Slovenija

Vlada obravnavala vsebino tožbe proti Hrvaški, Plenković prepričan, da je njihov predlog 'boljša pot'

Ljubljana, Zagreb, 21. 06. 2018 10.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vlada se je seznanila z vsebino tožbe proti Hrvaški pred Sodiščem EU zaradi neizvajanja arbitražne razsodbe. Vsebina ostaja zaupna, zunanji minister Erjavec pa je pojasnil, da je treba pred vložitvijo opraviti še nekaj tehničnih zadev. Hrvaški premier Plenković je medtem znova napovedal, da bo Hrvaška tudi novi slovenski vladi predlagala dvostransko rešitev spora o meji, kar da je "boljša pot".

"Tožba je pripravljena, samo še nekaj tehničnih zadev je za opraviti, tako da tožbo lahko vsak čas vložimo," je dejal zunanji minister Karl Erjavec, ki opravlja tekoče posle, po končani seji vlade.

Vlada se je seznanila z besedilom tožbe

Na tej seji se je vlada formalno seznanila z delovnim besedilom tožbe Slovenije proti Hrvaški, hkrati pa je sprejela sklep, da z elementi tožbe seznani parlamentarni odbor za zunanjo politiko, so pojasnili iz vladnega urada za komuniciranje.

Erjavec je v izjavi za medije spomnil, da se je vlada že 14. marca, torej še pred odstopom premierja Mira Cerarja, ko je imela polna pooblastila, odločila za pravno pot in vložitev tožbe. Tedaj je Slovenija s pismom Evropski komisiji sprožila postopek v okviru 259. člena pogodbe o delovanju EU, po katerem je na kršitve najprej opozorila Bruselj.

Miro Cerar je po sestanku s parlamentarnimi strankami povedal, da slovenska vlada namerava tožiti Hrvaško, kar stranke enotno podpirajo.
Miro Cerar je po sestanku s parlamentarnimi strankami povedal, da slovenska vlada namerava tožiti Hrvaško, kar stranke enotno podpirajo. FOTO: Miro Majcen

Komisija je imela tri mesece časa za oblikovanje mnenja, po ponedeljkovem izteku tega roka in odločitvi Evropske komisije, da tega mnenja ne bo podala, pa je premier Cerar napovedal, da bo Slovenija tožbo vložila sama.

Na srečanju vodij parlamentarnih strank v sredo pa so se dogovorili še, da se pred vložitvijo tožbe z besedilom seznani tudi novi odbor DZ za zunanjo politiko (OZP). Tožbo naj bi potem po napovedih Cerarja v Luxembourg posredovali v naslednjih nekaj tednih, po njegovih pričakovanjih do 10. julija.

Za Erjavca je tovrstna pravna pot povsem ustrezna

Erjavec je tovrstno pravno pot označil za povsem ustrezno. Glede same tožbe se po njegovih besedah "ni zgodilo nič dramatičnega". "Želimo pa, da gre po pravno korektni poti in transparentno glede na to, da bo jutri sklican novi DZ in je prav, da se tisti, ki so odgovorni za zunanjo politiko, prek OZP seznanijo z elementi tožbe," je dejal.

Pojasnil je, da tožba v tem trenutku tehnično še ni pripravljena, da bi jo lahko vložili. "Nekaj dni še potrebujemo zlati v zvezi s prilogami, ker morajo biti prevedene tudi v slovenskem jeziku. Treba je vedeti, da je tožba pripravljena v angleškem jeziku, ker je pripravljena s pomočjo tujih strokovnjakov, to se pravi tuje odvetniške družbe in sedaj hitimo s prevajanjem v slovenščino," je pojasnil Erjavec.

"Moram pa reči, da glede samega pravnega postopka ni pomembno, ali se tožba vloži takoj ali pa čez čas, ker ni nobenega roka v zvezi s tem. Res pa je, da ves čas zagovarjam stališče, da je potrebno tožbo čim prej vložiti, tudi zato da ne bi prišlo do špekulacij, kaj se dogaja, zakaj Slovenija ne vloži tožbe, ali so morda kakšni drugi zadržki, strokovni, tudi politični glede na to, da smo sedaj v času oblikovanja novega državnega zbora in nove vlade," je še dejal Erjavec.

Plenković meni, da je hrvaški predlog 'veliko boljša pot'

Hrvaški premier Andrej Plenković pa je znova napovedal, da bo Hrvaška tudi novi slovenski vladi predlagala dvostransko rešitev spora o meji na podlagi pravnega okvirja, ki so ga slovenski strani predstavili konec lanskega leta. Menil je, da bi tako lažje prišli do rešitve spora kot s tožbo Slovenije proti Hrvaški pred Sodiščem EU.

Plenković je na seji hrvaške vlade še dejal, da Evropska komisija glede slovenske tožbe ni podprla nobene strani, temveč se je odločila, da se ne bo vmešavala v "ta postopek".

Ocenil je, da gre za "dobro, pravilno in modro" odločitev, ki daje novo priložnost in odgovornost tako hrvaški kot novi slovenski vladi za nov dialog in reševanje spora o meji. Napovedal je še, da je hrvaška vlada pripravljena Sloveniji ponuditi rešitev vprašanja meje na podlagi idej, ki so jih predstavili konec lanskega leta.

Hrvaški premier Plenković je napovedal, da bo njegova vlada tudi novi slovenski vladi predlagala dvostransko rešitev spora o meji.
Hrvaški premier Plenković je napovedal, da bo njegova vlada tudi novi slovenski vladi predlagala dvostransko rešitev spora o meji. FOTO: AP

"Menimo, da je to veliko boljša pot, tudi po oceni in analizah pravnih strokovnjakov, ki kažejo, da je verjetneje, da bi to prineslo kako rešitev, kot pa pravosodna pot, ki si jo želi Slovenija", je izjavil.

Plenković je na srečanju s premirjem Mirom Cerarjem decembra lani v Zagrebu vztrajal, da je arbitražna odločba za Hrvaško neveljavna, ker da je bil arbitražni postopek s strani Slovenije kompromitiran. Sloveniji je tudi predlagal pravni okvir, ki bi bil lahko osnova za dvostranski dogovor o meji.

Kot je takrat predlagal, bi pripravili poseben protokol za mejo na kopnem, morju in plovni režim iz Piranskega zaliva v odprto morje. Predlagal je tudi ustanovitev skupne mešane komisije, ki naj bi to določila. Ocenil je, da državi soglašata v več kot 90 odstotkih kopenske meje in da sta najbližje rešitvi doslej.

Cerar se hrvaškim predlogom ni strinjal, temveč je vztrajal, da je dialog možen le o uresničevanju arbitražne sodbe iz junija lani. Ker dialoga na to temo ni bilo, so se v Ljubljani odločili za tožbo proti Hrvaški pred Sodiščem EU, ker zaradi hrvaškega zavračanja uveljavitve odločitve arbitražnega sodišča prihaja do kršitev evropskega prava, zlasti na področju ribištva in pri izvajanju schengenskih pravil.

Plenković je tudi danes ponovil, da sta Hrvaška in Slovenija prijateljski in sosednji državi, ki ju povezuje veliko več od tega, kar ju ločuje. Vprašanje meje ni nekaj, kar bi moralo dnevno obremenjevati obe državi in naroda, je še dejal hrvaški premier.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (143)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

13klu?
22. 06. 2018 16.55
+3
imamo pač to nesrečo da imamo za sosede hrvate
brabusednet
22. 06. 2018 09.24
+4
Kdor je sinoči gledal Tarčo mu je jasno,da tudi tožba bo postala mrtva,kot arbitraža.
vinogradnik33
22. 06. 2018 09.02
+7
Če bi bila Slovenska politika tako enotna , kot je Hrvaška in povsod zastopa enaka , dogovorjena stališča in ne tako kot pri nas , ko stranke v EU parlamentu delajo proti lastni državi in zato ne moremo prodreti v EU !
brabusednet
22. 06. 2018 09.27
-1
Nas morijo levičarske vlade že 23 let in teh v Bruslju ne marajo.Sami naivneži in nesposobneži,verjetno v hlačah brez vsega.
vinogradnik33
22. 06. 2018 17.51
+0
Ne bo držalo , desničarska stranka je tista , ki dela proti lastni državi doma in v Bruslju !
joso5
22. 06. 2018 08.38
-3
Sami smo si špuknali v sklado , še takrat ko smo kršili arbitažu lep pozdrav
džonborno
22. 06. 2018 08.37
+1
Pa Korlu povejte, da je prejšnji teden Obaveštajna služba Hrvatske" v Brežicah kupovala nove baterije za prisluškovalno napravo.
Kollerik
22. 06. 2018 08.18
+10
Sedaj pa imamo priliko videti, koliko je vredno to legendarno EU pravo s strani lastnih EU inštitucij! V neki pravno urejeni skupnosti bi že zdavnaj tako ali drugače prislilili zahrbtno in lažnivo hrvaško politiko k disciplini in upoštevanju normativov te iste skupnosti. Tako pa lahko gledamo izigravanje Slovenije ne samo od hrvaških lažnivcev, pač pa celo s strani Junkerja. To ti je torej EU! Če se te zadeve ne bodo slej ko prej uredile kot je treba, bomo pač prodali svojo kožo hudiču, saj druge nam ni.
totnhem
22. 06. 2018 08.09
+5
Slovenska pravna fakulteta v Ljubljani naj si vzame vzgled hrvaške,kaj to pomeni slovenci bodo šli pravo študirati na Hrvaško.Sramota pa taki profesorji s plagiati.
son?ece5
22. 06. 2018 08.00
-1
A NLB bodo pa še naprej ropal! Levakom je očitno mar samo denar za njihov žep!
Dule Med
21. 06. 2018 22.02
+2
Hrvati niso zemeljski, isto izvoz iz Orijona, bratranci vseh Reptirov.
Kollerik
22. 06. 2018 07.36
toti mišek
21. 06. 2018 21.43
-8
Tako bo ,kot bo ukazov Plenko in Europa.....tako je, če delaš maše pri Ruski kapelci!
mbtukaj
21. 06. 2018 19.08
-1
Naj jim Argentinci nabijejo tri gole za arbitražo, pa še dva ker se delajo norca z naših politikov.
son?ece5
22. 06. 2018 08.02
+1
Ali iz ljudi, ki so ostali na nekdaj slovenskih tleh onkraj meje!
Think Pink
21. 06. 2018 18.56
+0
Saj nisem neumen, a zakaj je arbitraža ?
son?ece5
22. 06. 2018 08.03
-2
To vprašaj prodanega Erjavca ! Saj ga vendar podpiraš!
vinogradnik33
21. 06. 2018 17.14
+14
Če bi lahko Hrvaški kdo zaupal , da bodo storili tisto , kar govorijo bi bilo lepo , toda žal je Hrvaška prevečkrat dano besedo prelomila ! Noben dosedanji predlog , ki ga je Slovenija ponudila ni bil zadosti dober za Hrvaško , ker niso dobili vsega in sedaj vsiljujejo nekaj svojega na " pravnim temeljima " , koliko podpisanih medsebojnih sporazumov imamo in koliko jih Hrvaška spoštuje ?
Brabus
21. 06. 2018 16.16
+7
Kako bo spet Plenko slovenske levičarje peljal žejne preko vode. Že kr neki cincajo z to tožbo. Mislim, da imamo res leve narodne izdajalce, ali pa brezprašnikarje, kar je nov izraz za naše politike.
vinogradnik33
21. 06. 2018 17.19
+8
Narodni izdajalci so tvoji , ki so prodajali orožje njim in jim podarili del Slovenskega ozemlja !
markaurel
21. 06. 2018 18.05
+2
son?ece5
22. 06. 2018 08.04
-1
In kje imaš te dokaze, ti je Kučko povedal! Socializem je v Venezueli !
Lutra Lutra 1
21. 06. 2018 16.06
+12
"Slovenija in Hrvaška sta prijateljski državi"? A ima sedaj beseda "prijatelj" kakšno novo definicijo?
JApajaDAja
21. 06. 2018 16.03
-1
bo danes tudi fenomenalna, fantastična zmaga najboljših na planetu.....z avtogolom in elferom
murinar
21. 06. 2018 15.57
+8
24 -umaknite tega hinavca hrvaškega ,bomo vam hvaležni .
džonborno
21. 06. 2018 15.34
+8
Hrvaška zahteva po bilateralnih dogovorih ni nič drugega kot prepričanje, da je dogovor z trenutnim Kekci v vladi mačji kašelj za sposobno hrvaško ekipo pogajalcev in posledično totalen uspeh glede izplena. Če so uspeli prepričati celo EU in komisijo, da se ne postavi na stran Slovenije (prava) potem samo kapo dol in tožba. V sloveniji nimajo primernega oponenta.
nitiniti
21. 06. 2018 15.32
+9
plenko kdo še tebi zaupa
nitiniti
21. 06. 2018 15.24
+13
samo, da se ne bo JJ zopet pod mizo kaj dogovarjal s hrvatarji in orbanom vse za svojo oblast