Slovenija

Čuš: Ni se mi zdelo prav, da grem v državni zbor in se počutim, kot da smo v letu 1990

Ljubljana, 23. 05. 2016 07.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Suzana Perman/U.Z./STA/J.S.
Komentarji
2324

Potem ko smo minuli teden v oddaji 24UR objavili izpoved Vere Ban, nekdaj goreče in dolgoletne podpornice Janeza Janše in tajnice Jožeta Pučnika, zdaj stranko SDS in njeno poslansko skupino zapušča najmlajši poslanec DZ, Andrej Čuš. Odhaja med samostojne poslance.

Več videovsebin
  • Čuš o razlogih za izstop iz stranke SDS
    01:02
    Čuš o razlogih za izstop iz stranke SDS
  • O načrtih za naprej
    01:10
    O načrtih za naprej
  • Čuš: Ne pošiljata me ne Janez in ne Milan
    00:35
    Čuš: Ne pošiljata me ne Janez in ne Milan
  • Iz 24UR: Vera Ban: Vodenje stranke SDS postaja vse bolj avtoritarno
    03:07
    Iz 24UR: Vera Ban: Vodenje stranke SDS postaja vse bolj avtoritarno
  • Celoten pogovor z Vero Ban
    12:12
    Celoten pogovor z Vero Ban
  • Vera Ban o Jožetu Pučniku
    10:59
    Vera Ban o Jožetu Pučniku
  • Vera Ban ni več goreča podpornica Janše
    02:50
    Vera Ban ni več goreča podpornica Janše
  • Iz SVETA: 'Včasih sem čutil, kot da smo leta 1990'
    05:28
    Iz SVETA: 'Včasih sem čutil, kot da smo leta 1990'
  • Iz 24UR: Čuš odhaja med samostojne poslance
    02:40
    Iz 24UR: Čuš odhaja med samostojne poslance

Napetosti v Janševi SDS so vse večje. Stranko in njeno poslansko skupino zdaj namreč zapušča še poslanec Andrej Čuš. Na vprašanje, zakaj, je odgovoril: "Vera Ban ima prav."

Andrej Čuš je bil od marca 2011 do januarja 2015 predsednik podmladka SDS oziroma Slovenske demokratske mladine (SMD), prvič je bil kot poslanec izvoljen v parlament že 2011, drugič pa 2014. V tem mandatu je kot član sodeloval v parlamentarnem odboru za izobraževanje, znanost, šport in mladino, v odboru za zadeve Evropske unije in odboru za zdravstvo.

"Edina valuta, ki jo ima politik, je njegova doslednost in dostojnost," je dejal na novinarski konferenci in pojasnil, da resno jemlje zavezo, da je predstavnik ljudstva.

Spomnil je, da v SDS vseskozi napovedujejo predčasne volitve. Pomemben vidik teh izjav je po njegovem mnenju discipliniranje lastnih funkcionarjev, letos je namreč stekel kandidacijski postopek za volitve. Vsem, ki so bili do nekaterih ravnanj kritični, so po njegovih besedah poskušali kandidaturo preprečiti. "To naredijo, potem pa pravijo, da si užaljen, ker nisi v kandidacijskem postopku dobil okraja. No, jaz sem ga, saj sem v volilnem okraju od lokalnih odborov prejel izjemno podporo," je dodal.

V SDS pa so v pisnem odzivu navedli, da Čuš pri evidentiranju za kandidiranje na naslednjih volitvah ni dobil podpore vseh odborov v volilnem okraju, kjer je bil leta 2014 izvoljen za poslanca. Ker pa se kandidacijski postopek po končanem evidentiranju ni še niti začel, je govorjenje o uvrstitvi oz. neuvrstitvi na kandidatno listo, o čemer v skladu s statutom odloča več organov stranke, povsem prezgodnje, so pojasnili.

Čuš do nekdanje stranke sicer ne goji zamer, je pa prepričan, da bo bolj uspešna, ko bodo njeni poslanci v večji meri tekmovali "v iskanju boljših rešitev v korist razvoja Slovenije in v nekoliko manjši meri v tem, kdo bo boljše poslušal predsednika Janeza Janšo".

'Kot da smo leta 1990'

"V stranko sem se včlanil leta 2009 v znak podpore ob porazu na volitvah 2008. Takrat so bile v ospredju teme kot so gospodarstvo, boj proti krizi, sociala ... V zadnjem obdobju pa sem opazil, da smo se spet vrnili v spiralo ideologije. Ni se mi zdelo več prav in dobro, da včasih grem v DZ in se počutim, da sem rojen leta 1945, včasih kot da smo v letu 1990. Sprava mora biti, ampak iskrena, z iskrenimi nameni. Ne pa s provokacijami," je povedal v oddaji SVET.

Čuš je bil štiri leta tudi predsednik podmladka SDS.
Čuš je bil štiri leta tudi predsednik podmladka SDS. FOTO: POP TV

Kot samostojni poslanec bo naredil prvi korak v smeri aktivnega parlamentarizma, s tem pa da bodo presegli položaj v slovenski politiki, "ko si dve osebi delita državo". Za uspešno delovanje in pripravo zakonskih sprememb bo oblikoval programski svet, v katerega želi vključiti strokovnjake, ki so uspešni doma in v mednarodnem okolju. Verjame tudi, da bodo s predlaganimi rešitvami na prihodnje volitve pritegnili tisto polovico državljanov, ki že nekaj časa bojkotirajo volitve. "Naša skrb bo usmerjena v slovensko sedanjost in prihodnost," je napovedal, a ob tem ni odgovoril na vprašanje, ali je to napoved ustanovitve nove stranke. Na vprašanja novinarjev namreč ni odgovarjal.

"Vsem ljubiteljem zarot sporočam, da me ne pošiljata ne Janez in ne Milan, prav tako za mano ne stoji noben stric ali teta iz ozadja," je še povedal Čuš in zagotovil, da se je za izstop iz SDS odločil samostojno, na podlagi tega, kar se dogaja v državi, in ker mu ni vseeno za mlade in njihovo prihodnost.

Vera Ban: Ljudje ne morejo več uveljavljati svojih mnenj

Banova je sicer v ekskluzivnem pogovoru za POP TV brez dlake na jeziku razgalila način delovanja predsednika SDS, Janeza Janše. Med drugim je dejala, da je odšla, ker ni mogla več gledati, kako Janša ravna s svojimi ljudmi, in da ljudje v tej stranki ne morejo več uveljaviti svojih mnenj. "En sam človek ne more vsega vedeti, ne more vsega znati, vsega čutiti in to se mi zdi nerazumno", je dejala Banova, ki je stranko zapustila pred kratkim. Predsedniku SDS je očitala avtoritarno vodenje, sprenevedanje okoli njenega razloga za odhod in ukvarjanje le še z ideološkimi temami.

Janšo zapušča vse več znanih imen

Neuradno so podobne razloge za izstop iz SDS navedla številna znana imena, ki so stranko in predsednika Janšo že zapustila. Nazadnje je SDS zapustil nekdanji notranji minister in bivši poslanec Dragutin Mate, iz vseh organov stranke sta izstopila nekdanja evropska poslanka Romana Jordan in nekdanji šolski minister Žiga Turk, poslovili so se tudi Dimitrij Rupel, Sonja Ramšak, Gregor Virant, Miha Brejc, Pavle Rupar, Angelca Likovič, Ivo Hvalica in številna manj znana imena. Izpad članstva stranka SDS ne razkriva.

Poleg težav z izstopi se v SDS zadnje dni ukvarjajo tudi z nasprotujočimi izjavami njenega predsednika ob sestrelitvi vojaškega helikopterja leta 1991.
Poleg težav z izstopi se v SDS zadnje dni ukvarjajo tudi z nasprotujočimi izjavami njenega predsednika ob sestrelitvi vojaškega helikopterja leta 1991. FOTO: Svet na Kanalu A

Se bo v SDS usul plaz izstopov? Kdo se bo iz SDS poslovil naslednji?

V zadnjih dneh se krepijo ugibanja, da naj bi več (okoli pet) poslancev resno razmišljalo o odhodu iz poslanske skupine. Kritični naj bi bili zlasti do tega, kot neuradno pravijo, da je glavna prioriteta SDS ideološki boj.

V SDS, ki po vseh javnomnenjskih anketah med strankami še vedno prednjači na vrhu, so pred dnevi odgovorili, da obžalujejo izstope, "prihodi v SDS in odhodi iz nje pa so vedno bili". Medijem, ki se bolj kot z oblastjo ukvarjajo s stanko SDS, pa sporočajo, naj se pogledajo v ogledalo in videli bodo, da namesto na nogah stojijo na glavi. "Nobeni od njih slovenski režimski mediji v času razpadanja niso posvetili toliko pozornosti kot nekaj izstopom iz opozicijske SDS. Ta tema se v slovenskem medijskem prostoru praviloma pogreje vedno, kadar SDS prepričljivo vodi v podpori javnega mnenja," ugotavljajo v sporočilu za javnost. Ob tem dodajajo, da je to praviloma vedno takoj zatem, kadar problematizirajo "kako dejanje njihovega rdečega božanstva iz Murgel".

Mediji zadnje dni niso poročali le o izstopih iz SDS, pač pa tudi o razhajanjih v izjavah prvaka SDS Janeza Janše glede sestrelitve helikopterja JLA, ki ga je pilotiral Toni Mrlak leta 1991. A se v SDS na to poročanje niso odzvali.

Kot sta poročala Svet24 in Dnevnik, je junija 1992 Janša za Odmeve namreč obžaloval, da je bil v tem helikopterju Slovenec, "s katerim smo imeli prej kontakte, in je bilo dogovorjeno, da bo prestopil".

Marca letos pa je ob zaslišanju brigadirja Toneta Krkoviča, ki se zaradi sestrelitve zagovarja na sodišču, dejal, da "kot minister za obrambo do te akcije in še leto kasneje nisem slišal, da bi gospod Mrlak želel prestopiti". Dejal je še, da za priimek Mrlak ves čas vojne ni nikoli slišal, pa tudi, da nihče ni vedel, kdo je bil v sestreljenem helikopterju.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2324)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fljfo
24. 05. 2016 19.27
-2
Tale Čuš mi je kar všeč...Glede na to, da ne mara živeti za boljši včeraj bi bil pravi za novo desnico, ki mora obsojati vse zavojevalce slovenske zemlje, torej tako malarjeve kot ključavničarjeve...
srebrnibreg
24. 05. 2016 19.45
+5
fljfo
24. 05. 2016 19.51
-3
Ni je še, jaz osebno in tudi mnogi drugi izvajamo propagando, da se ustanovi...Slovenci krvavo potrebujemo pravo domoljubno strujo, ki obsoja vse zavojevalske Bje-Beograd, Berlin, Bruselj...
srebrnibreg
24. 05. 2016 19.57
+5
Potem si se zmotil v nazivu. To ne bo desnica ampak nacionalistična stranka. Po sistemu samo jaz in nihče drugi na tem svetu.
fljfo
24. 05. 2016 20.04
-3
Nisi razumel...Domoljubje pomeni imeti rad domovino, ne pa jo zaničevati, kakor to danes počnejo vladajoči...In ne, težko bomo Slovenci zavladali svetu...
srebrnibreg
24. 05. 2016 20.17
+6
Kako bi ti živel v Španiji, Angliji, na Cipru, Franciji, Belgiji? Vsepovsod je več narodov v eni državi in ti bi vse druge sovražil kateri niso tvoji. Svet je postal ena vas in vas tako razmišljajoče je čas povozil. Kdor drugih ne spoštuje sam ni vreden spoštovanja.
fljfo
24. 05. 2016 20.20
-5
Joj še vedno ne razumeš. Rad bi samo, da smo Slovenci tisti, ki odločamo o svoji zemlji in vsodi...Preveč vas je takih, ki bi se (ste se) prodali tujcem za majhen denar
srebrnibreg
24. 05. 2016 20.28
+6
Zakaj pa podpiraš prodajo podjetij tujcem, če ti gredo tako močno v nos? Sicer sem tudi jaz proti prodaji firm tujcem. Pa ne pozabi, da nas je manj kot eden Dunaj z okolico in ti bi rad bil velesila. Ne hecaj se.
fljfo
24. 05. 2016 20.38
-4
Podpiram!?!? Kdo vlada in kdo torej prodaja!?!? In kdo podpira vladajoče!?!? Vidiš kako sam sebi pljuvaš v skledo...
srebrnibreg
24. 05. 2016 20.52
+5
Ma daj ne spreobračaj. Spomni se kdo je najbolj tulil in od Cerarja zahteval prodajo Telekoma in bank. Kdo je preprečil referendum o prodaji nepremičnin?
fljfo
24. 05. 2016 20.57
-4
Sektaši, ki niso D od domoljuba...podobno kot Jugofili...Torej kdo prodaja podjetja, vlada ali opozicija?
srebrnibreg
24. 05. 2016 21.03
+4
Ta vlada je bila proti. Pa še enkrat. Odgovori na zgornja vprašanja in ne spreobračaj dejstev.
fljfo
24. 05. 2016 21.29
-3
Odgovoril sem ti kdo - sektaši in jugolevica (ki vlada in jih dejansko prodaja)...In ne, ne podpiram...No pa odgovori tudi ti, kar sem te vprašal...Kdo prodaja podjetja, vlada ali opozicija?
fljfo
24. 05. 2016 21.30
-3
...in ja spet nisi razumel...To je že četrtič v istem sklopu postov...A res ne bereš?
BURGA
24. 05. 2016 22.08
+6
srebrnibreg, težko boš kaj dopovedal naciju, kakršen je fijfo.
srebrnibreg
25. 05. 2016 08.58
+2
burga- res noče razumeti. V vodi mi mesec kaže.
staridida
24. 05. 2016 18.42
-3
Ravno takrat, ko smo se mi uprli agresorski armadi, je ta dojenček sisal mamo-in zdaj bo nekaj pametoval....
srebrnibreg
24. 05. 2016 19.09
+6
Sektaši tega letnika najbolj pametujejo kaj se je takrat godilo.
srebrnibreg
24. 05. 2016 19.46
+3
Prej pod šankom skrit, ker so vsi sektaši bili poskriti do kraja spopadov. To so generali po vojni.
staridida
24. 05. 2016 20.30
-3
Ne-v kučanovem gnezdu sem bil in nalagal orožje teritorjalne obrambe na kamione agresorske armade...
srebrnibreg
24. 05. 2016 20.33
+3
Kje to? V Murglah ali Križevcih na Goričkem kjer je rojen?
srebrnibreg
24. 05. 2016 20.34
+3
lopov- pa povej mi zakaj je Krkovič pustil vojakom v Kočevju nalagati orožje, ko je bil z njimi med štirimi očmi sedaj se pa heroja dela?
ivan.z Doba
24. 05. 2016 16.53
+9
Ivan Janša je lažnivec! In to je zadnjič, da sem ga omenil s polnim imenom in priimkom. Ni vreden.....
staridida
24. 05. 2016 18.34
-5
Lažnivec je Čus- dva dni pred istopom je reku novinarju Nova 24 TV, da to ni res, da izstopa iz SDS...drugače pa ,levaki so geniji v laži...
srebrnibreg
24. 05. 2016 19.08
+5
staridida
24. 05. 2016 19.21
-4
srebrnibreg
24. 05. 2016 20.18
+5
politik70
24. 05. 2016 14.49
+9
More bit pa res vroče v SDS da je začel še gasterbajter oziroma edini igralec Pola v Sloveniji razmišljat o odhodu???
staridida
24. 05. 2016 15.08
-9
Še bolj je vroče v Murglah pri malem škratu.....hi hi hi hi....
ivan.z Doba
24. 05. 2016 16.55
+10
Lopov, v Murglah jih zebe še od zadnjega sektaškega kresovanja. Še knjige niste sposobni zažgati. Primitivci!
Kollerik
24. 05. 2016 22.59
+3
politik70
24. 05. 2016 14.43
+9
Sicer pa Še dobro da je bilo toliko treznih in razumnih glav v času osamosvojitvene "vojne".Če bi naši taborniki izpolnili vse ukaze Krkoviča in JJ bi bila Vrhnika in Ljubljana zravnana z zemljo. Za te ukaze ljudje vejo pa jih zaradi ponosa ali sramote ne bojo dali v javnost. Kaj se je dogajalo v Sinji Gorici?????????? To vejo ali pa vemo samo tisti ki smo bili tam.
ivan.z Doba
24. 05. 2016 16.47
+7
politik70
24. 05. 2016 14.36
+8
Če bi Ivan Janez Janša še imel Ivanov SCT ali pa Hildin Vegrad bi mu ta gradbena podjetja še lahko pomagala sanirati plaz... Strabag mu ga ne bo....
zajfa
24. 05. 2016 14.41
-4
Točno vem iz prve roke kdo je imel vsa gradbena podjetja v roki, in to niti slučajno ni bil Janez Janša, še manj desna opcija.
politik70
24. 05. 2016 14.45
+6
Zajfa a dej nehi???? V času katere vlade je Vegrad vzcvetel iz nič?????? Za Sct se pa ve da je delal Zidar za vse. Za rdeče bele in črne. Ali drugače za Kučana Rodeta in Janšo. Zajfa a dej nehi???? V času katere vlade je Vegrad vzcvetel iz nič?????? ZA Sct se pa ve da je delal Zidar za vse. Za bele rdeče in črne. Ali drugače za Kučana Rodeta in Janšo. Zajfa a dej nehi???? V času katere vlade je Vegrad vzcvetel iz nič?????? Za Sct se pa ve da je delal Zidar za vse. Za rdeče bele in črne. Ali drugače za Kučana Rodeta in Janšo. Zajfa a dej nehi???? V času katere vlade je Vegrad vzcvetel iz nič?????? ZA Sct se pa ve da je delal Zidar za vse. Za bele rdeče in črne. Ali drugače za Kučana Rodeta in Janšo.
politik70
24. 05. 2016 14.33
+6
Ivanu se čas iztekel . Je pa res da imajo drugi ki bi radi odstopili preveč masla na glavi. Bo še malo trajalo . Ampak plaz se je sprožil. Ne verjamem da ga bo Ivanu uspelo ustaviti. Ne bo pa izbiral sredstev.
staridida
24. 05. 2016 14.36
-6
politik70
24. 05. 2016 14.37
+8
zajfa
24. 05. 2016 14.42
-2
Ivan prihaja na velika vrata, da vas pošlje na smetišče zgodovine. Ostali so itak na svojih tablicah, medtem ko si vi bašete v žepe v imenu NOB.
kure bedne
24. 05. 2016 14.07
+9
Če bo kdo premagal Đej-Đeja bo to Emilija Mrlak-žena pokojnega Tonija Mrlaka, ki ga je sladoledaar sestrelil. Držimo ji pesti, ker vidim, da v tej gnili Sloveniji nobeden nima jajc. Edino Emilija jih ima in ima vso mojo podporo. Znebimo se tega zdraharja. Ni dal komande Krko ampak JJ, če ne verjamete vprašite Kacina. On vse ve in mora vedeti, zato pa je v Bruslju, da je tiho.
prašek
24. 05. 2016 14.19
+10
Sicer ne verjamem v boga, pa bom vseeno rekel : Iz tvojih ust v božja ušesa !!!!!
Netajkun
24. 05. 2016 14.29
-3
Ta ovadba ( po 25 letih , za sestrelitev helikopterja JLA . . na dan , ko je bila napadena naša legitimna ( in 95 % večinska ) odločitev o samostojni Sloveniji . . je pa skrajno bolna in ima zagotovo točno določen namen . . ne iskanje " pravice " ampak tipičen obračun . Če bo obtožnica sprejeta v sojenje ( predvidevam da ne bo ) , bo to najlepši dokaz napisanega .
politik70
24. 05. 2016 14.38
+7
Netajkun saj do ovadbe sploh nebi prišlo če bi JJ in Krkovič imela tok pirhov da bi se opravičila za napako. Tako pa so na začetku priznali napako danes pa jo zanikajo.....
ivan.z Doba
24. 05. 2016 16.50
+4
Kacina je pez zde, ki točno ve kako je bilo z Mrlakom. Zato se je izogibal Mrlakove žene.
Netajkun
24. 05. 2016 13.47
+0
Kaj mu pa preostane ? Če se ne znajde v vse večji radikalnosti stranke ( in ga razum usmerja v drugačne probleme ) . . je to edina pametna rešitev . Obsedenost res ni za vsakega , verjetno je v SDS-u samo 7 ali 8 takih ( in seveda množica njihovih volilcev ) . Pravilna odločitev in zagotovo tudi olajšanje za njega .
Netajkun
24. 05. 2016 14.20
+0
Zaradi nezdružljivosti s skoraj vsemi ostalimi strankami , so zagotovo obsojeni na " vladanje v senci " in so odrinjeni od soustvarjanja naše prihodnosti . In bolj si odrinjen , bolj si nemočen . In bolj si nemočen , bolj skrajna so tvoja stališča . Na koncu ostaneš sam . . . vlada pa levasredina . Sicer pa . . SDS je Janez ( in obratno ) , tako da ga nima smisla odstavljati ( ali pozivati k umiku ) . . predvidevam , da se bo še bolj zaostrovalo . Če je proti politiku v eni državi ( zgolj slučajno tudi nasprotniku bivšega režima ) vloženih 160 , 180 ovadb . . ali kolikor jih je že . . in 2 obsodbi , drugače niti ne more biti . Ej jej Milan . . . a vidiš posledice ( upam , da uživaš )
zajfa
24. 05. 2016 13.35
-2
"Ni se mi zdelo prav da grem v Državni zbor in se počutim kot da smo v letu 1990" Naj bo vesel, da ne občuti realnosti, saj v resnici smo v letu 1982. Na 1990 še pridemo "ponovno" čez leto, dve max. Upam da tokrat zadnjič. Kakšna izjava. Vse ključne pozicije so v rokah ljudi izpred 1990, ta pa misli, da če je šel na bankomat in dvignil 2500 eur neto ali pa še več, pa da vsi živimo v raju.
staridida
24. 05. 2016 12.52
+0
Pobegli poslanec Laj.Na poslanski skupiniSMCso ga skoraj pretepli ...Takrat sem dobil nalogo poslanske skupine,da pripravim analizo izida volitev na teh volitvah. To sem pripravil v res poglobleni obliki.Kolegi poslanci so bili nad tem navdušeni,medtem ko je predstavnik stranke,ki je bil na predstavitvi, reagiral na zelo nepremeren način, skoraj bi prišlo do fizičnega napada. Takrat so se začeli odnosi krhati, kljub temu sem mislil,da se bo stvar uredila, omenjena oseba se mi je opravičila, vendar so ostale rane, ki se niso zacelile... (Tako Franc Laj ,bivši član in poslanec Cerarjeve SMC).
dostojevski II
24. 05. 2016 13.00
+1
Nikoli nisem zasledi nobenega poziva janšitov Laju, da naj vrne mandat. Da je hinavec, drugi Pucko, da je le po zaslugi Cerarja prišel v DZ. Kaže da za Laja veljajo druga merila kot za Čuša.
prašek
24. 05. 2016 13.39
-1
Poslanec Franc Laj je zapustil SMC, ker ni čutil pripadnosti tej stranki v njenem delovanju. Zaenkrat ostaja v poslanski skupini SMC. Vodja poslanske skupine SMC v tem, da poslanec ni član stranke, pač pa le poslanske skupine, ne vidi ovir. Poslanec največje vladne stranke Franc Laj je danes potrdil, da je v ponedeljek izstopil iz SMC, saj ni čutil pripadnosti tej stranki v njenem delovanju. Več o razlogih izstopa Laj ni želel pojasniti. Zaenkrat ostaja v poslanski skupini SMC, kljub temu, da o tem po njegovih besedah obstajajo razmišljanja. Da poslanec ni član stranke, pač pa le poslanske skupine, je že parlamentarna praksa in tudi vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer v tem ne vidi ovir, je povedal Laj.
staridida
24. 05. 2016 13.53
-2
Franc Laj je pristopil k nepovezanim poslancem-tolko da veš.prase-k....
Transformerji
24. 05. 2016 12.40
+1
Ponovno in še enkrat priznam: sem pristaš teorij zarote!
prašek
24. 05. 2016 12.44
-3
Proti Ivanu so se vsi zarotili , he, he. Strašna krivica se mu godi ☺
prašek
24. 05. 2016 12.34
+0
"Nobeni od njih slovenski režimski mediji v času razpadanja niso posvetili toliko pozornosti kot nekaj izstopom iz opozicijske SDS. Ta tema se v slovenskem medijskem prostoru praviloma pogreje vedno, kadar SDS prepričljivo vodi v podpori javnega mnenja," ugotavljajo v sporočilu za javnost. Ob tem dodajajo, da je to praviloma vedno takoj zatem, kadar problematizirajo "kako dejanje njihovega rdečega božanstva iz Murgel".
prašek
24. 05. 2016 12.35
+0
Pojasnili so, da vse izstope z redkimi izjemami v SDS obžalujejo. "Še posebej tiste, ko vidni član izstopi potem, ko ni ponovno izvoljen na plačano funkcijo, ko ga konkurenčni kandidacijski postopek ne uvrsti na volilno listo ali ko zaradi zmanjšanja sredstev izgubi delovno mesto v strokovni podpori stranke," so navedli. Te primere obžalujejo zato, "ker se ob njih velikokrat izkaže, da s temi posamezniki nismo delili skupnih vrednot, ampak zgolj funkcije oziroma službe". A kot navajajo, je bilo takih primerov v zgodovini stranke "kljub zunanji pomoči" malo, "zato je SDS danes edina stranka v Sloveniji, ki ima več kot 10-odstotno podporo volivcev in ki je starejša od dveh let".
prašek
24. 05. 2016 12.39
+0
V zadnjih dneh se namreč krepijo ugibanja o napetostih v SDS, neuradno naj bi nekaj poslancev resno razmišljalo o odhodu iz poslanske skupine. Čeprav izjav ne dajejo, pa je pričakovati konkretnejše poteze v kratkem. Kritični naj bi bili zlasti do tega, kot neuradno pravijo, da je glavna prioriteta SDS ideološki boj.
Izbrisani23
24. 05. 2016 12.47
+0
dostojevski II
24. 05. 2016 12.50
-1
V prvem komentarju je citiral izjavo SDS. Se strinjam, da je to lapanje. Eno in isto seveda... lapajo v SDS, ko jih povprašajo o izstopih iz stranke.
Izbrisani23
24. 05. 2016 13.03
-1
Se vidi, da je prase.k član SDSa, samo kopira in lepi.
prašek
24. 05. 2016 12.31
-1
Ali je res, da če se Janši zameriš, ta postane hladen kot špricar? To je res! Pa ne samo on. Potem imate še cel štab okoli njega. Recimo Grims, Tanko, žal moram to reči za bivšega policijskega ministra Gorenaka. Tudi ta je slep. Janša ima okoli sebe tri ali štiri ljudi, ki mu slepo sledijo in trosijo njegove neumnosti. Potem pa so še zaslepljeni verniki, ki sledijo. Na desnici ni alternative, zdaj se ustanavljajo nove stranke, ki pa seveda niso alternativa. Na svoji strani ima (Janša, op. p.) Cerkev in vplivne lobije, takšna je pač tradicija, na kateri gradi. Ima svojih 30.000 ljudi, članstvo mu ne raste, niti upada. Če bi SDS res bila tako močna, bi že davno naredila revolucijo, a tega seveda ni sposobna. Kar pomeni, da so ti ljudje zavedeni in predsedniku SDS slepo sledijo. Isti ljudje, isti principi, isto obnašanje. ................. Avtor : France Pojbič
prašek
24. 05. 2016 12.30
-1
Preveč ideoloških vprašanj in odpiranja tem iz polpretekle zgodovine naj bi motilo še več mlajših poslancev SDS. O izstopu iz poslanske skupine in stranke naj bi tako razmišljala še Anže Logar in Marko Pogačnik. Pri razmisleku pa jih ne podpira Žan Mahnič, najmlajši član državnega zbora, ki se je medtem priključil »vernikom v Stalina«, kot so naši viri ironično poimenovali predsednika SDS Janeza Janšo in krog njegovih podpornikov.
proletarec1
24. 05. 2016 12.04
+0
NAZADNJE BODO OSTALI SKUPAJ, SAMO ŠE;JANŠA,TANKO,GORENAK,GRIMS IN IRGLOVA. LEP PETERČEK!!!!
JE-BI-GA
24. 05. 2016 12.24
+0
Kaj, RIGLOVA še kar moli ob firerju, mater, mater ?????????????
prašek
24. 05. 2016 12.41
-3
Pričakovati je, da bosta hudička dajala v pekel (Dekameron) ☺
Biofanatik
24. 05. 2016 11.56
-6
Ob osamosvojitvi si se še po peskovniku igral zdaj pa v drugem peskovniku pametuješ, mleko si obriš okoli ust.
drejc79 1
24. 05. 2016 11.27
+4
Vsa čast, g. Čuš, ste le odprli oči. Ko se bo JJ in njegova hunta z Gorenakom na čelu skidala iz SDSa in bo SDS dejansko začel voditi politiko, kakršno bi glede na svojo strateško usmeritev moral, bom tudi jaz volil zanje. Dokler pa bo SDS polna hujskačev in JJjevih podrepnikov, ki brez potrebe obujajo žalostne spomine na 1945 in dogodke pred 1991, je pa to zame stranka, ki je ne bi volil nikoli in nikdar. Sit sem levih strank, ki že 25 let ponujajo isto sranje, samo drugo pakovanje, ampak še vseeno so one manjše zlo kot pa JJ s svojo hunto na čelu. Vsi, ki šimfate komuniste in vse politike, ki so svojo kariero začeli pred 1991, hkrati pa podpirate JJ, ste totalni bedaki. JJ je bil zagrizen komunist, vodja titove mladine (upam, da vam je vsaj to jasno, ker je nešteto fotografij, dokumentov in pričevanj, ki to potrjujejo), danes pa pljuva vse, kar je nekoč razmišljalo isto kot on. Ne zamerim mu politične preteklosti, verjamem, da je delal tako kot je takrat verjel, ampak isto so delali še mnogi drugi, ki jih ima danes za državne sovražnike. Danes pa z dvigovanjem prahu okrog žalostne polpretekle zgodovine Slovencev skrbi, da se stalno delimo. 2 milijona nas je, pa nekdo politično podobo gradi na delitvi. To je veleizdaja, ne pa tisto, kar JJ čivka za Kučana (ki naj se tudi počasi pospravi v politično penzijo, mimogrede, svoje je naredil, kakor je pač naredil, čas je za mlade, ki bodo gledali zgolj in samo naprej, ne pa nazaj v 1945 ali 1991 - čakam še trenutek, ko bo JJ izbrskal stvari iz časov Ilirskih provinc, tudi takrat so se dogajale čudne stvari, ko smo okupatorja sprejeli kot odrešitelja, sploh JJ ima rad kolaboriranje z okupatorji...)
Castrum
24. 05. 2016 11.33
+1
Mimogrede ...okupator Francoz v času Ilirskih provinc je kot prvi uvedel slovenski jezik v osnovno šolo in nižjo gimnazijo !!!!
drejc79 1
24. 05. 2016 11.41
+4
Zato pa sem napisal, da so se dogajale čudne stvari, ki jih je treba razumevati v kontekstu takratnega časa, tako kot je treba poskušat razumevat stvari iz leta 1945 v kontekstu takratnega časa (ali leta 1990, 91...). Pa če gledamo Napoleona je treba tudi vedeti, da je pobil ogromno slovenskih fantov, mobiliziranih v avstrijsko vojsko, če smo že pri tem. Nobena stvar ni samo slaba, niti ne samo dobra. Napoleon je nekaj naredil za identiteto Slovencev v Avstriji, pa tega ni naredil iz ljubezni do nas, ampak za slabitev notranje kohezije avstrijske monarhije, ker je vedel, če bo zasejal seme razdora v to državo, jo bo zunanje oslabil, ker se bo morala bolj posvečati notranjim nemirom (najbrž ti je jasno, da tudi Čehi, Slovaki, Madžari, Hrvati in drugi narodi niso bili ravno srečni v tej državi in če jim pokažeš, da je lahko drugje drugače, bodo tudi oni zahtevali svoje
Castrum
24. 05. 2016 11.16
+0
Vsak poslanec ki izstopi iz stranke preko katere je seveda prišel v Parlament, bi ob izstopu iz te stranke moral izgubiti mesto v Parlamentu. Čuš, Vilfan, Moderni, Dobovšek.....
drejc79 1
24. 05. 2016 11.28
+2
Če tako razmišljaš, ne razumeš temeljnih načel demokracije.
drejc79 1
24. 05. 2016 11.31
+0
Izvleček iz zakona o poslancih: 2. člen Poslanci so predstavniki vsega ljudstva in pri izvrševanju poslanskega mandata niso vezani na kakršnakoli navodila. Poslanski mandat izvršujejo v skladu z ustavo, zakonom in poslovnikom državnega zbora.
Castrum
24. 05. 2016 11.34
+2
Zakaj že? V Parlamenet je bil izvoljen kot del strankarske liste, ki deluje po sistemu. Saj ne gre vedno za poslanca tisti, ki je dobil največ glasov! Če bi imeli neposredne volitve v Parlament potem bi bila druga pesem, tako pa.....
Biofanatik
24. 05. 2016 11.58
-1
Andrej, kje so pa napisani ti temelji demokracije, in kaj to sploh je demokracija, že večkrat vprašal pa pametnega odgovora od tistih z polnimi usti demokracije še ni bilo slišati, ker ga ni!!!
dostojevski II
24. 05. 2016 12.05
+6
castrumFF...... V stranko se včlaniš zaradi njenega programa. Na volitvah, če kandidiraš za poslanca, zastopaš program stranke. In potem kot poslanec DZ po dveh letih ugotoviš, da stranka sploh ne izvaja lastnega programa, da stranka stalno odpira 25 do 70 let stare teme, se gre kulturni boj, revizijo zgodovine... Kdo je prevaral volivce? Vrh stranke ali ti kot poslanec, ki si zapustil takšno stranko ? Kdo naj vrne mandat ? Tisti poslanci, ki ne izvajajo programa stranke ali ti, ki želiš ta program izvajati kot samostojni poslanec, ker ga pač v stranki nisi smel - mogel ?
Castrum
24. 05. 2016 12.16
-3
dostojevski...to kar si napisal je kar nekaj, pa brez zamere. Niti ena stranka ( ne pri nas , ne po svetu) ne izpolni v celoti obljubljenega programa. Niti ena! Zakaj? Ker so v vladanju potrebni taki in drugačni kompromisi kar seveda pomeni deviacijo od začrtane poti. Ampak pustimo to. Gre za to, da greš v politiko kot del teama in bodi del teama do konca, ne pa da se določeni poslanci gredo hinavsko politikansko igro, katere temelje je postavil Pucko.
dostojevski II
24. 05. 2016 12.26
+1
castrumFF....... Torej sta Vera Ban in Andrej Čuš hinavca. Ker nista do smrti vztrajala v stranki, ki eno zapiše v programu, drugo pa dela ?
dostojevski II
24. 05. 2016 12.30
+2
Če kdo spomni, da je bil JJ tudi član ZK, janšiti takoj planejo, seveda je bil, vendar je spregledal in to stranko zapustil. Njegovo dejanje ni hinavsko, temveč hvalevredno, pravijo janšiti.
dostojevski II
24. 05. 2016 12.39
+1
Seveda je resnica o Janši in ZK drugačna, kot trdijo janšiti. Janšo so iz ZK izključili. Ker ni izvajal programa stranke. Torej so komunisti Janšo spregledali in ne obratno, kot trdijo janšiti.
staridida
24. 05. 2016 11.09
-2
V SDS nimamo radi ljudi z demenco in mlečnimi zobmi....