Slovenija

Po posvetu Sveta za nacionalno varnost: 'Potrebe po dvigu stopnje pripravljenosti ni'

Ljubljana, 16. 11. 2022 09.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Potekal je neformalni posvet članov Sveta za nacionalno varnost. Kot je pojasnil predsednik vlade Robert Golob, je bila točka samo ena, in sicer incident na poljsko-ukrajinski meji. "Na podlagi vseh informacij smo na koncu ugotovili, da ni nobene potrebe po dvigu stopnje pripravljenosti, ker se ocena dodatne ogroženosti ni dvignila," je dejal.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Seja sveta za nacionalno varnost
    04:50
    Iz 24UR: Seja sveta za nacionalno varnost
  • Iz SVETA: Golob sklical posvet
    02:26
    Iz SVETA: Golob sklical posvet

 

"Še bolj pomembno je, da vse informacije, ki jih imamo na razpolago, kažejo na to, da gre dejansko za nesrečno naključje pri obrambi ukrajinske strani pred raketnimi napadi ruske vojske," je pojasnil premier Robert Golob. "Če je včeraj izgledalo, da gre za dogodek, ki bi lahko pomembno vplival na razvoj in dinamiko ukrajinske vojne, se je danes na podlagi danih informacij na srečo izkazalo, da ta incident ne bo imel večjega vpliva na nadaljnji potek dogodkov," je pomiril. 

Poudaril je še, kar se je znova potrdilo, da je včasih bolje počakati in ne verjeti prvim informacijam. Te so namreč lahko preuranjene in so bolj špekulacije kot informacije. Tako se je tudi tokrat do jutra pokazalo, da pri raketi, ki je priletela na vzhod Poljske in terjala dve življenji, ni šlo za kakršen koli nameren napad.

Robert Golob
Robert Golob FOTO: Damjan Žibert

Da je šlo za resda tragičen incident, ki pa ni bil nameren, temveč je bil posledica ruskega obstreljevanja ciljev v Ukrajini in ukrajinske obrambe pred temi napadi, je po posvetu potrdil tudi državni sekretar za nacionalno in mednarodno varnost v kabinetu premierja Andrej Benedejčič.

Zatrdil je še, da tudi slovenski vojaki na misijah v tujini zaradi torkovega incidenta niso ogroženi, kar velja tudi za vojake v Latviji.

Na vprašanje, zakaj je torej za 30. november sklican sestanek SNAV o dogajanju v Ukrajini, je Benedejčič pojasnil, da bodo na tem sestanku obravnavali širši vidik varnosti zaradi ruske agresije proti Ukrajini.

Na neformalnem posvetu članov so bili poleg predsednika vlade, ki je predsednik SNAV, še direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije ter ministri za obrambo, notranje zadeve, zunanje zadeve in infrastrukturo. 

Fajonova: Trenutno se zdi, da aktivacija 4. člena Severnoatlantske pogodbe ni več na mizi

Odzvalo se je tudi slovensko zunanje ministrstvo. "Pozorno spremljamo dogajanje v zvezi z incidentom na poljsko-ukrajinski meji, na katerega se bomo odzvali v sodelovanju z zaveznicami in partnerji. Izrekamo sožalje in solidarnost s Poljsko," so zapisali in dodali, da Slovenija prav tako znova obsoja brutalne ruske napade na ukrajinsko infrastrukturo.

"Torkova eksplozija na vzhodu Poljske blizu meje z Ukrajino je povzročila veliko zaskrbljenosti, a trenutno se zdi, da aktivacija 4. člena Severnoatlantske pogodbe, o kateri naj bi sprva razmišljala Poljska in ki bi sprožila posvetovanja članic Nata, ni več na mizi," je danes v državnem zboru povedala zunanja ministrica Tanja Fajon.

Ministrica je poudarila, da gre za "zelo resno" zadevo, ki je povzročila "veliko zaskrbljenost" in obilico pogovorov, med drugim v okviru zveze Nato in EU kot tudi v Sloveniji. "Izrazili smo solidarnost in sožalje najbližjim. Veliko je bilo pogovorov na najvišji ravni, tudi sama sem od sinoči stalno v stiku tako z našimi predstavništvi v Bruslju, na Severnoatlantskem zavezništvu in v evropski zunanji diplomaciji kot tudi z vsemi pristojnimi organi znotraj Slovenije," je dejala.

Zaslišanje Tanje Fajon
Zaslišanje Tanje Fajon FOTO: Bobo

Preiskava incidenta sicer še poteka, prav zdaj se v Bruslju na to temo tudi sestajajo veleposlaniki zveze Nato v Bruslju, a vendarle se po besedah Fajonove zdaj že zdi, da morebitna aktivacija 4. člena Severnoatlantske pogodbe s strani Poljske, ki se je še zjutraj omenjala kot možnost, ni več na mizi. Omenjeni člen sicer določa, da se bodo pogodbenice med seboj posvetovale, kadar koli bo po mnenju katere od njih ogrožena ozemeljska celovitost, politična neodvisnost ali varnost katere koli pogodbenice.

Ministrica je poslancem še pojasnila, da je bila raketa po neuradnih informacijah izstreljena v okviru torkovega silovitega raketiranja, ki je povzročilo izdatno škodo na ukrajinski infrastrukturi in po katerem je brez elektrike ostalo sedem milijonov Ukrajincev. Za zdaj poljska stran nima potrditve, od kod je raketa priletela, je še povedala.

Odzivi političnih strank in predsednika republike

Za odzive smo prosili tudi parlamentarne stranke. Največja parlamentarna stranka Gibanje Svoboda izjave ni želela podati. "Mislimo, da je to stvar vlade," so dejali. 

Prvak SDS Janez Janša je zapisal, da je stvar zelo zaskrbljujoča. "Ruski režim ne cilja le na ukrajinske civiliste, ampak tudi na civiliste na Poljskem. Zločin v celoti obsojamo in poljskim prijateljem stojimo ob strani," je sporočil in družinam žrtev izrekel sožalje. 

"Predvsem ocenjujemo, da je treba ohraniti trezno glavo in napore vložiti v to, da se razišče okoliščine tragične nesreče," je dejal vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec in dodal, da je to še eno svarilo, da je treba čim prej prenehati z uporabo orožja in vključene posesti za pogajalsko mizo, da se sklene premirje. 

"V času izjemnih napetosti, je ključno, da ohranimo trezne glave. Poenostavljeni zaključki in prehitre reakcije bi lahko dodatno eskalirale zapleteno situacijo. Po doslej zbranih informacijah ni šlo za neposreden napad RF na Poljsko. Je pa dejstvo, da so žrtve posledice ruske agresije na Ukrajino," je medtem zapisal prvak NSi Matej Tonin, ki je dodal, da se je ponovno pokazalo, da "je NATO in z njim povezana kolektivna obramba ključni varnosti mehanizem, ki preprečuje širitev konflikta na vzhod Evrope".

"Kot Evropejci se moramo vprašati, ali smo res storili vse za ustavitev financiranja Putinovega vojaškega stroja in s tem čimprejšnje končanje vojne. Krepitev lastne varnosti bomo vsekakor morali postaviti v vrh naših prihodnjih prioritet," je še dodal. 

"Socialni demokrati izrekamo iskreno sožalje in solidarnost s Poljsko ob sinočnji eksploziji na vzhodu Poljske blizu meje z Ukrajino. Narediti moramo vse za mir, zato ob vsaki priložnosti ostro obsojamo rusko agresijo nad Ukrajino in pozivamo k ustavitvi spopadov," so zapisali v SD in izpostavili, da predsednica njihove stranke, ministrica Fajon, dogajanje pozorno spremlja. 

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je zjutraj po telefonu pogovarjal s predsednikom Republike Poljske Andrzejem Dudo o incidentu, ki se je včeraj zgodil na Poljskem ob ukrajinski meji in je terjal dve življenji. Dudi je izrazil sožalje ter solidarnost. Poleg tega je poljskemu predsedniku zagotovil podporo v enotnem odzivu na sleherno varnostno grožnjo. Poudaril je pomen premišljenega ravnanja Poljske in odziva zveze NATO. "Predsednika Pahor in Duda bosta tudi v prihodnje v tesnem stiku," je še zapisal Pahor.

Bela hiša in zavezniki so se odzvali previdno

Eksplozija na Poljskem je vzbudila skrbi, da to pomeni vstop zveze Nato, katere članica je Poljska, v vojno, ki jo Rusija vodi proti Ukrajini. Vendar so se Bela hiša in zavezniki odzvali previdno, napetosti pa je skušal umiriti tudi poljski predsednik Andrzej Duda, ki je dejal, da ni nedvoumnih dokazov o tem, od kod je priletela raketa. Ta naj bi bila sicer ruske izdelave.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem za dogodek ponoči obtožil Rusijo in napad označil za udarec v obraz skupini G20, katere voditelji se sestajajo na vrhu na indonezijskem Baliju. Rusko obrambno ministrstvo je krivdo po drugi strani kategorično zanikalo in vse obtožbe zavrnilo kot provokacije.

Zaradi eskalacije so se ob robu vrha G20 ponoči sestali voditelji držav G7 in nekaterih držav zveze Nato. Po sestanku je ameriški predsednik Joe Biden ocenil, da je malo verjetno, da je bila raketa, ki je padla na vzhod Poljske, izstreljena iz Rusije. Glede na nekatere navedbe ameriških predstavnikov bi lahko šlo za raketo ukrajinske protiraketne obrambe.

O nadaljnjih korakih naj bi se zahodne zaveznice odločile, ko bodo znane ugotovitve preiskave. Na izrednem zasedanju se bodo medtem danes ob 10. uri v Bruslju sešli stalni predstavniki pri zvezi Nato.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1154)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rovte
17. 11. 2022 19.21
Fata že v pripravljenosti, golobnjački tudi! Skravžlalo se va bo!
Kollerik
17. 11. 2022 16.04
-4
Spodaj so se domobranski partizani po neumni slepoti že močno približali svečkotom. Za oba tabora so krive žrtve in ne napadalci, agresorji...
inp
17. 11. 2022 12.21
-1
kot kozliček , pravi
poserjemsenavas
17. 11. 2022 11.23
-4
Pernati je zaukazal pripravljenost na vojno. V ljubljani je takoj pošel wc papir.
periot22
17. 11. 2022 09.47
+1
Delo Amerike!
tomahawk
17. 11. 2022 08.22
+0
Ob 7:00 zjutraj se je že vedelo, da so izstreljene rakete, ki so priletele na 🇵🇱, delo 🇺🇦. Naši pa so imeli "krizni" sestanek sklican ob 12:00, kjer bi razpravljali kako ukrepati proti 🇷🇺, zaradi domnevnega napada na 🇵🇱..... tragi-komedija. Bolj me skrbi dejstvo, da se včeraj po brutalnem napadu Eritrejca na našo državljanko, katere življene še zmeraj visi na nitki ni prižgal noben alarm. Zaradi enega potiska, so bile naslovnice polne nekaj dni. Morda pa so življenja prebivalcev tujih držav naši vladi in medijem bolj pomembna🤷‍♂️ Pravijo, da se ga ne da vrniti v izvorno državo. No če bi poizkusili, pa poznam celo člana neke stranke, ki bi ga verjetno skril v parlament.
za naše
16. 11. 2022 21.43
-3
Kaj pa tale tu bluzi o dvigu stopnje pripravljenosti ??🤣🤣🤣🤣🤣 a z šarčekom, in bobnarico na čelu?? 🤣🤣🤣🤣 Z petkovimi biciklisti,umetniki s fračami in kockami,in raznimi inštituti ,ki žerejo denar ,ki je bil za vojsko ?? To lahko bluziš samo svojim opranoglavcem .🤣🤣🤣🤣Bog nam pomagaj!
Kollerik
17. 11. 2022 15.21
-3
Bog vam ni pomagal in vam tudi v drugo ne bo :)
Stoenka
16. 11. 2022 21.40
-5
Lahko mirno rečemo ,da je naš Marjan dobro čuval naš zračni prostor..
Zmaga Ukrajini ...
16. 11. 2022 21.25
+7
Kako izjemni so ruski vojaki, kaže že podatek, da se je en ruski polkovnik 5x ustrelil. Neverjetno, rusi so res hujši kot Chuck Norris, ki zna enkrat priti dvakrat. Take je res težko premagat.
jodr
16. 11. 2022 21.16
-6
Do danes ni bilo znano, da je med levaki toliko vojaških strokovnjakov, strategov. Sami veleumi;najbrž iz ruskih šol.
Zmaga Ukrajini ...
16. 11. 2022 21.18
+2
A je jajčevec že prišel k sebi od silne groze?
piljan
16. 11. 2022 21.19
-6
Samo svečarijo pa ne prekašamo,vsaj v delu globoko v kevdru CD.
jodr
16. 11. 2022 21.24
-4
piljan
16. 11. 2022 21.56
-1
Posebno puklavi janiz v globokem kevdru CD.Pa imaš le prav sveči.Komunisti ste levaki.
rovte
17. 11. 2022 19.24
Švejk 123
16. 11. 2022 21.09
+5
Tovarišica Fajon izjavila, da je bila eksplozija zelo resna. Samo vprašam, kakšna je neresna. Mogoče ve minister Han, edino če ni na otoških državah Portugalske in Španije.
jodr
16. 11. 2022 21.09
+1
A je Tanja že izrazila svojo zaskrbljenost?
Kollerik
17. 11. 2022 15.27
+0
dva prefarbanca o tovariših.... ni čudno, da že povsod izgubljate
Stoenka
16. 11. 2022 21.06
-1
Naš Marjan je pripravljen odkar je popravil štarter
ZIPPO
16. 11. 2022 21.05
+1
Raketa, ki jo je dobil Zelenski od Bidna je priletela na Poljsko hišo, kriv bo pa Putin? Licemerji hinavski. VSI.
manga
16. 11. 2022 21.04
+1
Jaz sem bil prepričan da bom jutri v uniformi in ne v službi.Razočaran sem.Golob,zakaj mi to delaš ?
Mohiito
16. 11. 2022 21.04
+5
Ta zeleni je nevaren...zelo nevaren narcisoiden zelenski.
nebulae ngc6720
16. 11. 2022 20.59
+5
a ste vi bolani, da se bomo mi tepli za te skorumpirane, lažnive nacukrajince!
Betuul
16. 11. 2022 20.53
-2
Aja! Tudi njem gre po pameti stopnja pripravljenosti! Pa so še od prejt zadeve nerešene! na sodiščih! Ja ena je pa dobila oringi kazensko! Golob to pripravljenost pusti na mir! Res da je tudi tam denar! Ampak ta denar ma perutnice!
SVOBODAGOVORAhaha
16. 11. 2022 20.40
+0
In kakšna naj bi bila naš pripravljenost?🤣🤣🤣🤣 se ti revčki zavedajo s kom imajo opravka??? Ne gre za kamelarje s severa Afrike, ki so bili peljani žejni prek vode, vidim ogromno je mirovnih pogajanj na pobudo demokratičnih ZDA in EU, res so demokratični, pošiljajo orožje za reševanje Ukrajine ob tem pa še iz dneva v dan gospodarsko tonemo.
SVOBODAGOVORAhaha
16. 11. 2022 20.35
+2
🤣🤣🤣in kako bi izgledala naša "pripravljenost" hahahahaha pose.rite se bum.bar.ji prodani vi in vaše orožje, res nimate pojma s kom imate opravka prek Urala!