Slovenija

Po dvodnevni prekinitvi lahko varuhi predšolskih otrok nadaljujejo delo

Ljubljana, 18. 11. 2020 15.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ministrstvo za izobraževanje je po ponovnem premisleku spremenilo odlok, ki je začel veljati v ponedeljek. Ta je varuhom predšolskih otrok, ki so vpisani v register pri ministrstvu, začasno prepovedal opravljanje varstva otrok na domu.

Kot so navedli na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, prepoved izvajanja dejavnosti za varuhe predšolskih otrok izhaja iz Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki je v pristojnosti Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Po ponovnem premisleku in posvetovanju s predstavniki ministrstva za gospodarski razvoj in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so danes sprejeli odločitev, da lahko varuhi nadaljujejo z opravljanjem svoje dejavnosti ob upoštevanju priporočil NIJZ, ki veljajo za vrtce v času veljavnosti vladnega odloka o zaprtju vrtcev.

Varuhi lahko nadaljujejo svoje delo v skladu s priporočili NIJZ in varujejo skupino do največ šestih otrok.
Varuhi lahko nadaljujejo svoje delo v skladu s priporočili NIJZ in varujejo skupino do največ šestih otrok. FOTO: Dreamstime

To informacijo so pozneje na ministrstvu popravili in navedli, da gre pri varuhih predšolskih otrok za dejavnost, ki jo ureja ministrstvo za izobraževanje in določa pogoje za varstvo otrok na domu in pridobitev statusa. Posledično tako odloki vlade, ki veljajo za omejevanje ponujanja blaga in storitev potrošnikom, za varuhe ne veljajo. Zanje namreč velja odlok na področju vzgoje in izobraževanja, ki pa njihove dejavnosti izrecno ne omejuje, so zapisali na spletni strani ministrstva za izobraževanje.

Varuhi predšolskih otrok lahko ob izpolnjevanju posebej za to določenih zakonskih pogojev in vpisu v register pri ministrstvu za izobraževanje sicer varujejo skupino do največ šestih otrok. Seznam varuhov predšolskih otrok je javen in je objavljen na spletni strani ministrstva. Trenutno je v razvid vpisanih 324 varuhov predšolskih otrok.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kačon Jelko
18. 11. 2020 16.25
+5
In to so ukrepi, ki jih predlaga stroka???? Danes JA, jutri NE...če je rumeno sonce na modrem nebu, je to vsaki dan!!!! Brez repa in glave skozi epidemijo, kr nekaj...kvazi strokovnjaki in kvazi poštena vlada...
pojtrarara
18. 11. 2020 16.20
+2
stalnica- nemogole izmišljevanje oblasti... dajte prosim še odpravit neumen ukrep prepovedi prodaje tekstila , obutve in tehnike... v avstriji so preverili tole in povedali,da je ukrep protiustaven