Slovenija

'Planinci so živi in zdravi'

Mojstrana, 19. 01. 2011 09.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Trije planinci, ki so se zaplezali v steni na Plemenici pod Triglavom, so že na varnem. Na pomoč so jim priskočili pripadniki gorske reševalne službe Mojstrana in helikopter SV.

Včeraj malo pred 17. uro so se v steni na Plemenici pod Triglavom zaplezali trije planinci, ki so slovenske gore prišli občudovat iz tujine. Obtičali so na višini okoli 2300 metrov, noč pa so prebivakirali v steni, so sporočili na spletni strani uprave za zaščito in reševanje. Danes ob 7.30 jim je na pomoč poletel  helikopter Slovenske vojske, v akciji pa so sodelovali tudi reševalci gorske reševalne službe Mojstrana.

Vodja reševanja Miha Pintar je za 24ur.com povedal, da so planinci živi in zdravi. Iz katere države so, nam ni znal povedati, toda poudaril je, da so bili na podvig dobro pripravljeni, s seboj pa so imeli tudi primerno opremo. Reševalna akcija se je končala okoli 9. ure, planinci pa zdravniške pomoči niso potrebovali.

 

 

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zebdi
19. 01. 2011 21.09
@sunika85, pa vendarle ima Tonček prav, kar se tiče črkovanja. Prvotno je bilo v članku napisano, da so se zaplezali v steni nad Plamenico. Po mojem komentarju je bilo popravljeno na Plemenico, vendar pa se področje ne imenuje ne Plamenica, ne Plemenica, temveč so to Plemenice. In ja, to je čista šlamparija avtorja. Za vse tiste, ki pa vsepovprek kričite, da bi bilo potrebno vsakega vnaprej opozoriti, da bo plačal reševanje in mu ga potem dejansko tudi zaračunati, pa pogooglajte: "Kamniški občan 24.08.06" in "zlati prinašalec potegnil v smrt" . Da boste dobili približen občutek, kam vodi takšna politika zaračunavanja...
Jimi1
19. 01. 2011 19.53
Repo da so jih rešili. S pogledom da gre za tujce bo reševanje kar drago....*, življenje ima svojo ceno.
francl12
19. 01. 2011 18.56
Kdo bo pa plačal?
Sanja Marjanovi?
19. 01. 2011 18.26
Tonček balonček- gre za tiskarsko napako? Tvoji sestavki pa so pravopisno točni? Anafalbetizem? Ne ne, analfabetízem je. Toliko o pismenosti, da sploh o smiselnosti tvojih komentarjev ne govorimo. Poleg tega se pri tebi tre pravopisnih napak, ne samo na 24 ur, ampak povsod kjer treseš svoje neumnosti. In če ti nekomu pamet soliš, bi bilo edino prav, da te mi od časa do časa spomnimo, da tudi ti nisi pismen. In ja, naredi te še bolj neumnega, če hočeš bit pameten, zato ostani na svojem levelu!
bum-headshot
19. 01. 2011 18.05
Po reševanju izstavit račun.
seba81
19. 01. 2011 16.57
@amapozna saj ne veš točno kaj govoriš.. "Seveda bi jim bilo treba preden se je šlo v reševanje nedvoumno povedati, da bo treba reševanje plačat..." ..helikopter bi potem v vsakem primeru vzletel.. po trupla namreč..
dirkac_007
19. 01. 2011 16.48
če so rinl gor naj pa še plačajo..amaterji
JANSA---PREMIER
19. 01. 2011 15.37
spet bo moj denar šel za adrenalin..
Libra77
19. 01. 2011 15.11
Zebdi - hvala za razsvetlitev, sem spremenil mnenje. Lep dan.
Meco
19. 01. 2011 14.50
Vsi, ki tako vneto nasprotujete pomoči ljudem v nesreči, raje pomislite koliko stroškov ima država z vami. In kaj imate zaradi tega manj če se reši poštene ljudi? In še...da se to slučajno ne zgodi kdaj vam, ni treba da v gorah...
Horst
19. 01. 2011 13.52
No Balonček,končno nekaj užitnega. Sicer pa,lojze 30 (10:35) bravo.
nefretete
19. 01. 2011 13.40
Planinici živi in zdravi, reševalcem čestitke in pohvala za požrtvovalnost. Vse tako kot mora biti.
Tonček Balonček
19. 01. 2011 11.14
Pa kdo bo to plačal, to je čisto nekaj drugega, kot če ženske telefonarijo, medtem jim pa zgorijo cele hiše od pečenk in potic! Škandal, kdo bo tu naredil red, gasilci in zavarovalnice rešujejo ljudi, ki pijani zapeljejo v jezere in reke, zažgejo hosto, podtaknejo ogenj sosedu, nikoli pa ne bomo pristali na to, da bi zastonj reševali neke kvaziavanturiste po hribih, to pač ni kulturno! nNe rečem, če bi se s kombijem zvrnili v kakšen grqben po veselici, ampak ne po Plamenicah, lepo vas prosim!
Tonček Balonček
19. 01. 2011 11.11
Ne vemo niti tega od kod so, koliko jih je, kaj so zaeni tipi, sploh pa je smešno, ker pišete o Plemenici (čudno, da ne gre za Plamenico?!), skratka totalno bedno, dilentatizem prvega reda!!!!! Ene Plemenice imamo slučajo na Z deli Trigl. stene, nekoč so tam speljali eno pot od Luknje na tisto planoto, kjer je stala Morbenga, tam si je enk čudak uredil občasno prebivališče, nek mamin sinček je zbežal tja gor in ždel v tistih zidovih po ceel tedne.... Pa mpustimo to! Opozoril bi le na to "šlamastiko", mda če že pisunite o hribih, uporabljajte vsaj pravilna geografska imena!!! Ena plamenica gor ali dol, ampak smešno je to, da avtor nima pojma o hribih, ne gre za tipkarsko napako, ampak za totalni anafalbetizem. Iz tega sklepam, da imate podobne kadre tudi tam, kjer "poročate" o mpolitiki, notranji ter zunanji, najbolj očino pa je, da je najslabša točka EROTIKA in podobno, kjer je višek razvrazta kat ples ob drogu ali poljubljanje dveh žensk, kot da bi se javljali iz Kurdistana, tam se vsaj onegavijo s kozami in ovcami, tudi pri nas, novost so pač bulmastifi, ne delati panike iz tega! Torej gre za Plemenice, po bivše Bambergovo pot?! Popravite, prosim!
CSI-Morost
19. 01. 2011 11.11
Pa kaj govoriš, amapozna, mi smo socialistična država. Sory, mislu sem socialna. Razen tega pa piloti vojske nucajo trening, razen tega pa je kdo kaj pod mizo potegnu. Megla!!!!
amapozna
19. 01. 2011 10.58
Vsi ste mimo s svojimi komentarji. Ura letenja helikopterja, ki je stacioniran na Brniku stane okoli 2900 €. Bili so tujci in ne gre za zavarovanje A kategorije, ki jo ponuja PZS, kot tudi ta članarina ne vključuje zavarovanja pri nas, ampak samo v tujini. V zimskih razmerah na Plemenicah nima kaj početi, še psoebej ne, če prihajaš iz Madžarske, tako, da je vse pisanje o opremi in ne vem še česu popolnioma brez zveze. Fantje so šli na avanturo tja kamor se ne hodi v tem času, torej se niso ustrezno pripravili na turo, ravnali skrajno malomarno in obtičali. Seveda bi jim bilo treba preden se je šlo v reševanje nedvoumno povedati, da bo treba reševanje plačati, ker so se šli veliko malomarnost. Sicer pa si tile taxi prevozi s helikopterjem to zimo kar pogosto dogajajo.
dirkac_007
19. 01. 2011 10.56
KDO BO TO PLAČOV SEDAJ??? VSAKEMU NAJ IZTAVIJO RAČUN!!!
traktor12
19. 01. 2011 10.54
Ježek, povedal sem samo cene. kdo jih plača nisem omenjal. za reševalce vem da so prostovoljci, tako kot mi gasilci. (raz)mislil sem, da me nimaš nobene pravice obsojati, da brezglavo pametujem. :)
jezek_pika_pika
19. 01. 2011 10.51
traktor12... kar se tiče helikopterja in stroškov imaš kar prav, vedi pa da je gorska reševalna služba prostovoljna dejavnost! Pa to, da so ljudje gorniki, ki se v zimskih razmerah podajajo na ture v večini primerov izkušeni in seveda zavarovani za najvišji rang se pravi za A gategorijo. Tako, da jim ob ugotovitvi prave opreme stroške v večini plača zavarovalnica.. tak da ne pametuj brezglavo po forumih.. pa ne samo mislit ampak tudi kdaj razmisli!!
Zebdi
19. 01. 2011 10.44
Guliarth, določene smeri so pozimi lažje preplezljive kot poleti, torej je tole posploševanje zima - ekstremne razmere popolnoma odveč in kaže le na to, da si gore videl le od daleč. Če te pa zanima znesek, znaša ura helikopterskega prevoza pri reševanju v gorah okoli 2500 EUR. Primerjaj stroške reševanja v gorah s tistimi, ki nastanejo ob prometnih nesrečah zaradi prevelike hitrosti in/ali alkohola, pa boš videl, da so prvi zanemarljivi v primerjavi z drugimi.. Pa ko boš že kalkuliral pluse in minuse, še upoštevaj pozitivne učinke športa na zdravje posameznika in posledično manjše obremenjevanje zdravstvene blagajne :D Ni vse črno-belo, veš.. :)