Slovenija
Oglas

Po 60 letih križanke doživljajo preporod

Ljubljana, 13. 12. 2019 00.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ste se že kdaj vprašali, zakaj bi morali poznati francoski departma AIN, predinkovsko božanstvo KON ali kako nepogrešljiv je za vašo splošno izobrazbo kitajsko-ameriški fizik Charles Kuen KAO?

Vse tri zasledite v različnih križankah, resnici na ljubo pa so tam zgolj zaradi tega, ker so sestavljavci križank take besede potrebovali.

Križanke
Križanke FOTO: PR/Arhiv ponudnika

Po pravilih iz šestdesetih let prejšnjega stoletja naj bi se v križankah pojavljali samo samostalniki v prvem sklonu ednine, z nekaj izjemami, seveda. To naj bi križanke polepšalo. Dejstvo pa je, da so zaradi takih pravil križanke samo zahtevnejše za sestavljanje. Zato morajo sestavljavci pogosto poseči po besedah, ki so skorajda vsem reševalcem neznane.

Rešitev je v novih geslih ...

Da bi odpravili težave reševalcev pri iskanju raznih pritokov avstralskih rek, nigerijskih politikov, polinezijskih božanstev, so se pri blagovni znamki 3K odločili, da bodo njihove  križanke DRUGAČNE. BOLJŠE. 

Križanke
Križanke FOTO: PR/Arhiv ponudnika
Po zgledu večine evropskih držav in ZDA so vanje pripeljali množico lepih besed. Od pridevnikov, kot so krasen, prijazna, sončno, do glagolov rasti, stati, peti. Ne manjkajo tudi prislovi kmalu, danes, zjutraj in tudi samostalniki v kakem drugem sklonu, saj besedo SONCEM prav lepo opišemo kot FINŽGAR: POD SVOBODNIM …

 

 

 

… in novih opisih

Med opise so pripeljali vsem znane pregovore, stalne besedne zveze, narodne pesmi in pesmi zabavne glasbe.Tako bo opis VSAK JE SAM SVOJE … KOVAČ dal geslo SREČE, ki je bila do zdaj prepovedana beseda, saj je samostalnik v drugem sklonu. Podobno se za opisom …

Križanke
Križanke FOTO: PR/Arhiv ponudnika

KOT VOLK skriva pridevnik LAČEN, za opisom NARODNA: PLENIČKE JE … pa glagol PRALA.

Zagotavljajo nam, da bo število lepih besed naraščalo, prav tako število lepih opisov. In vse to z enim samim ciljem, da bi reševalci ob reševanju njihovih križank UŽIVALI.

www.trik.si

 

 

 

Križanke
Križanke FOTO: PR/Arhiv ponudnika

Naročnik oglasa je ATAJA.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3