Slovenija

Po obilnih padavinah sledi nekaj suhih dni, obisk gora se odsvetuje

Ljubljana, 03. 02. 2019 09.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Rok Nosan
Komentarji
8

Po vremensko burni noči se razmere počasi umirjajo. V visokogorju Julijskih Alp, kjer je ves čas snežilo, je v tem poslabšanju zapadlo do dva metra novega snega. Nevarnost proženja snežnih plazov se je povečala na četrto stopnjo na petstopenjski lestvici, zato se obisk gora v prihodnjih dneh odsvetuje.

V soboto zvečer se je nad zahodno polovico države vzpostavil nov pas z obilnimi padavinami in celo nevihtami. Največ dežja je v noči na nedeljo padlo na Ilirskobistriškem, okoli 80 litrov na kvadratni meter. Skupno je v tem poslabšanju največ padavin dobilo Posočje, in sicer tudi nad 300 litrov na kvadratni meter. Medtem je bilo na vzhodu države dežja zelo malo, marsikje na Štajerskem in v Prekmurju le nekaj kapelj.

Po podatkih hidrološkega oddelka Agencije za okolje so v nedeljo zjutraj opozorilni pretok presegali in poplavljali številni vodotoki v osrednji in južni Sloveniji, a večina od teh le v manjšem obsegu. Izjema sta bili reki Vipava in Reka. Vipava je v srednjem in spodnjem toku naraščala še do popoldneva, nato je začela upadati. Notranjska Reka je poplavljala v širšem obsegu, v srednjem in spodnjem toku je vrh dosegla v jutranjih urah. Ojezerila so se tudi nekatera kraška polja.

Hidrološko opozorilo
Hidrološko opozorilo FOTO: ARSO

Kakšne so napovedi?

V prihodnjih dneh obilnejših padavin ne pričakujemo več, tako da se bodo reke vrnile v svoje struge. Danes so na nebu sicer še prevladovali oblaki. Nastalo je nekaj ploh, a je bila količina padavin majhna. Popoldne smo v večjem delu države izmerili od 8 do 13 stopinj Celzija, nekoliko hladneje je bilo le v alpskih dolinah, kjer je v minuli noči snežilo.

Plohe se bodo pojavljale tudi v prvem delu noči na ponedeljek, ko nas bo od severovzhoda preplavil hladnejši zrak. Meja sneženja se bo spustila na okoli 500 metrov nadmorske višine. Na Štajerskem in v Prekmurju bo zapihal severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja.

Jutri se bo v večjem delu države delno zjasnilo, najpozneje na vzhodu države. Najnižje jutranje temperature se bodo v večjem delu države gibale malo nad 0 stopinj Celzija. Hladneje bo v alpskih dolinah, –7 stopinj Celzija, precej topleje pa na Primorskem, kjer bo ob burji okoli 5 stopinj Celzija. Najvišje dnevne temperature se bodo gibale od 3 do 8, na Primorskem okoli 12 stopinj Celzija.

V torek bo v zahodni in osrednji Sloveniji sončno, v vzhodni Sloveniji pa spremenljivo oblačno. Zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. Na Primorskem bo dopoldne pihala šibka burja, ki se bo popoldne nekoliko okrepila. Jutranje temperature bodo v večjem delu države nekaj stopinj pod ničlo, dnevne pa se bodo gibale okoli 5 stopinj Celzija.

Obeti za Slovenijo
Obeti za Slovenijo FOTO: POP TV

Velika nevarnost proženja snežnih plazov v gorah

Kljub lepemu vremenu se obisk gora v prihodnjih dneh zaradi obilice novega snega odsvetuje, saj se je nevarnost proženja snežnih plazov povečala na četrto stopnjo na evropski petstopenjski lestvici. To pomeni, da je proženje na mnogih strmih pobočjih verjetno že pri manjši obremenitvi, ob določenih razmerah pa lahko pričakujemo spontano proženje številnih velikih in pogosto tudi zelo velikih plazov.

Največ novega snega je sicer v zadnjih dneh zapadlo v zahodnih in južnih Julijcih in sicer okoli dva metra. V noči na nedeljo je snežilo tudi v sredogorju in nekaterih alpskih dolinah. Na Voglu je zapadlo 40, v Ratečah pa 21 centimetrov snega.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TistoPravo
03. 02. 2019 20.45
+2
Počasi se začenja sezonja puhtenja "zdravja" iz zemlje
fairplayy
03. 02. 2019 20.23
+3
Se malo onesnazevati z fosilci in bomo sneg otrokom kazsli le e na starih slikah ce bodo seveda verjeli da nido fotosop
Opazovalec2020
03. 02. 2019 20.58
+0
lakala28
05. 02. 2019 11.29
Pa saj o tem je govora: o ekstremih. Vedno več jih je in vedno hujši. 10 milijard ljudi je enostavno prehuda obremenitev za mater Zemljo. Če se obnašajo tako kot se (skoraj vsak počne kar hoče in kakor hoče, brez slabe vesti), potem je, tako kot je. Najprej bodo fasale živali (beli medvedi...) potem pa šemi. Vi kar, juhu: pa saj sosed tudi kuri plastiko...
Diegol14
03. 02. 2019 17.39
+3
Šment......jutri sem nameraval na Šmarno goro....se bom raje v gostilni zadržal...
Radoveden
03. 02. 2019 10.31
+1
brabusednet
03. 02. 2019 10.24
+0
Nič ne verjamem,bo jutri čist druga napoved.
FjallRaven
03. 02. 2019 10.47
+1