Slovenija

Po boju z neplodnostjo sta zdaj srečna starša dvojčkov

Ljubljana, 27. 01. 2019 11.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Nuša Lesar
Komentarji
38

Vsak šesti par v Sloveniji ima težave z zanositvijo. In kljub temu da je statistično nemogoče, da ne poznate vsaj ene osebe, ki bi imela težave z neplodnostjo, je vprašanje, ali veste zanje. Čeprav je neplodnost pogostejša od marsikatere druge bolezni, jo je težko priznati. Pari se soočajo s stisko, nemočjo, krivdo, sramom, zato o težavah pogosto ne govorijo.

Kot včeraj se spomnim mame, ki je pri mojih sedemnajstih letih, ko sem imela prvega resnega fanta, začela pogovor o kontracepciji. Če se ne bi o spočetju učila v šoli, bi po pogovoru z njo sklepala, da lahko zanosim že, če zavoham moški parfum ... Po svoje jo razumem, kaj hujšega bi se njeni pridni hčerki lahko takrat zgodilo kot nepričakovana nosečnost. Če jo vprašate danes, se verjetno boji prav nasprotnega.

Vsak šesti par v Sloveniji ima težave z zanositvijo. In kljub temu da je statistično nemogoče, da ne poznate vsaj ene osebe, ki bi imela težave z neplodnostjo, je vprašanje, ali veste zanje. Čeprav je neplodnost pogostejša od marsikatere druge bolezni, jo je težko priznati. Pari se soočajo s stisko, nemočjo, krivdo, sramom, zato o težavah pogosto ne govorijo. Posledično je lahko navzven videti, da jim otroci 'ne dišijo', da jim je pomembnejša kariera ali potovanja ipd. Vprašanja v stilu: "Kaj pa vidva čakata?" zato lahko zelo zabolijo.

V želji po otroku sta z možem Tomažem poskusila vse.
V želji po otroku sta z možem Tomažem poskusila vse. FOTO: Kanal A

"Mene je zelo znerviralo, če mi je kdo rekel, naj se samo sprostiva, da bi verjetno morala malo na morje, na dopust," mi razlaga Nataša Čebokli, ena izmed redkih žensk, ki zbere pogum in mi pove njun boj z neplodnostjo. "Če sem želela nasvet, sem ga tudi poiskala, večinoma pa sem potrebovala samo nekoga, ki bi me poslušal ..."

V želji po otroku sta z možem Tomažem poskusila vse. Prehranska dopolnila, masaže, bioenergijo, umetne oploditve, vse našteto večkrat. Kar zmrazi me, ko mi Nataša razlaga, kako se je končal tretji, zadnji poskus umetne oploditve. V drugem tromesečju na ultrazvoku niso več zaznali bitja otrokovega srca. V tistem trenutku se je verjetno za hip ustavilo tudi njeno.

Ni lahko govoriti o intimnih težavah, kot je neplodnost, zato še toliko bolj cenim Natašin pogum, da je kljub vsem težkim trenutkom pripravljena svojo zgodbo izpostaviti zato, da lahko vsem tistim, ki še upajo na svoj čudež, vlije upanje.

Minevata dve leti odkar je v domu Čeboklijevih slišati otroški smeh, jok in tudi trmarjenje in predvsem, glasne vzklike mami in oči ... Deklica in deček, oba z dvema imenoma, enim slovenskim in enim afriškim sta veselje in ponos Čeboklijevih. Od trenutka, ko sta vložila uradne papirje za posvojitev do prve vožnje z letalom kot družina, ki je na poti domov, je minilo leto dni. "En kup skrbi in žalosti je kar naenkrat pozabljenih," pravi Nataša in čeprav bo otrok, ki ga je nosila pod srcem v mislih vedno z njimi, je ljubezen do teh dveh ljubkih malčkov, ki ju je rodila ženska na drugem kontinentu preprosto neomajna.

Njihov svet lahko spremljate vsak ponedeljek v oddaji Svet na Kanalu A.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bi? Božji
27. 01. 2019 18.45
-41
S to umetno oploditvijo je kot s splavom, posegaš v telo človeka, igraš se Kreatorja. Če je dovoljeno, naj bo oboje ali nič.
Quatflow
27. 01. 2019 19.55
+2
Ne razumem tako negativnega odziva, saj imas dejansko prav. Ampak zal dandanes zaradi nenaravnega zivljenjskega stila in stresa ter umetne hrane, itd kdo tudi tezko pride do svojih otrok na drugacen nacin.
Quatflow
27. 01. 2019 19.58
+2
Je pa seveda najboljse po naravni poti, ker se cuti povezanost in energija dveh, ki se imata rada.
Transformerji
27. 01. 2019 15.41
+110
Ponovno, že dvakrat sem ga na tej strani, bom sprožil to vprašanje: tudi pri nas imamo neplodne pare, imajo denar za preživljanje vsaj enega otroka. Pot do posvojitve je kot nekakšen križev pot. Poglejmo, koliko otrok imamo v reji, ker starški na tak ali drug način niso sposobni skrbeti za njih. Rejništvo pa davkoplačevalce drago stane. Še bolj sramotno pa je, da ti otroci ostanejo v reji tudi do polnoletnosti, potem so nekateri odvisni samo od sebe. Zakaj v takih primerih, kjer se ne vidi dolgoročno rešitev, ne damo teh otrok v posvojitev. Zakaj socialni bedaki ne vidijo, da bi s tem odlokom otrokom nudili dolgoročno lepšo prihodnost? Otroci z novimi, uradnimi starši bi postali tudi dediči in posvojitelji bi za njih skrbeli tako, kot za lastne otroke. Zakaj imamo v socialnih in državnih službah tako omejene, nesposobne kadre? Zakaj ne spremenimo zakonov???
Ježek Moli Moli
27. 01. 2019 18.29
-14
zato ker 'imeti otroka' ni pravica, in ne glede na to ali je kdo sposoben in solventen za to, ne pomeni da je kadarkoli upravičen do posvojitve. V rejništvu so v povprečju bolj varni zaradi potencialnih zlorabljajočih skrbnikov.
Transformerji
27. 01. 2019 15.17
+26
Veste, kaj je res žalostno: par, ki lahko brez socialne pomoči preživi svojega otroka, ga nikakor ne more dobiti ali ga pa dobi s pomočjo znanosti. Je pa preveč takih, ki pri tem nimajo nobenih problemov, razen tistih, da jih sami ne morejo preživljati! Greš po znamko na pošto pa ti ponudijo vileda krpice za pomoč otrokom....
Transformerji
27. 01. 2019 15.28
+18
Je pa zanimivo to: čakala sta samo eno leto. Poznam par, ki je čakal kar 8 let, da boi osvojil otroka, dobil bi lahko otroka iz Ukrajine, pa jim je bilo prepovedano. Tako sta postala rejenca malo manj razvitega otroka, pa ga imata rada kljub temu, da ni njun in da ga bosta verjetno izgubila, ko se bo mati odvadila mamil....
hladnajesen
27. 01. 2019 14.20
+86
Imam tri že odrasle otroke in tudi že dva vnuka in velikokrat pomislim na trpljenje tistih staršev, ki ne morejo imeti otrok. Imam tudi dve znanki, ki nimata otrok in sem vedno zelo previdna, da ju ne užalim. Vem, da bi dali vse na svetu za to, da bi imeli vsaj enega otroka. Čestitke staršem, ki so posvojili dvojčka! Naj bosta otroka zdrava in srečna v življenju.
prerojeni_vzviseni_toncek
02. 02. 2019 19.01
-1
to se tebi samo zdi da si želita meti otroke... v resnici sta velko bolj srečni brez otrok in imata veliko več časa in prihrankov ki jih lahko zapravljata po mili volji.. znanstvene raziskave so dokazale da so ženske brez otrok ki imajo mačke veliko bolj srečne od mamic.. otroci so strošek. ali se kdaj vprašaš kje bodo tvoji otroci delali? robotizacija bo ukinila vsa delovna mesta.. od česa bodo pa živeli? zelo neodgovorno od vas ki se odločite za otroke... zelo sebična odločitev.. potomci bodo pa spali pod mostom zaradi te odločitve ker ne bo služb in nepremičnin...
Miro32
27. 01. 2019 13.58
-97
Ce ti ni usojeno pa na silo,ane?
ne rabimo predsednika
27. 01. 2019 14.37
+36
Mirči to ni sila, to je nekaj kar pač ni vsem dano
boya3z
27. 01. 2019 15.48
+95
Mirči, k te bo naslednjič bolel zob, naj te boli toliko časa dokler ti naravno ne izpade .. da ne bi slučajno iskal zdravniške pomoči in delal nekaj na silo, a prav ?
giiinem
28. 01. 2019 15.49
-1
Ja bolecina od zoba in moznost,da umres od infekcije je isto kot na silo nosecnost.Pa kaj a je svet ponoru.Pa itak nas je ze prevec na svetu.
Daoist
27. 01. 2019 13.33
+42
minkica91
27. 01. 2019 13.03
+28
če jih to osreči, zakaj pa ne.
tiinaaa
27. 01. 2019 13.02
+178
Ko berem komentarje me res boli kaksni ljudje ste!!! Sama sva sla skoz to in vem kako je...neplodnost brez razloga...oz. mogoce zaradi bolezni ki so jo odkrili na jajcnikih...ljudje pa te ne razumejo..ne razumejo da vsakic ko dobis menstruacijo jokas, ker ves da spet ni uspelo...ko dozivis splav...ko prides enkrat v tisti hodnik v ljubljani, se zaves kaksno sreco imajo nekateri...upam da vsi tisti ki ste tkooo pametni s komentarji, vam ne bo treba it skoz te bolecine, spikanja z inekcijami in slabega pocutja zaradi vseh moznih hormonov..a nam res ne privoscite da bi imeli svojega otrocka??!!
prerojeni_vzviseni_toncek
02. 02. 2019 19.06
na svetu je preveč ljudi.. robotizacija ukinja vsa delovna mesta... ni potrebe po otrocih... zelo sebična želja.. od česa bodo pa živeli? rajši si kakšnega hišnega ljubimčka omislita.. psa ali mačko. LP
minkica91
27. 01. 2019 13.00
-79
ojejej kakšni problemi.
AxisDeus
27. 01. 2019 12.58
+36
Žal so hektičen način življenja, stres in pogosto neprimerna prehrana kar velik dejavnik. Z neplodnostjo se je sicer težko sprijazniti tudi zato, ker je za večino ljudi logično, da v ljubezni spočnejo otroka, in ni kar vseeno čigavega, kot odraz pripadnosti in povezanosti s partnerjem. Sam si ne predstavljam, da v sinu ne bi videl ženinih potez, verjetno tudi obratno, in sama misel, recimo, na to, da bi morala zanositi z darovalkinim jajčecem ali tujo spermo, me odvrača. Čez precej veliko preizkusov in mej moraš običajno iti, da lahko posvojiš, in želja po otroku zelo močna. Otrok v Sloveniji je premalo, da bi zadostili želje parov, ker je naš socialni sistem zelo milosten in se gre večinoma za rejništvo (in iz tega izhajajoče posvojitve), zelo so potrpežljivi in mami, četudi narkomanki, ali očetu morilcu, otrok ne bodo kar tako vzeli, žal, tudi njim na škodo. Kruto, a tako narava operira. Vse dobro.
Frane Šajn
27. 01. 2019 12.13
-136
Jaz ne vem kaj se toliko preokupirajo s tem, pošlješ žensko vsak večer malo v life pa dobiš pozitivne rezultate v najkrajšem možnem času.
RupniK
27. 01. 2019 12.40
+80
jung
27. 01. 2019 13.31
-6
Rupnik. Kaj pa če ima Frane izkušnje prav s takmi, ki gredo malo ven, s tem,da tudi svojo drago doma dobro servisira. A ??
Mirjiam90
27. 01. 2019 12.05
-2
Narava deluje po svoje, ko se Srnjad na določenem teritoriju preveč namnoži samice avtomatsko postanejo neplodne, tudi ljudje so del narave samo spoznali tega še niso.
matej1111
27. 01. 2019 11.56
-47
Deca se delajo do tridesetega leta ne pa pri 45.
kempez
27. 01. 2019 11.59
+49
Dj rajsi ne komentiraj ... pa se brigaj zase
Simoni?
27. 01. 2019 12.09
+20
kimpež. Zakaj se pa razburjaš? matej je le napisal znanstveno dokazano trditev.
Mirjiam90
27. 01. 2019 12.18
+9
ne rabimo predsednika
27. 01. 2019 12.22
-8
to velja za ženske za moške dokler si živ
Simoni?
27. 01. 2019 12.26
+25
Najbolj pogosto uporabljan stavek dedijev iz Žabjeka: "Draga moja, ti si mi vse v življenju. Najprej si bila moja sestra. Potem si bila mamica mojih otraok. Zdaj si že babica mojih otrok. Še kakšno leto, pa boš še prababica..."
loso
27. 01. 2019 12.32
+14
PUSTI GA,ON ŽE VE...,FROCE JE DAL DEDKU IN BABICI,PA ŠE V ISTI BAJTI ŽIVIJO....,POPOLNA SREČA,POTEM PA ŠE CELA DRUŽINA UŽIVA NA NJIVI...
jung
27. 01. 2019 13.36
+17
Matej1111. Res je. Saj pri 45. ni teko kritično. Leta pa nardijo svoje in že na valeti otrok ne veš ali je mati ali nona.
ne rabimo predsednika
27. 01. 2019 11.55
+72
Moram se zahvaliti UKC Lj. Klinični oddelek za reprodukcijo, za našo veliko srečo
Simoni?
27. 01. 2019 12.05
-43
Zanimivo. Nikoli se še nihče ni zahvalil poštarjem, elektrikarjem in vodovodnim inštalaterjem, ki so na tem področju precej bolj uspešni od kliničnega oddelka za reprodukcijo pri UKCL. Pa bi prišparali še tistih par tisoč evrov, ki so jih morali plačati Urošu Smiljiću za prerivanje po čakalnih seznamih...
ne rabimo predsednika
27. 01. 2019 12.20
+26
Pošta in vodovodi obstajajo že tisočletja, elektrika 250 let, uspešna umetna oploditev komaj 40 let -seveda ne gre zmeraj uspešno
Simoni?
27. 01. 2019 12.23
+11
Hahaha! Ena redkih komentatoric na tem portalu, ki ima zelo razvit smisel za humor. Vsa čast!
ne rabimo predsednika
27. 01. 2019 14.29
+5
Če misliš mogoče mene sem moškega spola
Simoni?
27. 01. 2019 15.02
-7
Aha, potem se res daj zahvaliti poštarju! Verjetno ti je pomagal veliko več kot si ti lahko predstavljaš.
ne rabimo predsednika
27. 01. 2019 16.26
+9