Slovenija

Močan veter odkrival strehe in podiral drevesa, meteorna voda zalivala kleti

Ljubljana, 07. 05. 2021 17.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
60

Čez Slovenijo se je pomaknila hladna fronta, ob kateri so se pojavljale nevihte z nalivi in sodro. Obilno deževje je prizadelo občine Cirkulane, Dol pri Ljubljani, Borovnica, Litija, Šenčur, Hrastnik, Trbovlje, Radeče in Zagorje ob Savi. V večini primerov je meteorna voda ogrožala in zalivala prostore stanovanjskih objektov, v Trbovljah osnovne šole, v Hrastniku pa zdravstvenega doma.

Že dopoldne so se na severu države pojavljale manjše padavine, ki so se sredi dneva okrepile in razširile nad vso Slovenijo. V popoldanskih urah so začele nastajati nevihte s posameznimi nalivi. 

"Ponekod po Sloveniji so možne nevihte z močnejšimi nalivi, sodro in sunki vetra. Upoštevajte varnostno razdaljo in hitrost prilagodite razmeram na cesti. Za boljšo vidljivost vozila ročno prižgite luči. V primeru zastoja ustvarite reševalni pas, ne glede na vzrok zastoja," je voznike opozarjal Prometnoinformacijski center.  

Pred nevihto v Kopru.
Pred nevihto v Kopru. FOTO: Bralec Andrej

Gasilci v Zasavju in okolici Ljubljane so imeli polne roke dela 

Kot je zapisano v poročilu Centra za obveščanje RS, je vremenska fronta z obilnim deževjem prizadela občine Cirkulane, Dol pri Ljubljani, Litija, Šenčur, Trbovlje in Zagorje ob Savi. Po do 18. ure zbranih podatkih je bilo na teh območjih zabeleženih 11 dogodkov. V večini primerov je meteorna voda ogrožala in zalivala prostore stanovanjskih objektov, v Trbovljah na Trgu revolucije pa prostore osnovne šole. Prav tako so gasilci postavljali protipoplavne vreče in tako zaščitili več objektov. V naselju Voglje v občini Šenčur je voda zalila podvoz pod avtocesto, v Trbovljah pa se je na vozišče posula večja količina kamenja. Aktivirani so bili gasilci iz skupno desetih gasilskih enot, od tega ena poklicna enota in devet prostovoljnih gasilskih društev.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Uprava RS za zaščito in reševanje obvešča o močnih padavinah, ki so zajele občine Trbovlje, Hrastnik in Zagorje ob Savi. V Trbovljah vodotok Trboveljščica ogroža objekte na več lokacijah, v Zagorju ob Savi so ogrožene stanovanjske stavbe, v Hrastniku je meteorna voda ogrožala Zdravstveni dom Hrastnik. Gasilci PGD Hrastnik so izčrpali vodo iz jaška pred ZD in odmašili odtok ter omogočili odtekanje meteorne vode.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ob 18.54 je neurje  z močnim dežjem in vetrom zajelo občino Radeče. Gasilci PGD Radeče so črpali in posesali vodo iz kleti stanovanjske hiše. Na regionalno cesto v Hotemežu se je podrlo drevo in zaprlo cesto. Gasilci so ga odstranili s ceste.

V naselju Kresnice v občini Litija je močan veter podrl nekaj dreves, meteorna voda pa je zalila nekaj pritličnih prostorov stanovanjskih objektov, parkirišč in cest. 

Okoli 19. ure je v Dobletini v občini Nazarje poplavilo klet stanovanjske hiše. Gasilci PGD Nazarje so vodo počrpali iz kleti.

V Ljubljani je meteorna voda zalivala prostore skozi streho ter grozila, da bo zalila pritlične prostore stanovanjskih objektov. Posredovali so gasilci GB Ljubljana. V občini Dol pri Ljubljani je močan veter odkril streho zapuščenega stanovanjskega objekta, meteorna voda pa je vdrla v nekaj stanovanj tega stanovanjskega objekta. 

V naselju Ohonica v občini Borovnica je hudournik ogrožal dva stanovanjska objekta. Gasilci PGD Borovnica so s tehničnim posegom hudournik na dveh mesti preusmerili in omejili iztekanje meteorne vode. Meteorna voda je zalila dva stanovanjska objekta.

Bralec nam je poslal fotografijo sodre, ki je padala med Lomom in Uncem.
Bralec nam je poslal fotografijo sodre, ki je padala med Lomom in Uncem. FOTO: Ivan Iskra

Arso opozarja na možnost razlivanj 

Kot kaže hidrološko poročilo Arsa, reke v Posočju, na Gorenjskem in Savinjskem, v Zasavju, Podravju in ponekod v osrednji Sloveniji naraščajo, posamezne zelo hitro. Pretoki rek so veliki in se še povečujejo. Reke v južni in jugozahodni Sloveniji ohranjajo srednjo vodnatost.

Popoldan in zvečer se bo vodnatost rek v večjem delu države še naprej povečevala, najbolj v severni in severovzhodni Sloveniji. Zlasti ob hudourniških rekah na območju Koroške, Podravja ter ponekod na Gorenjskem, v osrednji Sloveniji in v Zasavju ter Posavju lahko pride tudi do razlivanj, možno bo zastajanje meteornih voda. Takšni pojavi bodo najbolj verjetni ob vodotokih s povirji na Pohorju, na širšem celjskem območju in na območju Zasavja ter Posavja. V soboto in nedeljo bodo reke v večjem delu države postopno upadale. 

Temperatura rek je sicer od 5 do 13 stopinj Celzija, morje ob slovenski obali pa ima dobrih 16 stopinj Celzija.

Hidrološko poročilo za petek in soboto.
Hidrološko poročilo za petek in soboto. FOTO: Arso

Kakšno bo vreme v prihodnjih dneh?

Kot napoveduje naš vremenski prognostik Rok Nosan, bo zvečer predvsem v južni in osrednji Sloveniji še deževalo, ponoči pa bo dež povsod ponehal. Skupaj s padavinami se bodo umaknili tudi oblaki, zato bo marsikje po nižinah nastala megla, tam, kjer megle ne bo, bo pa zjutraj velika nevarnost slane. V alpskih dolinah se bodo temperature spustile pod ničlo, okoli nič bo tudi na Štajerskem in Koroškem. Drugod bo od 1 do 4, na Primorskem, kjer bo pihala šibka burja, pa bo od 6 do 9 stopinj Celzija. 

Sobota bo sončna, sredi dneva se bo nad hribi razvilo le nekaj plitvih kopastih oblakov. Burja na Primorskem bo dopoldne ponehala, popoldne bo ponekod zapihal šibek južni veter. Z njim bo k nam že dotekal občutno toplejši zrak, kljub temu pa bodo temperature še vedno nekoliko prenizke za začetek maja. Najtopleje bo na Primorskem, kjer se bo ogrelo do 20 stopinj Celzija, drugod bodo termometri pokazali od 14 do 17 stopinj Celzija.

Nedelja bo najlepši dan tega tedna, saj bomo le s težavo uzrli kakšen oblak. Tudi izrazitejšega vetra ne bo, temperature pa bodo zelo prijetne, po nižinah bo od 20 do 24 stopinj Celzija. Še nekoliko toplejši bo ponedeljek, ko bo prav tako sončno. Popoldne se bo krepil jugozahodni veter, ki bo že naznanjal novo spremembo vremena. Ta nas bo dosegla v torek, ko se bo po sončnem začetku dneva v večjem delu Slovenije pooblačilo. Zahod bodo popoldne zajele krajevne padavine.

Sončno in toplo vreme bomo imeli tudi v začetku prihodnjega tedna, dnevne temperature bodo okoli 25 stopinj Celzija, rahle padavine nas bodo dosegle v sredini tedna.

Podrobnejšo vremensko napoved si lahko ogledate tukaj.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Carpediem32
08. 05. 2021 13.26
+1
Je kdo že posadil paradižnike na prosto?
TistoPravo
08. 05. 2021 10.46
+1
Med je oče vedno reku, ko pride nevihta iz Zagorja sm bejž
TistoPravo
08. 05. 2021 08.06
+2
Za 7.dmi maj kar veliko dela, kaj še bo...kaj še bo
VAREN
07. 05. 2021 21.01
-13
To so gasilci užival. Kot bi otroku dal novo igračko.
ludviG
07. 05. 2021 20.48
+0
Dober večer! Spet bodo poplave, ker se voda nima več kam odtekat, tako se vidi da je zemlja zgleda res ploščata, ker če bi bila okrogla bi vse sproti odtekalo in poplav nebi bilo
Nace Štremljasti
07. 05. 2021 20.45
+10
v Trbovljah in Zagorju so struge hudournikov betonirali in pokrivali sedaj imajo pa ob vsakem deževju fešte
zibertmi
07. 05. 2021 20.48
+3
struk pa tudi tam kjer lahko ne čistijo.voda na mlin v trbovljah je pa še trenutno gradbišče ledenica
VAREN
07. 05. 2021 21.06
+1
TistoPravo
08. 05. 2021 10.44
+2
Pozicija Trbovelj, Zagorja in Hrastnika je skrajno neugodna, ko se čez Menino spustijo oblaki polni vode proti tej smer...včasih se fronta prelomi, in gre večji del še čez Tuhinsko dolino proti Kamniku in Domžalam. Padavine iz vzhoda so skrajno neugodne, saj je to precej hladnejša gmota od tiste iz zahoda. Nekej čez Menino trči ta vzhodna fronta proti toplejši zračni masi...vmes jemše kar nekaj hribov ki poberejo kar ponerejo ked potjo. Več poberejo, boljše je...tako smo lani videli kaj se je zgodilo v Domžalah z točo. Hribi vedno ne poberejo tist iz obolakov kar bi mogli, gre pač mimo ker hrib je le hrib. Po dolinah je pa pol kr hudo. Zavarujte svoje premoženje ljidje prej, fizično in tud drugače. Letos vam povem da ne bo luštno čist nč. Enostavno je preveč vode tu, in to bo puhtelo iz zemlje ob višjih temperaturah. Ko pride fronta oblakov iz drugje in se še pridruži ta sparina, bi najrajš vidu da me nebi blo tu. Pa srečno
Jaz pa ti
07. 05. 2021 20.38
+10
Glavno pa je, da za ogled 10s video vsebine, moramo pogledati 15s oglasov. 👍
VAREN
07. 05. 2021 20.38
+13
Evo pa je vsa Slovenija zelena.
Panabanana
07. 05. 2021 21.06
+2
amira mara
07. 05. 2021 20.23
-7
Janša kralj😍😍😍😍
borec91
07. 05. 2021 21.36
+4
ZIPPO
07. 05. 2021 21.49
+1
amira tvoj komentar dokazuje, da ste janšisti zreli za psihiatrično kliniko.
setisfekšn
07. 05. 2021 20.22
+0
To vreme je tako bolano kot njihov "virus"enoletni!
tutp
07. 05. 2021 20.12
+20
Lani med karanteno smo imeli 3 mesece lepo vreme. Zdaj sedim v kapi in zimski jakni. Kaj čmo ...🙄
pabo39
07. 05. 2021 20.08
+13
Članek je o vremenu, sam tolk za intermeco.
VAREN
07. 05. 2021 20.05
+3
Dopoldne bila še ledena doba, zdaj pa samo še ohladitve.
luciferaza060606
07. 05. 2021 19.54
+2
Voda zaliva klet na trstenjakov, zato so se lojevski komentatorji umaknili....
Wolfera
07. 05. 2021 19.42
+13
Zakaj mediji danes niste objavili, da zakon o prepovedi usmrtitve zdravih zivali v zavetiscih in prepovedi privezovanja psov NI BIL sprejet. Pa tako so se sds podpirniki veselili, kako je Jansa dober. Ne, tej vladi je popolnoma vseeno za zivali kot za ljudi. Pričakovano.
proofreader
07. 05. 2021 19.42
+3
Jenull bo pa moker.
ivancek123
07. 05. 2021 19.32
+3
kaj pa globalno segrevanje?
BalalajkaGTI
07. 05. 2021 19.39
+4
to bo Greta več o trm povedala... po cepljenju... seveda...
Gutenberg
07. 05. 2021 19.59
+1
VAREN
07. 05. 2021 20.16
+3
Globalno segrevanje je samo v neumnih glavah.
luciferaza060606
07. 05. 2021 19.31
+3
Z vsako kapljo nabija Perčiču v glavi glasek (kaplarja), kje je 40 glas, kje 40 glas, kot kaplja za kapljo!
luciferaza060606
07. 05. 2021 19.30
+7
Dež pada, Perčič pa prešteva svoje podpise in nikakor ne pride do 40, za odstavitev Zorčiča!
BalalajkaGTI
07. 05. 2021 19.12
+0
ČE bi mel kakega resnega politiki... bi zdele... mel referendum za istop iz EU!!!!