Slovenija

Plačilo taks v občini Grosuplje le še brezgotovinsko

Grosuplje, 09. 08. 2023 10.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Občina Grosuplje je s 1. avgustom prešla na brezgotovinsko poslovanje, kar pomeni, da je plačilo upravnih taks mogoče le še kartično ali z univerzalnim plačilnim nalogom. Glede na Zakon o uvedbi evra so evrski bankovci in kovanci sicer edino zakonito plačilno sredstvo v Sloveniji, kar pomeni, da bi morali trgovci potrošnikom omogočiti plačevanje z gotovino. A hkrati na Ministrstvu za finance poudarjajo sodbo evropskega sodišča, na podlagi katere se obveznost sprejemanja bankovcev načeloma lahko omeji.

Občina Grosuplje je obvestilo o prehodu na brezgotovinsko poslovanje na spletni strani občine in družbenih omrežjih objavila 20. junija. Kot so nam odgovorili na občini Grosuplje, se novo poslovanje nanaša na plačilo upravnih taks. "Občina Grosuplje je upravni organ, ki je med drugim pristojen tudi za sprejem plačil iz naslova upravnih taks po Zakonu o upravnih taksah. Navedeni zakon določa, da se takse plačujejo v gotovini ali z drugimi veljavnimi instrumenti," so zapisali. 

Obvestilo občine Grosuplje
Obvestilo občine Grosuplje FOTO: Občina Grosuplje

Evrski bankovci edino zakonito plačilo sredstvo, a obstaja tudi sodba EU

Na Ministrstvu za finance sicer pojasnjujejo, da so v skladu z Zakonom o uvedbi evra evrski bankovci in kovanci edino zakonito plačilno sredstvo v Sloveniji, kar pomeni, da morajo trgovci potrošnikom omogočiti plačevanje z gotovino v evrih. 

"Navedena obveznost je v osnovi določena že v predpisih Evropske unije, saj Pogodba o delovanju Evropske unije opredeljuje pojem zakonitega plačilnega sredstva, ki med drugim pomeni, da tega plačilnega sredstva na splošno ni mogoče zavrniti pri izpolnitvi dolga. To tudi pomeni, da bi druga oblika plačevanja (npr. kartična plačila) lahko pridobila status zakonitega plačilnega sredstva le s spremembo predpisov EU, ni pa tega mogoče narediti z nacionalnimi predpisi. Če bi želeli ob tem ukiniti gotovinska plačila, bi bilo potrebno evro gotovini v predpisih EU tudi odvzeti status zakonitega plačilnega sredstva," so zapisali. 

So pa na ministrstvu dodali še, da lahko glede na sodbo Sodišča EU iz 26. januarja 2021 država članica, ali v konkretnem primeru občina, obveznost sprejemanja bankovcev in kovancev načeloma omeji, pri čemer mora biti takšna omejitev sorazmerna z zastavljenim ciljem v javnem interesu. "Država članica, ali v konkretnem primeru občina, mora v primeru, da se odloči za takšno omejitev, na ravni splošnega pravnega akta utemeljiti razloge javnega interesa za takšne omejitve," pravijo.

Kartično plačilo
Kartično plačilo FOTO: Shutterstock

Na občini Grosuplje so prepričani, da je njihova odločitev v javnem interesu. "Izkazalo se je, da se vedno več taksnih zavezancev odloča zgolj za plačevanje s kartico ali za negotovinski prenos sredstev med transakcijskimi računi, gotovinskega plačila se poslužuje le še petina taksnih zavezancev, zato je odločitev utemeljena in temelji na razlogih javnega interesa," pojasnjujejo.

Taksnim zavezancem je v Grosupljem odslej omogočeno plačevanje upravnih taks kartično, saj občina razpolaga s POS terminalom, in s plačilom po univerzalnem plačilnem nalogu. Nalog, ki je že v naprej izpolnjen z vsemi potrebnimi podatki za izvedbo plačila, lahko taksni zavezanci prejemajo v sprejemni pisarne občine. "Plačilo lahko taksni zavezanci opravijo na bankah, ki se nahajajo v neposredni bližini občine," so še razložili.

Gotovinskih plačil vse manj, a pri plačilih na drobno še vedno več kot polovica

Obseg gotovinskih plačil se v Sloveniji postopoma znižuje na račun elektronskih oblik plačevanja, je novembra lani zapisalo Ministrstvo za finance. "Omenjeni trend je bilo še posebej opaziti v času pandemije covida-19. Upadanje gotovinskih plačil pričakujemo tudi v prihodnje, vendar trenutno še vedno več kot polovico plačil na drobno predstavljajo gotovinska plačila," so zapisali. 

Plačilo z gotovino
Plačilo z gotovino FOTO: Shutterstock

"Potrebno je tudi upoštevati, da nekateri potrošniki iz različnih razlogov ne želijo ali ne morejo plačevati elektronsko ali odpreti računa pri banki," so poudarili. To še posebej velja za ranljive skupine potrošnikov, ki nimajo vedno dostopa do bančnih storitev in so te povezane z določenimi stroški. "Poleg tega bi s podelitvijo statusa zakonitega plačilnega sredstva le eni obliki elektronskega plačevanja (kartičnim plačilom) v neenak konkurenčni položaj postavili preostale oblike elektronskega plačevanja oz. ponudnike le-teh, kar tudi ni sprejemljivo s sistemskega vidika," dodajajo. 

Ministrstvo prehodne ukinitve gotovinskega poslovanja ni podprlo

Dodatno so pojasnili še, da sta z vidika preprečevanja in omejevanja sive ekonomije obvezno kartično ali drugo elektronsko plačilo in davčno potrjevanje računov v realnem času alternativna ukrepa, ki davčnemu organu zagotavljata možnost učinkovitega nadzora nad ustvarjenim prometom posameznega davčnega zavezanca in pravilnostjo obračunanih in plačanih davkov. 

Po njihovi oceni ukrep obvezne potrditve računa pri davčnem organu vsakega računa, za katerega prodajalec sprejme plačilo v eni izmed oblik gotovine, kot je ta opredeljena z Zakonom o davčnem potrjevanju računov, v realnem času (to je v času same izdaje in še pred izročitvijo računa kupcu) Finančni upravi Republike Slovenije (FURS) zagotavlja vse podatke o izdanem in plačanem računu, od katerega mora davčni zavezanec obračunati in plačati ustrezne davke, in hkrati onemogoča naknadno prirejanje podatkov o ustvarjenem prometu davčnega zavezanca z namenom utaje davka. 

"Ob tem se na Ministrstvu za finance sicer strinjamo, da vse oblike plačil, pri katerih kupec izvrši plačilo na poslovni račun davčnega zavezanca (npr. kartična plačila) doprinesejo k transparentnosti poslovanja in lahko olajšajo izvajanje nadzora FURS, vendar ocenjujemo, da ob veljavnem ukrepu davčnega potrjevanja računov dodana vrednost morebitne uvedbe obveznega elektronskega plačevanja z vidika omejevanja sive ekonomije ne bi opravičila stroškov in drugih obremenitev, ki bi jih uvedba takšne obveznosti pomenila za davčne zavezance in kupce," so še zapisali novembra lani

KOMENTARJI (119)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
09. 08. 2023 20.35
+11
..počakte ej..samo še mal..da me pobere"./moja prva plača mi je bila lepo dana v kuverti (leta 75)..brez banke. Ne plačujem ničesar z nobeno kartico. In dosmrtno tudi ne bom.
nikhrast
10. 08. 2023 13.11
-15
Kako pa zdaj dobivaš plačo ali pa penzion? Neverjetno koliko fosilov ki še ne vedo kaj je iPhone ali laptop. Saj te more biti sram ko plačuješ z gotovino v supermarketih.
Sickk 2
09. 08. 2023 20.01
+6
Hebala vas taksa
zvoneti
09. 08. 2023 18.49
+12
Se še spomnite, ko so v Avstraliji ljudje md covidom podpirali in nakazovali denar protestnikom-tovornjakarjem, jim je država zablokirala bančne račune. Samo digitalni denar oblastem zagotovl skorajda neomejeno digitalno orodje za nadzor in tudi cenzuro svojih državljanov.
Slavko BabIč
09. 08. 2023 17.14
+9
Kmalu boste imeli CO2 KREDITE, co2 potovanja, to ena banka na vhodu že vpeljuje!
Slavko BabIč
09. 08. 2023 17.13
+17
V Avstriji misli premier zapisati v Ustavo, da je plačilno sredstvo gotovina! To vse pove!
pingvinislo5
09. 08. 2023 17.50
-11
na Norveškem pa z gotovino praktično ne moreš več plačati in so jo že nekaj let nazaj želeli ukiniti. Aja, pa plačo imajo krat 5 napram naši. To tudi vse pove.
Vojko Kos
09. 08. 2023 18.14
-14
nikhrast
09. 08. 2023 17.09
-18
Po zgledu komentarjev pa vidim da Slovenci še dolgo ne bodo dosegli mentaliteto Skandinavcev, ti hočejo ukiniti gotovino, vse bi se plačevalo s karticami. Pa saj ves denar, to so plače, penzioni, dividende... se nakaže v bankah, po svetu pošta nima nima nobenega stika z gotovino. Velike vsote gotovine se pa banke izogibajo, sprašujejo te od kje ta gotovina.
pingvinislo5
09. 08. 2023 17.51
-15
zato pa je Skandinavija Skandinavija in Balkan pa ostaja Balkan.
DR. RNR
09. 08. 2023 17.07
+9
Denar bocasovno omejen,ce ga do datuma ne porabis,ti ga vzamejo. Ve se,da je cas avtokracije in cenzure,ce nebos govoril,kot gospodar rece,ti bodo zaprli racun. Niso dobri casi za take avanture. Gdor hoce placevat z kartico naj gotovina mora ostati.
paru
09. 08. 2023 16.10
+13
Podpišite pobudo za zbiranje podpisov za referendum , ki bo podlaga za vpis v ustavo, da je obvezno sprejemati gotovino kot plačilno sredstvo!!! Prične se 1. septembra...Če tej pobudi ne bomo sledili, bo rezultat , da moja mama ne bo več mogla plačati npr. stavbnega zemljišča itd., ker ni vešča plačevanja z elektroniko . Če bo pa plačala z gotovino na pošti ali banki, ji pa tam te gotovine ne bodo sprejeli! Bo pa posledično dobila kazen, ker , kao ni plačala obveznosti do lokalne skupnosti, četudi je to želela... In to se sedaj dogaja v Grosuplju...Pa kje ste pozicijske in opozicijske stranke? Zakaj molčite? In v Grosuplju se točno ve, da vlada Janez Janša oz. njegova SDS...In v Grosuplju so s to neumnostjo pričeli... Dragi Janez, če bi tvoja mama bila še med živimi in bi sama želela plačati obveznosti , pa ima zgolj gotovino, bi bila pa v prekršku, ker ji gotovine več ne vzamejo??? Nora Slovenija ali pa vsa podkupljena od ...? Bog , reši Slovenijo? Pa še zgolj pomislek, bomo pri mašah sedaj v puščico metali plastične kartice ali bodo pobirali s pos terminali? Vsaj v Grosuplju bi lahko demonstrirali kako bi to potekali, saj je tamkajšnji župnik zelo na tekočem kar se tiče digitalizacije... mislim g. Goloba, župnika...
mmickica
09. 08. 2023 15.36
-10
Glwde na to, da place nobeden ne dobi v gotovini, kolikor vem tudi penzije in socialnih transferjev ne, mislim da ne bi smel biti nikomur problem, da tudi svoje stroske placuje izkljucno brezgotovinsko. Moznosti je vsak dan vec, od nakazila prek spletne banke, placilnih in kreditnih kartic, monete, mobilnih bank, Paypal, ipd... Tisti, ki v tem vidi problem, je bodisi prevarant, ali pa kriminalec.
Sventevith
09. 08. 2023 16.17
+12
Problem je še marsikaj drugega in da je jasno, gotovine ne bo več sploh. Vedeli se bo koliko je priliva na račun in kar je najpomembneje, bodo točno vedeli kaj, kje in za koliko ste kupovali. Popolna kontrola nad vašim imetjem torej, ki pa že zdaj ni vaše. Vsako leto davek na edino nepremičnino, v resnici pove prav to, da le ta sploh ni vaša. Nikoli! ;)
b75
09. 08. 2023 16.45
pingvinislo5
09. 08. 2023 17.53
-8
aha, gotovina je boljša za slovenčke, ker bodo lahko lažje delali na črno. to je ta naša balkanska mentaliteta. ps: banke vzamejo do 3% provizije pri plačilu s kartico. ne 10%
mmickica
09. 08. 2023 17.55
-2
Zmajevo gnezdo, hisa bo stala manj, ampak ne zaradi bancne provizije, pac pa zato, ker ti izvajalec ne bo dal racuna in posledicno drzavi ne bo placal davka, ne DDVja in ne davka od dobicka. To razliko davka pa potem placujemo mi vsi z novimi in vecjimi davki.
nikhrast
09. 08. 2023 15.13
-9
Se spomnite kdaj ste zadnjič z gotovino kupili kaj večjega kot kavo pri Starbucks.
Miškolin1890
09. 08. 2023 15.10
+9
Sramota. Blago rečeno. Če bi napisal, kar si mislim, bi me blokirali za 3 mesece. Kako si sploh upa nekdo tako maltretirat državljane? To spada pod isto rubriko kot stara ženička, ki ni vidla vode že par dni, hrane pa tudi kak dan, pa prodaja na Tromostovju male šopke rožic, da skraspa za hrano in pride inšpektor in jo oglobi za par sto evrov, ki jih nikoli ne bo spraskala do konca življenja. Enostavno je to folk brez moralnega kompasa. Sramota.
pingvinislo5
09. 08. 2023 13.38
-6
21. stoletje pa te fore. je bil že čas. medtem pa je Ljubljana postavila nove parkomate, kjer lahko plačaš le s kovančki... kot da smo leta 1980. pustmo urbane in monete, tega nima noben turist.
ŠKIS
09. 08. 2023 13.32
-1
a so toliko kradli
nepridiprav
09. 08. 2023 13.13
+15
Načeloma se ne bi bilo treba sekirat, brezgotovinsko poslovanje je precej bolj enostavno, vendar na žalost omogoča globalistom večjo kontrolo nad ljudmi, kar bodo tudi maksimalno izkoristili. Če jim pustimo. Zato sem ZA to, da gotovinsko poslovanje ostane, torej, da mora celotna prodaja potrošnikom sprejemati gotovino.
LuxVeritas
09. 08. 2023 13.29
-1
ter manjso ktiminalcem in lopo om ki do denarja pridejo na nezakonit nacin. v sloveniji je glede tega kar slabo ustimano zato pa lahko vsak ruski kriminalec in tajkun kupuje hotele s pomradenim denarjem, oz. smo po domace ena velika pralnica denarja, sploh ce sodnik odloci da je prislo do pranja denarja samo ne tipicnega pranja denarja in tako je iran gate padel v vodo, kjer smo iranskim teroristom oprali 1 miljardo evrov.
pingvinislo5
09. 08. 2023 13.45
-3
vsi imate pametne telefone, socialna omrežja, avte z gps navigacijami, itd itd, in sedaj vas skrbi, ker lahko kontrolirajo kako porabljate teh vaših 1300 eur na bančnem računu? LOL
pingvinislo5
09. 08. 2023 13.46
-7
oz ne da kontrolirajo kako porabljate, da vidijo, kako porabljate... kontrolirate porabo denarja sami.
zvoneti
09. 08. 2023 13.56
+7
Ko boste presegli mesečni limit nakupa cigaret, alkohola, sladkih nezdravih prigrizkov..............boste dobili minus točke oz. dražja zavarovanja ipd. To zelo uspešno že uvajajo na kitajskem.
pingvinislo5
09. 08. 2023 13.58
-3
Vidok
09. 08. 2023 14.12
+7
ne samo, da vidijo kako porabljamo, lahko jih tudi preprosto omejijo časovno ali krajevno, zablokirajo, odtegnejo.... Se bojim, da ti bo to kmalu jasno. Ampak takrat bo prepozno.
pingvinislo5
09. 08. 2023 14.20
-4
to bi lahko že danes. omejijo dvig na banki... ker plačo v lajfu nisi še dobil z izplačilo keša na roke, razen če delaš na črno. pač, navadna paranoja, ki je od znotraj votla, zunaj je pa nič ni.
Stajerc22
09. 08. 2023 13.05
+10
Placujem samo z gotovino. CASH=KING
Truth
09. 08. 2023 13.00
+6
SvoboDA kaze svojo ceno. Le tako naprej. Ko boste v kletkah (ne samo v obcinah) boste res lahko samo se plesal...
Žabec
09. 08. 2023 13.37
+10
Občina Grosuplje je pod popolno upravo SDS in tam se lahko druge stranke na glavo mečejo, pa ne bodo nič dosegle.
Jack Herer
09. 08. 2023 12.59
+15
To sigurno ni pošteno niti pravično.
Jamrač
09. 08. 2023 12.33
+10
Nic jim ne dat zgleda imajo dovolj...
123soba
09. 08. 2023 12.29
+26
Vsak kmet raje vzame denar, kot pa neke namišljene številke, ki čez čas ne bodo pomenile nič. Crkne internet in življenje se ostavi. Bravo strokovnjaki, ki se trudite za uničenje sveta...
DR. RNR
09. 08. 2023 12.27
+17
Grozno,da lahko upravicijo z parimi besedami vsako krsenje zakonitosti...eurici so zakonito placilno sretsvo. Postali smo komunisticna S. Koreja. Slucajno je komunistek Janezek od tam.
Truth
09. 08. 2023 12.55
-4
Zdej je spet Janez kriv, ker se je to pod Golobovo vlado zgodilo. Popustile tablete?
Lion91
09. 08. 2023 13.04
+8
Truth zgodilo se je v občini Grosuplje, kjer je župan kdo?
LuxVeritas
09. 08. 2023 13.30
-4
nima janez nic s tem, vemo kdo pise zakone evropski uniji, levicarji. njim se zahvali.