Slovenija

'Plačujemo davke, pravic pa nimamo'

Portorož, 03. 03. 2008 15.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predstavniki izbrisanih opozarjajo, da nekateri niso izbrisani iz davčnih registrov. V Ljubljani pripravljajo večji protestni shod.

Predsednik civilne iniciative izbrisanih aktivistov Aleksandar Todorović je dejal, da čeprav so nekateri izbrisani iz registra stalnega prebivališča, niso izbrisani iz registra davčnih zavezancev.

Osrednji protestni shod bodo izbrisani pripravili v Ljubljani 6. marca.
Osrednji protestni shod bodo izbrisani pripravili v Ljubljani 6. marca. FOTO: Dare Čekeliš

Todorović je dejal, da je somišljenica izbrisanih, Vesna Lovrenc iz Radia Marš, leta 2006 na Davčno upravo RS (Durs) poslala vprašanje. V njem je zapisala, kako je mogoče, da osebe, ki so bile 26. februarja 1992 izbrisane iz registra stalnih prebivalcev in še do danes nimajo urejenih dokumentov, obstajajo v drugih registrih, je dodal Todorović.

Po njegovih besedah je Lovrenčeva avgusta 2006 od generalnega direktorja davčne uprave Ivana Simiča, dobila odgovor, da je davčna uprava davčni register vzpostavila konec leta 1996.

Po uradni dolžnosti pa so bili v davčni register vpisani davčni zavezanci, ki so bili vključeni v davčnih evidencah republiške uprave za javne prihodke, in davčni zavezanci, ki so bili vpisani v register imetnikov računov pri Agenciji RS za plačilni promet, nadziranje in informiranje, je vsebino pisma še pojasnil Todorović.

Davki da, pravice ne

Med davčnimi zavezanci, ki so bili vključeni v davčnih evidencah republiške uprave za javne prihodke, so bile vse fizične osebe, ki so bile v Sloveniji davčni zavezanci.

Aleksander Todorović: "Mi plačujemo DDV, davke in vse ostalo, kadarkoli pa greš po kakšne pravice pa jih nimaš, saj nimaš statusa."
Aleksander Todorović: "Mi plačujemo DDV, davke in vse ostalo, kadarkoli pa greš po kakšne pravice pa jih nimaš, saj nimaš statusa." FOTO: Dare Čekeliš

Nekatere osebe, ki so bile 26. februarja 1992 izbrisane iz registra stalnih prebivalcev in nimajo urejenih dokumentov, so obstajale v evidenci republiške uprave za javne prihodke, ker so bile davčni zavezanci ne glede na to, da so bile brisane iz registra stalnih prebivalcev, naj bi še odgovorili iz Dursa.

Na novinarsko vprašanje, če omenjeni dopis dokazuje, da izbrisani kot davkoplačevalci obstajajo, sicer pa ne, je Todorović odgovoril, da gre za osupljiv dokument, ki ga je podpisal direktor davčne uprave. "Mi plačujemo DDV, davke in vse ostalo, kadarkoli pa greš po kakšne pravice, pa jih nimaš, saj nimaš statusa," je pojasnil Todorović.

Na vprašanje, zakaj je pismo omenil šele sedaj, je Todorović odgovoril, da je nanj pozabil, saj je imel vmes ogromno drugega dela. "V ankaranski šoli so trije otroci, ki so se rodili po slovenski osamosvojitvi, a statusa nimajo, saj so se rodili 'izbrisani' mami. Ker ne morejo dobiti statusa, je država privarčevala 41 let otroških dodatkov," je še dejal.

Protest izbrisanih
Protest izbrisanih FOTO: Dare Čekeliš

Kot je pojasnil, so se danes zbrali na shodu, na katerem želijo izpostaviti tri točke. V torek bodo odšli v ankaransko šolo, kjer bodo socialnim delavcem predali protestno pismo, saj menijo, da bi morali ti pritisniti na državo, da otroci dobijo status.

Naslednja točka je Center za tujce Veliki otok pri Postojni, kjer naj bi imeli 60-letnega zapornika, ki naj bi bil zaprt, zato ker nima dokumentov. Dokumente pa so mu nezakonito odvzeli, je še dejal Todorović. Od ministra za notranje zadeve Dragutina Mateja pa bodo zahtevali, da zanj garantira. Tretja točka pa je že omenjeno pismo iz Dursa.