Slovenija

Po hekerskem napadu vladno spletišče PISRS ostaja nedostopno

Ljubljana, 27. 05. 2021 11.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA, Ni.Š.
Komentarji
4

Spletišče Pravno-informacijskega sistema Republike Slovenije je že nekaj dni nedosegljivo. Kot so zapisali na spletni strani službe vlade za zakonodajo, je vzrok varnostni incident. Pristojne službe pa si prizadevajo, da sistem vrnejo v normalno delovanje v najkrajšem možnem času.

Spletišče PISRS ostaja nedosegljivo.
Spletišče PISRS ostaja nedosegljivo. FOTO: Splet

V zalednem sistemu Spletišča Pravno-informacijskega sistema Republike Slovenije (PISRS) (www.pisrs.si) je bil namreč zaznan varnostni incident, ki je že v obravnavi pri vladnem odzivnem centru za kibernetsko varnost in pristojnih službah ministrstva za javno upravo. Varnostni incident pa je povzročil, da je spletišče do nadaljnjega nedosegljivo, so po dogodku zapisali v sporočilu.

V službi vlade za zakonodajo so danes še pojasnili, da je bila 24. maja minuto pred polnočjo zaznana odpoved delovanja enega od zalednih strežnikov pisrs.si. Prijava na strežnik ni bila več mogoča, zato je bil ves promet preusmerjen na drug strežnik. Po podrobni analizi so ugotovili, da je šlo za hekerski napad na sistem v smislu onemogočitve administrativnih dostopov, zato je bil incident nemudoma posredovan v reševanje pristojnim službam, sistem pa zaradi potencialne nevarnosti za nastanek nadaljnje škode odklopljen z interneta.

Dodali so, da analiza celotnega dogodka še ni zaključena in tudi ocena posledic je še v teku. Pristojne službe pa si prizadevajo, da bi sistem ponovno deloval še v tem tednu, a je zaenkrat težko napovedati, koliko časa bo potrebnega.

PISRS je sicer nepogrešljiv pripomoček, saj ponuja brezplačni dostop do veljavnih predpisov in zakonov v prečiščenih oblikah.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lado-a1
27. 05. 2021 20.06
+1
Očitno so na temu spletnemu mestu SdSovi kadri :) Bruh
mertseger
27. 05. 2021 12.44
+1
Pa kaj toliko časa delate, taka nesposobnost j lahko samo v javni upavi.
server
27. 05. 2021 12.27
+4
V tej državi ne verjamem nikomur več! Pred časom je bila objavljena namera vlade, da ustvari svojo stran z vsemi zakoni, pravilniki, predpisi, itd., ne glede na to, da PISRS že ima vse to. Naključje?
Pepe Bolcev
27. 05. 2021 12.09
+3
Tole bo povasi vsakdan pod fasisticno vlado, ki skrbi samo za svoje zepe