Slovenija

Po asfaltiranju ceste v dolini Vrata: 'Prometni kaos je iz dneva v dan večji'

Mojstrana, 05. 07. 2022 16.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ob začetku poletne turistične sezone so se uresničile bojazni kranjskogorske občine in turističnih delavcev zaradi prometnega kaosa v dolini Vrata. Veliko število vozil, ki so jih v dolini našteli minuli konec tedna, napoveduje rekordni obisk in tudi vrsto težav, ker načrtovani prometni režim po asfaltiranju ceste še ni vzpostavljen. Pravzaprav je zdaj še slabše. "Bojimo se tudi trenutka, ko ponesrečenega v gorah ne bo mogoče pravočasno prepeljati v bolnišnico," opozarja predsednik Turističnega društva Dovje - Mojstrana.

Cesta v dolino Vrata, ki ponuja dostop pod severno steno Triglava, je letos z asfaltiranjem doživela korenito spremembo. Lani začeti projekt protiprašne zaščite se zaključuje, potekajo še zadnja dela na ograjah in odvodnjavanju.

Prašna cesta, ki je povzročala veliko skrbi domačinom, okoljevarstvenikom, pohodnikom, alpinistom in obiskovalcem, je tako preplastena z asfaltom. Vendar pa država ni poskrbela za vzpostavitev vzdržnega prometnega režima z omejitvijo motornega prometa v dolino. "Tako na cesti vlada še večji kaos kot prej, saj je prometa še neprimerno več, prometni zamaški pa so stalnica," opozarja predsednik Turističnega društva Dovje - Mojstrana Matjaž Podlipnik.

"Asfaltirana cesta z neurejenim prometom je še slabše od tega, kar je bilo prej. Sedaj imamo na cesti tudi tiste, ki jim je bilo prej škoda avtomobila ali kolesa, imamo vozičke, specialke in rolerje. Imamo vse, zato je kaos še večji," je prepričan.

Kot je navedel, se obiskovalci znajdejo ujeti na poti, lastniki parcel ne morejo do lastnih zemljišč, Aljažev dom trpi izpad prometa, turistični delavci v Mojstrani in Kranjski Gori pa so tarča jeznih obiskovalcev. "Bojimo se tudi trenutka, ko ponesrečenega v gorah ne bo mogoče pravočasno prepeljati v bolnišnico," je opozoril Podlipnik.

Prometni kaos v dolini Vrata
Prometni kaos v dolini Vrata FOTO: Turistično društvo Dovje - Mojstrana

Zahtevajo takojšnjo ureditev prometnega režima

"Prvi vikend v juliju je pokazal trende obiska doline in lahko smo zaskrbljeni, da bo prihajalo do še večjih prometnih zamaškov in slabe volje obiskovalcev doline Vrata," je dejal tudi kranjskogorski podžupan Bogdan Janša. Kot je pojasnil, je dnevno v dolino vstopilo skoraj 700 vozil in tako se letos že v začetku turistične sezone bližajo rekordnim številkam, ki presegajo 1000 vozil na dan.

Boji se, da v letošnjem poletju stanja ne bo možno izboljšati, saj se z reševanjem te problematike neuspešno ukvarjajo že nekaj let. Kot rešitev se je kazala sprememba zakona o cestah, ki bi pristojnemu ministru omogočila klasifikacijo cest in izdajo uredbe, vendar je državni svet na novelo zakona izglasoval veto. "Vmes sta se zamenjala državni zbor in vlada, tako da sedaj ne vemo, kdaj bo znova na vrsti potrditev tega zakona, če sploh bo," je pojasnil Janša.

Druga možnost bi bila prekategorizacija ceste iz državne v občinsko, vendar se tudi to ni zgodilo. Zato prometa na cesti zaenkrat ni mogoče omejiti oziroma ceste zapreti. Za rešitev bo potreben dogovor ministrstev za infrastrukturo ter okolje in prostor.

Kot je izpostavil Podlipnik, so razočarani nad napol opravljenim delom in zahtevajo takojšnjo ureditev prometnega režima. Da je treba takoj po asfaltiranju vzpostaviti vzdržen prometni režim, je ves čas opozarjal tudi javni zavod Triglavski narodni park (TNP). Kljub temu je bilo v naravovarstvenem soglasju določeno, da je režim mogoče urediti tudi šele v enem letu po asfaltiranju.

Občina se vseeno trudi izpolnjevati svojo nalogo pri vzpostaviti prometnega režima že v tem letu. V dolino Vrata je s pomočjo sredstev TNP vzpostavila javni avtobusni prevoz. "Vendar nam to v tej gneči pravzaprav nič ne pomaga, ker avtobus zaradi težav v logistiki zaradi srečevanja in umikanja stalno zamuja," je povedal Janša.

Na Direkciji RS za infrastrukturo, ki upravlja s cesto, nameravajo ob zaključku projekta asfaltacije sredi julija namestiti elektronski števec prometa in prikazovalnik, ki bo obveščal obiskovalce o tem, da so parkirišča v dolini polna. Tako bodo obiskovalci lahko premislili, ali bodo vseeno šli v dolino s svojim avtom ali bodo izbrali javni prevoz oziroma se odločili za obisk kakšne druge točke v parku.

Kot edino možnost za dejansko ureditev prometa direktor TNP Tit Potočnik vidi zaprtje ceste v dolino za osebna vozila, ko bo parkirišče v Vratih polno. Dostopnost bi zagotavljali z javnim prevozom in organiziranimi parkirišči v Mojstrani, kjer bo občina na območju nekdanje železniške postaje uredila 140 parkirnih mest.

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
05. 07. 2022 21.57
+1
Pri tako ozki cesti me pa res ne čudi. Saj je le malo širša od avtobusa.
Zantaja
05. 07. 2022 21.07
+1
Enostavno naj pred TNP postavijo rampo in vsak,ki plača gre naprej oziroma do zapolnjenosti parkirišč. Tudi v Avstriji imaš določene prelaze ,ki so posebej zanimivi za motoriste in ,če hočeš it tja moraš plačat tiket.
Matko88
05. 07. 2022 20.54
+4
Na ptuju delajo 500m glavne ceste že eno leto. Odkopajo, pogledajo v jamo, in zakopajo. Ta postopek ponavljajo od Oktobra! Mogoče bi tudi tukaj našli kake zanimive informacije, kdo največ služi. Na celotnem odseku dela največ en mini bager. Sramota za celotno državo, da v enem letu ne more urediti 500m ceste! Povsod po Sloveniji isto. Kdaj boste začeli poročat o tem, namesto o neumnostih? Koliko miljonov gre v privat žepe, ker ena skupina delavcev dela, uradno v dnevnih listih pa po 30 ljudi!
mpower
05. 07. 2022 20.43
+2
Hehe, zanimivo koliko ljudi zahteva še več kasiranja. Ni daleč trenutek, ko bodo sami prosili, da se jih snema in sledi 24/7, zavoljo varnosti seveda. Vse gre po planu. Dolina Vrat je po asfaltiranju rešena ekstremnega prašenja, drevesa so spet zelena in ne več pobeljena od prahu. Planinske ture iz Vrat so dolge 4,5,6 in več ur hoje v eno smer zato je za nas planince parkiranje v Mojstrani in hoja 10-12km preden se tura sploh začne neugodna rešitev. To je podobno kot bi rekel, če hočeš v Koper na morje parkiraj na Kozini. Res je tudi, da je v dolini polovica obiskovalcev bolj popoldanskih turistov, ki z obiskovanjem gora nimajo nobene veze zato se strinjam, da se promet omeji. Parkiranje pa se plačuje že zelo dolgo, letos je avto 6€, mtor 3€, bus 15€. Se je pa treba odločit ali se bomo šli turizem ali pač ne in če ne, zaprimo vse vključno z Bledom, Kranjsko Goro, Bohinjem, celo dolino Soče, Piranom, Pokljuko, Pohorjem, itd. Povsod je narava in ekosistemi v njej, zakaj se nihče ne pritožuje nad uničevanjem narave in masovnim turizmom na obali...?
twitty
05. 07. 2022 19.51
+3
Kaj pa takle avtobus dela na tej cesti? Se prvič pelje tam? Na tej cesti je par fajn ovinkov in klancev z velikim naklonom in tudi asfalt ne pomaga takemu avtobusu. Lani je bilo še vse ok na tej cesti. Ampak evo zdaj smo pa napredni. Dostavimo čehe direktno do vrat Aljaževga doma.
DAEMONIUM
05. 07. 2022 19.49
+0
Po moje se bo do sezone leta '23 ze vse lepo poslihtalo in uredilo po naravni poti saj bo do takrat vlada zacela delati njeni protidraginski ukrepi z ceno goriva 3 eur za litrcek in elektriko po stanovanju med 250 in 300 eur in davek na stanovanja, ki bo tudi med 150 in 200 eur pa bodo tudi ze dobro prijeli tako da bo mobilna zgolj se politicna elita in bo za vselej konec tega slo turisticnega buma, ki ga je omogocil Jansa z dvigom standarda vsem ljudem. Ni to za vecinsko socialisticne slovence, ker tako socialisticno razpolozen narod je potreben bica po hrbtu saj predobro jim je slo in zato niso znali ceniti jansinega dela zato kot ceprav 💎 podpiram goloba v teh njegovih prizadevanjih da se srednji razred pretopi v razred revezov z upanjem da pa nekoc bo bolje in pa seveda rdeca elita, ki pa holywudsko zivi. In takrat ne bo denarja za taksne neumnosti ampak zgolj boj za prezivetje in 99% ki tukaj pisejo na kraj pameti vec ne bo padel obisk doline Vrat saj bodo denar rabili za prezivetje ne pa za te neumnosti!
zvizi
05. 07. 2022 19.35
+2
Sposoben župan in seveda podžupan, sta zagotovilo, da v Krajnski vse špila....Domačini zadovoljni, prišleki nad kaosom navdušeni. Domačini si jih, enostavno, zaslužijo. Hura za inteligenco omenjenih...
Infiltrator
05. 07. 2022 19.31
+2
Gosoda ki ima vikende tam je lahko ,za rajo pa povsod prepovedano dejte ze gospodo z vikendi odtjerat iz naravnega parka
ajnat1
05. 07. 2022 19.20
+0
bi bil že čas za en cunami, da odplakne človeka kot najbolj škodljiv stvor na planetu..
ikoz
05. 07. 2022 19.09
+3
Vsi ste glasni vse kasirat kao ko pa se podraži bencin bi pa vsi šli na cesto protestirat
borut_p
05. 07. 2022 19.07
-2
zakaj je potrebno vse regulirati ... naj bo kaos, se bo že uredil po naravni poti
simc167
05. 07. 2022 18.55
+11
Tu pa res ni treba biti genij, da se to reši. Organizirati brezplačni javni prevoz, kdor bi pa res rad z avtom pod triglav pa plačilo, ne vem 100 eurov pa izvoli. Pa bi pokrili brezplačen javni prevoz pa še ostalo bi.
spoštovanje
05. 07. 2022 18.53
+9
Triglavski narodni park ni za bencin in nafto, niti za kakršnokoli plehovje na kolesih....že sama beseda TRIGLAVSKI NARODNI PARK bi morala biti dovolj, da ni dostopa za smrduharje z avti in ostalo navlako
Uporabnik1921539
05. 07. 2022 18.39
-2
Me razumem ljudi,ki se vozijo v gore ali karkoli je ze tam.To,da je pa gneca.....to mi pa sploh ni jasno.Zakaj?Ker na tem pirtalu kar naprej vsi pisejo,kako potujejo v tujino,da so svetovni popotniki...potem pa gneca v eni zabaceni dolini.Slovenci...bajprej bodimo posteni do sami sebe
jutri_pa_res
05. 07. 2022 18.35
+5
Direktor ima edino prav, zapreti vstop spodaj v Mojstrani, ko se parkirišča napolnijo, sicer začnejo parkirati na robu ceste (kot še marsikje drugod na podobnih punktih) in res naredijo kaos. S parkirišči se pa tudi trudijo, poleg spodnjih dveh sem lani že stal na tretjem, še večjem, med Aljaževim in Šlajmerjevim domom. Kaj je tu zdaj toliko za jamrati in dramatizirati? Seveda pa potem zagotoviti dovolj avtobusov za prevoz do Aljaževega doma in nazaj.
marcel45
05. 07. 2022 18.34
+3
Ta cesta je absolutno premajhna za tako velik avtobus.
tigrcek
05. 07. 2022 18.27
+9
odpret samo za pohodnike in kolesarje, pa problem rešen, naj parkirajo v Mojstrani in izberejo eno od zgornjih dveh obcij.
Mato Mati?
05. 07. 2022 18.26
-1
BogiEmil
05. 07. 2022 18.24
+2
Lahko bi naredil še dva dodatna pasova pa bi bil problem rešen pa mogoče jo še mal dalj potegnl .... pa ograjo, da naujo mufloni pa gamsi po cest tekal ... pa še kakšn počivališče umes, da se lahk ustavš pa pretegneš pa kej spiješ ...
twitty
05. 07. 2022 19.53
pa na počivališče ne pozabit mcdonaldsa montirat....
spoštovanje
05. 07. 2022 18.16
+4
cesta od Mojstrane do Aljaževega doma bi morala biti zaprta za ves promet, razen za nujno medicinsko pomoč, GRS, policijo, gasilce, invalide in dostavo.....kašni planinci kaj - z avti bi šli na Everest, če bi šlo, lenuhi betonarski, ejga....pol pa vekajo k je treba tošl odpret