Slovenija

Po milijone na ustavno sodišče

Ljubljana, 16. 01. 2007 14.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mestna občina Ljubljana bo vložila zahtevo za oceno ustavnosti zakona o financiranju občin.

Janković se bo obrnil na ustavno sodišče
Janković se bo obrnil na ustavno sodišče FOTO: POP TV
Občina Šempeter-Vrtojba se namerava pridružiti Mestni občina Ljubljana pri zahtevi za oceno ustavnosti zakona o financiranju občin.

Na Mestni občini Ljubljana bodo zahtevo za oceno ustavnosti zakona o financiranju občin na ustavno sodišče vložili najkasneje do petka, je pojasnil župan Zoran Janković.

Do takrat naj bi odgovorili tudi na predlog vlade glede realizacije dogovora med državo in občino na podlagi zakona o glavnem mestu. Od zahteve bodo odstopili, če bo vlada z dogovorom zagotovila sredstva za projekte občine.

Do četrtka bodo počakali, da se preostale tri občin, Šempeter-Vrtojba, Trzin in Brezovica, pripravijo dokumentacijo in se jim pridružijo pri zahtevi za oceno ustavnosti, sicer bodo zahtevo vložili samostojno.

Janković: 'Za lase privlečena' razlaga

Razlaga ministra za lokalno samoupravo in regionalno politiko Ivana Žagarja, da lahko Ljubljana izgubo pokrije z evropskimi sredstvi, je po Jankovićevih besedah "totalno privlečena za lase". Poudaril je, da mora imeti MOL dober projekt, soglasje dveh ministrstev in pa tudi lastna sredstva, če želi kandidirati za evropska sredstva.

Mestna občina Ljubljana bo z novim zakonom dobila 57 milijonov evrov manj
Mestna občina Ljubljana bo z novim zakonom dobila 57 milijonov evrov manj FOTO: Dare Čekeliš
Natančen izračun je po županovih besedah pokazal, da bi v letu 2006 po veljavni zakonodaji Mestni občini Ljubljana pripadlo 145,8 milijona evrov (35 milijard tolarjev), z uveljavitvijo zakona o financiranju občin pa bo v letu 2007 dobila manj kot 91,6 milijona evrov (22 milijard tolarjev), kar pomeni izpad prihodka MOL v višini 57,1 milijona evrov (13,7 milijarde tolarjev).

Po županovi oceni je boljša razlaga, da lahko občina pokrije izgubo z zakonom o glavnem mestu, ki predvideva, kaj mora mesto narediti. Vendar po Jankovićevih besedah zakonu manjka člen, ki govori o tem, kako se bo to finančno pokrilo. "Definirati moramo finančni vir za zakon o glavnem mestu," je dejal Janković, ki računa, da bo več jasno po srečanju s predsednikom vlade Janezom Janšo. Sestala naj bi se do konca januarja, vendar datum srečanja še ni določen. "Jaz moram biti optimist, da se bomo dogovorili," je dejal župan.

Župan je napovedal še reorganizacijo Holdinga Ljubljana, o čemer so se z župani oz. podžupani primestnih občin in direktorji javnih podjetij, povezanih v holding, pogovarjali na petkovem srečanju. Strinjali so se, da naj reorganizacija prinese boljše storitve za občane in nižje stroške poslovanja.

Pripravljenih je več različic, vendar ni še nič dokončno odločeno, je dejal Janković in napovedal le zmanjšanje število nadzornikov v javnih podjetjih s sedanjih devet na šest. Vzporedno z reorganizacijo Holdinga Ljubljana pa po županovih besedah poteka tudi reorganizacija mestne uprave.

Proračun Mestne občine Ljubljana za leto 2007 je trenutno nastavljen na 217 milijonov evrov (52 milijard tolarjev). Kot je znano, je bil proračun v letu 2006 težak 63,5 milijarde tolarjev, kar je dobrih 264 milijonov evrov. Po terminskem planu pa naj bi osnutek proračuna mestni svetniki obravnavali na izredni seji 12. februarja, je dejal župan.

SORODNI ČLANKI

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rosomoh@email.si
17. 01. 2007 12.34
Ljubljančani izvolijo nesposobno županjo Viko,zatem izvolijo še bolj nesposobno Danico in na koncu balkanskega šarlatana( avtorju se opravičim za krajo izraza) ....in za vse je kriv Janša in njegova vlada. Ko berem take umotvore se ne čudim,da so volili Jankovića.
victoriosus
17. 01. 2007 08.58
Gre se za bolj pravično razdeljevanje, ker je Ljubljana dobivala preveč in je očitno s tistim denarjem slabo razpolagala. Janković je to vedel, in je vseeno obljubljal in kandidiral. Zdaj pa se cmera, ker do denarja ne more priti, pa je kot otrok, ki so mu vzeli liziko. Ljubljančani ste si sami krivi, z Arharjem bi imeli resno prestolnico, z Jankovićem imate Balkanca z balkansko miselnostjo, in zadeva ne bo šla naprej. Btw, kako dobro je za NAŠE glasbenike, da v Ljubljani nastopajo praktično samo južni izvajalci? A si kdo predstavlja, da bi kakšen naš ansambel nastopal v Zagrebu za novo leto? Kje... Ljubljančani, sami ste si to hoteli, zdaj pa potrpite...
f.kalan@siol.net
17. 01. 2007 00.57
je tale ZJ navajen, da se mu denar servira, da vzame zase kolikor želi, ostalo pa za družinske člane, pa še kšen semafor, bi bil potreben v rakovi jelši...........kar pa ostane pa za stadion, ki si ga nihče ne želi...............ja, ostanek pa za vrle ljubljančane, ki so izvolili tega šarlatana
*Alien*
16. 01. 2007 17.18
Ej, Roko, tudi zate vem, kdo si. Madonca, pa ti si Zoran Janković osebno!
doki007@email.si
16. 01. 2007 17.06
svečka,.... očitno nimate sposobnega župana,...če ste želel biti občina morate bit s tistim zadovoljni kar dobite ,....ostalo pa naj dajo krajevni bogatini,...al pa župana zamenjat , če tudi lukenj ne mora zatrpat,.....smešno !*?!
svecka@email.si
16. 01. 2007 16.48
KAJ PA DRUGE OBČINE KI DOBIJO OD DRŽAVE TOLIKO DENARJA DA SPLOH ŠE ASVALTIRAT CESTE NE MOREJO?!? Boli me k za LJ, zadosti denarja ima, naj ga Jankovič da iz svojega žepa,mi se vozimo po luknjastih cestah že več let, ker občina nima denarja za asfaltirat, še s terencem si vse pnevmatike uničiš!
balon200
16. 01. 2007 16.38
xes....Ljubljana se mora primerjati z Evropskimi mesti, v primerjavi z njimi mesto Ljubljana stagnira. Je čisto vseeno ali je bil zakon sprejet že prej. V glavnem denar se jemlje mestu, ki naj bi bilo neke vrste prestolnica evropsekga dogajanja v letu 2007. Zaplankanost in neodprtost Janševe vlade nima meja.
xes
16. 01. 2007 15.41
roko: zakon o financiranju obcin naj bi sredstva bolj pravicno razdeljeval tudi med ostale obcine... ta zakon je bil sprejet ze pred tem ko se je Zoki sploh odlocil za kandidaturo in ce ni naredil domace naloge in se je ustel pri svojih planih in racunih si je kriv sam. Sploh pa nisem mnenja, da ljubljana stagnira... vsaj v primerjavi z ostalimi slovenskimi mesti je dalec od stagniranja, ce pa so v preteklosti mestni velemozje pridno polnili zepe s tem denarjem namesto da bi kaj vec naredili za mesto pa tudi jaz krivim sedanjo in prejsnje vlade... predvsem zato, ker jim tega niso preprecili in jih kaznovali!
balon200
16. 01. 2007 15.31
Nagajanje vlade sem pričakoval. Namesto, da bi človeku, ki hoče delati pomagali, mu mečejo polena pod noge. Še en dokaz kako je upravljanje z Ljubljano zapleteno, saj vanj neprestano posega tudi državna politika, s svojimi egoističnimi interesi. Zato Ljubljana že toliko let stagnira, ker se vsi mogoči vtikajo v to ubogo mesto, namesto da bi se razvilo v moderno evropsko mesto. Janši in njegovi vladi je zgleda bolj pomembno, da ni nič narejeno, če zasluge ne pripadejo njej.
Tonček Balonček
16. 01. 2007 15.20
Razen tega, da je zalaufala žičnica (za kar Janković res ni kriv"), da je dražje parkiranje in da pač sejnine v višini po 4 mio brutto na leto zdaj prejemajo drugi, vsaj večina, da so zaenkrat ob 8-10 miiljard bivših SIT(če bi zmagal tisti Arhar iz Cerknice, se to gotovo ne bi zgodilo!), se v Ljubljani ne dogaja nič posebnega. Mogoče gre za tistih 100 dni uvajanja? Nič posebnega ne bo, morda se zgodi, da bo vsa Ljubljana čez dve elti po dolgem in počez prekopana in podrejena avtomobilskemu življenju, kaj več pa itak ne pričakujem.