Planet TV dobil madžarskega lastnika?

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
STA /D.F. /
KOMENTARJI
258
Telekom Slovenije je po poročanju STA prodal Planet TV madžarski televizijski hiši TV2. Cena naj bi znašala pet milijonov evrov. TV2 pa je v lasti madžarskega oligarha, ki je tesno povezan z vladajočo stranko Fidesz. V Telekomu Slovenije informacije za zdaj niso niti potrdili niti zanikali, vse informacije bodo, tako kot doslej, objavljene na Seonetu.

Na Telekomu Slovenije se sicer že nekaj časa ukvarjajo z vprašanjem, kaj storiti z družbo Planet TV.
Na Telekomu Slovenije se sicer že nekaj časa ukvarjajo z vprašanjem, kaj storiti z družbo Planet TV.FOTO: Bobo

Prevzem Planeta TV naj bi sledil takoj po plačilu kupnine, zelo verjetno pa naj bi se na čelo Planet TV kot direktor vrnil Pavel Stanchev. Da je madžarska TV2 v igri za nakup Planeta TV, je v medijih zaokrožilo že v začetku junija. Uradnih informacij tudi takrat ni bilo, saj prodajnega postopka v Telekomu Slovenije ne komentirajo, je pa portal Necenzurirano pisal, da se za Planet TV poteguje tudi hrvaški podjetnik Ivan Čaleta.

Na Telekomu Slovenije se sicer že nekaj časa ukvarjajo z vprašanjem, kaj storiti z družbo Planet TV, ki upravlja istoimenski televizijski program. Telekom naj bi po izračunih časnika Delo od ustanovitve omenjene družbe do zdaj v obliki kapitalskih vložkov, plačanih reklam, posojil in drugih storitev skupaj namenil 80 milijonov evrov.

Zadnji strošek je nastal ob izvršitvi odločitve arbitražnega sodišča v Švici, ki je ugotovilo, da je družba Antenna Slovenia pravilno uveljavila prodajno opcijo v družbi Antenna TV SL, ki izdaja program Planet TV, in je tako Telekomu Slovenije za 34-odstotni delež v tej družbi skupaj s stroški spora in zamudnimi obrestmi naložilo skoraj 23 milijonov evrov plačila. Telekom je zato decembra lani postal tudi edini lastnik družbe Planet TV, spor z Grki pa je močno oklestil lanski dobiček Telekoma Slovenije, ki je dosegel le 1,2 milijona evrov.

Telekom je sprva nameraval z novim strateškim partnerjem dokapitalizirati hčerinsko družbo Planet TV, sredi marca letos pa je med možnosti dodal tudi prodajo 100-odstotnega lastniškega deleža v tej družbi. V Telekomu postopka ne komentirajo, po nekaterih informacijah pa je poleg Čalete, nekdanjega lastnika slovenske televizijske postaje TV3, ponudbo za nakup Planeta TV oddala tudi madžarska televizijska hiša TV2 v lasti Jozsefa Vide, po pisanju medijev enega od ključnih oligarhov iz poslovnega omrežja madžarske vladajoče stranke Fidesz.

Televizijski program Planet TV je sicer začel oddajati, sprva samo s prenosom nogometne Lige prvakov, septembra 2012, okoli mesec dni po tistem, ko je vodenje uprave Telekoma Slovenije prevzel Rudolf Skobe.