Slovenija

Neurja prešla Slovenijo: s priveza odtrgalo jadrnico, iz kampa rešili otroke

Ljubljana, 21. 07. 2023 06.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Rok Nosan, Kaya Kamenarič, N.V., STA, Maja Pavlin
Komentarji
510

Močna nevihtna linija, ki je popoldan dosegla zahod Slovenije, je proti večeru zapustila državo. Spremljali so jo siloviti nalivi, močni sunki vetra in tudi toča, ki je klestila v več krajih po Sloveniji. S priveza v Valdoltri je sunek vetra odtrgal jadrnico, z območja Črne na Koroškem poročajo o hudourniških poplavah, strela je udarila v dimnik hiše ter tudi v hlev, iz kampa so znova reševali otroke. Veliko škode pa tudi na cestni in železniški infrastrukturi. Interventne službe na terenu odpravljajo posledice.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Vremenska katastrofa
    07:04
    Iz 24UR ZVEČER: Vremenska katastrofa
  • Iz SVETA: V Vojniku večmilijonska škoda zaradi močnega neurja
    03:05
    Iz SVETA: V Vojniku večmilijonska škoda zaradi močnega neurja
  • Iz 24UR: Črna na Koroškem odrezana od sveta
    03:13
    Iz 24UR: Črna na Koroškem odrezana od sveta
  • Iz 24UR: Večmiljonska škoda po neurjih
    02:56
    Iz 24UR: Večmiljonska škoda po neurjih

Najprej je močna nevihtna linija udarilo ob zahod države, kjer je pustošil predvsem močan veter. V regijskem centru za obveščanje Koper so na območju občine Ankaran zabeležili dve prijavi dogodkov. Aktivirali so poklicne gasilske enote in Prostovoljno teritorialno gasilska društvo Hrvatini.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

S priveza v Valdoltri je sunek vetra odtrgal jadrnico, poroča Uprava RS za zaščito in reševanje. O dogodku je bila obveščena Uprava za pomorstvo – Pristaniška kapitanija Koper in Služba za varovanje obalnega morja, ki je jadrnico odvlekla v Valdoltro.

V Padni so gasilci odstranili drevo, ki je ogrožalo stanovanjsko hišo. Delavci Telekoma Slovenije pa bodo poskrbeli za podrt telekomunikacijski drog. V Izoli pa so zaradi neurja aktivirali gasilce JZ GB Koper, ki so v izolskem avtokampu prekrivali konstrukcijo počitniške prikolice.

Na območju Kopra so zabeležili osem dogodkov. Delavci Elektra Primorske so z električnih vodnikov odstranjevali veje, delavci službe DARS so drevo odstranjevali s hitre ceste med Bertoki in Koprom. Gasilci JZ GB Koper, PGD Hrvatini, PGD Pobegi-Čežarji in Movraž pa so odstranjevali podrta drevesa in odlomljene veje. Delavci Telekoma Slovenije bodo zamenjali podrt telefonski drog v Lukinih.

Iz kampa rešili 25 otrok

Okoli 16. ure so iz kampa blizu naselja Želebej v občini Metlika gasilci PGD Božakovo in Metlika evakuirali 23 otrok in jih prepeljali v gasilski dom Metlika.

Neurje se je nato pomaknilo v notranjost države, okoli 18. ure pa je zapustilo Slovenijo. S seboj je poleg močnega vetra prineslo tudi hujše nalive in debelejšo točo. Ta je na primer padala v Golu pri Igu, na Rakitni, v Ivančni Gorici ter v Krškem.

Okoli 15.30 ure se je neurje s točo razbesnelo tudi na Dolenjskem v Šentvidu pri Stični. Po poročanju bralcev je toča padala dobrih pet minut.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Toča lahko lokalno uniči posevke. Ob hudourniških vodotokih so možne silovite poplave. Zelo verjetne so poplave meteorne vode. Udari strel lahko zanetijo požare. Veter lahko ruva drevesa in odkriva strehe," so pred tem zapisali na Arsu.

Na območju občine Hrastnik je sunek vetra na stanovanjskem objektu v Čečah odkril folijo, s katero je bila pokrita streha. Posredovala sta gasilca PGD Hrastnik. Na Dolu pri Hrastniku pa so tamkajšnji gasilci položili protipoplavne vreče in s tem preprečili dotekanje meteorne vode v klet stanovanjske hiše.

Ministrstvo za infrastrukturo je sporočilo, da so neurja povzročila veliko škode tudi na cestni in železniški infrastrukturi. "Škodo se trudimo čim prej sanirati, v vmesnem času pa prosimo za potrpežljivost in razumevanje," so dodali.

Škoda zaradi udarov stel, veter podiral drevesa

V naselju Štrit, občina Škocjan, strela udarila v dimnik stanovanjskega objekta, poroča Uprava RS za zaščito in reševanje. Udar strele je poškodoval okoli dva kvadratna metra ostrešja in dimnik, do požara ni prišlo. Gasilci PGD Škocjan in Bučka so objekt in ostrešje pregledali s termovizijsko kamero in prekrili poškodovano ostrešje s strešniki. Višino škode bodo ocenili pristojni.

Okoli 17. ure pa je v naselju Zloganje strela udarila v ostrešje hleva. Manjši požar so pred prihodom gasilcev PGD Škocjan pogasili vaščani. Gasilci so objekt in ostrešje pregledali s termovizijsko kamero ter prekrili okoli dva kvadratna metra poškodovanega ostrešja. Na kraju je bil tudi dežurni delavec elektro službe. Višino škode bodo ocenili pristojni.

Z več koncev Slovenije sicer poročajo o intervencijah zaradi neurja. Gasilci odstranjujejo podrto drevje. V Orleku, občina Sežana, pa je močan veter podrl latnik na dva parkirana avtomobila. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Sežana so s tehničnim posegom dvignili latnik in odstranili poškodovana avtomobila.

Na območju Črne na Koroškem pa medtem poročajo o hujših poplavah. V Spodnjem Javorju so narasli hudourniki, ogroženih je več hiš.

Nekaj pred 17. uro je v Šmarjeti meteorna voda zalila prostor pred objektom in kletne prostore osnovne šole. Gasilci PGD Šmarjeta so izčrpali okoli deset kubikov vode in pomagali očistiti ter pospraviti prostore. Z meteorno vodo pa so se spopadali tudi gasilci PGD Trbovlje mesto. V naselju Knezdol so namreč z vrečami peska preprečili izlivanje meteorne vode v kletne prostore stanovanjske hiše.

Gasilci PGD Kolovrat so posredovali v naselju Zabava, kjer so očistili meteorne jaške pri hiši. V Podkumu je hudournik pred hišo nanesel naplavine. Gasilci PGD Podkum so z vrečami peska naredili vodno pregrado, preusmerili hudournik in počistili naplavine.

Na več postajah so izmerili močne nalive. Na Uršlji gori 43 mm, v Idriji 27 mm, Trebnjem in Pasji Ravni 23 mm, na Šebreljskem vrhu pa 22 mm. Ob tem lahko narastejo hudourniški vodotoki, so še opozorili pri Arsu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sunki vetra so dosegali hitrost tudi nad 100 kilometrov na uro, lokalno lahko celo 150 kilometrov na uro, opozarja portal Meteoinfo Slovenija. Izmerjeni sunki vetra ob prehodu nevihte čez Slovensko Istro so po podatkih državnih meteorologov na letališču Portorož dosegli 94 km/h, prav tako tudi na oceanografski boji Vida. V kapitaniji Koper pa so izmerili 84 km/h.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ozračje je bilo danes še bolj nestabilno kot v torek. Za razliko od včeraj, ko so neurja zajela le manjša območja, se je tokrat burno vremensko dogajanje razširilo v večjem delu Slovenije. Močnejše nevihte se lahko zvečer in ponoči ponovno pomaknejo tudi nad Istro in Kvarner.

Malo po 9. uri se je čez Loški Potok pomaknilo že drugo neurje danes. V kraju Travnik je klestila precej velika toča. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
V Ljubljani v času neurij brezplačno parkiranje: V nakupovalnem središču Aleja Ljubljana Šiška in Citypark so ponovno odprli parkirni hiši za vse obiskovalce. Parkiranje bo brezplačno. V Alejo lahko pred hudim neurjem in točo avtomobile na varno pripeljete najpozneje do polnoči in odpeljete od šeste ure dalje, v Citypark pa jih lahko pripeljete kadarkoli zvečer ali ponoči in jih odpeljete zjutraj.

Nekoliko prijaznejše vreme se nam obeta šele v nedeljo

Nevihte se bodo ponekod nadaljevale tudi v noč na soboto. Sicer pa bo tudi čez dan sobota vremensko zelo nestabilna. Nekoliko prijaznejše vreme se nam obeta šele v nedeljo.

Po več nevihtnih dneh stabilnega vremena tako še ne bo. Kot napovedujejo, bo danes in v soboto spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami in nevihtami, nekatere so lahko tudi močnejše. Krajevne plohe in nevihte pa se bodo nadaljevale v noč. Najvišje dnevne temperature bodo od 23 do 28, na Primorskem do 31 stopinj Celzija.

V soboto bo spremenljivo do pretežno oblačno s plohami in nevihtami. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 18, ob morju do 20 stopinj Celzija, najvišje dnevne od 21 do 26, na Primorskem do 28 stopinj.

Tudi četrtek je prinesel nevihte, najhuje je bilo na Celjskem

Vreme nam je včeraj znova pokazalo manj prijetno plat. Čez severno in vzhodno Slovenijo se je popoldne in zvečer pomaknilo več manjših, a zelo močnih nevihtnih celic, ki so prerasle v lokalna neurja z nalivi, močnim vetrom, udari strel in točo. Ponekod je bilo toče toliko, da so jo morali celo odmetavati z lopatami.

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje so bila prizadeta območja regijskih centrov za obveščanje Brežice, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Ptuj, Slovenj Gradec, Novo mesto in Celje, kjer se je neurje najbolj razbesnelo, saj so po do sedaj zbranih podatkih zabeležili 261 od skupno 426 dogodkov.

V občini Kozje je toča povzročila veliko škode na poljščinah in objektih, na območju občine Mokronog – Trebelno pa škodo na nekaj objektih. Močan veter je podiral drevesa, električne in komunikacijske drogove ter odkrival strehe objektov. Zaradi podrtega drevja je bilo neprevoznih nekaj cest.

Meteorna voda je zalila stanovanjske, gospodarske in druge objekte ter poplavila vozišča. Zaradi razmočenega terena se je sprožilo devet zemeljskih plazov. V naselju Parož v občini Dobrna in v naselju Kozjak v občini Mislinja sta bili poškodovani cesti, v naselju Lemberg pri Novi Cerkvi v občini Vojnik pa je zemeljski plaz poškodoval stanovanjsko hišo, so navedli v poročilu uprave za zaščito in reševanje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Za sanacijo posledic so bile po njihovih podatkih aktivirane 103 gasilske enote, od tega tri poklicne. Gasilci so iz poplavljenih objektov črpali meteorno vodo, čistili cestne prepuste, s protipoplavnimi vrečami zaščitili ogrožene objekte, zasilno prekrili poškodovana ostrešja in splazeno zemljino ter odstranjevali podrto drevje in vejevje.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (510)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kristjan Rebec
08. 08. 2023 21.05
Neurja so bila in tudi še bodo to se tudi računalniško neda zaustaviti potoke in reke pa seda in to bo tudi v bodoče treba čistiti še v preteklih časih so ljudje čistili in to brez strojev narava ne prizanaša.
St. Gallen
22. 07. 2023 19.12
-3
ce so amerkinci bili na Luni pred ohoho casa, je regulacija vremena mala malica za njih
Kumul
22. 07. 2023 15.33
+1
Naj dodam k vsem tem vremenskim, da je moja pozabla 100 kit česna na dežju. O stoprvi kiti pa raje ne bom
zemljan10
22. 07. 2023 15.15
+2
Ljudje postavite si na dvorišče orgonski top in boste imeli mir pred točo.
oježeš
22. 07. 2023 13.46
+0
Moram pa prav pohvaliti uredništvo 24ur, ker v video posnetkih zaradi naravne ujme ne predvajajo pred posnetki reklame. Naj tako tudi ostane, bralci vam bomo hvaležni.
Anonym0use
22. 07. 2023 12.03
+3
Umetno narejene nevihte...
St. Gallen
22. 07. 2023 18.30
-3
za cepljenje so rekli antivaxerji, v 2 letih
avgust.
21. 07. 2023 21.54
-6
A država dobi kakšno nadomestilo za gostoljubnost tem celicam? Ker ti ekstremni pojavi so vedno, ko so leve vlade.
oježeš
22. 07. 2023 13.47
+2
Najprej se zavedaj kaj je država, potem pa bodi toliko razumen, da ne vpletaš v vreme politiko predvsem pa ne politikov, ker je dovolj tem, da se lahko razpišeš o njih.
CDROM
21. 07. 2023 21.46
+0
Evo spet gre še ena nevihtna celica iz Italije in kar sekajo strele. Nekje sred noči pa prihaja še hujša kot ta.
duhccc
21. 07. 2023 21.16
-6
to je rusko orozje in odgovor na usajanje evrope v vojno.....
abmam
22. 07. 2023 09.49
+1
BR46
21. 07. 2023 19.56
+11
To kar se dogaja je nenormalno, takih nevihtni celic ne pomnim, kot , da bi jih nekdo upravljal preko satelitov z elektromagnetnim valovanjem, čudno res čudno?
Arguss
21. 07. 2023 20.06
+2
UtisanBimbambom
21. 07. 2023 20.31
-9
In izbral si je Slovenijo. Od celega sveta. Wow. Bravo!
travc
22. 07. 2023 08.40
+1
oježeš
22. 07. 2023 13.49
Ja, eni se igrajo z magnetki. Zanimivo ali ne?
txoxnxy
21. 07. 2023 19.49
+1
Vlada namesto da bi reševala in pomagala pa na dopust , ti res niso normalni
travc
22. 07. 2023 08.41
+7
Še najmanj škode naredijo ko so na dopustu.
spoštovanje
21. 07. 2023 19.06
+10
kaj takega pa nisem videl še nikoli pa že 67 let gazim po tej državi....narava si bo sam vzela, kar smo ji dolžni
SDS_je_poden
21. 07. 2023 19.09
+8
Narava nas bo poradirala, če ne bomo spremenili načina življenja.
StudyBitcoin
21. 07. 2023 19.38
-5
zemlja obstaja malo dlje kot 67let. @Politiki_so_poden , predlagam da začneš pri sebi in se od jutri dalje prehranjuješ samo še s črički in kobilicami, da bo podnebje bolše. 🤡
oježeš
21. 07. 2023 20.25
+4
Tudi oni deset letnik je rekel, 'še nikoli nisem doživel potresa, danes pa je vse zrukalo. Le kdo se igra z našimi tlemi?'
JFMAMJJASOND
21. 07. 2023 18.41
+6
Čedalje več ljudi naklada o tem, kako nam nekdo dela te nevihte. Res me pa čudi, ko katerega vprašam, kdo je to in na kak način to gre, da ne dobim nobenega odgovora, le prezir in zaničevanje, kako sem lahko tako naiven, da verjamem, da narava sama te vremenske neprilike sproducira. Če kdo ve, naj nam tu na forumu prosim pojasni, da bomo še ostali vedeli.
SDS_je_poden
21. 07. 2023 18.50
+6
To so ti FB doktorji. Človek nima take tehnologije, da bi upravljal z vremenom. Vse ostalo so ljubitelji zarot, ki ne premorejo niti kančka kritične presoje. Mene je strah, da imajo taki volilno pravico.
Beli sekret
21. 07. 2023 19.16
+5
Včeraj je eden lepo razložil, pa so ga izbrisali. Googlaj.
First Last
21. 07. 2023 19.27
-4
Naj si malce pogledajo vreme na tujih planetih, npr jupiter, ipd, če so ustrezni pogoji dani, lahko imamo 10 kratnike zemeljskih rekordov vsega, toliko o tem kaj lahko narava sproducira, in ne ni po naravni poti, sami smo ustvarili pogoje v teh slabih 100 letih...
PomisliNaSonce
21. 07. 2023 20.39
-2
Ja čist možno da se jih nekdo znebi, in prepošlje dalje
graf
21. 07. 2023 18.40
+10
Takšne štale kot je pa letos s to točo pa ne pomnim , sem že zdavnaj nehal štet kolikokrat nas je prizadela toča ...
SDS_je_poden
21. 07. 2023 18.41
+1
Lahko te potolažim, da bo samo še slabše, dokler ne bomo spremenili načina življenja.
flojdi
21. 07. 2023 19.13
+6
Davni prepis iz neke knjige : ljudje ne verjamejo da je smodnik vnetljiv dokler ne dobijo bombe direkt na glavo.
Jernej Sekirnik
21. 07. 2023 18.32
-2
pravijo, da zdaj bo par dni umirjeno, drug teden se bo spet skuhalo.
motorist_mb
21. 07. 2023 18.12
-3
Desetletje smo uničevali naravo...
SDS_je_poden
21. 07. 2023 18.25
+5
*Desetletja smo jo uničevali, ne samo desetletje.
flojdi
21. 07. 2023 19.13
+3
rogla
21. 07. 2023 18.08
In kdaj se bodo povečala sredstva davkoplačevalskih
rogla
21. 07. 2023 18.14
+2
In kdaj se bodo sredstva davkoplačevalcev uporabila v namene za zaščito pred neurji (protitočni avioni)? Je sploh kdo od odgovornih, ki razmišlja o tem?
flojdi
21. 07. 2023 19.15
-1
Pa kaj bodo nardili protitocni tocno ??.. Kaj bi pa u luft šibal proti vetru ?A
Jernej Sekirnik
21. 07. 2023 18.04
+7
V našem koncu tak ni več nič za stolčt, ker je že vse stolčeno.
stoinena
21. 07. 2023 18.01
+15
Magnezij400
21. 07. 2023 18.14
-5
Zemlja vrača usarec da onesnaženost to je pričakoano da bo vreme čedelje slabše
PomisliNaSonce
21. 07. 2023 18.00
-11
Začasno se je zjasnilo, kmeti so hleve odprli ;)...ko zaključijo, pline prevzema štafeta toplotnih črpalk za sanitarno vodo in hlajenje. Vseeno bo ciklonsko kroženje pri tleh težko prekinit
SDS_je_poden
21. 07. 2023 18.26
+8