Slovenija

Po deseturni razpravi glasovali za zadostno financiranje RTV in STA

Ljubljana, 16. 07. 2020 07.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Neža Pušnik, STA, M.R.
Komentarji
664

Odbor DZ za kulturo, ki je na zahtevo dela opozicije več kot deset ur razpravljal o besedilih sprememb medijske zakonodaje v usklajevanju, je z desetimi glasovi za in sedmimi proti sprejel sklep, naj vlada pri nadaljnji pripravi medijske zakonodaje predvidi zadostno financiranje RTV in STA. Predloga SD za umik besedil niso sprejeli. Ob boku razprave pa so pred DZ potekali protesti novinarjev in drugih medijskih delavcev.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Medijski zakon
    04:10
    Iz 24UR: Medijski zakon
  • Iz 24UR: Kakšne so napovedi?
    01:48
    Iz 24UR: Kakšne so napovedi?

 

V SAB, Levici, LMŠ in SD so zahtevo za sklic nujne seje odbora vložili, ker z zaskrbljenostjo spremljajo medijsko poročanje o nastajanju osnutka sprememb zakona o Radioteleviziji (RTV) Slovenija, ki ga v "tajnosti" in očitni naglici pripravlja vlada.

Po besedah ministra za kulturo Vaska Simonitija naj bi z novelo zakona o RTV pri razdeljevanju RTV-prispevka določili, da bi se tri odstotke zbranega prispevka v preteklem letu namenilo za Slovensko tiskovno agencijo (STA), pet odstotkov pa za uresničevanje javnega interesa na področju medijev.

STA bi po njegovem pojasnilu po predlogu novele zakona o STA dobila več denarja, spreminja se način imenovanja nadzornikov, sredstva za javno službo pa se bodo namesto iz državnega proračuna zagotavljala iz RTV-prispevka. Poleg tega so pripravili novelo zakona o medijih. Predlogi niso pripravljeni na pamet, je zagotovil minister na koncu seje. Na očitke iz mednarodnih organizacij pa odgovarja, da tematike v Sloveniji ne poznajo dovolj dobro.

Največje pasti nove medijske zakonodaje, ki jo predlaga Janševa vlada:

Po novem bi vsak operater (to so A1, Telemach, T2 in Telekom) državi plačal za vsakega naročnika 3,5 evra, kar pomeni dobrih 40 milijonov evrov letno. Ta znesek bodo operaterji verjetno prevalili na naše položnice. Država pa bi tako zbrala več kot 25 milijonov v posebnem skladu za televizijsko produkcijo. Najbolj sporno pa je, da bi ta sredstva delil kulturni minister. Dostop do denarja bi imeli mediji, ki so nepridobitni in imajo dovolj visoko gledanost po merilih, ki so sicer nizko postavljena. Strokovnjaki opozarjajo, da bi, če bi dobila ta status, pogoje za dostop do tega 25-milijonskega sklada izpolnila predvsem SDS naklonjena Nova24TV. Kar bi lahko predstavljalo velik konflikt interesov. Ob ustanovitvi so bili namreč med delničarji in člani upravnega odbora (poleg Janše) tudi trenutni ministri Logar, Šircelj in Hojs, pa poslanci Grims, Irgl, Breznik, Pogačnik, Škrinjar in Jeraj. 

 

Paket sprememb bi na kolena spravil tudi največjo radijsko mrežo Radio 1 z Denisom Avdićem in Deželakom junakom na čelu. Radijske mreže bi namreč ukinili in vse skupaj vrnili v leto 2006, ko Radia 1 še ni bilo. Ogromne finančne posledice pa bodo za javno televizijo in radio. Vzeli bi jim osem odstotkov oziroma skoraj osem milijonov evrov. Manjši del bi razdelili Slovenski tiskovni agenciji, večji del pa drugim. Za primerjavo – osem milijonov da RTV za vseh svojih sedem radijskih postaj, med njimi so Prvi program, Val 202 in Ars. 

Generalni direktor RTV Igor Kadunc je bil nad besedili ogorčen. Zavzel se je za njihov umik, politika pa naj po njegovem pozivu predstavi pogled na usodo javnega servisa. Kritičen je bil tudi direktor STA Bojan Veselinovič. Zloženka predlogov po njegovem mnenju vgrajuje konfliktnost v nastopanje medijskih ponudnikov na trgu. STA posluje pozitivno, uporabniki pa so zadovoljni z njenim servisom, je dejal.

Napovedanim spremembam niso naklonjeni niti v Društvu novinarjev Slovenije, reprezentativni sindikati RTV pa se niso strinjali, da se medijska krajina spreminja brez njihovega sodelovanja. Medtem v Združenju novinarjev in publicistov napovedane spremembe pozdravljajo. Programski direktor Nova24TV Boris Tomašič pa je RTV pozval k racionalizaciji poslovanja, ker je, kot je dejal, cena produkcije v zadnjih letih padla. 

Razprava je trajala deset ur

V razpravi poslancev je Nataša Sukič iz Levice menila, da predloga novel zakonov o RTV in o STA pomenita napad na oba medija, hkrati pa krepitev Nove24TV in Planeta TV. Z njo se je strinjala Lidija Divjak Mirnik iz LMŠ, ki je dejala, da je cilj prevzeti nadzor nad informacijami.

Po besedah Marka Bandellija iz SAB se pomen RTV kot javnega servisa zlasti pokaže v primerih, kot je bila denimo epidemija covida-19. Če bodo spremembe zakona o RTV sprejete, po njegovem možnost referenduma ni izključena.

V DeSUS si po besedah Jurija Lepa prizadevajo, da javni servis ostane javen, v podaljšanju javne razprave o besedilih pa bo čas za razčiščevanje spornih vprašanj.

Jožef Lenart iz SDS je zavrnil očitke, da bo RTV zaradi sprememb propadla. RTV po njegovem mnenju ne more propasti, a lahko bi delovala bolj racionalno, več trdega dela pa bi bilo potrebnega tudi za nepristransko poročanje. RTV bo ostala javni zavod, ker komercialne televizije ne pokrivajo nekaterih vsebin, pa je dejala Tadeja Šuštar iz NSi. Po njenem je treba sicer opraviti razpravo o različnih stališčih.

Medijski delavci pred parlamentom za neodvisnost novinarstva

Nekaj sto novinarjev in medijskih delavcev je pred parlamentom ob robu razprave Odbora DZ za kulturo z nagovori, transparenti in vzkliki pozivalo k neodvisnosti in svobodi slovenskih medijev. Zbrane na ljubljanskem Trgu republike so v polurnem shodu nagovorili predstavniki Društva novinarjev Slovenije ter novinarjev in medijskih delavcev Radiotelevizije Slovenija (RTVS), Slovenske tiskovne agencije (STA), časopisnih hiš in novinarskih sindikatov. Po njihovi enotni oceni predlagane zakonske rešitve postavljajo pod vprašaj preživetje in neodvisnost javnih medijev in medijskega prostora nasploh.

Največ kritik so govorci namenili predlogu ministrstva za kulturo za razdelitev RTV-prispevka, ter predlogu za spremembo načina imenovanja nadzornikov STA, ki naj bi se z DZ prenesel na vsakokratno vlado. Kot je povedala predsednica Društva novinarjev Slovenije Petra Lesjak Tušek: "V prvi vrsti gre za to, za kaj in za koga se postavimo, in na kaj stavimo. To mora biti neodvisno novinarstvo, ki se ne da, ne preda, sploh pa ne proda. Temu moramo ostati zavezani." 

Rok javne obravnave za medijski trojček podaljšan do 5. septembra

Rok javne obravnave za predloge novel treh medijskih zakonov je ministrstvo za kulturo podaljšalo do 5. septembra. Prvotni rok za javno obravnavo je namreč naletel na številne kritike, tudi znotraj koalicijskih vrst. K podaljšanju roka je pozvala tudi komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović

Usoda medijske zakonodaje bo po napovedih predvsem v rokah koalicijskih strank SMC, NSi in DeSUS

Da zaenkrat vse tri stranke sicer zagotavljajo, da se bodo novi medijski zakonodaji uprle, so poročali v oddaji 24UR. Čeprav se vsi strinjajo, da so spremembe nujne, pa naj bi si bili enotni tudi, da trenutni predlog vlade ne prinaša želenih sprememb. Kot so zapisali v SMC, kjer so na predlog novele spisali 10 strani dolgo pripombo, ta zakonodaja ne bi reševala problemov na medijskem trgu, temveč jih le še poglabljala.

Hrvaški novinarji podprli slovenske kolege glede pomislekov o spremembi medijske zakonodaje

Hrvaško društvo novinarjev (HND) in Hrvaška zveza novinarjev (HNZ) delita pomisleke kolegov Radiotelevizije Slovenije (RTVS) glede predlaganih sprememb treh zakonov s področja medijev. Po njihovem predlogi resno ogrožajo preživetje neodvisnega in strokovnega novinarstva.

Predlagano razdeljevanje rtv-prispevka po mnenju hrvaških novinarjev ni samo udarec na neodvisnost javne službe, ampak ogroža tudi njeno preživetje. Opozorili so še na predlog, da bi vlada vplivala na imenovanje vodstva RTVS in Slovenske tiskovne agencije (STA), s tem pa bi si zagotovila vpliv na uredniško politiko. "Verjamemo, da takšni predlogi medijske zakonodaje resno ogrožajo preživetje javne RTVS, javni servis, neodvisno in strokovno novinarstvo pa so jamstvo pri ohranjanju demokracije vsake družbe," so zapisali v sporočilu.

Pri HND in NHZ so prepričani, da bi morali o tako pomembnih zakonih voditi daljšo, temeljito in kakovostno razpravo, v kateri bodo sodelovali strokovnjaki, novinarji in zainteresirana javnost.

"Neodvisno, svobodno in objektivno poročanje je ključnega pomena za razvoj in ohranjanje demokracije, pri čemer imajo javni servisi pomembno vlogo. Za preživetje javnega servisa in za popolno uresničevanje njegove vloge je potrebno varno in stabilno financiranje," so prepričani.

Spomnimo

Ministrstvo za kulturo je prejšnji teden na e-demokraciji objavilo predlog treh medijskih zakonov, in sicer novele zakona o medijih, novele zakona o RTVS in novele zakona o Slovenski tiskovni agenciji (STA). Na razpolago je dalo le nekaj dni za obravnavo.

Najbolj odmevajo predlogi sprememb razdeljevanja rtv-prispevka, in sicer bi se tri odstotke zbranega prispevka v preteklem letu namenilo za STA, pet odstotkov pa za uresničevanje javnega interesa na področju medijev. V zakonu o medijih so med drugim dopolnili definicijo javnega interesa, medtem ko se v predlogu novele zakona o STA med drugim spreminja način imenovanja nadzornikov, ki se z DZ prenaša na vlado, in razreševanje direktorja STA.

Predlogi novel so naleteli na burne odzive tako v domači kot mednarodni javnosti glede same vsebine kot tudi kratkega roka javne obravnave. Tega so kasneje po pozivu koalicije podaljšali do začetka septembra.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (664)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gago
17. 07. 2020 09.15
+3
Radio 1 pa tak sploh ni Slo radio, glede na to, da vrtijo samo tujo glasbo
gamoto
16. 07. 2020 21.28
-5
Telički ko je politika na sporedu enostavno preklopite na drug program samo manjka malo več športa.
EEgon
16. 07. 2020 21.28
+7
Neodvisnost novinarstva si želimo vsi prebivalci SLovenije, vendar rdeči novinarji imajo še vedno občutno prednost, vzemimo v razmislek tov.Karba!
vinogradnik33
17. 07. 2020 09.13
-4
Vsakdo , ki je kaj napisal kdaj zoper vašega princa teme je rdeč , je komunist ! Ste se pa kdaj vprašali zaslepljenci , zakaj večina ljudi ne mara vašega liderja , zato , ker je komunist z napako , ker je prodajal orožje Hrvatom in Bošnjakom iz Slovenskih skladišč , za svoj žep . zato , ker je prejemal podkupnine , pral denar , ker podpihuje razkol v Slovenski družbi , je hujskač , je tvorec laži in potvarjalec dejstev in vse to in še več vas sektaše ne moti in ga še vedno podpirate , ste slepi in gluhi ali kaj drugega hujšega ?
pravisprehajalec
16. 07. 2020 21.10
+1
Ne vem zakaj bi jaz plačeval, za indoktrinacijo z ultralevičarstvom? Če že plačujem, želim ideološko nevtralen program, ali pa enako mero levega in desnega. Ne pa zato, ker je nekdo po 80 let starem pogojnem refleksu ugotovil, da je levo dobro in da moram samo levo plačevati in gledati. Stvar je zrela za sodišče za človekove pravice.
EEgon
16. 07. 2020 21.28
+7
Tako je. Levica se boji za €€€ in to je to.
vinogradnik33
16. 07. 2020 19.00
-3
Uničiti nacionalno RTV in STA zato , da bi lahko lastni strankarski televiziji katere delničarji so nekateri "veljaki " stranke SDS omogočili enormne dotacije , da bi se dvignila vrednost delnic in da bi ji omogočili še močnejši vpliv na javno mnenje s potvarjanji in lažmi , ki jih ta medij trosi ! To so zelo podla in nizkotna dejanja te stranke !
proofreader
16. 07. 2020 18.59
+17
Ne pozabimo, kako nepristranski novinarji niso vabili na soočenja Šiška, čeprav je dobil več glasov kot vse kandidatke.
Savincan
16. 07. 2020 20.05
+5
treba bo delat ne pa sam kolesarit pa kofetkat
proofreader
16. 07. 2020 18.58
+16
Novinarji mislijo, da bodo večno oni odločali, kdo je na oblasti. Basta, bi rekel Lukšič.
Tomek0
16. 07. 2020 17.43
+11
@buda78 Se prav tak, tak se to dela v umirajoci drzavi miljarde parazitom , narod pa prst v usta
buda78
16. 07. 2020 16.40
-28
Bravo. RTV naj ostane kot je. Vsaka drzava ima svojo nacionalno televizijo.
ROMELS
16. 07. 2020 17.35
+25
Pa naj še naprej živijo kot mali bogovi. Bravo.
EEgon
16. 07. 2020 21.30
+7
Kdo sploh še gleda RTVSLO???? Kdo še sploh gleda TV Dnevnik?? Pa sej vsi dobimo info. iz interneta. O čem sanjate, pa nismo l.1970.
resort
17. 07. 2020 17.05
+1
Le tretji program naj ukinejo. Naj si ga sfinacira parlament. saj itak vrtijo kot lajno vedno,iste in predvsem stare zgodbe , kot turške nadaljevanke.
franz1988
16. 07. 2020 16.37
+23
ZAKAJ BI MORALI DRŽAVLJANI FINANCIRATI PRIVAT MEDIJE ????? MENI TO NI V INTERESU !!!! RTV ZADOŠČA - samo neodvisna mora postati ,ne pa kot do sedaj - tako , da se politični vpliv v izboru urednikov in vodstvenih kadrov popolnoma odstrani ali pa zeeeeeloooo omeji !!!!
EEgon
16. 07. 2020 21.32
+3
Zakaj mora obstajati državna TV??? Meni ni to v interesu. Tudi mi ni v interesu državna trgovina, državna telefonija, državbni internet, državni proizvajalec avtomobilov, državnai hoteli ,.... . Zakja bi moral financirati nekaj kar ni v mojem interesu in ne gledam??? Informacije so na spletu.
Mladi? Plasto
16. 07. 2020 16.15
+3
ZAKAJ BI MORALI DRŽAVLJANI FINANCIRATI PRIVAT MEDIJE ????? MENI TO NI V INTERESU !!!! RTV ZADOŠČA - samo neodvisna mora ostati ,kot do sedaj in morda še bolj - tako , da se politični vpliv v izboru urednikov in vodstvenih kadrov popolnoma odstrani ali pa zeeeeeloooo omeji !!!!
SlobodaNE
16. 07. 2020 15.31
+16
Ste skrili članek, ne gre po načrtih?
INAZ
16. 07. 2020 15.03
+27
Ves čas nas šopajo kako si nekdo hoče podrediti RTVS namesto da bi se pogovarjali o tem, komu je sedaj podrejena in kako jo narediti pluralno, objektivno in neodvisno.
EEgon
16. 07. 2020 21.33
+3
Tega ne želijo, hudič se tudi boji razpela.
Streznitev
16. 07. 2020 14.21
+20
Iz SAB se pomen RTV kot javnega servisa zlasti pokaže v primerih, kot je bila denimo epidemija covida-19. A POP TV nam ni poročala o poteku pandemije? Polen kufer smo imeli poročanja. Bandelli pa govori, kot, da brez javne RTV ne bi bili obveščeni. Malo morgen.
EEgon
16. 07. 2020 21.34
+4
SAB ne bi obstajal brez RTV SLO, oni so jih zastonj in neupravičeno reklamirali kot nobeno drugo malo stranko. Toliko o pluralnosti!
anatomija
16. 07. 2020 13.31
-4
Zakaj smo se 91 leta odcepili , če nam pa sedaj ta vlada zopet vrača stari sistem nazaj . Aja ni bi pomemben sistem države , pomembno je kateri človek vodi državo . In človek ki je sam osamosvojil državo mora biti dosmrtni predsednik . Kot v prejšnjem režimu
Jožica55
16. 07. 2020 13.47
+15
anatomija. On pa države ni mogel osamoavojiti, ker se je skrival v kleti CANKARJEVEGA DOMA.
anatomija
16. 07. 2020 14.48
+7
Messia
16. 07. 2020 13.29
+27
RTV je postavila Alenko, pa Cerarja, pa Šareta pa Kresalko a je res neodvisna in nepristranska. Poleg tega propagira Levico ki je na meji teroristične organizacije.In mi to plačujemo direktno njim, ne preko države.
vinogradnik33
16. 07. 2020 13.54
+0
To pa težko verjamem , tvoja trditev ne vzdrži in je že v osnovi postavljena na laž ! omenjeni so bili izbrani na volitvah in ne na natečaju za zaposlitev !
User416781
16. 07. 2020 15.09
+6
Brez medijske podpore noben od navedenih ne bi bil izvoljen.
EEgon
16. 07. 2020 21.37
+3
Vinogradnik to pot lažeš ti. Vsi omenjeni so imeli več medijske podpore na RTV SLO kot vse ostale stranke, ki so nastopale prvič, ne pozabimo še na LMŠ (tu je bil pa res ekstrem v propagandi), medtem ko so ostale stranke tunkali kot se je le dalo. Čas je da zaključimo s to produkcijo TV LAŽI iz kolodvorske.
franz1988
16. 07. 2020 13.19
+15
Levičarska trdnjava se ne bo predala z lepa. Tolčejo od 13.marca s polno ognjeno močjo.
EEgon
16. 07. 2020 21.38
+0
Tudi Bismarc (ladja) je na polno tolkla, a je vseeno potonila.
brat od Pepeta
16. 07. 2020 13.14
+1
Vsaka normalna drzava ima javno rtv in jo izdatno financira. Pojdimo po sledeh tistih, ki nimajo javne televitije
Streznitev
16. 07. 2020 14.23
+12
Posebno močne in brez konkurence so v diktaturah.
EEgon
16. 07. 2020 21.38
+3
S.Koreja je najbolj demokratična TV postja, le ta jim je vzor.
Nidani
16. 07. 2020 13.13
-2
Janez in njegovi podrepniki se na moč bojijo RTV in nepristranskega poročanja...ne zastonj!
Streznitev
16. 07. 2020 14.31
+13
Nepristranskega poročanja, to je pa izjava leta. Da pa ni zastonj pa drži kot pribito. Vsi plačujemo, da enim godi, drugim pa ne. Kot levičarja, ki ima še nekaj morale v sebi in imam prijatelje med različno nazornimi, me je sram, da se to dogaja v letu 2020 in demokratični državi.
brat od Pepeta
16. 07. 2020 13.12
+5
Kastrat povej eno menjavo, za katero bi moral biti razpis, pa sarec ni izvedel razpisa???
Nidani
16. 07. 2020 13.19
-6
Mislim, da šarcu osebno ne more nihče ničesar očitati...lahko pa tem gavnarjem, ki so prestopili v sedanjo lopovsko vlado!