Slovenija

'Preskromen odziv me prepričuje o tem, da se nevarnost podcenjuje'

Ljubljana, 12. 04. 2023 13.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Natalija Švab, U.Z., STA
Komentarji
120

Poslanec SDS in nekdanji zunanji minister Anže Logar meni, da je odziv pristojnih na kibernetski napad na ministrstvo za zunanje zadeve veliko preskromen. Izpostavlja, da so se druge države v takšnih situacijah odzvale veliko bolj odločno: "Pri nas pa, kot da se s tem vprašanjem ne želimo ukvarjati oziroma kot da ga želimo obdržati pod radarjem javnosti, kar pa je glede na dimenzijo problema – napačno."

"Številne nedemokratične države investirajo visoke vložke, da uspejo vzpostaviti mehanizme vstopa v varovane sisteme drugih držav in v državi, ki skrbi za nacionalno varnost, je to primarna, ključna in najpomembnejša naloga v tem obdobju," pravi Logar o pomembnosti kibernetske varnosti.
"Številne nedemokratične države investirajo visoke vložke, da uspejo vzpostaviti mehanizme vstopa v varovane sisteme drugih držav in v državi, ki skrbi za nacionalno varnost, je to primarna, ključna in najpomembnejša naloga v tem obdobju," pravi Logar o pomembnosti kibernetske varnosti. FOTO: Damjan Žibert
Na zunanjem ministrstvu so po ugotovitvi kibernetskega napada izklopili informacijski sistem in ga zdaj čistijo. Ko bo poročilo o napadu narejeno, bo ministrstvo z ugotovitvami seznanilo odbor DZ za zunanjo politiko in bo sklicana seja sveta za nacionalno varnost, je napovedal državni sekretar Samuel Žbogar. 

Z ministrstva za zunanje in evropske zadeve so danes v zelo skopem sporočilu zapisali, da so ustrezno in nemudoma sprožili vse nujne postopke za zaščito informacijskega sistema ministrstva. Pojasnili so, da preventivna dela še potekajo, oceno posledic kibernetskega napada pa še analizirajo. "Morebitne motnje v sistemu odpravljamo v najkrajšem možnem času in v sodelovanju s pristojnimi organi," so dodali. Naša vprašanja o morebitni vlogi Kitajske so medtem ostala neodgovorjena. 

"Moral bi se sestati politični vrh," pa pravi Logar in dodaja, da je ravno zato na seji odbora DZ za zunanjo politiko (OZP) državnega sekretarja  Samuela Žbogarja vprašal o dosedanjih ugotovitvah o tem "največjem vdoru v informacijsko strukturo resorja, ki je državotvoren"

"Zato sem tudi vprašal, če so vsaj predlagali sklic sveta za nacionalno varnost," je dodal v pogovoru za 24ur.com. "Gre namreč za eminentno vprašanje nacionalne varnosti. DZ, kolege ministre, vse, ki se ukvarjajo s kibernetsko varnostjo, bi morali zelo podrobno seznaniti s tem, do kakšnih morebitnih vdorov je prišlo. Iskreno, ne verjamem, da je šlo le za MZZ, kajti če je šlo za MZZ, je šlo najbrž tudi za kakšne druge organe."

Meni, da se tako velik napad in za nacionalno varnost tako perečo zadevo zagotovo podcenjuje: "Mislim, da bi se morali zdaj na MZZ primarno ukvarjati s tem, da najprej ugotovijo, kakšne podatke so lahko tisti, ki so izvajali napad, pridobili, in pa izvesti zelo jasen pregled varnosti celotne mreže MZZ in tudi ostalih državnih organov zaradi obrambe pred podobnimi napadi v prihodnje. Zagotovo ni treba čakati na izsledke temeljite preiskave, tudi glede odziva – če se izkaže za utemeljen sum, da je za napadom stala denimo Kitajska – ne. V tem primeru se je treba primerno odzvati po diplomatski poti, da se pokliče veleposlanika na zagovor."

Na ministrstvu, ki ga vodi Tanja Fajon, pravijo, da "so še v fazi ocenjevanja razsežnosti napada". Glede obiska ministrice Fajonove v Afriki po kibernetskem napadu pa je Žbogar izpostavil, da je na obisk odšla, ker je članstvo v Varnostnem svetu ZN skupna prioriteta.
Na ministrstvu, ki ga vodi Tanja Fajon, pravijo, da "so še v fazi ocenjevanja razsežnosti napada". Glede obiska ministrice Fajonove v Afriki po kibernetskem napadu pa je Žbogar izpostavil, da je na obisk odšla, ker je članstvo v Varnostnem svetu ZN skupna prioriteta. FOTO: Bobo

Mlačen odziv slovenske politike ga preseneča, pravi: "Še posebej v tem obdobju, ko tudi EU in naši partnerji večkrat opozarjajo na vprašanje kibernetske varnosti, je to popolnoma neprimeren odziv. Nenazadnje smo v mojem mandatu podpisali memorandum z ZDA v zvezi z varnostjo omrežja 5G. V trenutni situaciji mislim, da je to največja grožnja za nacionalno varnost, še posebej, ker gre za napad na organ, ki sprejema ključne odločitve na podlagi podatkov zaupne narave. In če ima nekdo do teh podatkov dostop, to pomeni, da nekdo drug ve za vse možnosti, še preden je ministrstvo sprejelo odločitev."

Če bi bil še minister, bi ravnal drugače, pravi. "Takoj, ko bi prejel informacijo, bi o tem seznanil predsednika vlade, predlagal bi sklic sveta za nacionalno varnost, takoj bi se sestal z vsemi, ki se ukvarjajo s kibernetsko varnostjo in obveščevalno dejavnostjo, naredil bi jasen načrt pregleda celotne opreme, pregled, do katerih baz se je lahko dostopalo, in nemudoma bi predlagal sklic zaprte seje odbora za zunanje zadeve."

Živimo v svetu, kjer so razmere napete. Pa se torej Slovenija zaveda preteče nevarnosti? "Preskromen odziv me prepričuje o tem, da se nevarnost podcenjuje. In zato sem tudi to temo izpostavil, ker se mi je zdelo, da se z njo nihče resno ne ukvarja. Gre za napad, kot mu še nismo bili priča, o kakršnih sem se včasih pogovarjal z drugimi ministrskimi kolegi. Tisti napadi niso trajali cel mesec, pa so bili odzivi zelo odločni. Pri nas pa, kot da se s tem vprašanjem ne želimo ukvarjati oziroma kot da ga želimo obdržati pod radarjem javnosti, kar pa je glede na dimenzijo problema napačno."

Na vprašanje, kako so k tej temi pristopali v času njegovega ministrovanja, pa pravi, da v času, ko je bil minister, do takšne situacije ni prišlo: "Smo pa ravno zato, da do tega ne pride, in ob zavedanju pomena kibernetske varnosti tako z uradom za informacijsko varnost kot na ravni sveta za nacionalno varnost imeli na to temo dve razpravi s konkretnimi zaključki, ki so vodili v podpis memoranduma, da bi zavarovali informacijsko omrežje, ki deluje na državni ravni, in pa seveda tudi operaterje, ki vzpostavljajo povezavo 5G, ki ponuja na tisoče vstopnih vrat v sistem, če ne zagotoviš opreme varnega dobavitelja oziroma dobavitelja, ki ima varnostno opremo. Namreč, kot bomo v tej fazi vzpostavljanja tega sistema sistem uspeli zavarovati, ga narediti nepropustnega, tako uspešno se bomo lahko zoperstavljali takšnim napadom. Takšni napadi postajajo realnost. Številne nedemokratične države investirajo visoke vložke, da uspejo vzpostaviti mehanizme vstopa v varovane sisteme drugih držav in v državi, ki skrbi za nacionalno varnost, je to primarna, ključna in najpomembnejša naloga v tem obdobju."

In če se izkaže, da za napadom stoji Kitajska? "Če se to izkaže, ima MZZ na voljo vse instrumente, da stopnjuje odziv na tovrstno delovanje. Upam, da bodo, če se izkaže, da je tisti, ki je vdrl, kakor koli povezan z državo, tudi ustrezno ukrepali. Tu so izgovori, da je treba počakati, da bo preiskava zaključena, predvsem kupovanje časa in neprimeren odziv na situacijo, ko sumi prehajajo na raven verjetnosti."   

Žbogar je sicer danes pojasnil, da kaj več, kot je v petek dejala zunanja ministrica Tanja Fajon, ne more povedati, saj so še v fazi ocenjevanja razsežnosti napada. Po ugotovitvi napada v petek so namreč takoj izklopili informacijski sistem, ki ga sedaj čistijo, nato pa bodo ponovno vzpostavili varnostni sistem. Dejal je, da še vedno ugotavljajo, kako obsežen je bil napad in kdo stoji za njim.

Poudaril je, da bodo sejo OZP in SNAV sklicali takoj, ko bo pripravljeno poročilo o napadu, tako da bodo lahko podali celovitejšo informacijo. Potekajo pa pogovori članov SNAV na ekspertni ravni, tako da so vsi uradi in ministrstva, ki morajo biti vključeni, vključeni v tej izmenjavi, je dodal.

Izpostavil je še, da veliko Logarjevih vprašanj izhaja iz članka, ki je bil objavljen danes, ter dodal, da ne more potrditi ničesar, kar je zapisano v njem.

Glede primernosti obiska ministrice Fajonove v Afriki po kibernetskem napadu je Žbogar izpostavil, da je na obisk odšla, ker je članstvo v Varnostnem svetu ZN skupna prioriteta. To pa ne pomeni, da v Sloveniji niso sprejeti vsi potrebni ukrepi, je dejal.

S kitajskim veleposlanikom pa po njegovih besedah niso govorili, ker nimajo še nobene potrditve, katera država stoji za napadom.

Fajonova je sicer v petek povedala, da gre za kibernetski napad iz tretje države, ki očitno traja že dalj časa. Povedala je tudi, da so bila napadena zunanja ministrstva in diplomatske mreže večine članic EU. Dodala je še, da napad ni povezan s kandidaturo Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta ZN.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (120)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

amedeo
14. 04. 2023 08.36
+2
Mali tvitko je pristavil svoj lonček...
SREBRNIBREG.
13. 04. 2023 18.02
+4
Twitojev učenec išče pozornost.
Branko Erčulj
13. 04. 2023 14.41
-2
Fajonka se je igrala z računalnikom v službi in pomotoma pritisnila nekaj tipk preveč.
Kostorog
13. 04. 2023 09.11
+5
Bejš za ministranta, ti bo boljše kot da si jajotov hlapec, ti, ti fantek Anže.
Jožica51
12. 04. 2023 21.59
-5
Mi smo zadovoljni.
Jožica51
12. 04. 2023 21.58
-3
Logar mi smo zadovoljni Urška in Tanja dobro delata v Afriki sta zelo uspešni .
HasoČevapar
12. 04. 2023 21.57
-3
P.S LOGAR PREDOBER SI ZA TA PORTAL! GREMO NAPREJ LOGAR!
HasoČevapar
12. 04. 2023 21.53
-5
Dokler se nebomo rešili takih ljudi oziroma spremenili tako stupene mentalitete, kot jo imajo in širijo tukajšni komentatorji - najverjetneje najhujši možni zardrti skrajni levakarji, ki so tudi skrajno nevarni in še morilsko nastrojeni - je napredovanje in izboljšava nemogoča, namreč pluva se po enemu najboljšemu človeku in politiku, ki ga premore slovenija, medtem ko se mafijske balkanske lopove tipa janković,lićina,čordić,stevanović in podobne propagira, spodbuja in prikazuje kot neke legitimne poštene influencerje oziroma ljudi in seveda to velja za vse ostale iz levega pola nasplošno. Pa lahkonoč vsem dejansko poštenim rojakom! Osti Jarej Slovenci!
Arguss
12. 04. 2023 21.57
-1
To smo mi že rešili.Pa spoštujemo levo sredino.Primer je Lukšič kapo dol, Han se pa zaradi svetovne kabale nazaj drži.
sambalatino
12. 04. 2023 21.58
+2
Pa kakšen tabletek vzem. Pa glej, da ne bo proizvid levičarjev, ker bi ti lahko škodil "ti strpni" komentator. Lahko noč.
Jerry321
12. 04. 2023 21.51
+5
Zanimivo da odziv MZZja negativno ocenjuje nekdo ki je bil v vladi kjer je bilo VSE neustavno, korupcija pa vsem na očeh 😂 Tole logarjevo mnenje je enako nič! Brlogar, brigaj se za svoj zahojeni SDS 😉
Arguss
12. 04. 2023 21.28
-6
Preden kaj obsojate vedite ,da je Golob z vlado krepko v khazarian agendi.K sreči v tej vladi ne vsi.Bodo pa padli ,če se bo to še stopnjevalo.
natmat
12. 04. 2023 21.28
+10
Vidiš Anže takoj kot odpreš usta takoj ti pade priljubljenost...
gongash
12. 04. 2023 21.23
+8
Kaj ta neodvisni kandidat spet lapa
RedCell
12. 04. 2023 21.20
+11
pomlad 2020
12. 04. 2023 21.19
+12
Največja nevarnost za Slovenijo je ravno stranka, kateri pripada 'neodvisni' Anže.
Na pol ovca
12. 04. 2023 21.42
-3
aja in v čem je razlika med to stranko in kaj vem SD, Svoboda.. torej v dejanjih ne v blebetanju?
Apoteka
12. 04. 2023 21.11
+15
Dober je tale mali blefer in poslušni sluga,ne vidim pa nobene možnosti,da bi on delal neko "samostojno" politiko,vse kar je in kar ima v resnici pripada Ivanu.
Ljhdsvd
12. 04. 2023 21.16
-10
punkracij
12. 04. 2023 21.09
-10
Kakšen varnostni svet, zaščiti se naj doma,ne pa,da se izletnikuje nekje po Afriki.
rogla
12. 04. 2023 21.05
+11
Logar, ne bluzi!
Kollerik
12. 04. 2023 20.51
+17
Anže, nič od nove stranke?
Ljhdsvd
12. 04. 2023 20.57
-15
Zakaj bi jo imeli zdaj imamo našo svobodo in mi smo zadovoljni.
Na pol ovca
12. 04. 2023 20.50
+2
Zakaj sedaj bojda panika če nekdo mal pogleda neko pisarno, ki sicer igra neko zunanjo minstrstvo dejansko je sam pisarna za prevod navodil šefa iz angleškega v slovenski jezik . Ne vem kaj bi lahko tam pomembnega našli?
Odkritež
12. 04. 2023 20.46
-8
Ja Anže, prav imaš.....👍🤔