Slovenija

Kmetje na ulicah Štajerske: obupani, jezni, počutijo se pozabljene

Ptuj , 09. 02. 2024 13.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
A.K., STA, S.L., M.P.
Komentarji
544

Po več mestih na Štajerskem so se jezni kmetje odpravili na ulice. Po Evropi je namreč vzplamtel val protestov nezadovoljnih in jeznih kmetov. Kmetje so s traktorji naredili krog po Ptuju, kot so povedali, so obupani, jezni, počutijo se pozabljene, njihovo delo pa ni nič vredno. In kaj zahtevajo? Med drugim so svoja "kopja" usmerili tudi proti kmečkemu sindikatu in Kmetijsko-gozdarski zbornici.

"Ko kmeta več ne bo, boste praznih ust zrli v nebo!" se je glasil le eden od transparentov na traktorjih, ki so jih dopoldne kmetje, namesto na njivah, pognali po ptujskih ulicah. Na Ptuju se je s traktorji zbralo več deset kmetov, ki so naredili krog po mestu. A na ulice so odšli tudi kmetje v Lenartu, Šentjurju, Celju, Šoštanju, Slovenskih Konjicah.

 In kaj zahtevajo? Kot so zapisali, zahtevajo zaščito kmetijskih zemljišč, nasprotujejo novim davkom, zahtevajo ukinitev popolne prepovedi intenzivnega kmetovanja na obvodnih pasovih. Zahtevajo takojšno izplačilo ukrepov kmetijske politike za leto 2023 in da naj gospodarjenje z zvermi preide pod lovsko zvezo. Želijo si tudi ukiniti 'kavč' kmete. Med drugim želijo, da se po zgledu Francije uzakoni pravica do kmetovanja in uredi dostojno plačilo za upokojene kmete. 

"Predolgo smo čakali. Na cesti je še vsa Evropa, vsi kmetje, samo mi smo čakali," je komentiral kmet Stanislav Klemenčil z Nove vasi pri Ptuju. Vedno bolj nas ženejo, vedno bolj delamo, imamo pa vedno manj, so opozarjali udeleženci protesta.

Pa tudi, da stvari, ki jih potrebujejo, postajajo vse dražje, kar prodajo, pa ima čedalje nižjo ceno. "Tudi za mlade ni bodočnosti. Tudi zanje se borimo," je dejal Branko Kerner iz občine Rače - Fram. Brezovški kmet Janez Janžekovič pa je poudaril, da se kmetije zapirajo.

Razkol pa se ob tem kot kaže tudi znotraj njihovih vrst. Ulica namreč očitno nima več lepe besede ali zaupanja v kmetijsko zbornico in sindikat. Da jim kmetijska zbornica samo "vleče denar, nihče pa se ne briga za nas", so trdili kmetje, ki so se podali na ulice.

A zbornica se brani: kmetje se na nas sploh niso obrnili. "Njihove zahteve do nas ne prihajajo. Ne uradno, ne drugače. Spremljamo na družbenih medijih, a te zahteve so vse na pogajalski mizi," pravi Roman Žveglič iz kmetijske zbornice.

V sredo na sestanku z ministrico 

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić in deležniki v kmetijstvu so v sredo na prvem skupnem sestanku sicer že dorekli nekaj konkretnih rešitev. Kot je poudarila ministrica, je bil sestanek konstruktiven, kmetje pa so napovedali, da jo bodo glede obljub držali za besedo.

Srečanja z ministrico so se udeležili predstavniki Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS), Sindikata kmetov Slovenije, Zadružne zveze Slovenije, Zveze kmetic Slovenije, Zveze slovenske podeželske mladine in Združenja hribovskih in gorskih kmetov Slovenije.

Na sestanku so sprejeli nekatere sklepe in dogovore in se dogovorili o nadaljnji organiziranosti. Kot je poudarila ministrica, si vsi želijo konstruktivnega dialoga ter sprotnega in aktivnega reševanja problemov. "Ti prinašajo cilj lažjega, enostavnejšega kmetovanja, kjer se vsakodnevno soočajo z okoljskimi in podnebnimi izzivi," je dejala.

Predsednik sindikata kmetov Anton Medved je v imenu kmetijskih organizacij predstavil izplen njihovih zahtev. "Ministrica je danes dala obljubo, da bo zagovarjala stališče kmetov, mi ji bomo dali priložnost in jo držali za besedo, na prihodnjih pogajanjih pa bomo videli, ali ji res lahko zaupamo," je poudaril.

Kot je pojasnil, je ministrstvo obljubilo, da bodo neposredna plačila izplačana v dogovorjenih terminih. Prav tako bo prišlo do izplačil za kmetije na območjih z omejenimi možnostmi za kmetovanje (OMD plačila), ki bodo izvzeta iz davčne osnove. Ministrstvo je zagotovilo, da bo podprlo predlog Evropske komisije glede odstopa pri obveznem izvajanju štiriodstotne prahe (neproizvodnih površin) v letu 2024. "Pričakujemo, da bomo lahko kmetje na tej zemlji pridelovali hrano za ljudi in krmo za živali, kajti vemo, samooskrbni nismo v celoti, in to je prispevek k samooskrbi," je dejal Medved.

Na sestanku so se dogovorili še, da bo v prihodnjih tednih z delom začela medresorska delovna skupina za sledljivost svežega in zamrznjenega nepredpakiranega mesa, znanega kot masne bilance, delovati bo začela skupina za zveri.

Ministrica je po Medvedovih besedah pokazala razumevanje tudi za zaščito kmetijske zemlje na račun suhih zadrževalnikov, delali bodo v smeri posodobitve pravilnika sklada kmetijskih zemljišč, zavzemali pa se bodo, da živinoreja v Sloveniji ostane trajnostna. "Glede davčne politike pa smo dorekli, da se kmetov ne sme dodatno obremenjevati z davčnimi bremeni," je dejal Medved.

Dogovorili so se še, da bodo pogovore nadaljevali prihodnji teden, pri čemer bodo po napovedih ministrice vključili medresorsko usklajevanje. 

Kmetje v več evropskih državah s protesti opozarjajo na razmere

Zadnje tedne kmetje sicer v več evropskih državah s protesti opozarjajo na nevzdržne razmere v panogi, kot so cene pridelkov, obdavčitve, konkurenca iz uvoza in stroga okoljska pravila. S podobnimi težavami se srečujejo tudi slovenski kmetje, ki so na izzive pretekli teden opozorili v javnem pismu predsedniku vlade Robertu Golobu.

"Slovenski kmetje smo imeli proteste lani aprila. Kot prvi v Evropi smo opozorili na podobne težave, na katere se opozarja zdaj. Na to smo pred srečanjem evropskega vrha opozorili tudi predsednika vlade," je dejal predsednik KGZS Roman Žveglič.

Golob je ob prihodu na vrh EU pretekli teden dejal, da je prisluhnil pozivu, in v Bruslju poudaril, da si Slovenija prizadeva za uravnoteženje okoljskih zahtev z realnostjo na terenu. Ob tem je med drugim podprl predlog Evropske komisije za določeno odstopanje od okoljskih pravil glede neobdelane zemlje.

Je pa bilo po Sloveniji v zadnjih dneh več samoorganiziranih protestov kmetov, ki jim je Medved v imenu kmetijskih organizacij danes zagotovil, da se bodo še naprej borili zanje in vztrajali pri svojih zahtevah. "Če naše zahteve ne bodo izpolnjene, bomo nadaljevali s protestnimi aktivnostmi," je napovedal.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (544)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ajdanakolesu
10. 02. 2024 14.07
Zaradi mene lahko tudi traktorje in Zemljo prodajo , bo več vrtičkarjev ! Mi smo samooskrbni na 2.000m2. Kar rabimo imamo, za ostalo pa v Avstrijo čez cesto!
Doomguy
10. 02. 2024 11.59
+0
“Ko kmeta več ne bo, boste praznih ust zrli v nebo.” Kmetje po tujini ne bodo izumrli, razen morda v primeru kake jedrske vojne. Tudi v Sloveniji bo obstalo nekaj ekoloških kmetij, ki so s pravočasnih in preračunanim vlaganjem ustrezno modernizirale svoje delovne procese. Glede tisti, ki bodo propadle, pa: če si že želijo vrnitve socializma s svojimi zahtevami po višjih pokojninah, čeprav v pokojninsko blagajno niso vplačevali dovolj, se jim zemljo po njihovem propadu lahko enostavno podržavi in se jo po simbolični ceni proda tistim kmetijam, ki bodo preživele.
Perivnik
10. 02. 2024 13.30
-1
domguy - Ali vi mislite, da smo v letu 1945?????!!!! Ali se vi zavedate, da ste izdali skrivni načrt golobnjaka, kako uničiti slovenskega kmeta in mu "ukrati" zemljo???
Perivnik
10. 02. 2024 13.31
+0
domguy - A tisti, "ki bodo preživeli", lukatova in mihčeva zadruga, bodo pa potem zastonj dobili podržavljeno zemljo????
Perivnik
10. 02. 2024 13.34
+0
domguy - veste, če bi tale golobnjak pustil kmete pri miru, da bi delali na podlagi svoje "zdrave kmečke pameti", tako kot nekateri delajo že 40, 50 let in tako kot so delali njihovi predniki, bi bilo vse ok.
mentorhercul
09. 02. 2024 21.50
+0
Trraktor je za a njivo. Hrana se pa menda v trgovini dobi. Kmeta se potrebuje samo za komunalo, da pokosi travo, se raja rda sprehaja po urejeni naravi.
gmj
09. 02. 2024 21.50
+0
treba pokazati svoj traktorpark, reveži bogi
Perivnik
10. 02. 2024 13.39
+2
"reveži bogi" komentatorji, ki ne vedo o čem pišejo in ki kažejo svoj primitivizem, še posebej nevoščljivost, jezo in sovraštvo??????
FrankCostello
09. 02. 2024 21.38
+0
Sem enkrat enega kmeta vprašal, če to pridelano hrano iz svoje njive kdaj poje. Pa je rekel, da ne, ker strupa ne je, ampak za prodajo bo pa ok, za narod bo ok.
Perivnik
10. 02. 2024 13.55
+1
FrankCostello - Ne verjamem vašim navedbam. Hkrati vas pa želim obvestiti, da slovenski kmetje zelo malo škropijo. IZ tujine pripeljana hrana, pa je bistveno bolj poškopljejena s pesticidi, herbicidi, .... V sosednjih državah zakonodaja glede uporabe teh ni tako zahtevna kot v Sloveniji. Da ne govorim o hrani iz Paksitana, Indije, .... Tam šele škropijo.
smuuki
11. 02. 2024 09.46
+0
Demagog lažnjivi. Če ti to norost pustijo objavit je adijo pamet. V resni državi bi za ta stavek pisal opravičila in prevzel družbeno koristno delo. Samo ena beseda te opiše. Lažnivec. Navedi enga kmeta, ki naj bi tebi to izustil. Ga ni. To je le plod tvoje pokvarjene domišljije
zmerni pesimist
09. 02. 2024 21.32
+2
Grem k kmetu kupim kvalitetno meso pri drugem sir tam suhomesne izdelke in krvavice res je malo dražje pa krompir in kislo zelje zato podpiram kmete vi pa jejte ukrajinsko pšenivo pa španske in ostale dobrotr pa lahko noč
FrankCostello
09. 02. 2024 21.31
-2
Še subvencij bi jim pobral. Vozijo se pa v mercedesih, pa traktorje za pol milijona!!!
smuuki
11. 02. 2024 09.48
+0
Ti se pa z ukradenim biciklom voziš. Od tebe ni drugega kot kup človeškega blata na kmetih temu rečemo drek.
Botak83
09. 02. 2024 21.28
-1
Brez kmeta ne obstajamo!!!
za bojši jutri
09. 02. 2024 21.27
+4
Pustni karneval na Ptuju
NeXadileC
09. 02. 2024 21.22
+3
Spet so neartikulirani.
Pikapikapika
09. 02. 2024 21.19
+4
Zalostno. Poklic, ki je vreden največjega spoštovanja pa takšni komentarji. V tej družbi manjka spoštovanje in empatija.
Doomguy
10. 02. 2024 11.23
+2
Zato, ker ne stavkajo tisti, ki dejansko proizvajajo kvaliteto, ampak nekaj “etabliranih” kulakov, ki so jih manjše kmetije prehitele po levi in po desni.
juve3
09. 02. 2024 21.04
+0
Hmmm..zalaj že???
ask me, not google
09. 02. 2024 21.03
+3
pa še mleko mi plačajo, pa del krme..
periot22
09. 02. 2024 21.03
+0
Vsi tisti ki pljuvate po kmetu niste vredni da vas pes po....e , jejte plastiko ker drugega si ne zaslužite!!!!!!!!
Doomguy
10. 02. 2024 11.27
+2
Po kmetu nikakor, po teh kulakih, ki so jih glede kvalitete ostale, večinoma manjše kmetije prehitele po levi in po desni, pa zagotovo. Da o tem, da se prodaja tudi kvalitetna hrana iz tujine, ne govorimo. In kaj je ena od zahtev teh kujlekov? Glej, glej, ukinitev manjših kmetij. Glede pokojnin pa: socializma ni več, dobili bodo toliko kot so vplačevali.
ask me, not google
09. 02. 2024 21.03
+7
ko sm šel kupit traktor, mi je država dala 70% zraven. Ko kupim telička mi da 70% zraven..ko prodam traktor ali kravo_bika, mi vse ostane. Zakaj bi štrajkal? JAZ NE!!
defacto
09. 02. 2024 20.46
-6
Naravo uničujejo s šprici, kar vodi k uničevanju biodiverzitete in kar škodi svetu nasploh itd., zaradi podnebnih sprememb in pojava novih "škodljivcev" spet še dodatno špricajo in delajo še večje šajze itd. In pol jamrajo, ko pridejo ujme in nesreče, takrat bi se jim pa moralo v vsem pomagat. Jamrajo tudi, ko bi naj par m2 pustili neobdelanega ali jih pustili naravi - ne, od tega ni profita, za kaj drugo jih ne briga. Kako delajo z živalmi in kako gledajo na njih sploh ne bom pisal. V glavnem ego ozkogledneži, ki jih briga samo kdaj se ga bojo lahko spet nacedili, kje bo naslednja veselica in kaj bo fajmošter v nedeljo povedal pri pridigi in jih osvobodil grehov, takoj po pridigi pa ponovno delat neumnosti, saj jih bo naslednjo nedeljo župnik itak spet požegnal. Večina pa v kasti desničarjev.
periot22
09. 02. 2024 21.01
+3
mentorhercul
09. 02. 2024 21.34
+0
P1800
09. 02. 2024 20.45
-1
Ma poglejte si prispevek, dva kmeta povprašajo zakaj sta na protestu in nista povedala praktično nič , eden kao zato ker so vsi traktoristi v EU na cestah, drug pa kr neki, napumpana dva revčeta, ki sama nebi naredila nič, pumpal jih je pa nekdo iz politike in to je to
inside1
09. 02. 2024 20.38
+3
ta velikim ne gre slabo, od kod jim traktorji, ki so 80 jurjev in vec. eni iz manjših kmetij imajo po 25 in vec stare traktorje, si ne morejo za 30 k kupit traktor sa ni matematike, subvensij ali kaj že pa so samo za velike oz po vezah vse,,,
periot22
09. 02. 2024 21.05
-1
Traktor je delovni stroj leni kavčarji ki nimate pojma o pojmu sram vas naj bo!
JB007
09. 02. 2024 21.21
+6
Normalno da je samo delovni stroj ampak brez subvencij me zanima kake traktorje bi vozli
Kaj_je_res
09. 02. 2024 20.27
+3
Vas podpiram.
25petelinov
09. 02. 2024 20.21
-1
Je to orkestrirana stavka organizatorjev SLS in SDS?