila 40 let delovne dobe in gre v penzijo. Dela 40 let v trgovini večjega slovenskega podjetja in po izračunu bo od države prejemala dodatek do tiste minimalne pokojnine. Njena plača je sramota od sramote, njena mentaliteta pa tradicionalno slovensko zavožena, češ, kdo me bo pa vzel pri teh letih. Zdaj je res vseeno karkoli naredi, ker je njen vlak že davno odpeljal, ironično je, da ima diplomo iz ekonomije, ki pa je nikoli ni uspela unovčiti. Tako, da se tudi v ljudeh more nekaj premakniti, da se borijo, ker vsaj iz tega tragičnega primera sem spoznal, da so nekateri tako zategnjeni, da se niti za klinčevo dostojanstvo niso pripravljeni boriti.
Slavko Badič
14. 01. 2024 13.17
+5
brezcasni
14. 01. 2024 11.40
+11
dokler bodo na vladi zakompleksane zenske in moski ki se skrivajo za osebnimi poznanstvi in neko kvazi diplomo,ne bodo pa imeli sočut do socloveka in ne pravega odnosa do Slovenije pač pa le osebne ambicije ,torej oblast in denar bo Slovenija drsela navzdol.......
Slavko Badič
14. 01. 2024 11.37
+14
Recimo, dajte se enkrat novinarji ukvarjati z vprašanjem, kakšni so začetni mesečni stroški pri nas in v Avstriji, če želi nekdo odpreti svoj posel? Ljudem bi država morala dati možnost, da zaslužijo denar s svojim znanjem, ne pa da se podjetništvo duši. Zakaj je pogodbeno delo obdavčeno 50%? Zakaj upokojenci ne smejo delati? To so vprašanja, s katerimi bi se morali ukvarjati več. Ljudem je potrebno omogočiti, da lahko vnovčijo svoje znanje in izkušnje. Recimo omejevanje prekarnega dela ni varovanje delavcev, ampak pohlep države, ker vejo, da bodo s takim načinom dela pobrali manj davkov in da bo več ostalo tistim, ki to delo opravljajo. Ukvarjate se s popolnoma napačnimi stvarmi.