Slovenija

'Prvič v zgodovini sta se Italijan in Madžar opredelila, kaj bosta počela – bosta jeziček na tehtnici'

Ljubljana, 27. 05. 2021 06.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V poslanskih skupinah so po zavrnitvi predloga ustavne obtožbe premierja Janeza Janše različno ocenili, ali rezultat kaže, da večine v DZ nima vlada ali opozicija. Za SDS je rezultat pričakovan, predlagatelji pa so ponovili, da imamo "viseči" parlament in je čas za volitve. Po ocenah poslancev LMŠ se je zdaj dokončno pokazalo, da sta poslanca narodnih manjšin postala jeziček na tehtnici manjšinske vlade, ki "ji rešujeta vse, kar predlaga v DZ".

Več videovsebin
  • IZ SVETA: Premalo glasov za ustavno obtožbo
    03:01
    IZ SVETA: Premalo glasov za ustavno obtožbo
  • Iz SVETA: Ponovno glasovanje za razrešitev Zorčiča?
    01:06
    Iz SVETA: Ponovno glasovanje za razrešitev Zorčiča?
  • Iz 24UR ZVEČER: Möderndorfer in Krivec o ustavni obtožbi
    08:46
    Iz 24UR ZVEČER: Möderndorfer in Krivec o ustavni obtožbi

Na sredinem večernem glasovanju je bilo navzočih 87 poslancev. Za ustavno obtožbo premierja Janeza Janše je glasovalo 42 poslancev LMŠ, SD, Levice, SAB in poslanske skupine nepovezanih poslancev. Proti je bilo 44 poslancev koalicijskih SDS, NSi in SMC ter opozicijske SNS, dva poslanca DeSUS in poslanca manjšin. Poslanec DeSUS Franc Jurša je bil vzdržan. Da bi DZ Janšo obtožil pred ustavnim sodiščem, bi bilo potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov.

Vodja poslancev SDS Danijel Krivec je po glasovanju v izjavi novinarjem povedal, da je rezultat pričakovan. Spomnil je, da bi predlagatelji morali dobiti 46 glasov, "kar pa smo vedeli, da ni možno". Da opozicija v DZ nima absolutne večine, po njegovih besedah vedo že ves čas, "saj so že večkrat poskušali, a nikoli prišli do rezultata, da bi zbrali več kot 42 glasov".

Pojasnil je, da je predsednik vlade ustavno obtožbo načrtoval za čas redne seje, takrat je tudi prestavil vse mednarodne in domače obveznosti. Krivec je pojasnil, da se, ker je bila sklicana izredno, nanjo Janša tudi ni mogel pripraviti, časovnica pa je bila posredovana zelo pozno. "Seje se je udeležil v tistem delu, ko se je lahko," je dodal. "Dejstvo je, da je bila ustavna obtožba sestavljena kot konstrukt s stvarmi brez realnih podlag," je še dejal in dodal, da v obtožbi ni šlo za nobene kršitve, kar se je po njegovem mnenju jasno pokazalo tudi v razpravi. 

V petek bodo sicer poslanci odločali o koalicijskem predlogu za razrešitev predsednika DZ Igorja Zorčiča. Po Krivčevih besedah imajo še kar nekaj časa, da se preštejejo. Na vprašanje, ali meni, da jim bo uspelo zbrati potrebnih 46 glasov za razrešitev, pa je odvrnil: "Če bomo prav prešteli, seveda." Zatrdil je, da so v koaliciji odlična razmerja, so pa različne razlage, kaj šteje kot koalicija in kaj kot opozicija. "Glasovanja pa pač pokažejo svoje. S tem se je treba sprijazniti, tudi če želimo prikazati drugače," je še dejal.

DZ ni izglasoval predloga ustavne obtožbe premierja Janše.
DZ ni izglasoval predloga ustavne obtožbe premierja Janše. FOTO: Urad vlade za komuniciranje

'Poslanca narodnih manjšin sta postala jeziček na tehtnici manjšinske vlade'

Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec ocenjuje, da glasovanja čedalje pogosteje kažejo na tesno večino v DZ. "Res je, da bi danes potrebovali 46 glasov, a nič za to. To nas v opoziciji ne bo ustavilo, imamo še nekaj orodij in priložnosti, da naredimo, kar je potrebno," je po glasovanju napovedal Vatovec. Prva naslednja priložnost za izražanje nestrinjanja z vlado, ki da je škodljiva, bo po njegovem mnenju v petek na protestih. Na vprašanje, ali je sredin rezultat pokazatelj tega, da opozicija nima večine, je odgovoril, da ves čas vztrajajo pri tem, da zdaj v DZ nima večine nihče. To je kronski razlog za predčasne volitve, je prepričan Vatovec.

Po ocenah vodje poslancev LMŠ Braneta Golubovića pa se je zdaj dokončno pokazalo, da vlada nima absolutne večine v DZ in da sta poslanca narodnih manjšin postala jeziček na tehtnici manjšinske vlade, ki ji rešujeta vse, kar predlaga v DZ. "Opozicija ima 43 glasov, vse drugo je takšna ali drugačna koalicija, ne glede na to, kaj ti fantje govorijo. Danes so se nehali skrivati," je dejal. Na vprašanje, ali to nakazuje tudi na razplet glasovanja o Zorčiču, mora po besedah Golubovića odgovoriti koalicija. Po njegovem mnenju obstaja možnost, da s poslovniškim manevrom prestavijo to točko. V LMŠ si glasovanja želijo, saj menijo, da koalicija nima dovolj glasov, da bi zamenjala predsednika DZ. Je pa Golubović napovedal ponovno obstrukcijo tega glasovanja.

"Poraz je doživela koalicija, še bolj pa sam predsednik vlade," je po glasovanju dejal poslanec LMŠ Jani Möderndorfer in pojasnil, da Janša ni odgovoril na niti eno obtožbo. "In kar je še pomembneje državni zbor  zaničuje s tem, ko pravzaprav sploh ni bil prisoten. Ko je prišel, pa je več kot jasno pokazal, da ga obtožba ne zanima. Tako ignorirati predstavnike ljudstva pomeni, da ignorira lastno ljudstvo. In s tem je povedal vse," je dejal. Möderndorfer je dodal, da se je pokazalo tudi to, kdo je del koalicije in kdo opozicije. "Prvič v zgodovini sta se tako Italijan kot Madžar opredelila do tega, kaj bosta počela. Bosta jeziček na tehtnici," je še dejal.  

Vodja poslancev SD Matjaž Han obžaluje, da niso zbrali 46 glasov za predlog ustavne obtožbe. Nekatere stranke so po njegovem mnenju pokazale, da so, čeprav se imenujejo za opozicijo, še kako koalicijske. S tem pa delajo težave v DZ, saj realna opozicija, ki ima 43 glasov, nima vseh možnosti za opravljanje opozicijske naloge, meni Han. Najčistejša možnost bi zato bile po njegovi oceni čim prejšnje volitve. Han opozarja, da bo v takšnih razmerah z nepredvidljivo večino v DZ sprejet kakšen zakon, ki bo škodoval prihodnjim generacijam. "To ne bodo koalicijske ali opozicijske zgodbe, ampak zgodbe, ko se bodo dogovarjali med sabo za podporo," ocenjuje.

Po ocenah vodje poslancev SAB Maše Kociper pa je glasovanje znova pokazalo, da v DZ ni večine, ki bi lahko zamenjala predsednika vlade, oziroma večine, ki bi pripeljala do zamenjave vlade in do predčasnih volitev. "Imamo opozicijo, ki je opozicija samo formalno, v resnici pa niti pri najpomembnejših opozicijskih orodjih ne glasuje tako, kot se od opozicije pričakuje," je menila Kociprova. Dodala je, da imamo viseči parlament, kjer ni prave večine ne na opozicijski ne na koalicijski strani. To se kaže vsak dan pri delu v DZ. Tudi po njenem mnenju bi bilo edino prav, da gremo na predčasne volitve.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (745)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zibertmi
27. 05. 2021 17.10
+1
ker se ga politika in sodstvo na priporočilo psihiatrja na roški nista rešila imamo sedaj človeka grez jopiča,ki je nevaren sebi in družbi,je bilo rečeno,na prostosti
tona Iteb
27. 05. 2021 15.35
-2
A ni Urška zdravnica? Če ima rada svojega moža, zakaj mu ne pomaga?🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇
miha Sentvid
27. 05. 2021 15.54
+4
Njemu lahko pomaga samo bog, pa še to zelo težko
riss
27. 05. 2021 15.25
+0
Verjamem, da peče sol na sveži rdeči rani.
pepikrlinca
27. 05. 2021 14.53
+0
In ni prvič v zgodovini, malo pobrskajte po netu.
Janko Šenica
27. 05. 2021 14.53
-3
Folk, s svojimi komentarji niste več normalni. Janez je car.
drago štubljar
29. 05. 2021 13.55
Onxxx13
27. 05. 2021 14.43
+1
Ja misliti da bosta gladovala proti vladi je pa malo mimo.
SLObunkeljn
27. 05. 2021 15.05
+1
Ne bosta gladovala, bomo pa vsi ostali, če bo šlo tako dalje! 😉
yanay
27. 05. 2021 14.43
+5
Sploh ne razumem, zakaj mora parlament potrditi ustavno obtožbo. Imamo Ustavno sodišče in če zazna resno kršitev ustavnih zakonov, bi moralo takoj ukrepati in opozoriti na te kršitve. Če vlada ni sposobna v svojih ukrepih upoštevati Ustavne zakone, bi jo moralo US takoj opozoriti in zahtevati take spremembe, ki so v skladu z Ustavo!
Sputnik8
27. 05. 2021 19.15
+2
Preberi zakone preteklih vlad, ki niso samo kontradiktorni z ustavo temveč sami zakoni med seboj. Počistite pred svojim pragom potem pametujte.
madras
27. 05. 2021 14.39
+0
Komunist janšari je vsakega državljana v tem letu zadolžil za 5000 EUR !!!!!!!! Naj njegove ovce plačujejo te pufe,zakaj bi jih mi .
pepikrlinca
27. 05. 2021 14.53
-2
Še vedno manj kot ( ne vem kaj) Pahor in šivilja.
SLObunkeljn
27. 05. 2021 15.06
+2
Daj Pepi malo pomozdaj (če imaš od kje) zakaj, zaradi čigave zapuščine sta se onadva morala zadolžiti?
SLObunkeljn
27. 05. 2021 15.07
+2
semtvojavest
27. 05. 2021 14.21
+1
opozicija je z razlogom opozijia, ker nima vecine! torej to njihovo sprenevedanje da ne morejo opravljati svojega dela itd je zgolj in samo larifari ter zavajanje volilcev. Moderndorfer pravi da je poraz dozivela koalicija - a je tip pri sebi, katere droge jemlje? a ne razume kaj pomeni vec in kaj pomeni manj glasov?! potem naj kar vrne mandat, ker nekdo ki ne razume vrteskih osnov matematike nima kaj poceti v parlamentu, od takega osebka kaj dobrega ni za pricakovati
semtvojavest
27. 05. 2021 14.15
+0
tipicno LMS - matematika jih zajebava plus Slovenca ki zastopata manjsine oznacujejo za tujca... Za ustavno obtozbo so potrebovali 46 glasov, dobili so jih 42! torej Slovenca, ki zastopata manjsini nista noben jezicek na tehtnici, nehajte zavajati ljudi!
kiropraktik
27. 05. 2021 13.58
+2
Vsak, ki je dokončal vsaj OŠ , ve da to nista ne Madžar in ne Italijan, pač pa slovenca, ki zastopata manjšine! Prosim, da se novinarji malo izobrazite, ko istočasno pišete o slovenskih Palestincih!!
plotter123
27. 05. 2021 13.39
-1
Očitno imajo tako Italjani kot Mađari ob Janševi napovedani DRŽAVLJANSKI VOJNI V SLOVENIJI svojo matematiko. Skratka za to BOMO SLOVENSKI DAVKOPLAČEVALCI Janši in Toninu kupili za 780 miljonov evrov orožja s katerim bosta IZVAJALA točno to kar so njihovi predhodniki od leta 1941 do 1945 se pravi POBOJI DRŽAVLJANOV kateri se ne strinjamo z njihovo MORILSKO POLITIKO. Normalo da bodo italjani in Mađari pristavili svoj piskerček. Verjetno imajo pa z Janšo izdelano NATANČNO STRATEGIJO koga bodo UMORILI in mu zasegli premoženje.
zoran pušenjak
27. 05. 2021 13.32
+4
Najbolje ukiniti državni zbor, saj se vsi obnašajo kot otroci v peskovniku
JohannDoe
27. 05. 2021 13.26
+1
Izgnat "Italjana" in "Madžara" pa to. Prej podprli Šarca, zdej pa Janšo. Fašisti in kolaboranti. Bravo, Jani. Sledilci iz '45 se že organizirajo po socialnih omrežjih.
Hasan
27. 05. 2021 13.25
+5
SDS je sprejela nov cenik SNS-a pa za vsak slučaj ponudila cenik še obema poslancema manjšin.In vsi so se strinjali.Komaj čakajo na petek,da se še malo finančno omastijo.
JohannDoe
27. 05. 2021 13.30
-1
Vsi našteti, Desus in SMC v tem mandatu še niso videli cenika KUL, pa to. Pa grdi kulski počivalšek ga tudi ni še videl. Iz kul dežujejo samo čast in obljube pohval, če prestopijo.
dule100
27. 05. 2021 13.18
+1
Kaj ste pričakovali, da bosta za komedijanta in mesečnika!? 😂😯😜
zoran pušenjak
27. 05. 2021 13.12
+1
Moderndorferja se hvali joj joj
sinhron
27. 05. 2021 13.08
+5
Ne opozicija , koalicija je izgubila še tisto malo kredibilnosti , ki jo še premore , ker ta ustavna obtožba ni bila izglasovana , kajti s tem so vsi koalicijski partnerji dokazali , da jim je vseeno kaj se dogaja v državi in z državo ter njenim prebivalstvom in še enkrat več bodo dokazali , da vztrajajo v tej koaliciji ( SDS ,NSI , SMC , DESUS in SNS ) samo in zgolj iz lastnih koristi in da niso v službi prebivalcev Slovenije ! Manjšinska poslanca sta popustila pod pritiski SDS in se pridružila falangi , ki uničuje državo !
resslovenka
27. 05. 2021 13.05
+3
Ustavna obtožba je bila odlično pripravljena. Podkrepljena z dokazi. Vse čestitke Janiju Moderndorferju. Samo kaj ko dolocena poslanska, srenja "ne čuje dobro". Vse se jim bo vrnilo, nič bat. 😎
JohannDoe
27. 05. 2021 13.21
+2
Obtožba je bila super pripravljena, absolutno škoda, da ni prišlja v roke ustavnim sodnikom. Kot sem rekel, vsaka ustavna obtožba bi morala biti sprejeta in obravnavana med sodniki v maks. enem tednu, ne da se z njo opleta v medijih tri mesece prej in tri potem, pa sploh ne pride do sodnikov.
JohannDoe
27. 05. 2021 13.22
+4
Janiju pa je za čestitat za ta miselni in verbalni odnos do manjšin. Končno se je tudi on pokazal, kaj je in kaj ni. Da bi grims to izjavil, bi ga imeli v gostih pod "fašisti" pri "studio city" še isti večer.
staridida
27. 05. 2021 13.01
+3
Poslanca madžarske in italijanske narodnosti vedno podpirata vlado-samo na POPu tega ne vedo niso tako inteligentnni...
drago štubljar
29. 05. 2021 13.58
MADJARI IN ITALIJANI IN BELOGARDISTI SKUP OD 40