Slovenija

Zaslišal je pok in vse tri je odnesel plaz: 35-letnik in 27-letnica poškodovana

Bohinj, 02. 01. 2024 19.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Gorski reševalci in ekipa nujne medicinske pomoči s helikopterjem so morali okoli poldneva posredovati v gorah nad Bohinjem. V vzhodni grapi Tošca je kložasti plaz odnesel tri alpiniste, pri čemer sta se dva poškodovala. "Eden izmed njih je zaslišal pok, nato je vse tri zajel in odnesel snežni kložasti plaz," pojasnjujejo na Policijski upravi Kranj. 35-letnega gornika in 27-letno gornico so s helikopterjem prepeljali v jeseniško bolnišnico. Tretji, 31-letni gornik, ni bil poškodovan in se je sam vrnil v dolino.

Posredovali so gorski reševalci GRS Bohinj in helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo helikopterske nujne medicinske pomoči z Brnika, poroča uprava za zaščito in reševanje. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Regijski center za obveščanje Kranj in gorenjski policisti so bili nekaj čez 12. uro obveščeni o gorski nesreči na območju Tosca v občini Bohinj, so  zvečer sporočili iz Policijske uprave Kranj.  Kot pravijo, so po podatkih s katerimi razpolagajo, trije gorniki plezali vzhodno grapo omenjene gore. 

"Eden izmed njih je zaslišal pok, nakar je vse tri zajel in odnesel snežni kložasti plaz," so zapisali. 

Na kraju so jim pomoč nudili gorski reševalci GRS Bohinj in dežurna helikopterska posadka z Brnika. 35-letni gornik in 27-letna gornica sta bila lahko telesno poškodovana in s helikopterjem Slovenske vojske prepeljana v zdravstveno ustanovo. Tretji, 31-letni gornik, ni bil telesno poškodovan in se je sam vrnil v dolino, pravijo na PU Kranj.

Dodajajo, da so bili vsi trije so bili primerno opremljeni (obutev, oblačila, čelada, cepin, plezalni pas). 

Tosc je 2275 metrov visoka gora v osrčju Julijskih Alp. V gorah vladajo zimske razmere. Policisti svetujejo, da obisk gora načrtujete preudarno in se na vaš cilj odpravite v primernem vremenu in času. "Primerno opremljeni in ture prilagodite svojim psihofizičnim sposobnostim. Zaradi morebitnih spreminjajočih vremenskih razmer, snežnih pasti in s tem nevarnosti za nesreče, vam pred odhodom v gore svetujemo sprotno spremljanje obvestil Agencije za okolje, Službe za varstvo pred snežnimi plazovi, Gorske reševalne zveze Slovenije in Planinske zveze Slovenije," so dodali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3