Slovenija

Po Fursu in Policiji na spletne prevare opozarja tudi Pošta Slovenije

Maribor, 24. 11. 2022 10.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vedno več ljudi svoje nakupe opravi na spletu, kar pa s pridom izkoristijo tudi prevaranti. Na Pošti Slovenije opozarjajo, da zaznavajo povečan obseg lažnih elektronskih sporočil, ki vsebujejo obvestilo o prispelem paketu, za katerega je potrebno plačati manjši znesek poštnine, ki pa nevede nato skokovito naraste tudi do več sto evrov oziroma celo do limita, ki ga omogoča bančna kartica.

V zadnjem času se pojavlja vse več lažnih sporočil. Poročali smo že, da posamezniki prejemajo lažna sporočila o preplačanem davku, ki naj bi jih pošiljala finančna uprava, prav tako pa nekateri poročajo o lažnih obvestilih, ki naj bi jih pošiljali višji predstavniki Policije in notranjega ministrstva. Zdaj je na lažna sporočila opozorila tudi Pošta Slovenije.

Kot pojasnjujejo, so zaznali povečan obseg lažnih elektronskih sporočil, ki vsebujejo obvestilo o prispelem paketu, za katerega je potrebno plačati manjši znesek poštnine. Lažna elektronska sporočila so na prvi pogled videti, kot da jih je poslala Pošta Slovenije, saj vsebujejo logotipe in ime Pošte Slovenije. A na Pošti Slovenije opozarjajo, da gre za t. i. "phishing prevaro", s katero goljufi skušajo pridobiti podatke plačilne kartice in v naslednjem koraku zlorabiti kartico ter oškodovati prejemnika elektronskega sporočila. Pošta Slovenije zato svetuje, naj bodo v času povečanega spletnega nakupovanja potrošniki še posebej previdni. Tovrstnih prevar namreč ni mogoče preprečiti, najbolj učinkovita metoda je ozaveščanje, da prejemniki sami prepoznajo lažna sporočila in ne nasedajo tovrstnim prevaram.

Primer lažnega sporočila
Primer lažnega sporočila FOTO: Pošta Slovenije

Kako prevara izgleda?

Spletni goljufi pošiljajo lažna elektronska sporočila o prispelem paketu, ob tem pa zlorabijo ime in podobo Pošte Slovenije ali drugih dostavnih podjetij. Poslana e-sporočila, ki samo na prvi pogled izgledajo pristna, vsebujejo obvestilo, da prejemnika čaka paket, za katerega je treba plačati še dostavo. V elektronskem sporočilu je povezava na lažno spletno stran, kjer je plačilo stroškov dostave mogoče samo s plačilno kartico. Spletna stran je ponarejena, opremljena z logotipi Pošte Slovenije, z namenom zavajanja prejemnikov. Če prejemniki sporočila vnesejo zahtevane podatke iz plačilne kartice, storilci v naslednjem koraku zahtevajo še potrditveno kodo, ki so jo prejemniki prejeli od banke in s katero potrdijo transakcijo. S tem nevede potrdijo transakcijo, ki je praviloma bistveno višja. Praviloma gre za zneske v višini nekaj 100 evrov oziroma do limita, ki ga omogoča kartica.

Spletni goljufi pri tovrstnih prevarah ciljajo na množičnost in nepozornost prejemnikov tovrstnih lažnih sporočil. Pošljejo veliko število lažnih sporočil in predvidevajo, da kar nekaj prejemnikov lažnih obvestil nakupuje prek spleta, nekateri od njih tudi dejansko pričakujejo paket. Zaradi relativno nizkega zneska v višini nekaj evrov prejemnik z namenom, da bi čim prej prejel naročeno pošiljko, spregleda, da gre za prevaro. Pošta Slovenije zato opozarja, naj bodo pozorni in tovrstna sporočila o prispelih pošiljkah natančno preberejo in preverijo.

Primer lažnega sporočila
Primer lažnega sporočila FOTO: Pošta Slovenije

S Pošte Slovenije so še sporočili, da si po svojih najboljših močeh prizadevajo, da bi tovrstne prevare, ko gre za zlorabo njene celostne grafične podobe in dobrega imena, kar najbolj omejila. Pri tem sodeluje tudi z drugimi inštitucijami, kot sta SI-CERT in Policija. "Žal tovrstnih prevar ni moč preprečiti, saj spletni kriminalci hitro selijo lažne spletne strani na druge domene, lažna sporočila pa pošiljajo iz množice anonimnih e-naslovov," so pojasnili.

Pošta Slovenije zato opozarja, naj prejemniki nikakor ne odpirajo povezav, QR kod ali priponk v tovrstnih sporočilih, prav tako naj ne vpisujejo svojih osebnih podatkov ali podatkov o plačilnih karticah v spletne obrazce. Pošta Slovenije v nobenem primeru ne zahteva plačila vnaprej, poštnina oz. odkupnina in morebitni drugi stroški se vedno plačajo ob prevzemu paketa neposredno pismonoši, na poštnem okencu, paketomatu ali na drugem prevzemnem mestu. Pošta Slovenije spletne kupce o dostavi paketov obvešča po elektronski pošti in s sporočili SMS, v katerih je navedena tudi sprejemna številka pošiljke. Če je v sporočilu navedena sprejemna številka, jo lahko prejemniki preverijo na spletni strani pošte ali v klicnem centru (080 14 00) in se tako prepričajo, če pošiljka obstaja ali ne, še pojasnjujejo. 

Glasujte za najboljši portal v regiji.
Glasujte za najboljši portal v regiji. FOTO: 24ur.com
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
25. 11. 2022 12.14
+1
to je delo janšistov
proofreader
24. 11. 2022 17.18
+1
Jutri bodo prevaranti aktivni, ko bo dejansko veliko paketov.
bruzor
24. 11. 2022 12.43
+5
pravkar sem zasledil to pošto in sem bil opozorjen, sicer pa vedno pogledam naslov s katerega je poslana, tam najlažje ugotovim ali je pošiljatelj taprav.
Viejo cabron
24. 11. 2022 12.24
+5
Sem odpiral to pošto na mobilniku in me je sistem takoj opozoril na nevarnost. Sicer pa kdo bo odpiral nekaj takega brez, da bi nekaj naročil ali pričakoval paket?? Dajanje bančnih podatkov pa je itak največja neumnost kar lahko človek stori. Očitno pa se najde nekaj takih "pacientov"??
Darko32
24. 11. 2022 12.18
-3
Tukaj je sprono nekaj drugega in to je, da se postavlja vprašanje od kje podatki o poštni številki in naslovu plačnika. Prej bi rekel, da gre za vpletenost oseb v nostranjosti POŠTE. Namreč kolikor vidim so podatki pobrani iz pisemske pošiljke in to ni mogel storiti nekdo iz xy naslova in lokacije. Zato bi bilo dobro, da vsi, kateri so dobili prej navedeno obvestilo naj pogledajo na nalepko kaj vse piše za kontaktno številko, ki so jo posredovali. Bo še hudičevo zanimivo, da nebom oslučajno izsledili notranjih prevarantov.
Janez Novak 13
24. 11. 2022 13.03
+6
Kar nekaj napišejo. Loto špilajo: email naslove dobijo na dark netu, telefonske številke lahko tudi ali pa kar gredo po vrsti vse številke.
hansola
24. 11. 2022 13.44
+0
Dobrodošli gospod na internet, vidim, da ste kar nov tukaj in nimate osnov o spletnih prevarah.
Darko32
24. 11. 2022 14.07
+2
hansola A ti pa očitno imaš veliko izkušenj kako koga preslepiti. Poglej navedeno se dogaja predvsem v sredinah, kjer so posamezzniki, k ipobirajo naslove in jih prodajajo naprej. Predvsem me zmoti to, da je pošna številka paketa navedena. Tega pa ne moreš dobiti kar vsepovsod ampak samo na določeni lokaciji. Na to lokacijo pa imajo vstop samo osebe, ki so blizu tam. Zato ne ti meni nakladati.
Potouceni kramoh
24. 11. 2022 12.09
+3
V spam pošti se mi je zadevca pojavila že dvakrat.Verjetno ni nakljucje ker sem ravno tudi dvakrat narocil paket preko spletne prodaje po FB.Enkrat LeaksXL drugic bulbcam od firme nasga tajkuna Roka sam ne Snežića
Darko32
24. 11. 2022 12.19
+3
Katere podatke pa si dal za kontaktne podatke. Ta realcija je zanimiva.
hansola
24. 11. 2022 14.11
+3
Če pišeš svoj glavni email javno pod poste raznih FB diskontnih trgovin svaka čast, zarad takih dajo napis ''lahko vsebuje oreščke'' na pakl oreščkov.
Darko32
24. 11. 2022 18.48
+1
hansola Žal vidmo, da s eto dogaja, da nekateri objavljajo javno kontaktne naslove po katerih jim pošiljajo tudi viruse za prevzem računalnikov in vdirajo v banke.
Astalaviva1958
24. 11. 2022 11.45
+8
Policija: "Mi opozrajamo na spletne prevare....ne, nebomo nič naredili proti temu, mi samo opozarjamo. Bomo pa vas vstavli pa upali da ste spili kak špricar preveč da vam lahko napišemo kazen ali pa vzamemo izpit"
truelies
24. 11. 2022 11.41
+6
Če vtipkaš sledilno številko v brskalnik (ne od pošte .si) je izvor Kitajska. Mene je zmotilo ko piše utež namesto teža :)
Ramzess
24. 11. 2022 15.54
Iskalnik za sledenje od pošte .si itak ne najde številke, ne osbstaja. To pove vse.
Darko32
24. 11. 2022 18.09
+1
Ramzess Točno to, kar praviš ti. Zgoraj je navedena samo neka številka. Iskalnik pošte pa najde uradno številko. Tista številka, katera je zgoraj navedena je vstopna številka napošsto in če dobijo to številko lahko dobijo vse podatke. Elektronski naslov pa je navadno za komuniciranje, če se izgubi. Tukaj so dva podatka, katera sta sporna in to je, da teh podatkov ne dobiš vsepovsod ampak samo nepsoredno na pisemski pošiljki. Torej naj tisti povedo, ki so kupovali od kje je ta pisemska pošiljka prišla in tako bomo videli kje se to dogaja.
bu?e24 1
24. 11. 2022 11.39
+8
Ah poslau enkrat paket v drugo državo in je zginu noben nič vedu noben nič naredu mam občitek da majo eni poštarji usak dan božička
AnthonyfJoshua
24. 11. 2022 11.34
+6
Sporočilo od pošte da mi niso mogli izročit paketa pod dostavo pa piše DPD 😅
Astalaviva1958
24. 11. 2022 11.46
+5
hansola
24. 11. 2022 13.45
-2
DPD ne dela za pošto ničesar, mednarodno sodelovanje je z UPS in nikomur drugim.
User1538643
24. 11. 2022 11.33
+1
In če vsemu dodamo, da so takšne prevare, kljub sodobnimi digitalnimi zaščitami, sila preproste... je jasno, da jih bo vse več in več. Glavni problem je namreč vstopna pot, ki jo finančna institucija mora vzpostaviti za uporabnika in transakcijo. Vse kar prevarant mora storiti je, da se z elementarnim znanjem informatike, vrine na to pot, nanesto uporabnika.
Darko32
24. 11. 2022 12.22
-1
Dribler Poglej na slike in je vse jasno. Tukaj je nekdo pobral podatke iz pisemske pošiljke in zraven je bil očitno še naslov Elektrosnki in dobili smo lumpe. Torej ti podatki so lahko edino šli iz pošte in ne iz nekega xy naslova, ker pošta ima na pošiljki vse podatke.
hansola
24. 11. 2022 13.48
+2
Jao darkec darkec, kdo je tebe delal? Prvo kot prvo pošta nima nikoli YT kode, drugo je tracking number SAMO 13 številk ne 18. Če si že slišal za screenshot (v kar dvomim) potem veš, da se lahko slike dobi kjerkoli. Drugo, email daješ povsod, prej al slej se bo znašel v bazi za spamat.
Gre gor
24. 11. 2022 11.24
+4
samo pogledaš od koga je pa ti je vse jasno... v info princ iz afrike še vedno išče svoje sorodnike, da jim podeli miljone :))
Thinkvision
24. 11. 2022 11.15
+5
Hitri so z objavo, to sporočilo je prišlo že v nedeljo, enako samo za dostavljavca naveden DPD pa v ponedeljek.