Slovenija

'Ko bo grožnja, da pride kerozin v vodo, zmanjšana, se bomo pogovarjali o prometu'

Hrastovlje, 27. 06. 2019 15.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po torkovem iztirjenju tovornega vlaka intervencija na terenu teče po načrtih. Iz predora morajo odstraniti še en vagon. Po odstranitvi zadnjega poškodovanega vagona iz predora pri Hrastovljah bodo ponoči začeli z odvzemom in odvozom onesnažene zemljine.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Odstranjevanje posledic
    02:01
    Iz 24UR: Odstranjevanje posledic
  • Iz SVETA: Odstranjujejo vagone
    04:45
    Iz SVETA: Odstranjujejo vagone

Po torkovem iztirjenju tovornega vlaka, ko se je v predoru v Dolu pri Hrastovljah od kompozicije 18 vagonov tovornega vlaka iztirilo šest vagonov in se nagnilo na steno predora, ob čemer se je izteklo okoli 10.000 litrov kerozina, intervencija na terenu teče po načrtih. Iz predora Hrastovlje morajo odstraniti le še en vagon. 

Ena glavnih skrbi je ogroženost izvira Rižane, vira pitne vode za Obalo. V Rižanskem vodovodu so v sredo zagotovili, da je vsa voda v njihovem sistemu vodooskrbe pitna in varna, a se pripravljajo na to, da bo del razlitega kerozina odtekel v podtalnico in bodo prisiljeni vodni vir izločiti.

Na Slovenskih železnicah so medtem pojasnili, da bodo, potem ko bodo vagone odstranili, intenzivno začeli s sanacijo proge Koper-Divača, da bi bila ta v petek prevozna. A ob tem izpostavljajo, da je varnost na prvem mestu. 

Več kot 100 delavcev se je tako trudilo izpolniti obljubo vodilnih na Slovenskih železnicah, da bo proga Koper Divača jutri odprta. Delavci so kljub veliki vročini iz predora ves dan odstranjevali poškodovane tire. Postavili so nove in po njih pripeljali vagone iz predora. Cisterne so morali napolniti s penilom in z njim prekrili delovišče, da ne bi pri rezanju in odstranjevanju vlakovne kompozicije izbruhnil požar. Delavci bodo sicer delali še celo noč. 

Najpomembneje je zaščititi pitno vodo

Kljub hitenju vsi opozarjajo, da je najpomembneje zaščititi pitno vodo. V družbi Rižanski vodovod so sicer že prekinili odjem vode iz samega zajetja, vodo pa zdaj zajemajo iz izredno nizkih ravni podtalnice, okrepili pa so tudi odjem iz sosednjih vodovodov v Sežani in hrvaškem Buzetu. 

Zaenkrat je voda še pitna in varna. A vsi se pripravljajo na to, da bo del razlitega kerozina odtekel v podtalnico. Če se zgodi najhuje, pa bo več kot 90.000 ljudi imelo moten dostop do pitne vode.

Po odstranitvi zadnjega poškodovanega vagona iz predora pri Hrastovljah bodo danes ponoči  tako začeli z odvzemom in odvozom onesnažene zemljine, je po današnjem sestanku z vpletenimi napovedal minister za okolje in prostor Simon Zajc. Nad izvajanjem del bodo bdeli predstavniki Arsa in okoljske inšpekcije. 

Kot je pojasnil Zajc, so se s Slovenskimi železnicami dogovorili glede postopka sanacije. Onesnaženo zemljino bodo začeli odstranjevati že danes ponoči, na samem kraju pa bodo prisotni predstavniki Agencije RS za okolje (Arso) in okoljske inšpekcije, ki bodo poskrbeli, da bodo zemljino obravnavali v skladu z zakonodajo.

Odstraniti morajo še dva vagona.
Odstraniti morajo še dva vagona. FOTO: Bobo

Glede ponovne vzpostavitve železniškega prometa je bil Zajc jasen: "Ko bomo sanirali toliko, da bo ta grožnja, da pride kerozin v vodni vir, zminimalizirana, takrat se bomo pogovarjali o prometu."

Zajc pa je napovedal, da bo ministrstvo nudilo vso podporo Rižanskemu vodovodu glede monitoringa vode in nadaljnjih ukrepov, zlasti če bo kerozin dosegel vodno zajetje. V sredo je minister sicer v Luxembourgu že govoril s hrvaškim kolegom, ki mu je izrazil pripravljenost pomagati v primeru, da bodo v slovenski Istri potrebovali dodatne količine vode iz virov v hrvaškem delu polotoka.

Zajc je napovedal še, da bo treba poiskati trajno rešitev glede dodatnega vodnega vira za slovensko obalo. "Ta dogodek je bil jasen signal, da je zdaj dosti tega pregovarjanja," je navedel in dodal, da bo sklical sestanek z vsemi župani s tega območja, da se dogovorijo, kako rešiti problematiko.

Vzrok za nesrečo poškodovana kretnica? 

Vzrok za torkovo nesrečo sicer še ni znan. Generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes je v sredo dejal, da je velika verjetnost, da je bila poškodovana kretnica, manjša verjetnost pa je, da je bil poškodovan vagon. "Človeška napaka je izključena. Tudi sama kretnica je bila letos pregledana z vsemi ustreznimi napravami. Obstajajo tudi zapisniki, da je bila nepoškodovana oz. v dobrem stanju. Ugotavljanje, ali je bila napaka na materialu ali pri proizvajalcu, bo stvar nadaljnjih preiskav," je dodal.

Prizorišče iztirjenja tovornega vlaka na progi si bo danes ogledal tudi okoljski minister Simon Zajc

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fairplayy
28. 06. 2019 07.15
+1
slovenija se spreminja v chernobilstan
anonymous666
27. 06. 2019 21.21
+0
bodi
27. 06. 2019 21.05
+7
kaj se čaka a ni dovolj velik pokazatelj da je treba stvar narediti pa sedaj tukaj vsak samo pametuje dejmo kakšnega prijeti za rit in sapo pa počistiti to nesnago in stvar realizirati tiste kateri se pa hočejo tu obogateti jih pa takoj zdegradirajmo če se pa pokaže kasneje barabinstvo se pa zapleni ves neopravičeno bogastvo in to vsem kateri so v sorodstvu ali pa prijateljujejo z to osebo . Dejmo enkrat začeti delati in ne kar naprej nakladati kdo je zakaj kriv.
omega _v6
27. 06. 2019 20.25
+7
V Sloveniji je prioriteta plače v javnem sektorju!! Sploh ni važno,če gospodarstvo propade glavno,da imajo učitelji 2000 evrov plače!! Močno se bojim,da bo takšno obnašanje levih vlad to državo potopilo!! Vsaki pameten evropski narod gleda prvo na gospodarsko moč,da lahko z tem denarjem potem krmi parazite v javnem sektorju!!
Bott
27. 06. 2019 20.19
+7
Zgleda da nobenega ne briga če bo na obali pitna voda...važno da imajo nekateri dobiček od luke Koper, če je ne bi bilo bi bilo ravno tako dobro
pravakritika
27. 06. 2019 19.42
+22
Torej.... Vsak dan, ko ne vozijo vlaki Luka Koper trpi škodo cca 500.000 €... Torej.... Verjetno še kakšno desetletje večina nas Slovencev NE BO uporabljala usluge Potniškega prometa na relaciji Ljubljana - Koper. Zakaj? Ker bi dejansko skoraj prej prišel amaterski kolesar na cilj kot vlak... Torej.... Drugi tir naj bi se gradil IZKLJUČNO za potrebe tranzita Luke Koper.... Torej... Ta ista Luka Koper pa noče investirati NITI FICKA v tki DRUGI TIR.... ...medtem ko lahko - zaradi tega ker so "ga neupravičeno odstranili" s položaja (sedaj bivšega) direktorja MišiĆ - MišiĆa cca leto in pol pred rokom (navedeni vzrok je bil slabi poslovni rezultati???) PLAČAJO odškodnino (pazi - za leto in pol!!!!) v razliki plače, ki bi jo dobil - 700.000 €??????? ....Greznica....Smrdi, smrdi, smrdi.... In ta ista DRŽAVNA FIRMA dovoljuje PREKARNO zaposlovanje ŽERJAVISTOV (??????), voznikov avtomobilov (s trajekta) in še kaj.... Greznica....Greznica...
oježeš
27. 06. 2019 18.28
+11
Nesreče so se dogajale in se bodo dogajale.
NE-JANŠIZMU
27. 06. 2019 17.42
+28
DUŠKO... LAŽEŠ KOT PES TEČE!!! Poglejte malo po železniški infrastrukturi....potniški vagoni prepereli do amena boga stari preko 40 let...naj vas nova barva ne zavede....tovorni vlaki iztrošeni....še od ranke Jugoslavije.....dokler bo gomulka vozila....se Duško in potniška kompanija ne hvalite...Tudi z novimi vlaki se ne morete odkupiti....treba je zamenjati komplet vodstvo potniškega prometa !!!
proofreader
27. 06. 2019 19.23
+10
Vse česar se SDS loti gre v franže, tudi njihove železnice.
pravakritika
27. 06. 2019 19.44
+13
Kar se EU tiče smo vsaj 20, če ne 30 let za vsemi razvitimi državami kar se želežniškega prometa tiče in infrastrukture... Da o BEDNIH želežniških postajah sploh ne govorim...
kurimebolac
27. 06. 2019 20.52
+0
Infrastruktura ja, kar se tice pa tovornih vagonov pa imamo v veliki meri odlicne. Tukaj je bila kretnica kriva ali pocena tirnica pri kretnici 1, boste vidli. Vagoni ziher niso bili krivi.
Uporabnik113189
27. 06. 2019 15.56
+14
Mnogo je takšnih, ki so za kretnico vedeli in jim je bilo že vnaprej jasno, kakšne bodo posledice, če se z njo karkoli zgodi. Scenarij, da je nekdo "krepko zaslužil" na ta račun je še kako možen. Danes so pri nas mnogi brez pripadnosti naši državi in narodu, ki so pripravljeni za ustrezno nagrado na najslabše podlosti. Sicer pa zgodbe poznamo iz prejšnjih časov, nemci so proge stražili z vojaki, pa se je vedno našla možnost, da so progo "pokvarili" in tako povzročili zastoj. Cilj je bil blokada prometa po progi z največjimi možnimi posledicami. Če lahko kontaminiraš še vodni vir, potem počakaš še cisterne. Vedno bolj sem prepričan, da nam nekdo želi delati škodo, naša država pa se ni sposobna zavarovati. Nič ne koristi, če pregledaš kretnico z najsodobnejšo napravo, potem pa pozabiš in jo kdorkoli lahko malce "priredi". Skratka, ne verjamem, da je krivda na vagonih. Bi bilo pa zelo dobro vedeti kdo je v ozadju. Mogoče je kar naše gore list, ali celo iz nam tako mile bratske republike. Naivni ki menijo da so okrog nas sami prijatelji n ne preiskujejo temeljito takšnih zgodb pa plačamo visoko ceno. Udarci se kar ponavljajo, zavožen TEŠ6, banke v milijardah, prodana podjetja za drobiž, obubožani upokojenci, razbito zdravstvo, zmeda v šolstvu, plenjenja tujih družb, ni da ni.. Vse se nam nenehno dogaja kar "po nesreči". Velika večina slovencev v te pravljice več ne verjame, oblast pa ni sposobna zaznati pravih krivcev.
korintos23
27. 06. 2019 15.58
-4
Ti sploh veš kaj in zakaj je kretnica in kako izgleda ?
tofsy2
27. 06. 2019 16.36
+2
Klasik zdi se mi ,da preveč filme gledaš in pišeš o stvareh ki sploh ne veš kaj so in kako izgledajo.
pravakritika
27. 06. 2019 19.46
+7
...Zanimivo... Tudi jaz sem isto pomislil, ko sem prvič slišal o nesreči.... Kar se pa onesnaženja tiče je pa kolateralna škoda.... Vse za to, da pade cvenk v privat žep in da se napolnijo denarnice posameznikov!!!
razocarani
27. 06. 2019 19.50
+10
pri nas ni treba gledati filmov imamo vsak dan kako novo grozljivko ,,zakaj je toliko požigov zadnje čase ? čuda ekoloslih katastrof ,čuda izginulega denarja ,,kaos kamor pogledaš ze vsaka večja vas ima svojega tajkuna,,da ne rečem kaj o banksterjih in sodiščih ,,vse izredno kriminalno usmerjeno ,,
Digitalni
27. 06. 2019 20.40
+0