Slovenija

Napako na plinovodu v Britofu naj bi odpravili, a meritve bodo še opravljali

Kranj, 04. 12. 2019 06.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
U.V./N.P./STA
Komentarji
145

Na plinovodu pri gasilskem domu v Britofu pri Kranju so domnevno odkrili mesto puščanja plina in napako odpravili. Popravljen plinovod so že testirali, za večjo varnost pa bodo test še ponovili. Opravljali bodo tudi 24-urne meritve. V podjetju Domplan, ki je investitor v izgradnjo novega plinovoda, se za eksplozijo ne čutijo krive.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Vodja intervencije o eksploziji plina v Kranju
    03:30
    Iz 24UR ZVEČER: Vodja intervencije o eksploziji plina v Kranju
  • Iz 24UR ZVEČER: Po eksploziji v Kranju evakuirali okoliške prebivalce
    02:46
    Iz 24UR ZVEČER: Po eksploziji v Kranju evakuirali okoliške prebivalce
  • Iz 24UR ZVEČER: Dežurni travmatolog UKC Marko Jug po eksploziji v Kranju
    01:09
    Iz 24UR ZVEČER: Dežurni travmatolog UKC Marko Jug po eksploziji v Kranju
  • Iz SVETA: Kdo je kriv za eksplozijo plina?
    03:58
    Iz SVETA: Kdo je kriv za eksplozijo plina?
  • Iz SVETA: V kakšnem stanju so naši plinovodi?
    03:33
    Iz SVETA: V kakšnem stanju so naši plinovodi?
  • Iz SVETA: Silovita eksplozija v Britofu
    04:28
    Iz SVETA: Silovita eksplozija v Britofu
  • Iz 24UR: Stanje poškodovanih stabilno
    03:59
    Iz 24UR: Stanje poškodovanih stabilno
  • Iz 24UR: Kdo je odgovoren?
    03:09
    Iz 24UR: Kdo je odgovoren?

V vodovodnem jašku pri gasilskem domu v Britofu pri Kranju je včeraj malo po 15. uri popoldan eksplodiral plin. Podjetje Domplan, ki je investitor v izgradnjo novega plinovoda in bo z njim tudi odpravljal, je sporočilo, da so odkrili kraj puščanja in napako odpravili.

Čeprav so prva testiranja pokazala, da je bila napaka odpravljena, bodo napeljavo nadzirali, če bi morda prišlo do še kakšnega puščanja. Tako bodo opravljali 24-urne meritve. Prav tako bodo v četrtek naredili še dodatni tlačni preizkus, je povedal poveljnik civilne zaščite Mestne občine Kranj Sašo Govekar in pojasnil, da delujejo v smeri zagotovitve največje možne varnosti.

Dinamiki izvajalcev, ki iščejo napake na terenu in preverjajo napeljavo, svoje aktivnosti prilagajajo tudi policisti, je dejal predstavnik za odnose z javnostmi na Policijski upravi Kranj Bojan Kos. Kriminalistična preiskava dogodka tako še poteka in šele ko bodo zbrali vse dokazi s terena, bo mogoče ugotavljati tudi, kako in zakaj je prišlo do puščanja in eksplozije ter kdo je za to odgovoren.

Domplan: S plinovodom še nismo upravljali, ne čutimo se krive

V Domplanu se ne čutijo krive, saj je bil plinovod še v izgradnji in ga še niso imeli v upravljanju. Poleg tega so na plinovodu pred zasutjem izvedli vsa testiranja, ki niso pokazala puščanja.

Pojavlja pa se seveda vprašanje, kdo je poškodbo torej povzročil. Po zatrjevanju Zevnikove cevi sploh še niso v uporabi. Govorice, ki se širijo, in jih seveda mora raziskati policija, so, da je nekdo iz nepojasnjenega razloga pred slabim tednom po ceveh spustil plin.

V samem vodovodnem jašku, kjer je v torek prišlo do eksplozije, plina sploh ne bi smelo biti. "Predvidevamo, da je plin uhajal dlje časa in je našel neko pot pod asfaltom ter se koncentriral. Zato je prišlo do takšne koncentracije v jašku, da je postalo eksplozivno," je ocenila direktorica Domplana Vera Zevnik.

Na vprašanja, ali so se večkrat soočili s podobnimi težavami uhajanja plina na kakšnem izmed delov plinovodnega sistema, so v Domplanu odgovorili, da do tovrstnih težav navadno ne prihaja. "Težave se lahko pojavijo, če tretje osebe nepooblaščeno posegajo v območje plinovoda in ga ob tem poškodujejo. Podobnih težav v preteklosti nismo imeli," so poudarili v podjetju.

Tlačni preizkus, ki so ga opravili 10. oktobra, je sicer pokazal puščanje, a so napako takrat odpravili, zato ta eksplozija s tem ni povezana, pa še zatrjujejo v podjetju.

Vsi poškodovani imajo manjše opekline

Eksplozija plina je poškodovala šest oseb, dva delavca in štirje otroke, ki so bili hospitalizirani, še eni osebi pa so nudili ambulantno oskrbo. Eksplozija je sprožila tudi večjo evakuacijo okoliških prebivalcev, ki pa so se malo po 18. uri lahko vrnili v svoje domove.

Vsi poškodovani otroci so v stabilnem stanju, nahajajo se na Pediatrični kliniki, je v izjavi za javnost potrdil dr. Albin Stritar z oddelka za plastično rekonstrukcijsko estetsko kirurgijo in opekline. 

Vseh šest poškodovanih je utrpelo manjše in povrhne opekline, večjih posledic pa zaradi tega ne bodo imeli. Pri tovrstnih opeklinah tudi brazgotinjenja ne pričakujejo. 

Otroci bodo v bolnišnici predvidoma ostali še dva dni, predvsem zaradi dihal in oči – še vedno imajo povoj čez obraz, spremljajo jih tudi okulisti. Odrasla poškodovana bosta iz bolnišnične oskrbe odpuščena predvidoma v dveh do treh dneh, eden od njiju je utrpel opekline po rokah in obrazu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (145)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mallonge
05. 12. 2019 11.58
Ma, kakšna policija, ta je itak nesposobna in politična. Sam, da neb še sodstva vključili! Bomo počakali, bo Požar raziskal in zahteval odstope!
mallonge
05. 12. 2019 11.52
+1
Če bi nekdo poškodovak plinovod bi ga istočasno odneslo v večna lovišča. Očitno so na delu nestrokovni izvajalci, ki zasipajo puščajoče cevi!
ecnarf
05. 12. 2019 11.26
+0
to je slo šalabajzarska gradnja ki jo izvajajo balkanci kateri so doma ovce pasli zdej tu pa pametujejo in vse znajo da radijo,znajo se edino obešat na lopate.
Naglič
04. 12. 2019 21.02
+6
Zevnikova očitno misli da se ATEX evropske direktive nanašajo na peko bureka in kebaba in je kot investitor izgradnje plinovoda, delo zaupala najcenejšim ponudnikom kalibra Butiqi&co. ki jih kranjski župan ponavadi najame za popravila kranjskih pločnikov in robnikov.
Naglič
04. 12. 2019 20.48
+9
"Govorice, ki se širijo, in jih seveda mora raziskati policija, so, da je nekdo iz nepojasnjenega razloga pred slabim tednom po ceveh spustil plin." Hahaha! Plinovod je v izgradnji, nekdo je po ceveh spustil plin, Domplan pa je investitor. Kaj tu ni jasno? Gospa Zevnikova ve kakšne, kaj je to nadzornik izvedbe del in kakšne so njegove naloge in obveznosti? Mogoče ve da nadzornika postavi investitor? Ona enostavno ne loči funkcije investitorja in upravnika. To ni sanacija fasad, ko gospod Kern iz iste firme kot ona, pobere stanovalcem 10% od vrednosti projekta, češ on je našel izvajalca del in Domplan postavi nadzornika del, da bi napumpal ceno in na lahek način olupi investitorje.
Naglič
04. 12. 2019 20.30
+10
Z eno besedo Domplan! Skupek doštudiranih vodovodnih inštalaterjev, ki se imajo za največje strokovnjake na področju projektiranja plinskih inštalacij, izvajanja nadzora in ostalih operacij, ko gre za uporabo plina, eksplozijske nevarnosti in r`n`r.
nostalgik
04. 12. 2019 19.44
+13
Se strinjam pozitivec66, po nastopu na tv dnevniku ta gos. Zevnik niti ne vem kaj dela na DOMPLANU, njen nastop je tako nezainteresiran in površen, da lahko na daleč oceniš da njene izjave niso resnične, ali sploh ne pozna tematike problema eksplozije. Če ne ve, kdo je bil izvajalec in vzdrževalec take investicije kot je plinovod , potem res nima kaj delati na mestu direktorja. Krivec je samo podjetje ki to vzdržuje ali ne vzdržuje. Sigurno pa ni krajevni pek , ki peče kruh
brezcasni
04. 12. 2019 20.01
+4
nihče se ni vprašal kdo je bil podizvajalec del a vsi ki smo se vozili mimo smo videli da so kopali zasuvali in ordinirali delavci ki so še do včeraj pekli burek,prodajali lubenice ali pa kje delali škarfe.....pa niso oni krivi ampak tisti ki so jih najeli inki bi morali imeti nadzor zjutraj opoldne in zvečer....ti so bili najbrž več odsotni kot prisotni sicer se take napake ne bi prikradle
Uporabnik960530
04. 12. 2019 18.48
+19
Ta Domplan in ga. Zevnik, večna direktorica te firme...upravljavci Blokov so, plinovod, vse kjer se da kaj poneverit....Od Tržiča, Kranja, Radovljice...sramota in korupcijsko leglo...pritožb sem kar veliko pisal, ni odgovora....v Tržiču so upravljalci stolpnice, se je ogrevanje v l. 2012 podražilo 300 %...čeprav isti način ogrevanja, enaka kvadratura....sem se izselil od tam...tu v KR imajo v hiši kjer živim napeljavo, plinsko v lasti...ko sem šel k Gen I, so na vsak način hoteli poročanje tudi Domplanu...zakaj? nimam nič z njimi...sem jih poslal nekam, zdaj imam mir.... Tudi tam po Britofu so zadnja 2 meseca prekopali vse večkrat...Pa kao ni napake???? Domplan Kr, samo jemlje, kasira...čas bi bil da nekdo pogleda poslovanje te firme zadnjih 10 let malo bolj natančno... Leglo korupcije v KR...
happyrainbow
04. 12. 2019 19.04
+10
No, ja tole si malo 'tako' napisal. Verjamem pa, da tam močno smrdi - pa ne od plina!
oježeš
04. 12. 2019 20.09
-1
Enako je za obračunavanje toplote. Brunata mora poslati njim porabo, namesto, da jo obračuna Brunata, kar bi bilo pošteno, delitev dela Domplan. Sicer mislim, da je obračun dokaj v redu, le to ni pošteno, da ne pustijo delati obračuna firmi, ki izvaja odčitke kalorimetrov. Me prav zanima kakšna bi bila razlika, če bi obračun izvedla Brunata. Prepričan pa sem, da Domplan ni kriv za puščanje plina, ker ta dela ni izvajal Domplan ampak izvajalec z strokovnim znanjem in usposobljenostjo. Ampak, nesreče se dogajajo in se bodo, žal pa v njih v glavnem nastradajo nedolžni ljudje.
Naglič
04. 12. 2019 20.37
+4
Zevnikovi še nobena inšpekcija ni prišla do živega.
Uporabnik960530
04. 12. 2019 21.49
+1
Nisem kar tako...imam še vedno podatke na kompu, pa še vedno sem v hiši v KR kjer ima Domplan napeljavo....imam plin, plačam Gen I, elektriko isto... sej ne vem kako sem se jih znebil, sem se jih...mi je ratalo.... kar se Tržiča tiče, v spodnjih prostorih v stolnici je Domplan imel prostore poslovne....upravljalec 52 stanovanj...nikakor se ne odstrani....ta Domplan, kljub podpisom večine... l. 2012 so vgradili na radiatorje števce....nihče ni od Domplana znal pojasnit količnika za izračun...je bilo pa pretekla leta porabe cca. 50 -60 k litrov kurilca, po tem datumu pa 150 k kurilca….za isto površino....zato sem šel.... pa z Domplanom nočem imet nič več....že takrat je bila direktorica ga. Zelnik...imam dokumente...
Uporabnik960530
04. 12. 2019 21.50
+1
Carmenlula
04. 12. 2019 18.37
+0
Šajterge Kolna ?? ali premoga še ni razneslo, prav tako pa ga ni potrebno vojaško varovati 40 000 let ko,t tisti magacin od Jedrske elektrarne, ker se še 40 let niso dogovorili kam, kako in kdo bo plačal to Bombo ali varovanje 40 000 let..
Uporabnik960530
04. 12. 2019 21.51
+1
Köln je mesto v severni Nemčiji, kolm je pa gorivo bilo včasih...
TheEarthIsFlat
04. 12. 2019 18.07
+6
Kdo je te plinovode sploh omogočil, da se jih je tako razvejano gradilo? Kdor rabi plin bi imel lastni zbiralnik, lokalno ne pa vse povprek.
bodi
04. 12. 2019 18.01
+7
kje so senzorji za zaznavanje plina ?????
Wahl
04. 12. 2019 16.56
+30
Imam plin edino v obliki jeklenke za štedilnik in še pri tisti prešnofam ventil pred in po priključitvi na vod. Ventili naj bi bili pregledani, atestirani in ne vem kaj pa sem vseeno že doživel, da je bil faliran, tukaj naj pa zaupam nekim podizvajalcem za katere nimam pojma ali montirajo dvestotič ali prvič in zadnjič. Hudiča, še telekomovca sem dobil v bajto s katerim sva se pri inštalaciji in priklopu modema skupaj učila po navodilih. Ga vprašam: kako to da gledate navodila, a niste rekli, da imate zaradi udarov strel veliko menjav dotičnega modela in poznate stvari pa mi reče, veste skozi so neke novosti, to izvedbo slabo poznam. Dve uri je pacal pa nič naredil, potem pokliče kolega, ki je bil na montaži dva kilometra stran, pride v roku pol ure, naredi meritev in priklope v dvajsetih minutah. Ne moreš verjeti, da takega monterja dobiš za plin je bolje, da si kar sam vržeš bajto v luft.
Darko32
04. 12. 2019 17.30
+17
To ni nič novega, kar ti praviš. Jaz sem dobil dimnikarja, ki ni imel osnovnega orodja in sem mu moral jaz posoditi orodje, da je lahko opravil delo in na koncu mi je še zaračunal storitev. Glede plina pa se ne čudim, če je počilo. Ko vidiš kako in kdo dela te instalacije se lahjko primeš za glavo, ko vidiš kako to delajo. Tukaj bi jaz kazensko preganjal tistega, ki je naročil polaganje plina in ni pregledal pred zasipom ali je vse vredu. Se vidi, da nimajo odnosa do varnsoti ljudi.
marker1
04. 12. 2019 20.51
+1
Tudi jaz pregledam ob nakupu plinske jeklenke. Enkrat sem dobil eno, ki je spuščala med jeklenko in ventilom, kar sem zaznal z nosom. Seveda sem jo takoj vrnil tja, kjer sem jo kupil. Ob menjavi jeklenke redno menjam tesnilo in z nosom preverim morebitno puščanje. Pri plinu ni površnosti. Kdor pa tega noče, naj pa kuha z elektriko ali drvmi.
plotter123
04. 12. 2019 16.48
-2
Vsaka čast tem požrtvovalnim ljudem kateri so hitro odkrili napako . Zakaj je pa počilo pa mislim, da je irelevantno sploh ugotavljati, ker se je lahko nekdo na primer z izrabljenimi zavorami pripeljal v s plinom kontaminirano območje pritisnil zavoro in evo vam eksplozije, saj vemo samo ena iskra je dovolj če je mešanica prava. Za vse tiste , ki bluzite spodaj o tem, da se je plin pojavil v vodovodnih in kanalizacijskih jaških , to je NORMALNO plin teče tako mot megla , ali voda zaa to da pa to razumeš moraš pa že malo hoditi v šolo kjer je poudarek na FIZIKI in ne na kako butnštelo kakršne so gimnazije. Ob tem lahko poudarim samo to da ni važno sploh kdo je delal, tisti ki dela greši pri plinovodih je zadeva še toliko slabša ker dejansko ne moreš vedeti ali vse " dihta " kot je treba dokler plina ne spustiš notri. To ni kanalizacija , vodovod , optika ali elektrika.
User1832247
04. 12. 2019 18.35
+10
.............. ponavadi se naredi tlačni preizkus in se hitro ugotovi ali je stvar dobro narejena ali pa je nekaj po domače spacano!
Uporabnik960530
04. 12. 2019 18.50
+6
Na tem mestu u Britofu kopljejo že 2 meseca vse vprek....
Wahl
04. 12. 2019 16.37
+13
Pa bo sploh kdo odgovoren ali se bo samo prelagalo?
hecdotcom
04. 12. 2019 18.45
+6
Bolj je pomembno vprašanje, kdo je spustil plin v plinovod, ki je v izgradnji? In kako je lahko v plinovodu plin, če nimajo upravitelja? DOMPLAN trdi, da še niso upravljalci. Kdo potem je?
Ramzess
04. 12. 2019 16.30
+11
""Plin se je razširil praktično povsod, "bil je v vseh jaških, v vseh ceveh, pa tudi na širšem območju naselja Brifot"" Kako dolgo pa je ugajal in se kopičil plin, preden je počilo? Lahko je kdo ve kje še.
GORENC12
04. 12. 2019 16.59
+14
Uporabnik960530
04. 12. 2019 18.52
+14
Je Domplan zraven, pa novi Župan....so v isti stavbi doma ko Triglav.... Ta Domplan bi bilo mal za prečesat, pa pogledat poslovanje.....kajne ga.Zevnik???
oježeš
04. 12. 2019 20.15
+3
Ne boj se za njih. Imajo veze in povezave, da se jih nihče ne upa lotiti, če pa se jih, ga hitro potamanijo.
Ramzess
04. 12. 2019 21.03
+1
"Predvidevamo, da je plin uhajal dlje časa" Dokazi so jasni, ni potrebe domnevi, to je dejstvo, da je uhajal in se nabiral dlje časa. Čudno je le, da se že prej ni zgodilo.
Uporabnik960530
04. 12. 2019 21.56
+2
Da povejo stanovalci da je že tretjič????? Haloooo…. Vsi so obveščeni, gasilci, Policaji....pa noben nič....potem pa javno priznajo eni birokrati da ni prvič.....halooo!!!!! Sem slišal to danes.... na javni ali komercialni tv....priznajo oni, pa še vedno Domplan gradi dalje......ne me j....
toukr
04. 12. 2019 16.18
+12
Gre sicer za povsem novozgrajen plinovod, ki so ga v uporabo predali šele pred dobrim mesecem in je še v fazi testiranja. kako bo usekalo šele ko bo v fazi delovanja...
plotter123
04. 12. 2019 16.50
-18
zato je pa bil v FAZI TESTIRANJA a si polupismen tako kot 99,99999% iz SDS-a ?
happyrainbow
04. 12. 2019 19.00
+1
Me zanima ali povsod testirajo na tak način??
oježeš
04. 12. 2019 20.18
+5
plotter, če je v fazi testiranja, se plinovodna napeljava ne sme zasuti, čez pa položiti asfalt. Dokler ni konec testiranja. Ko je testiranje zaključeno, pa lahko dokončajo tako z zasutjem, kot položitvijo asfalta. Nikakor se pa ne sme na pamet reči, saj tako ne sme in ne more biti nič narobe, zasujmo in dokončajmo to zadevo.
plotter123
04. 12. 2019 16.10
-11
A cvet slovenske inteligence DR Branko iz SDS-a je že obtožil migrante pa ćef.... za tole nesrečo ?
Wahl
04. 12. 2019 17.01
+7
Pejt raj v kontrolo, menda je poštar v dostavi, žene pa že nekaj časa nisi videl.
FIRBCA
04. 12. 2019 17.25
+6
plotercek A si ti v sluzbi na tej strani al si ti mal zakompleksan, da moras na kontra pisat saj vidis, da se ti vsi ze smijijo. Pojdi rajs ven pogledat ce je ze kaj snega padl.
oježeš
04. 12. 2019 20.26
+1
plott, kažeš, da nisi sposoben razumeti zapisa, še manj ga komentirati. Ne kaži svojega neznanja in neumnosti vsem na spletu. Tudi sam ne maram Grimsa, ampak ga ne vtikam povsod kjer ni treba. Je pač treba razumeti kaj bereš in kaj komentiraš. Upam, da bo v prihodnje šlo lažje?
Krta?a 21
04. 12. 2019 16.04
-1
Naftarji razstrelili Britof....
plotter123
04. 12. 2019 16.53
-1
dobr da sm najboljše z Britofa že pred 40 leti odpeljal :=)))) namreč ženo
Ramzess
04. 12. 2019 15.50
+6
Zakaj neki so otroci bili tako blizu delovišču, sedaj pa bodo imeli posledice, čisto brez nebo. Ali pa je ogenj bruhnil na več mestih ven in jih presenetil. Zgodba je polna lukenj, nejasnosti.
plotter123
04. 12. 2019 16.52
+13
ZATO ker jih je zanimalo kaj se dela . Tako kot tebe zanima kaj se je na avtocesti zgodilo in namesto da bi gledal na cesto paseš zijala in oviraš promet na nasprotnem pasu.
oježeš
04. 12. 2019 20.31
+2
RamzesII, če ne veš kaj se dogaja in kakšne so zadeve, bodi bolj previden pri komentarjih, ker ni vedno tako, kot si človek predstavlja. Na tem območju eksplozije, se nahaja ob gasilskem domu otroško igrišče in žal je prav tu poleg bila eksplozija plina. Tako, da otroci niso nič brskali tam kjer ni treba, ampak so se igrali na otroškem igrišču, žal pa nesreča in plin ne izbirajo niti kraja, niti prizadetih. Nesreče pa se žal dogajajo vsakodnevno.
GORENC12
04. 12. 2019 15.35
+27
Nekdo je skrajno malomarno opravil svoje delo...Krivca pa itak ne bo, vsaj do leta 2050 ne...Se ne zavedajo, da se delajo norca z nedolžnimi prebivalci...EJGA, NE MORM VERJET..