Slovenija

Po izrednem nadzoru: 13 policistov sumijo storitve kaznivega dejanja

Ljubljana, 03. 02. 2023 10.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V. d. generalnega direktorja Policije Boštjan Lindav je po pregledu poročila o izrednem nadzoru pri varovanju protestov v letih 2020 in 2021 pojasnil, da so morali preveriti več policijskih postopkov, v katerih so ugotovili več strokovnih nepravilnosti, zaradi katerih so opravili 63 razgovorov z uslužbenci Policije. Zaradi časovne oddaljenosti dogodkov pa so nekateri delovno pravni pogoji že zastarali in bi bili postopki odpuščanja nezakoniti.

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja Policije mag. Boštjan Lindav je uvodoma pojasnil, da so poročilo o izrednem nadzoru pri varovanju protestov v letih 2020 in 2021 v Policiji v minulem mesecu temeljito preučili. Dodal je, da mora Policija služiti ljudem, ne pa interesom katere koli politike, kar je še posebej pomembno v času kriz, ko mora Policija javnost pomirjati. Vedno se je namreč zavzemal za to, da se vsaka anomalija preveri in v nadaljevanju tudi odpravi, če je do nje dejansko prišlo. To poročilo jim je postavilo ogledalo, je povedal in dodal, da gre za kompleksno materijo, zato so pristopili k preverjanju dodatnih okoliščin. V določenih primerih so zaznali nekatera odstopanja, generalno pa se strinjajo z ugotovitvami poročila, da je Policija v določenih primerih šla čez dopustno mejo.

Boštjan Lindav
Boštjan Lindav FOTO: 24ur.com

Poudaril je, da so zaradi časovne oddaljenosti dogodkov, nekateri delovno pravni pogoji že zastarali in bi bili postopki odpuščanja nezakoniti, sicer pa njihove ugotovitve temeljijo na pregledu celotnega gradiva, je še pojasnil. Glede disciplinskih oziroma delovno pravnih postopkov v povezavi z nepravilnostmi pri varovanju protestov so se oprli tudi na primerjalni pregled desetletnega obdobja izvajanja podobnih ukrepov v Policiji. Preveriti so morali več policijskih postopkov, ki jih je opravilo veliko število policistov. Pri tem so ugotovili kršitve zakonov, podzakonskih predpisov in pravil stroke. Zaradi ugotovljenih strokovnih nepravilnosti so opravili 63 razgovorov z uslužbenci Policije, v katerih so jih opozorili na ugotovljene strokovne nepravilnosti, je dodal. Gre za nepravilnosti pri ocenjevanju skladnosti, sorazmernosti, strokovnosti in zakonitosti pri uporabi prisilnih sredstev ter strokovne nepravilnosti pri evidentiranju uporabe prisilnih sredstev, še posebej pri izvajanju policijskih pooblastil policistov posebne policijske enote proti množici. Za odpravo teh nepravilnosti v prihodnosti so že izvedli vrsto aktivnosti, določene pa so še v teku, je dodal Lindav. Izvedli so že posvete in usposabljanja za policijske vodje in za delavce v operativnih štabih, za policiste PPE in tudi druge. 

Na vprašanje, ali gre pri omenjenem nadzoru za revanšizem, je Lindav to zanikal in dodal, da gre za objektivno ugotavljanje dejstev in dogodkov.

Do sedaj so razloge za sum, da je 13 policistov storilo kazniva dejanja, za katera se storilec preganja po uradni dolžnosti; pri varovanju protestnega shoda 26. maja 2020 je podan sum, da so trije uslužbenci storili kaznivo dejanje protipravnega odvzema prostosti, pri varovanju protestnega shoda 15. septembra 2021 je pri enemu uslužbencu podan sum storitve kaznivega dejanja kršitve človeškega dostojanstva z zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic in sum storitve kaznivega dejanja protipravnega odvzema prostosti, pri varovanju protestnega shoda 5. oktobra 2021 je za sedem uslužbencev podan sum storitve kaznivega dejanja kršitve človeškega dostojanstva z zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, za enega uslužbenca je podan sum storitve kaznivega dejanja kršitve človeškega dostojanstva z zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, za enega uslužbenca pa je podan sum storitve kaznivega dejanja nevestnega dela v službi. Med 13 uslužbenci policije so tudi štirje vodstveni delavci, je dodal Lindav. Vse primere so odstopili specializiranemu oddelku državnega tožilstva.

Sanja Ajanović Hovnik
Sanja Ajanović Hovnik FOTO: 24ur.com

Ministrica za javno upravo v funkciji ministrice za notranje zadeve Sanja Ajanović Hovnik je zadovoljna, da je Policija že izvedla nekatere ukrepe, za katere verjame, da bodo preprečevali, da še kdaj pride do zlorab, tudi v politične namene. Poudarila je, da ne govorimo o lovu na čarovnice, gre za to, da se prepreči, da v prihodnje še kdaj do tovrstnih dogodkov pride. 

Specializirano državno tožilstvo bo sedaj preverilo sume, in če bodo potrdili ugotovitve Policije, bo sprožilo ustrezne postopke pred sodiščem, to pa bo nato ugotovilo, če so sumi tudi kaznivo dejanje in takrat lahko pride do delovno pravnih ukrepov, je pojasnila ministrica.

Spomnimo

Kot je znano, so na notranjem ministrstvu pripravili poročilo o izrednem nadzoru nad delom Policije pri varovanju protestov v letih 2020 in 2021. Šlo je za najzahtevnejši in najbolj obsežen nadzor, ki ga je kdaj koli opravil Direktorat za policijo in druge varnostne naloge, poročilo namreč obsega kar 161 strani.

Protesti v Ljubljani
Protesti v Ljubljani FOTO: Luka Kotnik

Kot so ugotovili v nadzoru, je bila sporna uporaba vodnega curka s primesjo plinskih sredstev proti posameznikom, ki niso huje kršili javnega reda in celo proti vidno bolnemu posamezniku, prav tako prisilna sredstva zoper invalida. Ugotovili so še neprimerno komunikacijo policistov in prirejanje vsebine dokumenta o uporabi prisilnih sredstev. Ugotovljene so bile tako sistemske kot tudi posamezne nepravilnosti, v poročilu pa zaposleni niso izpostavljeni z imeni in priimki, zato so na notranjem ministrstvu od vodstva Policije zahtevali, da identificirajo posameznike. 

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, ki po odstopu Tatjane Bobnar začasno vodi notranje ministrstvo, je na osnovi poročila v začetku januarja podala usmeritve in navodila vodstvu Policije, od katerega je pričakovala izvedbo notranje varnostnih postopkov preverjanja in na podlagi ugotovitev sprožitev delovnopravnih postopkov. O tem, koliko premestitev in zamenjav posameznih kadrov bo to prineslo, takrat niso govorili. Policija naj bi o svojih ugotovitvah poročala 31. januarja, ko naj bi bilo tudi znano, koliko ljudi so identificirali na Policiji in koliko na notranjem ministrstvu.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (418)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lokson
03. 02. 2023 21.16
+3
Hmm .Pride mož domov in zaloti ženo z drugim. Normalno je da znori. Potem pa ljubimec napiše poročilo o neprimernem ravnanju moža. Butalci.
Jožajoža
03. 02. 2023 18.57
-5
v dveh letih, kolikor je bila na oblasti vlada diktatorja Janeza Janše, pa je bilo več kot sto različnih večjih in manjših javnih protestnih prireditev, ki jih je vedno spremljala policija, in to skorajda brez izjem tako, da je dejavno ustvarjala napetosti ter posredovala in kaznovala ne glede na to, da v veliki večini za to ni bilo nikakršne potrebe.
Jožajoža
03. 02. 2023 18.27
-2
zjutraj zgorel Zgorel razgledni stolp na najvišji točki Prekmurja.požigalci so nosili nahrbtnike z logotiopom nORE tv
pekoči paradižnik
03. 02. 2023 18.22
-3
janševci,... latrina, prepoznavna vsebina latrine in diareja so besede, ki najbolj slikovito opišejo janševce in kletne komentatorje,... ne krivi ogledala, če ti lika v njem n všeč.
Jožajoža
03. 02. 2023 18.20
-4
hojs in olaj ,mahnič in kangler so dajali režimski policajem navodila,kako pretepat slovenski narod. janša pa je to od njih zahteval.seveda,ker je v policiji še vedno preveč janšističnega kadra, je preiskava otežena inj onemogočena. bobnarjeva je del te janšistične režimske policije diktatorja janše
Fargo
03. 02. 2023 18.02
-1
Vsak policaj mora v vsaki situaciji vedeti katero ravnanje je zakonito oz. protizakonito. Če je kljub temu iz nekega razloga posameznik ravnal nezakonito, mora kazensko odgovarjat za to. O tem ni dvoma.
Mnogo
03. 02. 2023 17.53
+2
In oni sedaj ugotovijo 13 sumov o nepravilnem delu dve leti v nemogocih razmerah huliganstva skupaj z KUL, ter vec 100 shodih, nehajte no, raje zacnite delat, ko pa pride vec tisoc upokojencev pa spet da so jansevi, pa dajte no niso ljudje nori, med temi 20000 upokojencev je verjetno polovica katera je volila sedanje vladajoce!
Uporabnik1884443
03. 02. 2023 17.26
+2
Čistka se je zaključila, še malo pa dobimo ministra.
Mnogo
03. 02. 2023 17.54
+0
Mnogo
03. 02. 2023 17.11
+6
Isce se frenk7, veliki zmagovlec volitev, sedaj je pa zgubljen na polno!!!!
Mnogo
03. 02. 2023 17.08
+3
Spet zavajanje 13 policistov sumijo, pa kdaj bo konec teh zavajanj, v vec 100 shodih, nekaterih z huliganskim pridihom, res se tega ne znate sedanja vlada, da je tedensko eden polcaj obdozen nepravilnega dela, samo se izzivljate vladajoci.
Ivar The Boneless
03. 02. 2023 17.49
-2
Svečka boga. Upam da tebe enkrat zalije vodni top. Deri se zavajanje potem.
Mnogo
03. 02. 2023 17.55
+2
Zgleda da se sedaj imas poslediceod vodnega topa!!!
Ivar The Boneless
03. 02. 2023 17.59
-2
lokson
03. 02. 2023 21.17
+1
Nebodijetreba
03. 02. 2023 16.41
+11
Kaj pa je to drugega kot lov na čarovnice in revanšizem?! Zdaj bodo pa policisti nasrkali, da bi narod dobil vzgojno. Ste pred dvema dnevoma videli, kako se organizira shod? Nič ograj, vodnega topa, policije! Kaj bi hoteli takšno policijo, ki jo protestniki potiskajo, jim jemljejo oblačila ...? Saj veste, da govorim o dogajanju pri Rogu pred nedavnim. Ne morem pozabiti zbeganega pogleda policista brez kape ... Res sramotno! Fantje, ne pustite, da se pritiska na vas. Dobro poznate svoje pristojnosti, zato jih izvajajte. Sicer pa za tako plačo lahko drugje opravljate lažje delo, pa še hlapčevati vam ne bo treba.
Patriot79
03. 02. 2023 17.23
-2
Nič ne bodo nasrkali policisti - če bi znali razmišljat kaj je prav in kaj ni prav za časa protestov in bi se držali zakonov, jih nebi doletela nobena kazen. Pa tudi če jih bi, bi z dvignjeno glavo sprejeli kazen, ker so delali pravilno. Tko kot so se pa obnašali nekateri na protestih( policisti) naj jih pa kaznujejo kar se da maksimalno, če se še da!!
pekoči paradižnik
03. 02. 2023 16.25
-7
Janševci, kletni komentatorji,... vsak dan znova dokazujete, da ste navadna latrina, polna janšistične diareje, ki s svojimi izpusti obremenjuje slovensko družbo že desetletja in vsiljuje manire janšizma. Vsak dan ste bližje gnojišču zgodovine.
Ljhdsvd
03. 02. 2023 16.26
+4
Nebodijetreba
03. 02. 2023 16.44
+9
Frenk, tvoj besedni zaklad je postal obrabljen, kot lajna si. Še poznaš katere besede, razen straniščnih?
Mnogo
03. 02. 2023 17.09
+3
Frenk zvecer je, in ste veliki zmagovalci volitev, ble ble!!!!
mastrion
03. 02. 2023 17.13
+3
Ravno si dokazal kako primitiven si. Zakaj je potrebno vseskozi žalit, pa ozmerjevat z Janšisti, Rusofili itd...? Eni smo v vsem naštetem nevtralni, drugi pa ste sovražno nastrojeni do drugače mislečih... Kaj vas kdo financira?
pekoči paradižnik
03. 02. 2023 16.23
-7
Če bi se slovenska družba in politika pravočasno osamosvojila od osamosvojiteljev, bi lahko hitreje napredovala in danes se ne bi ukvarjali z odpravljanjem škodljivih posledic janšizma.
pekoči paradižnik
03. 02. 2023 16.22
-3
janševci prebolevajo abstinenčno krizo in odtegnitveni sindrom od oblasti in vladanja, občasno pa tudi že halucinirajo.,...
pekoči paradižnik
03. 02. 2023 16.22
-5
Kar janšizem razgrajuje trideset let, se ne da v devetih mesecih postaviti nazaj na zdrave noge.
Sickk 2
03. 02. 2023 15.41
-1
Takoj na dob brez sojenja
Harpuna
03. 02. 2023 15.39
+6
Za vse se zgledujete po zahodni Evropi,torej tudi sedaj poglejte posnetke,kako se ukrepa v takih primerih,oziroma kako so to rešili v teh državah,ki naj bi bile demokratične 100 let pred nami,pa boste videli,da so bili naši policisti mnogo prenežni.
pekoči paradižnik
03. 02. 2023 16.22
-2
V zahodni evropi nimajo janšizma,... to je velika razlika med njimi in nami,.. tam policiji poveljujejo policaji, pri nas so v janšistični vladavini pa poveljevali mah-niči in hojseki.
Patriot79
03. 02. 2023 15.19
+0
Ko si v času trajanja ukrepo in pandemije dejal, kako so nam kršeni razni zakoni, svoboda gibanja, ...si bil pa najhujši teoretik zarote??? Se vidi, kako smo butalska država - glavo v pesek in bo vse minilo - na koncu so pa vsi isti - levi, desni, zeleni, rdeči, neona....
borjac
03. 02. 2023 15.09
-3
VD ministrica za notranje zadeve Hovnik, je v ENEM mesecu marsikaj porihtala, kar pa toliko opevana ministrica Devica Bobarjeva iz Tacna s pomočjo svojega oprode Lindava v OSMIH mesecih ni zmogla, sedaj pa je tudi Lindav moral zganiti z ritjo ampak zame je najbolj značilno za to navezo Bobnar Lindav tole,:" Zaradi časovne oddaljenosti dogodkov pa so nekateri delovno pravni pogoji že zastarali in bi bili postopki odpuščanja nezakoniti ", zapomnite si, da sta ta dva NAMERNO ZAVLAČEVALA z postopki, da so zastarali, in tako zaščitila svoje kolege Policiste, zaščitila sta Policijski ceh, državo v državi, z parolo mi smo nedotakljivi, zato ministrstva ne sme nikdar voditi oseba ki je bila še včeraj v uniformi, zato ker nima distance in realnega kritičnega pogleda na stvari v Policiji, torej Hovnikova je v enem mesecu nekaj porihtala, Bobnarjeva pa v osmih mesecih nič, samo javkanje da se politično upliva nanjo, če zaključimo , torej policist lahko naredi karkoli celo ubije človeka, in če bo PV zahteval naj to raziščejo to ni Politični pritisk na policijo. Mislim pa da čaka bilo kakšnega ministra izredno težko delo, in to je OČISTITI POLICIJO KORUPCIJE, kajti naša policija je skorumpirana, od dna pa do samega vrha.
lokson
03. 02. 2023 17.06
+3
Jo je hotel očistiti Janša, pa mu niste pustili
St. Gallen
03. 02. 2023 14.51
-3
Protestniki so bili obravnavani na prenezem nacin. Konec debate.