Slovenija

Plačni ekstremi v Sloveniji

Ljubljana, 09. 11. 2011 18.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Karmen Lugarič
Komentarji
29

65 odstotkov Slovencev prejema nižjo plačo od povprečne, se pravi manj kot tisočaka neto na mesec. Med ostalimi 35 odstotki pa naletimo tudi na plačne ekstreme. Zanimivo: predvsem v državnih in ne toliko v zasebnih podjetjih.

65 odstotkov Slovencev prejema nižjo plačo od povprečne, se pravi manj kot tisočaka neto na mesec. Med ostalimi 35 odstotki pa naletimo tudi na plačne ekstreme. Zanimivo: predvsem v državnih in ne toliko v zasebnih podjetjih.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

clemensew
11. 11. 2011 09.13
Problem plač v javnem sektorju je enostavno abnormalen...slej ko prej, bo treba dat kak miljonček zunanji neodvisni revizijski hiši, da napravi pregled poslovanja vseh javnih podjetij, podjetij z državnim deležem, javni upravi sami, zdravstvu , šolstvu, prevetriti sistem javnega naročanja itd, napraviti študij dela po posameznih del. mestih v JU...rezultat? Pokazalo se bo, koliko ljudi je odveč, koliko nepotrebnih zavodov, uradov, direktoratov imamo, kako slabo se ravna z državnim denarjem, normalizirale se bi najvišje plače lenih uradnikov in se vezale na uspešnost, korigirale bi se njihove izjemne pogodbe.... Prerazporedili se bi viški na deficitna del. mesta (oskrba starejših npr.), če ne, pač knjiga in si išči službo na trgu dela, kot vsi mi ostali...v realnem sektorju pač ne moreš "spati" na del. mestu in vsake tri leta po defaultu napredovati!!!! Ampak, le komu se bi to dalo narediti? :)
HudoResen
10. 11. 2011 19.18
Glede na tvoje tipkarse napeké katerih ponavadi ni, menim, da si danes nečemu nazdravil,ane Tonček Balonček
DSS
10. 11. 2011 18.59
Tončk balonček-spet klanfaš Novi zdravnik manj košta kot redni. Redni je za presežek treba plačati najmanj 150% kot tudi dežurstva. Z več zdravniki bi redni delali manj, imeli manj nadur in dežurstev ter manj koštali inpredvsem manj napak delali..
visoki
10. 11. 2011 18.29
ubogi reveži kako lahko samo preživijo.
muha666
10. 11. 2011 18.04
e *, plača je odvisna od izobrazbe
resenik
10. 11. 2011 15.37
A ima kdo od politikov jajca za delo v dobro celotne družbe ne samo za svojo rit?
venera16
10. 11. 2011 14.09
Tudi sama sem plačana iz državnega proračuna. Za veliko dela na delovnem mestu, ki zahteva srednješolsko izobrazbo prejmem tako nizko plačilo, da me je sram povedati koliko. Vendar ko se obrnem malo okrog sebe vidim in slišim marsikaj -res pa ne njihovega dela. Za to nedelo prejmejo visoko, visoko plačilo vsak mesec - da se razumemo - na račun delavcev v tovarnah, ki imajo plačo 500 eur. Doklej še. Mislim, da je že prišel čas, ko bo treba iti na cesto. In dokler bo toliko lenuhov v drž- upravi prejemalo tako visoke plače, do takrat bodo tudi delavci prejemali minimalno plačo.
Tonček Balonček
10. 11. 2011 13.34
Pa nehajte že stemi poslanskimi plačami, Še virant je kasiral več s tisitimi predavanji o javni upravami, d ane omenjam svetovalnih pogodb in podobnih poslov, kot jih opravljao recimo profesorji s pravne ali ekonomske fakultete ter drugi "eksperti", recimo včasih tistoi Pogačnik iz Gorice, ki je svetoval mejo s Hrvaško.Najboljši biznis je bil pa svetovanjej Patriji Vehicles!
Tonček Balonček
10. 11. 2011 10.52
Tudi s šolami je tako kot z robo in blagovnimi znamkami. Diplomant Strojne fakultete v Ljubljani bo seevda lažje dobils lužbo kot tisti, ki s eej šolal v Kopru. In diplomant z Univerze v N. Gorici ima veliko manj možnosti od tiskega iz Ljubljane. Ni vseeno, katero šolo z enakim programom si končal, ena viškja poslovna šola kje v Celju ali Novem emstu na področju trga dela ne pomeni nič, kot kakšen tečaj za poslovno sekretarko recimo! To so šole za ljudi, kis no že v službah in potrebujeo za naperdovanje en listek več! Začelo se je s kranjsko Sorbono, pred mnogimi leti, ko smo imeli direktorje s poklicnimi šolami in sos epotem "izobraževali" ob delu. Ali pa anši poslanci zdaj, recimo MArinič, ampak on pač pošilaj dvojnike na izpite. Baje da spet kandidira za poslanca!
Izabela42
10. 11. 2011 10.30
Problem je v tem, ker v Sloveniji plače navzgor sploh niso omejene, oziroma zakonsko sploh niso razporejene med različna delovna mesta - bolje rečeno stopnje. Lep primer za odlično sorazmerje plač je Švica. Tam je tudi pridnemu delavcu brez šole zagotovljena lepa plača. Plače tam tudi niso v tolikšni meri vezane na izkušnje, da bi lahko nekdo brez šole prišel previsoko. Tudi podjetij brez ekonomskih oziroma organizacijskih znanj pri njih ne moreš kar tako ustanavljati (lahko jih, a si moraš dobiti upravitelja v roku enega leta). Ker imajo možnost dostojnega življenja jih manj študira kot pri nas. Je pa res, da je tudi šolski sistem urejen popolnoma drugače in se do dokaj mladih let naučiš več (ali vsaj enako), kot pri nas do 27. leta. Pri nas imamo nepotrebne stopnje, ki pa so tudi vedno manj cenjene. Ker pa niso cenjeni tudi ljudje brez šole (delodajalci jih zaposlujejo zato, ker so pač poceni), se pa seveda vsi šolajo, čeprav nam to nič ne pomaga.
godhead
10. 11. 2011 10.23
tonček, predvsem za tiste, ki se delajo takooo skromne. ubogi reveži, komaj preživijo s poslanskimi plačami .
Tonček Balonček
10. 11. 2011 10.15
Slamnate firme, klinike v Avstarliji in bančne račune zunaj imajo tudi obramboslovci. Ampak saj smo evndar v Evropi, bačni račun v tujini ni popolnoma nič spornega, le zakaj, še sam ga imam, saj nismo S. Koreja! In kaj ej narobe, če gradiš kliniko v Avstarliji? A podjetja in račune v tujini imajo alhko le Bosvcarol in Rajko AJAnša, ostali so pa kriminalci? Zdravniki jih pa ne bi smeli imeti?
Tonček Balonček
10. 11. 2011 10.13
Če bi želelo doseči evropsko povprečje, v Sloveniji primanjkuje skoraj 2.000 tdravnikov. Seevda tega zdravtvena blagajna ne bi prenesla, pa tudi prostora, kjer bi delali, ni! In pri tem v statistikah vodimo še vs eupokojene zdravnike, ki delajo po pogodbah ali kot s.p.-ji. In ne vem, kakos i ti perdstavlajh, da imaš dežurtva omejena, privat pa ne bi smel delat! Če Virant lahko prejema nadomestilo 3.000 EUR in predava za 3.500 na mesec sproti in nas poučuje o luknjah na pasovih, ne vem zakaj zdravniki ne bi delali tam, kjer so plačani! Kajti karkoli v bolnišnici naredijo več, kot jim plača zavarovalnica, je zastonj, izguba. Oni bi alhko morda letno vstavili ercimo 3.000 umetnih kolkov, ampak zavarovalnica bi jim jih plačlala le 1.500.
godhead
10. 11. 2011 10.10
si upate pokazat dejansko stanje? bančni računi v tujini, slamnate firme, klinike v avstraliji?
killer1971
10. 11. 2011 09.16
victoriosus!!!!! zdravnikov je čisto dovolj,sam dela jih bolj mal,ker majo še svoje privat ordinacije in se nimajo časa z reveži ukvarjat,ki si pač ne morejo privoščit samoplačniškega zdravljenja!
slovenskiborec
10. 11. 2011 08.36
vsi samo nekega vraga studirajo in diplomirajo,ce bojo naenkrat vsi diplomirani (teoretiki) kot nasi politiki kdo bo pa se potem sploh prakticno oz.logicno mislil.Nevem kdo se bo opravljal navadna dela popraviti centralno elektriko itd.Ce bi jih radi spravili na drugi svet jim samo pozimi odklopimo elektriko saj skoraj noben ni vec toliko pameten da bi si zakuril kako drvo ,da ga nebi zeblo.Ce pa naenkrat izpade logistika so tudi trgovine prazne,spet crkne polovica evropejcev kdo pa ima mali vrt in kako svinjo,kravo in kuro pa se lahko samo v miru smeji in nima nobene potrebe po danasnji nuji ki ji pravimo fleksibilnost in stres ki ubija.
MUNGATUMBA
10. 11. 2011 08.34
"victoriosus" ti kar študiraj,pa ti bi Svetlik ponovno dal nasvet:Kaj ste pa izbrali take "falirane" fakse... - vsi bi študirani ?? , zapolsljivi pa ste nemogoče,ker ste študirali nemogoče fakse.. - DELAM v JU in imam plače 620 euriča neto - kamsutra1 en plusek ti dam - v Žup. jami sedijo po kafičih ŠTUDIRANI ?? fakserji in jamrajo,da nimajo denarja , istočasno pa :....za 700 euriča pa nebom delal ,saj sem vendar ja študiran..???
DAJ DAJ
10. 11. 2011 08.00
kamasutra1 bravo! se strinjam s tabo. *
DAJ DAJ
10. 11. 2011 07.59
victoriosus verjetno je to name letelo. verjetno si ti med tistimi, ki imajo visoko plačo, pa so prišli na delovno mesto, ki je dobro plačano s pomočjo botrov, verjetno pa nisi toliko sposoben. Če malo pogledaš naše državne funkcionarje...a oni so pa sposobni toliko, da si zaslužijo visoko plačo? Nekateri ja, ampak tiste hitro skinejo. Jaz pač nisem človek, ki bi rekel, da za takšen mali denar ne bo delal, ampak se smilil samemu sebi in vlekel socialno pomoč. Se trudim delati, pa čeprav za majhen denar.
Uporabnik215111
10. 11. 2011 07.51
victoriosus Torej po tvoje bi vsi morali doštudirati, brez izjeme, da bi imeli visoke OD??? Se pravi vsi bi bili diplomiranci, nekateri bi opravljali svoj poklic, nekateri diplomiranci bi mešali beton, gradili, delali v pekarni, trgovini itd. Zapomni si da ni vse šola in da si tudi tisti, ki so manj izobraženi zaslužijo človeku dostojno plačilo....