Slovenija

Pompea veseli podpis memoranduma o varnosti omrežij 5G s Slovenijo

Bled, 13. 08. 2020 06.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Neža Pušnik, STA, Maja Račič
Komentarji
1871

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je nekaj čez deseto uro zjutraj prispel v Slovenijo. To je prvi obisk ameriškega zunanjega ministra po 23 letih. V ospredju je bil podpis skupne izjave o varnosti v omrežjih 5G, sicer pa je obisk namenjen krepitvi dvostranskih odnosov na vseh področjih, od političnih do gospodarskih in kulturnih. Premier Janez Janša je dejal, da so ZDA edina sila, ki se je sposobna soočiti z novimi oblikami varnostnih groženj, Pompeo pa je poudaril, da ga veseli podpis memoranduma in prenesel pozdrave prve dame Melanije Trump.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Strogo varovan prihod
    03:32
    Iz 24UR: Strogo varovan prihod
  • Iz SVETA: Koga vse smo že gostili?
    04:03
    Iz SVETA: Koga vse smo že gostili?
  • Iz SVETA: Organizacijski in varnostni izziv
    04:11
    Iz SVETA: Organizacijski in varnostni izziv
  • Iz SVETA: Izjava o varnosti v omrežjih 5G
    06:55
    Iz SVETA: Izjava o varnosti v omrežjih 5G
  • Tiskovna konferenca Janeza Janše in Mika Pompea
    21:59
    Tiskovna konferenca Janeza Janše in Mika Pompea
  • Prihod ameriške delegacije z Mikom Pompeom na Brnik
    07:43
    Prihod ameriške delegacije z Mikom Pompeom na Brnik

Nekaj minut čez deseto uro dopoldne je letalo ameriške delegacije z državnim sekretarjem ZDA Mikom Pompeom na krovu pristalo na brniškem letališču. Tam ga je pričakal slovenski zunanji minister Anže Logar skupaj z ameriško veleposlanico v Sloveniji Lyndo C. Blanchard. Pompeo je proti Logarju segel z roko, ta pa mu je nastavil komolec. Potem so se vsi pozdravili na takšen način, kot je postala nova navada v času koronavirusa. 

Logar in Pompeo sta izmenjala nekaj besed – naš zunanji minister je izrazil zadovoljstvo ob obisku ameriškega visokega predstavnika ZDA v Sloveniji, saj je od zadnjega minilo več kot dvanajst let, Pompeo pa je šele drugi vodja ameriške diplomacije, ki je v Sloveniji na bilateralnem obisku. Leta 1997 je Slovenijo obiskala Madeleine Albright

Strinjala sta se, da so odnosi med Slovenijo in ZDA strateškega pomena, prav tako sta oba prepričana, da bo obisk pomembno prispeval k iskanju novih priložnosti za sodelovanje tako na političnem področju kot v kibernetski varnosti, gospodarstvu, znanosti in tehnologiji.

V pogovoru sta poudarila tudi pomen zavezništva Natu, ki ga Slovenija in ZDA pojmujeta kot najtrdnejši temelj evropsko-ameriških odnosov. Omenila sta tudi okrepljeno sodelovanje obeh držav v regionalnih povezavah, na primer v pobudi Tri morja,  so zapisali na MZZ.  

Ameriški zunanji minister se je na Bledu sestal s slovenskim premierjem Janezom Janšo, tudi na štiri oči. S slovenskim kolegom Logarjem je Pompeo pred začetkom skupne novinarske konference podpisal omenjeno izjavo o varnosti pri vzpostavljanju telekomunikacijskih omrežij nove generacije, pred odhodom ob 16. uri pa ga je na kosilu gostil še slovenski predsednik Borut Pahor.

Pompeo in Janša pričakujeta okrepitev gospodarskih odnosov

Janša se je po podpisu memoranduma o varnosti v omrežjih 5G uvodoma zahvalil ZDA za "obrambo pred nacizmom, fašizmom in tiranijo komunizma". Nato je izrekel dobrodošlico Pompeu in njegovi ženi ter poudaril prispevek ZDA k padcu železne zavese, izrazil pa je tudi solidarnost v spoprijemanju s pandemijo covid-19, ki je državo precej prizadela. 

Nadalje je dodal, da so se pogovarjali tudi o okrepitvi gospodarskega sodelovanja med državama. Omenil je slovenska podjetja, ki se ukvarjajo z informacijsko tehnologijo in dodal, da bi lahko sodelovala pri nadaljnjem razvoju tehnologije 5G. Kot so sporočili z MZZ, poteka zaključna faza vključevanja Slovenije v Natov center odličnosti za kibernetsko obrambo v Talinu. Janša je izrazil prepričanje, da so ZDA edina država zahodne civilizacije, ki nas lahko obrani pred novimi oblikami varnostnih groženj. 

Dotaknili so se tudi mednarodnih tem, Janša pa je dejal, da delijo poglede o razmerah na Zahodnem Balkanu, ki bodo po njegovih besedah v ospredju našega predsedovanja Svetu EU. V odnosih s Kitajsko in Rusijo pa moramo iskati strateški interes naše civilizacije, ki temelji na vrednotah varnosti, svobodi vladavine prava in demokracije, je prepričan premier. 

Pompeo se je zahvalil za pripravo obiska in dejal, da prva dama Melanija Trump pošilja pozdrave v Slovenijo. Dejal je tudi, da sta se tako predsednik Donald Trump kot ona zelo razveselila novice, da bo ameriška delegacija odšla na obisk v Slovenijo. "Ko se bom vrnil v Washington, bom z njo zagotovo govoril o tem prijetnem obisku," je povedal. 

Pompeo je na vprašanje slovenskega novinarja, zakaj je bilo potrebno podpisati memorandum o 5G ravno s Slovenijo, odgovoril, da je ključno, da se vsaka država zase odloči, kako bo ravnala glede varnosti v omrežjih 5G in je previdna pri postopanju okoli tega pomembnega vprašanja. Za Slovenijo je dejal, da ga podpis tega dokumenta zelo veseli. Izrazil je prepričanje, da bodo današnji pogovori okrepili gospodarsko sodelovanje med državama. Povedal je, da se bo sestal še z ministrom za infrastrukturo Jernejem Vrtovcem, razpravljala pa bosta predvsem o energetiki. 

Ameriški novinar Wall Street Journala je vprašal Janšo, kako bi bilo mogoče rešiti situacijo v Belorusiji, ta pa je dejal, da bi najboljši način bil ponovitev volitev pod budnim očesom mednarodnih opazovalcev. 

Sicer je tokratna Pompeova pot po Srednji Evropi, ki vključuje tudi Češko, Avstrijo in Poljsko, namenjena predvsem krepitvi zavezništev v ameriškem "spopadanju" s Kitajsko v kibernetskem prostoru. Temu je namenjena tudi omenjena izjava o varnosti v omrežjih 5G, ki je uperjena predvsem proti kitajskemu telekomunikacijskemu gigantu Huaweiu, ki da s svojo tehnologijo vohuni za Kitajsko.

Huawei sicer vse obtožbe zanika in opozarja, da Washington ni ponudil še nobenih dokazov. Slovensko vlado so tudi pozvali k pogovorom in podpisu sporazuma o neprisluškovanju, s katerim bi zagotovili, da ne bo dopustil uporabe svoje tehnologije za nadzor. A zaenkrat se vlada na ta poziv še ni odzvala. Kako se bodo v podjetju Huawei zdaj odzvali na podpis omenjene izjave, bodo predstavniki tega podjetja predstavili v petek na novinarski konferenci v Ljubljani.

Pahor obisk ocenil kot "koristen, dobrodošel in uspešen"

Osrednje teme pogovorov med Pahorjem in Pompeom so bile sodelovanje med državama s poudarkom na varnosti, gospodarstvu, znanosti in energetiki ter krepitev partnerstva in sodelovanja pri soočanju z globalnimi izzivi.

Predsednik Pahor se je zavzel za krepitev sodelovanja z ZDA v prid stabilnosti in razvoja na Zahodnem Balkanu in drugje po svetu. Sogovornika je seznanil z aktualnim dogajanjem glede pobude Brdo – Brijuni Process. V okviru te pobude sta leta 2015 predsednik Pahor in hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović gostila takratnega ameriškega podpredsednika Josepha Bidna. Predsednik Pahor je izpostavil tudi pomen pobude Tri morja, katere vrh je v Sloveniji gostil pred letom in se ga je na njegovo povabilo udeležil tudi ameriški minister za energetiko Rick Perry.

Pahor je poudaril pomen multilateralizma in dodal, da lahko številne izzive v čedalje bolj prepletenem svetu rešujemo le skupaj in s tesnim sodelovanjem. "Predsednik redno poudarja, da so ZDA naša tesna zaveznica in partnerica. Ob različnih priložnostih se je doslej večkrat srečal z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, najprej julija 2017 v Varšavi in pozneje dvakrat na kratko ob robu Generalne skupščine ZN v New Yorku. Na njegovo pobudo vsako leto obeležimo dan slovensko–ameriškega prijateljstva, pogosto z visokimi gosti iz ZDA, med njimi je bil leta 2017, denimo, tudi pokojni senator John McCain. Obeležili smo ga tudi letos, ko sta Predsednik Republike in veleposlanica Združenih držav Amerike Lynda C. Blanchard s posebnima poslanicama potrdila dobre in prijateljske odnose," so ob Pompeovem obisku zapisali v Pahorjevem kabinetu.

Da je bil obisk koristen, dobrodošel in uspešen, je še ocenil Pahor. Poudaril je naklonjeno in prijazno ozračje srečanja, ki obeta, da se bo sodelovanje in zaupanje med obema državama nadaljevalo.

Predsednik meni, da ameriški državni sekretar Pompeo odhaja z najboljšimi vtisi o velikih potencialih, ki ga prinaša nadaljevanja sodelovanja med Slovenijo in Združenimi državami Amerike. Izrazil je zadovoljstvo, da v pogovorih ni bilo izraženega nobenega odprtega vprašanja, ki bi nas razdvajalo. Popolnoma jasno je, tako predsednik republike, da imamo različne poglede na določene teme, a je najbolj pomembno, da se pogovori zaključijo z vzajemnim zaupanjem, da smo prijatelji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1871)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SlobodaNE
28. 08. 2020 14.02
bovin
14. 08. 2020 10.19
+0
Levatorji mislim , da danes ne bo leve maškarade po Ljubljani , ker se boste že čez dan preveč utrudili pa še ponoči ste slabo spali.
Garbin Garbini
14. 08. 2020 09.15
+3
prej bi rekel,da je gospodar obiskal ponižnega hlapca,ki mu že dobrih 30. let leze v rit...
na22mor
14. 08. 2020 08.04
+2
kako pa to da Pompeju niste komolca tišal ampak mu kot vsi normalni ljudje dali roko
Strojan
14. 08. 2020 08.01
+3
A so prišli maske pa inhalatorje prodajat ?
bovin
14. 08. 2020 10.15
+0
oježeš
13. 08. 2020 21.59
+5
A mu je kdo razložil, da pri nas ne velja noben podpis, ampak kakor si kdo kaj zamisli.
EEgon
13. 08. 2020 21.54
-2
HUDO še ilegalni migranti so se ustrašili Pompeja, danes niso nobenega ujeli. Živela USA.
Sajuz
13. 08. 2020 21.40
+2
Hojsa ni blo niker vidt... Inderkower?
HUSO BOSS
13. 08. 2020 21.36
+10
KITAJCI NAJ BI "VOHUNILI" Z 5G??A ZDA PA NE VOHUNIJO AL KAKO??? RAJE NAJ PRIZNAJO DA KITAJSKA POSTAJA SVETOVNA VELESILA NO1 IN DA IMAJO CEL SVET V ŠAHU!
komarec
13. 08. 2020 21.33
+7
Prišel navil jajotu ušesa in odšel.
Pravicaje
13. 08. 2020 21.25
+10
A je ta desnosučni zunanji ministrant zadolžen ,da naredi komedijo prav iz vsakega dogodka kjer je prisoten ?
komarec
13. 08. 2020 21.22
+7
Prišel je navit ušesa in odšel.
Stane Adami?
13. 08. 2020 21.16
-7
Končno gremo ponovno po poteh zahoda.
jspatipaon
13. 08. 2020 21.13
+10
vedno več je lačnih brez služb ti se pa preseravajo banda
Stane Adami?
13. 08. 2020 21.15
-5
bojseme
13. 08. 2020 21.06
+7
knivar
13. 08. 2020 21.06
+7
če kaj bolj sovražim od tih antifa so tile lažni desničarji, na kozlanje mi gre kako se v rit vlečejo židovskem lobiju
piu
13. 08. 2020 20.55
-1
Drugič, ko bomo vabili lewake v desno vlado bomo morali zahtevati garancije, da se ne bodo dogajale neumnosti najnižje intelektualne ravni kot naprimer z Desusom.....
komarec
13. 08. 2020 21.19
+2
Ti boš vabil, pa kaj je s tabo, da nisi preveč po toploti lazu?
Belibog
13. 08. 2020 20.46
+3
Ne pozabite kolesarji jutri protestirat, zakaj 23 let ni k lewakom noben prišel.
komarec
13. 08. 2020 21.20
+0
saturnsky23 saturnsky23
13. 08. 2020 20.45
-8
Ne bodimo naivni.Pa ja ne še gdo misli, da so Stanovniki osvobodili Slovenijo. Ta klapa je je ta krat in ves čas obračunavala z inteligentnimi, naprednimi Slovenci, pobivala svoje državljane. Še danes bi imenovani laufali po gozdeh, če niso Američani bili boj z Japonci, žrtvovali na stotisoče svojih ljudi ki so padli na tleh Evrope , v Normandiji, Arnhejmu, na Siciliji itd. Kaj jim je bilo to treba, njim preko oceana, bi vprašal normalen te nenormalne "leve" bicikliste.
Kollerik
13. 08. 2020 20.51
+5
Še en neposredni proizvajalec revizionistične "zgodovine" poražencev druge svetovne... pejt raje spat, beli...pozno je že.
knivar
13. 08. 2020 21.08
+4
haha pojma nimaš preveč si gledu holywood propagando in vojaka ryana, plus band of brothers
mačo123
13. 08. 2020 20.37
-5
Kolesarji pripravite se.Ali se že ve kdo se bo jutri slekel do golega.Pa ne pozabite na denar,da boste prispevali Jenulu da bo plačeval kazni.Pa na Zlatkota ne pozabite.Zadnjič je bil na protestu skoraj sam.(skoraj tako kot takrat ko nastopa)
Malinha
13. 08. 2020 20.38
+2
mačo123
13. 08. 2020 20.40
-3
Že grem.Tudi ti pojdi da boš jutri bolj pri moči.Lahko noč!