Slovenija

Objava policijskih plač: Nespametno, nekorektno in nedopustno z vidika varnosti

Ljubljana, 12. 01. 2021 14.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan, Mirko Vorkapić
Komentarji
1188

Če so na seznamu policijskih plač objavljena občutljiva delovna mesta z vsemi imeni in priimki, je to velik varnostni zdrs, opozarja strokovnjak za policijska pooblastila Miroslav Žaberl. Teršek meni, da je minister Hojs ravnal nezakonito, objava pa je velika manipulacija, ki je tudi splošno nevarna. Vprašanje je, na kakšen način Policija ščiti identiteto pripadnikov specialne enote in policistov pod krinko, pa pravi Pirc Musarjeva. Če ti podatki niso označeni s stopnjo tajnosti, Hojs ni ravnal nezakonito. Ima pa Policija v tem primeru veliko težavo.

Objavljati podatke o celotni varnostni strukturi MNZ je najmanj nespametno – če ne še kaj hujšega. Objava podatkov o uslužbencih, ki so zaposleni na varnostno občutljivih mestih, kot so pripadniki specialne enote ali kriminalisti, ki izvajajo prikrite ukrepe, je z varnostnega vidika nedopustna. In tretje, objava podatkov o plačah z vsemi dodatki je nekorektna, po javni objavi plač zaposlenih na MNZ, za katero se je odločil notranji minister Aleš Hojs, ocenjuje strokovnjak za policijska pooblastila Miroslav Žaberl. 

"Čeprav v uvodu piše, da so zraven navedeni dodatki, bi bilo korektno, če bi uporabil neko povprečno plačo policista brez dodatkov in to primerjali z drugimi uniformiranimi poklici. Ko nekdo poimensko objavi podatek, da je nekdo v tem in tem mesecu prejel tolikšno plačo, zraven pa ne napiše, da je imel toliko in toliko nočnih, dežurstev in prazničnih delovnikov, dodatka za covid-19 in morda še kakšnega dodatka, pa je to nekorektno. Ljudje, ki si bodo to pogledali, namreč ne bodo dobili realne slike o zaslužku," je pojasnil.

Na seznamu sicer ni razkrito, ali so na njem operativni specialci in operativci v kriminalistični policiji, katerih podatkov ne bi smeli obelodaniti. "Če so res objavljena občutljiva delovna mesta z vsemi imeni in priimki, potem je to velik varnostni zdrs," opozarja Žaberl. 

Meni tudi, da se Hojs ne bi smel na tak način pogajati s sindikatom. "Kot predstojnik ministrstva ta pogajanja graditi na plečih posameznih policistov  – to prav gotovo ni korektno."

Miroslav Žaberl ima dolgoletne praktične izkušnje na področju nadzora nad Policijo, saj je vodil Direktorat za policijo in druge varnostne naloge Ministrstva za notranje zadeve.
Miroslav Žaberl ima dolgoletne praktične izkušnje na področju nadzora nad Policijo, saj je vodil Direktorat za policijo in druge varnostne naloge Ministrstva za notranje zadeve. FOTO:

Pirc Musarjeva: Če Policija ne ščiti imen policistov pod krinko z oznako tajno, ima velik problem

Po objavi plač zaposlenih na MNZ je pravnica Nataša Pirc Musar na Twitterju zapisala, da razume razburjenje ob javni objavi plač uslužbencev Policije, ker je to videti kot kot orodje boja ministra proti sindikatu. "A pri pravni presoji se vedno držim korektne razlage prava, tudi ko to komu ali celo večini ni všeč. Ta objava je lahko marsikaj, ni pa a priori protizakonita."

Ko smo jo prosili za dodatno razlago, nam je pojasnila, da je pregledala vso zgodovino sprejemanja Zakona o sistemu plač v javnem sektorju in ugotovila, da je bil amandma za to, da podatki o varnostnih in obveščevalnih službah niso javni, sprejet v tretjem branju in ni bilo nobene obrazložitve. Je pa zasledila razpravo v zvezi s 6. odstavkom 38. člena iz leta 2002, ki povozi vse odstavke prej. V njej so imeli razpravljavci in pisci amandmaja v mislih varnostno-obveščevalni službi, torej Sovo in vojaško obveščevalno službo. In Policija je varnostni organ. 

38. člen Zakona o sistemu plač v javnem sektorju (ZSPJS) v 6. odstavku tako objavo dovoljuje in napotuje na Zakon o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ), ki določa izjeme. Za obveščevalno-varnostne službe je taka izjema tajnost podatkov, tudi za imena in priimke zaposlenih ter njihove plače. "Ni dvoma, da so vse plače uslužbencev pri obveščevalnih službah označene z neko stopnjo tajnosti. Imena in priimki nikoli niso javni in jih tudi nikoli nismo dajali v javnost," je jasna. 

Zakonitost seveda ne pomeni tudi modrosti. Razkritje imen pripadnikov specialne enote, na primer, je najmanj nerazumna. Predstavitev bruto izplačil s prištetimi dodatki in poračuni je lahko manipulativna. Nataša Pirc Musar

To isto izjemo bi po njenem mnenju morala upoštevati tudi Policija – in sicer za pripadnike specialne enote Policije ali za policiste, ki delajo pod krinko. "Če je Policija urejen sistem, mora imeti tako kot Sova ali vojaška varnostno-obveščevalna služba pogodbe o zaposlitvah, imena in priimke označene z eno od stopenj tajnosti. Če je to tako in je Hojs kljub temu to objavil, je brez dvoma storil kaznivo dejanje. Če tega nimajo, pa ima Policija velik problem. Kakor vem, je bilo razkritih 51 pripadnikov specialne policije," je pojasnila. 

Pri Policiji bi po njenem mnenju lahko bil relevanten tudi 13. člen Zakona o sistemu plač v javnem sektorju, po katerem se ne sme objaviti podatkov o delovnih mestih in nazivih v obveščevalnih in varnostnih službah, ki niso uvrščeni v plačne razrede s kolektivno pogodbo. V tem zakonu je sicer več nedoslednosti, tudi to, da kolektivna pogodba za Policijo sploh ne določa plačnih razredov, pač pa je to uredba. "Ali je sistemizacija za te profile torej javno objavljena? Določen naziv delovnega mesta verjetno je, a če nekdo postane policist pod krinko, morajo obstajati drugi vzvodi, kako njegovo identiteto zaščititi. To lahko omogoča edino zakon o tajnih podatkih. In če tega na Policiji niso naredili in je Hojs dal to v javnost, je sicer ravnal zakonito, vendar pa izredno nespametno."  

Po mnenju Pirc Musarjeve je tako zdaj bistveno vprašanje, na kakšen način Policija ščiti identiteto pripadnikov specialne enote in policistov pod krinko. 

Teršek: Objava podatkov je velika manipulacija in splošno nevarna

Pravnik Andraž Teršek pa je zapisal, da je Hojsova objava velika manipulacija in tudi splošno nevarna, ker razkriva tudi imena oseb, ki opravljajo posebne naloge, ne le nalog uniformiranih policistk in policistov. 

"Ravnanje kategorično odstopljenega ministra je po moji pravni oceni nezakonito. Prepričano zapišem, da gre tako za prekršek (o tem bo verjetno več ali vse povedala informacijska pooblaščenka), kot tudi za previdno bom zapisal obstoj utemeljenega suma o storitvi kaznivega dejanja (opazim možnost steka več kaznivih dejanj) in za obstoj dobrih stvarnih razlogov za ugotavljanje storjenega civilnega delikta." 

Kot pravi, ne vidi v pravnem redu nikakršne zmede (na primer zaradi zakona o sistemu plač v javnem sektorju). "Zame zmede ni. O teh vprašanjih sem posredno pisal že pred leti. Na primer tudi glede primera 'javnosti študentskih anket' ipd. Delati, biti zaposlen v 'javnem sektorju' še ne pomeni biti 'javna oseba' in še ne pomeni pravnega bremena biti javno izpostavljen z osebnimi podatki. Niti najmanj." 

Vse početje ministra Hojsa po Terškovem mnenju ponuja stvarno utemeljene razloge za začetek sodnih postopkov – množično. "O tem, kako se lahko ravna v primeru, ko javni funkcionar vlade krši ustavo in/ali zakon, so poučeni tudi poslanke in poslanci Državnega zbora RS. Ti vedo tudi, kako se ugotavlja 'politična odgovornost' in kaj to pomeni. Kratko, jedrnato in enostavno. Na papirju. Na njem sem temo izčrpal. S prakso pa naj se v tem primeru ukvarjajo drugi," je še zapisal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1188)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ssbobo
06. 11. 2021 17.57
Kako bi pa zgledalče bi napisal en kriminalist z Prekmurja ima plačo toliko pa toliko......... poleg tega pa dobi od raznoraznih dobrih znancev policije še dvakratni znesek svoje težko razkrite plače.....
RdecaZvezda
13. 01. 2021 16.55
+2
Objavit vse plače v javnem sektorju od a-ž.
štajerc65
13. 01. 2021 14.07
+0
No sedaj pa plače učiteljev in profesorjev objavit pa da vidimo razliko. Saj so oni tudi javni sektor.
bboban
13. 01. 2021 11.59
+7
Brovo Hojs pri tej objavi plač policistov pa te popolnoma podpiram zdaj pa naj objavijo plače delavcev
alpino
13. 01. 2021 16.25
-1
Katerih delavcev, brez osnovne izobrazbe, z 8.letko pol kvalifikacijo, strugarjev, keramičarjev, serviserjev, električarjev, tehnikov vseh sort, torej kaj želiš in pa kje si ti? Delavcev v zasebnem (privatnem) sektorju??? Te naj objavi lastnik podjetja ne pa država.
ssbobo
06. 11. 2021 17.59
Alipno....... ne bluzi...... niso vsi delavci SAMO z osnovno šolo al pa z vrtcom........ si ti bolj intelektualec al bolj ekosocialist....... sam uprašam
mali.mato
13. 01. 2021 11.23
+4
Ta objava nima popolnoma nič z varnostjo države. Populizem.
Trglav
13. 01. 2021 11.02
-2
Plače so bile itak objavljene zato, da bodo znotraj policije napravile zdraho. Potem jih bo, razklane, Hojs lažje obvladoval. To je Janševa taktika: Zavadi i vladaj! Podobno je tudi pri predsedniku računskega sodišča - njemu pravzaprav nihče nič noče - preko njega želijo oblatiti oz. prikazati pristranskega Čeferina. Pritlehnost J J je neizmerljiva!
ROMELS
13. 01. 2021 10.55
-2
Nespameten komentar z nespametno vsebino.
Jernej Kos 1
13. 01. 2021 10.33
+6
Še za vse ostale javne uslužbence naj pokažejo plače, predvsem v zdravstvu, šolah in javnih sektorjih kot elektro in za vse politike, ampak realno stanje.
Jernej Kos 1
13. 01. 2021 10.32
+3
pa ta denar gre tako iz našega žepa, potem tudi lahko izvemo kako, koliko in kdo si ga deli. Da pa bi bilo sporno zaradi varnosti pa je bedarija, saj se ti mora policaj tako ali tako predstaviti ko pride do tebe in še na vsakem suknjiču piše, zakaj bi bilo potem nevarno razkriti imena, kdo pa je v posebnih enotah pa tako ali tako ni bilo navedeno zraven
silva-d
13. 01. 2021 10.08
+5
zdraj še naj pokažejo plače sodnikov in profesorjev na fakultetah,pa še starost naj zrave napišejo,ker eni so strari že prek 70 let pa še vedno predavojo
silva-d
13. 01. 2021 10.04
+5
če lahko javno pokažejo plače politikov ne vidim razloga da ne bi pokazali plač od policajev,mislim vsi so enaki iz enega žaklja gre denar
bonkintos
13. 01. 2021 09.40
-1
Kdaj imajo v Braslovčah zombi bal.
RdecaZvezda
13. 01. 2021 16.57
flamengo
13. 01. 2021 09.35
+5
Naj ultralevi povpetniki že nehajo zlorabljati javne institucije v lasti vseh državljanov za svojo slo po oblasti.
saturnsky23 saturnsky23
13. 01. 2021 09.09
+12
Ta Žabar je najmanj dvakrat pečen. Ne samo da je rdeč, počrnel je od zavisti in žlehnobe.
saj bo
13. 01. 2021 09.01
+11
Hojs je zakon!
leond1
13. 01. 2021 08.48
+12
bravo hojsu nekateri policisti imajo zelo preveliko plačo saj doobijo čistilke 1830e jaz vkv kovinar pa 1400e ni primerjave želel bi še spisek podkupljivih sodnikov in lenih gasilcev pa še drugih v javnem sektorju da vidimo kako drag aparat plačujemo
RdecaZvezda
13. 01. 2021 17.00
Za gasilce pravijo,prostovoljni,ni res za vse so plačani,da o njihovih ugodnostim,ko pokažejo člansko izkaznico sploh ne govorim.
AlexReal
13. 01. 2021 08.45
+12
"Kill the messenger?" Je problem v postopku ali vsebini ? Dejansko imajo na policiji visoke plače in sedaj želijo preusmeriti pozornost na drugo stran !
mosqito
13. 01. 2021 08.28
+9
Bodo menda danes med ANRHO TERORISTI,tud CVETKOVI sodelavci,pomagal razbijat Ljubljanagrad.
športnik66
13. 01. 2021 08.27
+17
Minister Hojs je ravnal pravilno. Če nekateri policisti hočejo štrajkat zaradi nizkih plač, ki se izplačujejo iz proračuna, je prav, da davkoplačevalci vidimo, koliko pa ti policisti res zaslužijo. In, po objavi vsi jasno vidimo, da imajo čisto primerne plače, z res veliko dodatki! Razloga za štrajk tako ni. Za veliko manj denarja dela več tisoč zaposlenih v industriji, torej ljudje, ki polnijo proračun... Razloga za stavko ni!!!
mosqito
13. 01. 2021 08.23
+17
Vse čestitke za pogum,gospod HOJS. Tale CVETKO ŠARČEV MILJENČEK, pa si naj drugje najde službo,če mu je premalo 4000€. V resnici, je CVETKO TROJANSKI KONJ znotraj policije.