Slovenija

Pliva zavrača obtožbe

Ljubljana, 28. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Farmacevtsko podjetje Pliva zavrača obtožbe, da so s predlogom denarnih nagrad za predpisovanje njihovih zdravil v zdravstvenih domovih spodbujali korupcijo. Predlog so sicer umaknili, v Plivi pa vseeno zatrjujejo, da so ravnali zakonito in v skladu s kodeksom medicinskem etike.

Že poleti so v Plivi o predlogu razpravljali z direktorji 13 zdravstvenih domov po vsej Sloveniji, sredi septembra pa so sporazum prvič na papirju predstavili v Ljubljani.

Bojan Kebe iz Plive d.d.
Bojan Kebe iz Plive d.d. FOTO: POP TV

Bojan Kebe iz Plive d.d. je povedal, da so v družbi dobili konkretna vprašanja o skladnosti s pravilniki in ob tem ugotovili, da je najbolje, da stvar preverijo na Uradu za zdravila in na ministrstvu za zdravje. 7. oktobra so predlog poslali Uradu za zdravila, odgovor pa dobili šele tisti dan, ko so informacije o spornem sporazumu prišle v javnost. "Tu nastopi sporen moment. Preden smo razčistili zadevo med institucijami, se je stvar lansirala kot afera, obtožuje pa se nas korupcije in kaznivega dejanja," je dejal Kebe.

prof. dr. Stanislav Primožič
prof. dr. Stanislav Primožič FOTO: POP TV

Prof. dr. Stanislav Primožič iz Urada za zdravila je povedal, da je Pliva prav gotovo eksperimentirala. Po njegovih besedah bi morala teren preučiti in se pozanimati na vseh ustreznih uradih; za zaščito konkurence, preprečevanje korupcije in seveda za zdravila.

V Plivi pa pravijo, da je bilo preden so ugotovili, ali bi bil predlog sploh zanimiv za zdravstvene domove, neumno spraševati za mnenje različne urade. Na ministrstvu za zdravje so za 24 ur povedali, da se s Plivo ne ukvarjajo, pa čeprav je minister Dušan Keber, kot so zapisali v petkovem sporočilu za javnost, vse direktorje zdravstvenih domov in zdravnike obvestil, da bi bilo podpisovanje Plivinih sporazumov v nasprotju z zakonom. V Plivi ostajajo prepričani da nikakor ne gre za korupcijo ali kakršnokoli obliko kaznivega dejanja. Kot pravijo, jim je afero nekdo podtaknil.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3