Slovenija

Po hudi prometni nesreči mu je diagnoza ADHD dala nov smisel v življenju

Ljubljana, 18. 11. 2022 18.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Barbara Bašić
Komentarji
11

Danes 30-letni Matic Novak je bil pred usodnim junijem 2019 v svojem življenju vpet v tisoč in eno stvar. Reševalec na motorju, v gorah, vojak. Njegov dan ni minil brez adrenalina in akcije. A huda prometna nesreča na nujni vožnji mu je življenje postavila na glavo. Po rehabilitaciji, ki je trajala kar tri leta, je Matic vendarle okreval, a v stare tire se zaradi nesreče ni več mogel vrniti. Kot otrok je dobil diagnozo ADHD, zato se je odločil, da začne pomagati otrokom, ki se soočajo s podobnimi težavami, kot se je sam.

Reševalec na motorju, v gorah, vojak. Vse to je bilo življenje takrat 27-letnega Matica Novaka, vse do usodnega dne, 5. junija 2019, ko mu je klic na pomoč ponesrečenega mladega motorista spremenil življenje. "Prižgal sem lučke in sireno ter polkrožno obrnil in odhitel na pomoč. Niti malo se nisem zavedal, kaj me čaka za tistem vogalu, in ko je počilo, se je čas ustavil," pripoveduje.

Spomini na nesrečo so tudi tri leta po njej še kako živi. Matic je bil pri zavesti ves čas in občutil je vso bolečino, ki mu jo je nesreča zadala. Ker kot reševalec ve, kaj sledi po takšni nesreči, je takrat začel delati pregled svojega telesa: kje čuti zategovanje, bolečino, kje ga kaj peče, kje je kaj mokro, kje krvavi. "Najbolj sem se ustrašil, da sem prekrit z bencinom, opečen gor po vratu in do hrbtenice dol," se spominja.

Nikoli ne bo pozabil pogleda v očeh reševalca in prijatelja, ki mu je prihitel na pomoč: "Reševalci smo med seboj zelo povezani. In ko te gledajo, ko ne vedo, kaj se s tabo dogaja ... To so kar težki trenutki. Zrak postane tako gost, da bi ga lahko tudi rezal. Emocije v zraku so zelo močne."

Matic Novak
Matic Novak FOTO: Kanal A

Zdrobljena koželjnica, odprti zlom golenice, zlomljena mečnica in številne praske in podplutbe. Prestal je sedem operacij. Rehabilitacija je trajala tri leta. Danes 30-letni Matic sicer hodi normalno, premika roko, vendar pa so bile poškodbe prehude, da bi lahko nadaljeval v prejšnjih poklicih. Neusmiljena realnost ga je udarila z vso močjo. "Ko sem spoznaval, da tega ne bom več mogel početi, sem pravzaprav izgubljal samega sebe. In s tem, ko sem zgubljal samega sebe, je prišel nek nagon po preživetju, tudi, kaj bom sploh v življenju počel. Kaj znam početi, kaj lahko počnem? To je bilo vse, kar sem poznal," pravi. 

Iskanje novega smisla v življenju

Diagnoza ADHD, ki jo je dobil v otroštvu, mu je po tej hudi preizkušnji pomagala najti nov smisel v življenju. Če je imel v otroštvu zaradi svojega viška energije in težav s koncentracijo nemalo težav, je v tem našel svoje novo poslanstvo. Poleg službovanja na psihiatriji, kjer dela z odvisniki, v prostem času podira tabuje diagnoze ADHD. "Da to niso nevzgojeni ali problematični ljudje. S samo malo sprejemanja, razumevanja in neke ljubezni lahko narediš ogromne spremembe, takšnemu otroku pa omogočiš, da živi in ima svoj potencial," razloži.

Vendar pa ADHD še zdaleč ne pomeni le težave, "kajti imamo neverjetno inovativne ideje". "Smo zelo unikatni pri našem humorju in višku energije, katerega lahko porabimo na stotih področjih," še doda.

Matic otrokom iz lastnih izkušenj razlaga, da je najbolj pomembno, da v šoli najdeš predmet, ki te veseli, in tam odkriješ svoj talent. "Imamo težavo z nekimi opravljivimi funkcijami – z organizacijo, s planiranjem, s predstavo časa. Kljub temu, da je včasih videti, da smo v totalnem kaosu in da imamo nek odpor, ko nam je predstavljena rutina, se nekje globoko v sebi zavedamo, da to potrebujemo," pove. Kot pravi Matic, v življenju je treba vedno najti motivacijo, tudi ko je najhuje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Important notice
19. 11. 2022 09.26
+1
Bravo! Pravi zmagovalec!
srecnii
18. 11. 2022 20.59
+0
Dejte raje kakšne take zgodbe gor invalidov, ko sami komaj sebe spravjljao skozi dneve življenja.
srecnii
18. 11. 2022 21.10
+3
Fantu želim vse vse dobro, ampak poznam invalide ko komaj živijo.
Eastman
18. 11. 2022 20.42
+0
Lahko bi se napisali kaj je to ADHD, al sem spregledal ce kje v clanku pise?
Zmaga Ukrajini ...
18. 11. 2022 20.51
+11
ADHD (Attention deficit hyperactivity disorder) - motnja pozornosti in hiperaktivnost.
User416781
18. 11. 2022 21.49
+1
Eastman, v tem času ko si pisal ta komentar, bi lahko vprašanje postavil googlu in bi vedel…🤷‍♂️
poper00
19. 11. 2022 09.33
peropetarda logično bi bilo ,če je članek o tem ,da piše kaj je.
Stolček
18. 11. 2022 20.13
+14
Velika sreča v nesreči. Ko se ti ene vrata zaprejo, se ti druga odprejo..To je vaše novo poslanstvo. Otroci vedo, da jih lahko lažje razume, pomaga, ravno oseba z isto diagnozo. Vso srečo in s pozitivnostjo naprej.
Fluxx
18. 11. 2022 19.54
+15
Bravo. Pozitivno naprej.
Fear
18. 11. 2022 19.48
-4
Danes 30 letni in ne 20.Ali se mu leta nazaj vrtijo?
SlepiSlovenc
18. 11. 2022 19.10
+13
Drž se stari!