Slovenija

Po letošnji zimi Evropa pred verjetno najtežjim izzivom doslej

Ljubljana, 06. 11. 2022 07.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Miha Kranjc
Komentarji
195

Evropa se bo prihodnje leto, če v poletnih mesecih ne uspe napolniti plinskih zalog, znašla v težkem položaju, opozarjajo pri Mednarodni agenciji za energijo (IEA). Medtem ko so letos uspeli skoraj povsem napolniti skladišča plina, ga bo drugo leto verjetno na voljo za 30 milijard kubičnih metrov, kar je tretjino manj. To pomeni le do 65 odstotkov polna skladišča. Evropa, ki jo vodijo konglomerati različnih interesov, v tem trenutku potrebuje enotnost, povezanost, solidarnost in hitre odločitve, opozarja predsednik uprave Taluma Marko Drobnič.

Bolj kot se bliža konec leta, večja je negotovost v slovenskih proizvodno-predelovalnih panogah. Skoraj dve tretjini končne energije v industriji porabijo štiri energetsko intenzivne panoge: proizvodnja kovin, proizvodnja papirja in izdelkov iz papirja, proizvodnja nekovinskih mineralnih izdelkov ter proizvodnja kemikalij in kemičnih izdelkov .

Te so v največji nemilosti zaradi cenovnih nihanj energentov. Kovinska industrija je ena najpomembnejsih panog slovenske industrije, saj ustvari 30 odstotkov oz. več kot 10 milijard evrov prihodkov, večino na tujih trgih. 

Negotovost industrije zaradi cenovnih energetskih nihanj.
Negotovost industrije zaradi cenovnih energetskih nihanj. FOTO: Talum

Kot izpostavlja Janja Petkovšek, direktorica Združenja kovinske industrije pri GZS, imajo dve veliki akutni težavi: "Na eni strani zaznavamo čedalje večje težave s ceno in dobavljivostjo materialov, na drugi strani pa so energenti, ki povzročajo silno negotovost. Ne zmoremo planirati poslovanja za drugo leto, če ne vemo, koliko nas bodo stali energenti. Zato tudi bolj na okroglo določamo cene proizvodov ali storitev." Zaradi negotovosti trpi konkurenčnost, investitorji se umikajo. "Med slovenskimi podjetji je kar nekaj takih, ki so v lasti večjih koncernov. Zaradi boljših pogojev v drugih državah, denimo Španiji, so slovenska podjetja izgubila več že začetih in finančno podprtih projektov. Utemeljeno se bojimo, da se bodo investitorji tudi v prihodnje z novimi investicijskimi cikli izogibali Sloveniji."

Janja Petkovšek, GZS: "Podjetja zaradi nekonkurenčnosti izgubljajo posle."
Janja Petkovšek, GZS: "Podjetja zaradi nekonkurenčnosti izgubljajo posle." FOTO: GZS

 

Španija pri cenah električne energije močno izstopa, saj je že junija sprejela ukrep cenovne kapice na plin, ki poganja elektrarne, zato so tudi njena podjetja konkurenčnejša. Neuradno naj bi podjetja plačevala električno energijo z dodatnimi državnimi subvencijami celo po manj kot 100 evrov za megavatno uro. "Od države pričakujemo, da nam omogoči konkurenčne pogoje, take, kot jih imajo v Nemčiji, Franciji, Angliji, Španiji," je jasna Janja Petkovšek.

Talum s preobrazbo v boj za obstanek v prvi ligi

"Najbolj me trenutno skrbijo hitrost in ambicije Evrope v njenih odločitvah. Gre za konglomerat različnih interesov, v tem trenutku pa potrebujemo enotnost, povezanost, solidarnost in hitre odločitve. Če to uspemo narediti, verjamem, da bomo vzpostavili ustrezne mehanizme, ki bodo znosni s cenami in energetsko oskrbo. Le tako bomo lahko proizvajali naprej in se nam ne bo potrebno bati, da bi ostali brez energije," razmišlja predsednik uprave Taluma Marko Drobnič. 

Talum sodi med največja izvozna podjetja pri nas in je tudi največji porabnik električne energije v Sloveniji. A se je to letos spremenilo. "Pri nas smo se odzvali tako, da smo najbolj intenziven del proizvodnje zmanjševali. Cene električne energije so enostavno previsoke, da bi lahko proizvajali materiale, pa naj gre za kovine, papir, steklo ali kemijske izdelke," pravi Drobnič.

Marko Drobnič: "Zdaj je čas za streznitev Evrope, ki mora postati energetsko samozadostna."
Marko Drobnič: "Zdaj je čas za streznitev Evrope, ki mora postati energetsko samozadostna." FOTO: Talum

Proizvodnjo aluminija so znatno zmanjšali. Če je bila še pred štirimi leti poraba v Talumu 1200 gigavatnih ur, kar je 9 odstotkov celotne slovenske porabe, je zdaj na letnem nivoju po prvem oktobru še samo 175 gigavatnih ur, kar je le še dober odstotek slovenske porabe. To zmanjšanje je enako porabi četrtine ali 220.000 slovenskih gospodinjstev. "Nekaj je organskega znižanja, ker smo v prestrukturiranju, ki vključuje zmanjševanje porabe in odvisnosti od energije, v zadnjem letu od lanske jeseni pa je to v glavnem krizno zmanjševanje in zdaj obratujemo le s tisto elektriko, ki smo jo že zakupili," pojasni. 

Skupni obseg proizvodnje jim ni padel, pravi, saj so nadomeščali izpad lastne proizvodnje s kupljenim aluminijem, a so hkrati prešli na plin, kjer pa so zaradi tega bolj izpostavljeni kot pri elektriki, s katero smo relativno samozadostni. "To je čas za streznitev Evrope, ki mora postati energetsko samozadostna, hkrati pa mora zagotoviti proizvodnjo materialov, še posebej v Sloveniji, ki je industrializacijsko gledano tretja največja država v Evropski uniji. Če teh materialov ne bomo proizvajali, nam bodo jutri padle oskrbovalne verige, ti materiali pa so hkrati osnova za zeleno preobrazbo, in če jih ne bomo imeli tukaj, od kod jih bomo pa dobili," se sprašuje in izpostavi pomembno dejstvo: "Če jih bomo uvažali z vzhoda, iz tretjih držav, se moramo zavedati, da so ogljični odtisi teh materialov trikrat višji, kar je svojevrsten paradoks vzpodbujamo zeleno, uvažamo umazano."

Talum sodi med največje porabnike električne energije v Sloveniij.
Talum sodi med največje porabnike električne energije v Sloveniij. FOTO: Talum

 

Resnih težav za zdaj Talumu ne napoveduje, "večji izziv vidim na ravni celotne panoge, ker nam v tem trenutku proizvodnja zaradi teh ekonomskih in geopolitičnih razmer izginja. Če se bomo tukaj znašli v odvisnem položaju, se nam srednjeročno obeta kriza oskrbovalnih verig, kjer pa zna Evropa naleteti na velik problem. Zato pravim, da sta hitrost in agilnost v odločitvah zdaj ključna. Sicer vemo, kaj to pomeni za evropsko blaginjo."

IEA zagnala alarm za prihodnje leto

Mednarodna agencija za energijo opozarja, da bo Evropa prihajajoče poletje imela velike težave pri zapolnitvi plinskih zalog. Dejstvo, da so letos uspeli napolniti skladišča do 95 odstotkov, je rezultat več naključij, med drugim tudi tega, da je dobava ruskega plina potekala nemoteno skoraj vso prvo polovico leta. "Celotna dobava plina iz Rusije v EU bo leta 2022 verjetno znašala okoli 60 milijard kubičnih metrov, vendar je zelo malo verjetno, da bo Rusija tudi v letu 2023 dobavila 60 milijard kubičnih metrov, ruske dobave plina v Evropo bi se lahko celo popolnoma ustavile," so zapisali v analizi.

IEA: Prihodnje leto bi lahko skladišča plina napolnili samo do 65 odstotkov.
IEA: Prihodnje leto bi lahko skladišča plina napolnili samo do 65 odstotkov. FOTO: Shutterstock

Dodatno težavo bi lahko sprožila Kitajska, ki je letos zaradi zmanjšane gospodarske aktivnosti pod pričakovanim uvozom plina. "Če se kitajski uvoz utekočinjenega zemeljskega plina prihodnje leto povrne na raven iz leta 2021 in vzpodbudi gospodarsko okrevanje, bi to zajelo več kot 85 odstotkov pričakovanega povečanja svetovne ponudbe utekočinjenega zemeljskega plina," opozarja izvršni direktor IEA Fatih Birol in dodaja, da morajo vlade ukrepati takoj in stopnjevati ukrepe za zmanjšanje odvisnosti od plina in krepiti naložbe v obnovljive vire energije.

Plina tudi brez Rusije dovolj, toda ...

Pomembno je razumeti, da ima Evropa za samo 2 meseca skladiščnih kapacitet in bo zato potrebovala tudi tokove, in sicer tako iz plinovodov (Severna Afrika, Norveška, Združeno kraljestvo) kot tudi utekočinjenega zemeljskega plina (LNG). Čeprav so trenutno vremenske razmere ugodne, se bodo razmere obrnile v decembru in januarju, kako bodo naraščale cene, pa bo odvisno od vremena ali celo ponovne reakcije Kremlja, je prepričan Alexander Stahel, švicarski analitik, ki svoja opažanja in analize dosledno objavlja tudi na Twitterju.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.


Posebej za nas je izpostavil, da se Evropa še ni lotila problema dolgoročne oskrbe s plinom in da s sprotnimi nakupi na sprotnem ali 'SPOT' trgu ne bo rešila težav. "Kar morajo evropska podjetja za oskrbo z električno energijo ter naftna in plinska podjetja ali trgovske hiše v resnici narediti, je, da sklenejo dolgoročne pogodbe o LNG tako, da zagotovijo pretok dobave oziroma nadomestijo ruske tokove. Z nakupom LNG na sprotnem trgu ne podpirajo potrebnih naložb za proizvodnjo plina v drugih državah, kot so denimo Afrika, Katar. To je ključni problem."

Dodatno pa se takšni načrti križajo tudi s podnebnimi zakoni, ki so usmerjeni k obnovljivim virom, ne pa denimo h gradnji novih plinskih črpališč in naftnih ploščadi. "Alternativ je več, najdemo jih v Katarju, Omanu, Združenih arabskih emiratih, Azerbajdžanu, Severni Afriki ter lastnih virih v Črnem morju (Romunija), Sredozemskem ali Severnem morju. Toda podnebni zakoni morajo to dopuščati," zaključi.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (195)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User300173
06. 11. 2022 20.59
+4
EU Komisija z Urško von der Bruselj in "kapo" von Biden, uvedejo skoraj čez noč sankcije Rusu, brez da bi prej opravili stresne teste, kaj bo iz tega ratalo. Res niso vedeli, v kaj se podajajo. Še Iran niso mogli spraviti na kolena, pa bodo Rusa s tolikimi naravnimi resursi. Torej, Ursula von den Bruselj nas je popeljala v galop s onemoglim kljusetom. Ne eni strani je dementni Biden, na drugi odsekani pukica KGB Putin, tretji kralj komedije in "noriškega" kraljestva komedijant Zelenski. Prva dva držita prst ne rdečem gumbu, tretji izsiljuje vse po vrsti, tako da ga še Judje imajo poln kufer. In v vsem tem cirkusu stoji v areni betežna Ursula v jahalnih hlačah in bluzici, ter bi dirigirale temu kaosu. Beda nas spremlja, verjetno smo si jo zaslužili. Pa prav tako veliko?
nikhrast
06. 11. 2022 21.25
-4
Kakšni reveži komentirajo tu, rep med noge, pa udrihanje po svobodi, demokraciji in poveličanje avtokratov in diktatorjev. Takšen folk se zanima samo za svojo rit.
User300173
08. 11. 2022 11.07
+2
Nik hrast, lepo, samo prej pojasnite, kakšno povezavo ima demokracija in ogrevanje ali energenti na splošno,?
zapiramvamusta
06. 11. 2022 20.35
+1
Sankcije "delujejo"...
Kaveljc
06. 11. 2022 19.11
+3
EU korupcija, von Pfeizer vam bo nabavila ogrevanje zastonj. Če verjete.
Kollerik
06. 11. 2022 16.57
+6
Nauk zgodbe o ,,energetski krizi,, za celotno Eu in za ves prostali svet je zelo enostaven. V času izrednega stanja (vojna v Ukrajini) so naftne družbe, elektro podjetja in ostali paraziti izkorsitili situacijo v svojo korist (t.i. doktrina šoka...) in na svojo pest, ter preko vseh meja dvignili cene energentom, ki jih bodo še dvigovali. Saldo je jasen. Poleg nore in še bolj noro nepotrebne energetske draginje smo ugotovili, da so politične elite EU itd. le delno zaščitile potrošnike pred nabijanjem cen naftnih družbi, proizvajalcev elektrike itd. In pri tej zaščiti se obnašajo, kot da talajo iz svojega žepa. Bo kdo od teh naftašev itd. odgovarjal. Nak! Od mastnih milijard, ki jih služijo zdaj, bodo (kot ponavadi) nekaj drobtinic žrtvovali trenutnim vladajočim političnim skupinam vseh polov in na koncu bo spet zapel legendarni, neuničljivi Freddie Mercury s svojimi Queen komad Show Must Go On.
periot22
06. 11. 2022 16.50
+3
Bravo nesposobni politiki ki kleceplazite pod Bruseljem in pokvarjeno Ameriko vas dobro plačujejo nimate nikoli dost tudi vi ne boste večno vsi ste enaki ko ste izvoljeni nikoli ne delate v korist naroda delate brezglavo in že klanjate državam ki vam filajo žepe vse pa v škodo lastnega naroda! Vprašajte narod če je solidaren z Ukrajino kdor je seznanjen z razmerami ve da je to vojna Amerike proti Rusiji zato pa vsakodnevno enostransko nakladanje o Putinu ne velja več! Umetna recesija in sankcije proti Rusiji in poškodba plinovoda s strani pokvarjene Amerike vse za doseganje cilja da uniči Evropo prodani politiki pa nam prazne obljube!
M teorija
06. 11. 2022 15.17
+4
K sploh še kdo reagira na to strašenje s katerim napihujejo cene energentom!?
Prinašalec
06. 11. 2022 15.05
-2
Baje gre v torek cena Benza zopet gor, ste slišali.
prašek
06. 11. 2022 16.48
+1
Šla bo DOL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
nebulae ngc6720
06. 11. 2022 15.03
+5
Trpimo za Ameriko in ukrajince, trpimo!
ZIPPO
06. 11. 2022 14.27
+13
447 milijonov prebivalcev EU ZBUDITE SE.
nikhrast
06. 11. 2022 18.21
-4
Pa saj vidiš kako nekateri še vedno podpirajo Putina, pa da corone virusa sploh ni..., povej kako boš pripeljal takšen folk k zdravi pameti.
Na pol ovca
06. 11. 2022 14.27
+13
EU kot US kolonija je tukaj zato da gospodarju dokler je hlapec še pri moči ni potrebno gaziti po blatu, zato so hlapci, simple as that
konc
06. 11. 2022 14.30
+5
Točno tako. Dokler bo Evropa plesala kot hoče Amerika, bomo v ku...
myphone
06. 11. 2022 13.49
+14
Vse to kar se dogaja je projekt Agenda 2030, ki je v Davosu sprejela elita z globalisti na čelu in Schwabom. Še vedno je čas, da se narod Evrope prebudi in spregleda ter se tej agendi z vso silo upre.
Brakedirt
06. 11. 2022 13.57
-9
nikhrast
06. 11. 2022 14.45
-3
Potem pa v kaos, saj vidiš da ni nobenega soglasja, še za premikanje ure se ne morejo zmeniti. Pa isto v Severni Ameriki, precej folka z mentalnimi problemi, tudi leaderji kot Trump, Putin, Kim, pa Asad.
Dr.Rugelj
06. 11. 2022 13.40
+14
..samo zavajanje in laganje...raziščite raje koliko tovornjakov cistern je polnih, ker nikamor ne morejo prečrpati plina, ker so skladišča 100% napolnjena,...čaka se le na dvig cen in zaslužek !..ne bi tega vedel, če sosed ne bi vozil cisterne in ima info iz prve roke - nič drugega,kot vojno dobičkarstvo in lupljenje naroda,...
myphone
06. 11. 2022 13.24
+9
jozefStefan
06. 11. 2022 13.22
+5
Iziv bo samo kako se te g.o.lazni znebit.
METKA102
06. 11. 2022 13.16
+12
A vi pa še kar strašite ljudi? Zdaj je poleg vsega tu še prihodnja zima. Kaj vse se je spremenilo od prejšnje zime, zato je vsako napovedovanje brez smisla in vlivanje strahu občutljivim ljudem. Ne morete pa zrihtati zdravstva, ki je že leta in leta v krizi.
Prinašalec
06. 11. 2022 13.13
+9
Vlada nato a o čem naj pišejo, da lahko komot dvigujejo cene, 🆘
nebulae ngc6720
06. 11. 2022 12.54
+8
Je pa ta novica hitro izginila iz naslovnice, ker razburja ljudi!
ROMELS
06. 11. 2022 12.52
+18
stalno govorijo o nekih "izzivih", producirajo pa probleme sami, da potem nas filajo s temi bednimi pojmi. Izziv kot motiv-bedniki nesposobni.
devote
06. 11. 2022 12.48
+9
celo slovenijo bodo dali na UTD , industrijo nam bodo zaprli, odvijale se bodo le storitvene in skrbnisko socialne sluzbe, nekaj mogoce turizem . cilj je narediti slovenijo naravni rezervat, ker je bioloska pestrost postala vec vredna kot denar oz. BDP, ki ga ustvarjamo. ta dva milijoncka ljudi se pac zlahka placa , povrniti izgubljene vrste se pa z nicemer ne more. del nacrta agende.. .
nekodnas
07. 11. 2022 10.45
A misliš pod biološka pestrost Živalski svet ali svet Homo sapiensa ? sam vprašam.
Rains
06. 11. 2022 12.48
+10
Kar naenkrat ni več problem ta zima ampak se je nevarnost premaknila na naslednjo sezono. Hahaha. A ste ugotovili da nas vseeno ne bo zeblo in da je plina dovolj in strašite že kar z naslednjo zimo. Ovce, predvsem pa tiste rusofilske pa nasedajo in to še podžigajo.
nebulae ngc6720
06. 11. 2022 12.58
+6
morda se jepa premaknilo vse na februar 2023! tako kot smo že napovedovali dežek!
myphone
06. 11. 2022 13.20
+12
Rains, agenda 2030 ni projekt Rusije, ampak projekt ameriških globalistov.
Dr.Rugelj
06. 11. 2022 13.50
+8
...ukrajinofilci delate paniko in ne rusofili,...in se izgovarjate, da je za vse dvige cen kriva vojna,..kdo je uvedel sankcije ???..kdo ima od tega največji dobiček ???..no, ta je kriv za vse,..