Slovenija

Vlada za delno, sindikati za stoodstotno uskladitev plač z inflacijo

Ljubljana, 04. 12. 2023 06.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vladna stran je sindikatom javnega sektorja predlagala delno uskladitev plač z inflacijo v drugi polovici 2024, po trenutnih ocenah za okoli 2,22 odstotka. Ob tem bi zamaknili uveljavitev nekaterih dogovorov. Sindikati so sicer zadovoljni, da se pogajanja po premoru znova nadaljujejo, a vztrajajo pri stoodstotni uskladitvi z inflacijo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Brez preboja v pogajanjih
    02:49
    Iz 24UR: Brez preboja v pogajanjih
  • Iz SVETA: Pogajanja brez napredka
    03:57
    Iz SVETA: Pogajanja brez napredka
  • Iz 24UR: Boštjančič za mizo s sindikati
    02:15
    Iz 24UR: Boštjančič za mizo s sindikati
  • Iz SVETA: Nadaljevanje pogajanj s sindikatom
    04:39
    Iz SVETA: Nadaljevanje pogajanj s sindikatom

Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja so danes po skoraj dvomesečnem premoru znova sedli za skupno mizo na nadaljevanju pogajanj o prenovi plačnega sistema in odpravi plačnih nesorazmerij. A je bilo tokrat v ospredju vprašanje vprašanje usklajevanja vrednosti osnovnih plač z inflacijo v prihodnjem letu.

Vladna stran je sindikalni predlagala, da se plače uskladijo v drugi polovici prihodnjega leta, za določitev višine uskladitve bi uporabili formulo, po kateri bi od letne inflacije od decembra do decembra, ki bo znana januarja prihodnje leto, odšteli 1,7 odstotne točke, kolikor v javnem sektorju avtonomno rastejo plače zaradi napredovanj. Končna višina uskladitve pa bi znašala 60 odstotkov tega zneska, je po pogajanjih pojasnil finančni minister Klemen Boštjančič, ki trenutno vodi ministrstvo za javno upravo. Spomnil je, da bo po trenutnih napovedih Umarja inflacija 5,4-odstotna, ob takšni inflaciji bi se torej plače zvišale za 2,22 odstotka.

Ob tem bi po ministrovih besedah sklenili tudi dogovor, da se začetek izvajanja plačne reforme v javnem sektorju in sočasne odprave plačnih nesorazmerij zamakne za eno leto, saj da je nerealno pričakovati, da bi se uresničili načrti o začetku uveljavitve s 1. januarjem 2024. Prav tako pa po ministrovih navedbah oviro predstavljajo trije ločeni stavkovni sporazumi, za katere bi prav tako zamaknili začetek uveljavitve.

S 1. januarjem namreč stopijo v veljavo sporazumi, ki zdravnikom in zaposlenim v izobraževanju omogočajo, da se ločeno pogajajo o novih uvrstitvah plač oz. o odpravi plačnih nesorazmerij, če se do takrat ne dogovorijo o novi uvrstitvi v plačne razrede znotraj prenove plačnega sistema. Gre za sporazume z zdravniškim sindikatom Fides, s šolskim sindikatom Sviz in visokošolskim sindikatom.

Kot je napovedal minister, se bodo z vsemi tremi omenjenimi sindikati ločeno sestali. Centralna pogajanja o uskladitvi plač z inflacijo bodo po njegovih napovedih nadaljevali v sredo, dogovorili pa so se že tudi za srečanje prihodnji ponedeljek.

Sindikati z različnimi pogledi glede odpravljanja plačnih nesorazmerij

Obe sindikalni pogajalski skupini, v katerih so sicer izrazili zadovoljstvo, da so se pogajanja po premoru vendarle nadaljevala, sta na današnjem srečanju nastopili enotno, in sicer z zahtevo po 100-odstotni uskladitvi z inflacijo. Pri tem imajo v skupinah nekoliko različno stališče glede začetka usklajevanja plač z inflacijo, saj v eni želijo uskladitev že z januarjem, bi v drugi pristali na začetek marca. To stališče bodo po napovedi predsednika Konfederacije sindikatov javnega sektorja (KSJS) Branimirja Štruklja do srede uskladili.

Prav tako imajo v sindikatih različen pogled, kako naj bi odpravljali plačna nesorazmerja. V KSJS nasprotujejo pasovnim dvigom, kot po njihovih navedbah predvideva zadnji vladni predlog iz septembra. V pogajalski skupini, ki jo vodi Jakob Počivavšek, pa zahtevajo odpravo nesorazmerij v osnovnih plačah na način, da se uvrstitve delovnih mest v javnem sektorju povišajo za šest plačnih razredov glede na uvrstitve v dogovoru iz leta 2018 in še dodatno tam, kjer se je vlada k temu zavezala v pisnih dogovorih.

Po dveh mesecih za pogajalsko mizo

Po odstopu Sanje Ajanović Hovnik z mesta ministrice za javno upravo je premier Robert Golob prejšnji teden za njenega naslednika na tej funkciji predlagal Franca Propsa. Sindikati od novega ministra pričakujejo takojšnja pogajanja. Današnjih se je po napovedih udeležil tudi finančni minister Klemen Boštjančič. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (174)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Houdre
05. 12. 2023 08.42
+3
To sam javni sektor a ne?Placal bomo pa mi z delom v zasebnem
kivzfccz
05. 12. 2023 08.32
-1
Glavno,da vlada podpira Ukrajino,ukrajinci pa imajo na zastavi kljukasti križ,kateri nam je prinesel toliko gorja.
smotka30
05. 12. 2023 08.23
+3
25 plačni razred, mojih 2,2% je cca 20 EUR. Še vedno pod minimalcem, tudi s tem "dodatkom". Dajte prosim, ni cel javni sektor v višavah, tudi mi "nižji" smo, snažilke, kuharice, hišniki, administratorke, tajnice, sodne zapisnikarice,... Vsi globoko pod minimalcem. Socialni transferji pa nas lovijo, kmalu nas bodo ulovili. In kdo je zdaj tukaj norec? Mi, ki delamo za tak denar, vem.
Kstane
05. 12. 2023 08.22
+5
Vlada nima več kje jemati! Gospodarska rast pada,inflacija raste,država pa je veliko dolžna.
Raček Pujsaček
04. 12. 2023 21.54
+2
Kaj spet javni sektor! Vsi ki delajo in plačujejo davkarijo so javni sektor! Vsem delovnim zaposlenim plačilo za delo!
jutri_pa_res
04. 12. 2023 21.36
+5
Kaj sledi čemu? Plače inflaciji ali inflacija plačam? V resnici cene ne rastejo več zaradi dviga cen energentov, ker so se te vrnile na predvojno raven. Sedaj inflacijo poganja izključno rast plač. Če ostanejo plače zamrznjene, bo inflacija izzvenela, sicer bo spet sledila plačam. Vendar so sindikati pač znani po tem, da takih stvari ne zmorejo razumeti.
jutri_pa_res
04. 12. 2023 21.34
+11
Edino orodje za obvladanje inflacije je zamrznitev plač, vendar nobena oblast nima teh jajc, ker povprečen volilec, ki čuti rast cen, tega ne zmore razumeti. Da so v osnovi cene zrasle, pa je logično, ker je zrasla cena energije, ki je vgrajena v vsak izdelek. Pomislimo na tragedijo Ukrajine in razumimo, da je kakih 10 % padec standarda v primerjavi z njimi še nizka cena.
nikhrast
04. 12. 2023 21.41
-10
Zamrznitev plač in cen ne deluje, to smo že dokazali 50 let nazaj. Pogodbo pa skleni vsak sindikat po svoje, plačni razredi v javnem sektorju so pa farsa.
Mukec
04. 12. 2023 21.32
+0
Se pravi zdaj ko je treba plače uskladiti z inflacijo pa ta čudežno kopni. Zato pa so za 14 dni znižali bencin. Smrduhh Golobov.
zmerni pesimist
04. 12. 2023 21.24
+2
Če je vojna je vojna za vse
džonborno
04. 12. 2023 21.21
+7
Dokler banke najraje kreditirajo redno zaposlene v JU, je to znak da jim nič ne manjka. delavec v gospodarstvu je kreditno nesposoben in nasploh rizičen z vidika stalnih prihodkov. Tako da g. Štrukelj - vprašaj bankirje zakaj so učitelji priviligirani napram varilcem - bodo nalili čistega vina!
Delavec_Slo
04. 12. 2023 21.10
+3
JA ok, če JS , pol tudi gospodarstvu enako, oziroma dvojno da bomo lahko živeli te PARAZITE!
Maribor?an 1
04. 12. 2023 21.00
+1
Če gre vse gor za 15% ja potem kaj se tu razglablja?
Davorin Trstenjak
04. 12. 2023 20.57
+3
brezdelneži itaq imajo prevelike plače, edina formula za ureditev plačnih nesorazmerij je, da pač operativa preprosto preneha z delom, na sindikate se namreč ne velja zanašati, saj so nesorazmerja nastala ravno zaradi njihovega sklicevanja na tiste, ki prejemamo najmanj, delamo pa največ, plače pa so na naš račun dvigovali tistim, ki delajo najmanj, zaslužijo pa največ - tisi ki največ zasluži, naj po novem tudi največ dela, mi ostali, pa si končno enkrat privoščimo ene konkretne praznike z našimi najbližjimi - udri brigu na bolniško, če ne gre drugače.
BroNo1
04. 12. 2023 20.53
+2
Naj se ne norčujejo iz ljudi. 2,2% imejte zase, pokvarjenci!!!
kakorkoliže
04. 12. 2023 20.50
+7
Pravijo, da je plan letos 3 milijarde minusa v javni blagajni. Sitnica na 41 milijard podlage.
IvanJaJo
04. 12. 2023 20.49
+14
Socialne transferje, plače kavnega sektorja se 100% uskladi.. Gospodarstvo Anj pa shira in crkne 😏#VladaParExcellence💆‍♀️💆‍♂️🤣
Bolfenk2
04. 12. 2023 20.38
+14
Edini smisel inflacije je v tem, da se na mehek način vsem znižajo plače. To je tudi prilika, da se uredijo plačna nesorazmerja na način, da se le tistim podplačanim dvignejo plače ostalim pa ne. Zato je velika napaka, da bodo lenuhom na socialni dvigovali prejemke. Inflacijo pa imamo zato, ker nora EU sponzorira vojno v Ukraini. Sprijaznite se, ni več dovolj denarja, da bi vsi živeli enako kot prej, ker je razliko dobil Zelenski za svojo oziroma ameriško vojno proti Rusiji.
Amor Patriae
04. 12. 2023 20.35
+10
Kaj ko bi se izvedla uskalditev plač JU z zasebnim sektorjem, da vas vidimo koliko ste *SOLIDARNI* v JU. Verjetno bi imeli v JU kaj hitro kozmični vihar :) ... Zdrav in dobro plačan zasebni sektor je pogoj , da mu sledi dobro plačan in zadovljen javni sektor, to je osnovna logika prostotržnega kapitalizma, Pri nas v vzporednem vesolju pa je vse pomešano , Pijavke dvignejo roke vsako leto in hočejo še več , vsaka oblast jih seveda na koncu na fojtra saj JU predstavlja volilno telo 200-tisoč volilcev, največja ironija pa je, da tega denarja ne vzamejo zasebnemu sektorju direktno, ampak najamejo kredite , ki jih odplačuje zasebni sektor... Narobe svet!!
Belibog
04. 12. 2023 20.28
+14
Halo, Gibanje Svoboda? - Ja, kaj je?- Osel nam je crknil!- Ja, in?- Nič, in, po zakonu moramo obvestiti najožjo žlahto!
revolucijakorupcijafasizem
04. 12. 2023 20.20
+12
To je tako ko se forsira kandidata da se g zvoli,samo na dol gremo s tem Golobom. Mediji ste delno tudi krivi za to...Preberite si WEF internetni strani,kaj bodo počeli z nami 2025