Slovenija

Po deževni noči prihaja razjasnitev, marsikje bo vetrovno. Na Hrvaškem rdeči alarm

Ljubljana, 20. 05. 2020 06.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Rok Nosan, U.V., STA
Komentarji
7

Po deževnem torku in prav taki noči na sredo se bo k nam razširilo območje visokega zračnega tlaka, ki nam bo do sobote prineslo sončno in ob popoldnevih tudi prijetno toplo vreme. Bo pa do noči na četrtek marsikje še vetrovno. Pihal bo okrepljen severovzhodni veter, na Primorskem burja, ki bo na izpostavljenih mestih v sunkih dosegala hitrost do sto kilometrov na uro. Rdeče opozorilo so razglasili tudi na Hrvaškem, medtem ko se na Cipru soočajo z visokimi temperaturami.

Na vreme pri nas vpliva višinski vrtinec hladnega zraka, ki že vse od ponedeljkovega večera povzroča nastanek krajevnih padavin, predvsem ploh in tudi posameznih neviht. Včeraj čez dan in danes ponoči je predvsem v južni in osrednji Sloveniji nastalo tudi nekaj krajevno močnejših nalivov, na Primorskem pa je manjše težave povzročala burja, katere sunki so na izpostavljenih mestih presegali hitrost sto kilometrov na uro. Drugih posebnosti ali celo toče pri nas po pričakovanjih ni bilo.

Pred nami so sončni in postopno spet toplejši dnevi.
Pred nami so sončni in postopno spet toplejši dnevi. FOTO: POP TV

Ne glede na hladnejši severovzhodni veter pri tleh je v preteklih dneh višje v ozračju pihal močan južni veter, ki nam je iznad največje puščave na svetu Sahare prinesel večjo količino puščavskega peska. Tega so padavine skupaj s cvetnim prahom izpirale iz ozračja, kar je snežno površino v gorah iz bele spremenilo v rjavo barvo. To je dobro vidno tudi na spletni kameri s Kredarice, kjer je v zadnjih 30 dneh skopnelo več kot meter snega.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pričakovati je, da se bo snežna odeja v prihodnjih dneh še hitreje talila, umazan sneg namreč vpije precej več sončne energije kot čist. Kljub temu je manjša količina puščavskega prahu vedno dobrodošla, saj vsebuje elemente, ki so odlično mineralno gnojilo za rastline. Med njimi sta še posebej pomembna fosfor in kalij. Rastline, ki jim primanjkuje fosforja, zakasnijo v rasti ter pri tvorbi cvetov in semen, kalij pa vpliva na ravnovesje vode v rastlini, saj veča osmotski pritisk. To pomeni, da je rastlina sposobna sprejeti in zadrževati večje količine vode. Rastline, ki jim primanjkuje kalija, so občutljivejše na bolezni in škodljivce.

Kakšno vreme nas čaka v prihodnjih dneh?

Višinski ciklon, ki je bil vzrok za spremenljivo vreme v zadnjih dneh, se bo danes pomaknil proti vzhodu in postopno izgubil vpliv na vreme pri nas. Nad naše kraje se bo širilo območje visokega zračnega tlaka, ki nam bo od današnjega popoldneva prinašalo sončno in prijetno toplo vreme.  Tako bo ostalo do vključno sobote, v noči na nedeljo pa nas bo prešla nova hladna fronta. 

Krajevne padavine, ki se trenutno še pojavljajo po Sloveniji, bodo najpozneje do sredine dneva povsod ponehale. Popoldne se bo od severozahoda delno zjasnilo, najpozneje, šele proti večeru, na Dolenjskem in v Beli krajini. Vetrovno bo. Pihal bo okrepljen severovzhodni veter, na Primorskem burja, katere sunki bodo na najbolj izpostavljenih mestih v Vipavski dolini in na Ilirskobistriškem še dosegali hitrost okoli sto kilometrov na uro. Kljub hladnemu vetru bodo popoldanske temperature kar visoke. V večjem delu Slovenije bomo izmerili od 19 do 22, na Goriškem in ob morju okoli 25 stopinj Celzija.  

Vremenska napoved za današnje popoldne
Vremenska napoved za današnje popoldne FOTO: POP TV

Četrtek bo sončen, nekaj oblakov bo popoldne le v severni Sloveniji. Še bo pihal severovzhodni veter, ki bo najizrazitejši na Štajerskem in v Prekmurju. Do večera bo veter oslabel, povsem polegel pa se bo šele v noči na petek. Zjutraj bo okoli 10 stopinj, popoldne pa se bo v večjem delu Slovenije ogrelo do 22, na Primorskem do 25 stopinj Celzija.  

Vremenska napoved za jutrišnje popoldne
Vremenska napoved za jutrišnje popoldne FOTO: POP TV

Tudi petek in sobota bosta sončna, temperature pa bodo ob šibkem jugozahodniku še nekoliko višje kot v četrtek. V soboto se bo v najtoplejših krajih na Dolenjskem in v Beli krajini ogrelo do 27 ali celo do 28 stopinj, drugje bo okoli 25 stopinj Celzija. Oba dneva bo možnost za nastanek popoldanskih ploh in neviht v večjem delu Slovenije zelo majhna, nekoliko večja bo le na Gorenjskem v bližini meje z Avstrijo in Italijo.  

V noči na nedeljo bo v večjem delu Slovenije prehodno spet deževalo. Prav tako se bo nekoliko ohladilo, a bodo že kmalu ponovno sledili sončni in toplejši dnevi.

Podrobnejšo vremensko napoved za vaš kraj lahko preverite na vreme.24ur.com  

Na Hrvaškem rdeče opozorilo 

Na sosednjem Hrvaškem so razglasili rdeče opozorilo za območje Kvarnerja in Velebita zaradi močne burje. Za preostale predele Hrvaške velja rumeno opozorilo. 

Na otokih pa so se že ponoči pojavile hujše nevihte z močnim dežjem. Največ dežja je ponoči zapadlo na Hvaru. Temperatura je hitro padla s 24 na 17 stopinj Celzija. 

Na Cipru vročinski val z več kot 40 stopinjami Celzija

Na Cipru so izdali oranžno opozorilo pred visokimi temperaturami ozračja. Po napovedih naj bi se živo srebro v notranjosti Afroditinega otoka danes povzpelo vse do 43 stopinj Celzija; na južni in vzhodni obali otoka naj bi temperature ozračja dosegle približno 39 stopinj, v višje ležečih hribovitih krajih 32 stopinj Celzija.

Oranžno opozorilo pred vročinskim valom so izdali za danes od 10. do 17. ure, poroča ciprska tiskovna agencija CNA.

Ciprčane so ob tem opozorili, da visoke temperature ozračja pomenijo zdravstveno tveganje za rizične skupine prebivalstva, kot so starejši in zelo mladi. Pozvali so jih, naj upoštevajo navodila pristojnih oblasti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BlazTom
20. 05. 2020 15.33
+0
Na Hrvaškem malo piha burja. Ni hudo.
FolkloraS
20. 05. 2020 13.39
-1
Lahko brez Hrvaške!
Lisec7
20. 05. 2020 10.38
+5
kak srček na Kredarci---manjka pa napis NATAŠA
sam250
20. 05. 2020 10.34
-1
butast vreme,kak je že bilo lepo
jajek
20. 05. 2020 09.37
-5
Letos od poletja nebo nič.
obožeobože
20. 05. 2020 09.22
+8
Lepo da je en članek "nevtralen"!
Nimasmisla
20. 05. 2020 08.55
+9