Slovenija

Po 10 letih uspešna prva sezona smučišča Kozji hrbet

Bohinjska Bistrica, 16. 03. 2022 08.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Prva sezona smučišča Kozji hrbet, ki predstavlja začetek oživljanja smučišča na Kobli, je bila uspešna. Smučišče je v dobrih treh mesecih obratovalo 75 dni, obiskalo pa ga je okoli 7500 smučarjev. To je lepa spodbuda za naprej, so ob zaključku prve sezone prepričani v Bohinju, kjer si želijo tudi uresničitve projekta 2864.

Smučišče Kozji hrbet je z istoimensko vlečnico začelo obratovati 11. decembra lani, potem ko je smučišče nad Bohinjsko Bistrico več kot 10 let samevalo. Nekdaj priljubljeno smučišče Kobla je nazadnje obratovalo v sezoni 2010/2011, nato pa je takratni upravljavec, družba Kobla ŽTG, končal v stečaju. Naprave je iz stečajne mase kupila družba 2864, ki si prizadeva za ponovno oživitev smučišča.

Direktor podjetja 2864 Bohinj in zastopnik podjetja Leitner Franc Alain Furlani je z letošnjim prvim korakom zadovoljen. Vlečnica je namreč delovala dobre tri mesece, do konca minulega tedna. "Imeli smo približno 7500 smučarjev in to brez oglaševanja in čeprav je smučišče v preteklosti praktično izginilo z zemljevida. To pomeni, da smučišče vsekakor ima perspektivo," je ocenil.

Otrok smuča
Otrok smuča FOTO: Shutterstock

Pred letošnjo sezono so morali urediti vlečnico in umetno zasneževanje, med šolskimi počitnicami pa jim je uspelo vzpostaviti tudi razsvetljavo in začeti z nočno smuko. "Tako je Kozji hrbet sedaj smučišče, ki lahko samo normalno obratuje," je izpostavil Furlani in dodal, da bi prihodnjo sezono lahko smučišče morda odprli še bolj zgodaj, zlasti pa s precej manj napori. 

"Obratovanje je v tej prvi sezoni doseglo ali pa celo preseglo relativno visoka pričakovanja, ki smo jih imeli," je zadovoljen tudi predsednik Turističnega društva Bohinj Boštjan Mencinger. Pojasnil je, da se je smučišče uvrščalo kot otrokom in začetnikom prijazno smučišče, na tem pa bodo gradili tudi v prihodnje. "Upam, da se bo dober glas, ki smo ga ustvarili letos, širil naprej, in da bomo tudi na račun tega malega smučišča nekoliko bolje napolnili naše kapacitete Bohinjske Bistrice in Bohinja," je dejal Mencinger. Ob tem je dodal, da pri obratovanju računajo tudi na pomoč turističnega gospodarstva in občine, ki sta pomagali smučišču tudi že v tem prvem letu, saj smučišče ustvarja multiplikativne učinke v namestitvenih in gostinskih objektih.

Z obiskom so na smučišču, v katerega je bilo vloženih več kot 150.000 evrov, sicer pokrivali tekoče stroške, ni pa to zadoščalo za pokrivanje investicij in pozitivno poslovanje smučišča. Občina mala smučišča podpira na podlagi akcijskega načrta, s katerim želi v nekaj letih podvojiti število nočitev v zimski sezoni. Za to je ključna zagotovitev snežne garancije, ki jo ob dovolj nizkih temperaturah Kozji hrbet že prinaša. Ključna pridobitev pa bi bila investicija v smučišče 2864, ki je po dolgoletnih neuspelih prizadevanjih za uresničitev sedaj predvidena le na območju nekdanjega smučišča Kobla. Ocenjena je na 35 milijonov evrov.

Bohinjski župan Jože Sodja je povedal, da jim je Kozji hrbet dal upanje, da Bohinjska Bistrica ponovno zaživi kot zimski turistični kraj. "Zato je treba s projektom nadaljevati," je poudaril župan, ki obžaluje, da nekaj ljudi izgradnji smučišča 2864 oziroma oživitvi Koble nasprotuje. Kot je ocenil, s tem Bohinju in Bohinjcem povzročajo veliko škodo. 

Furlani pričakuje, da bodo v dobro razvoja Bohinja in cele regije uspeli rešiti odprta vprašanja z nekaj lastniki, s katerimi še niso našli skupnega jezika. "Želja, da ta veliki projekt realiziramo, ostaja, vendar pa po desetletju od začetka časa in energije počasi zmanjkuje in v relativno kratkem času bo treba sprejeti pomembne odločitve. Škoda bi bilo, da gre ves ta trud in že vloženi denar v nič, kraj pa ostane brez tako pomembne pridobitve," je poudaril. Ob tem je spomnil, da so pred kratkim že prejeli koncesijo za celotno območje starega smučišča Kobla in tudi okoljevarstveno soglasje, na katerega pa je bila podana pritožba. To bo postopke, v katerih bo ključna še pridobitev gradbenega dovoljenja, znova zavleklo.

Kot je izpostavil Mencinger, je za turistično gospodarstvo ta projekt ključnega pomena: "Na njem se lomi dolgoročna perspektivnost in uspešnost celotne panoge v Bohinju. Z močno zimsko sezono bi bilo zaposlovanje in pridobivanje novih kadrov lažje, prav tako uspešnost poslovanja podjetij v tej panogi in tudi vseh ostalih, ki se nanjo navezujejo. Vsi se moramo maksimalno potruditi, da projekt uspe in da bomo od turizma lahko dobro živeli."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kumul
16. 03. 2022 13.32
+5
Bil sem med počitnicami. Sin je užival, hči je naredila svoje prve smučarske korake jaz sem vozil samo rikverc. Zaposleni sami dobri ljudje. Upam, da bo drugo leto še korak proti nekdanji Kobli narejen. Podpiram.
kekec_pokec
16. 03. 2022 11.45
-2
Ne vem, kako lahko to smučišče uvrstijo do kogarkoli prijazno. Dnevno vozovnica za tisto eno kratko progo je bila 17 EUR/dan, proga pa med zimskimi počitnicami smrtno nevarna. 20-30 cm na debelo ledeno do konca, potem, ko je pa temperatura malo narasla pa potoki vode po smučišču. Vliko veliko bo treba še delat, da si bo smučišče povrnilo pretekli sijaj.
gorencdask
16. 03. 2022 12.34
+1
Drugič pa ne pejt smučat pri +15, pa bo mogoče bolje. Sicer pa je med počitnicami že z druge strani doline bilo videt, da ni za smučat. Ko je tako malo snega, da se skozi vidi rjavo, pač ne rineš tja.
Nakinaj1
16. 03. 2022 15.16
luna.3
16. 03. 2022 11.23
+1
Individualni apetiti.
Mio56
16. 03. 2022 11.01
+1
Haha pa niste resni…en cas tupite o Kaninu…pa je trenutno na robu stecaja in delavcev nimajo saj odhajajo, zdej boste zacel pa z nekdanjo koblo? Raje novinarji raziscite zakaj tanov projekt ni se realiziran….in ne niso krivi lastniki zemljisc al pa politika v lj…zgolj tisti ki so bli zravn projekta!
Uporabnik1812060
16. 03. 2022 10.19
+3
Odlično! Kobla je eno od boljših smučišč. Proge so res super.
gorencdask
16. 03. 2022 11.00
+1
Žal pa imamo v Bohinju res samo par "runklov", ki j.e.jo vse po spisku. Kar tako, ker nimajo kaj bolj pametnega počet. Isto se dogaja na Zatrniku.
Eastman
16. 03. 2022 14.04
Poznam par Gorjanov k so proti smučišču na Zatrniku. Pravijo, da oni od smučišča nimajo nič, da je samo gneča na cesti...