Slovenija

Na požarišču stabilno, na preži ostaja še dobrih 100 gasilcev

Kostanjevica na Krasu, 25. 07. 2022 06.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Pavlin, STA, Tina Hacler
Komentarji
162

Razmere na goriškem Krasu, kjer so se v preteklih dneh borili z največjim požarom v Sloveniji do zdaj, so stabilne. Na požarišču bo ponoči ostalo 139 gasilcev belokranjske gasilske regije, so napovedali v regijskem štabu Civilne zaščite za severno Primorsko. Podobno število naj bi jih bilo tudi v torek čez dan. Takrat so sicer napovedane tudi padavine, vendar se bojijo, da ne bodo prinesle takšnega učinka, kot si želijo. Plohe so namreč napovedane šele ob 12. uri, in ne že zjutraj, padlo pa bo največ od sedem do 15 litrov na kvadratni meter, kar ni veliko.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Prve analize požara
    02:38
    Iz 24UR ZVEČER: Prve analize požara
  • Iz 24UR: Ogenj ni zajel stanovanjskih objektov
    03:33
    Iz 24UR: Ogenj ni zajel stanovanjskih objektov
  • Iz 24UR: Popoldan se je znova vnelo pri Temnici
    03:20
    Iz 24UR: Popoldan se je znova vnelo pri Temnici
  • Iz SVETA: Pogovor s Francijem Petkom, poveljnikom Gasilske zveze Slovenije, 2. del
    05:42
    Iz SVETA: Pogovor s Francijem Petkom, poveljnikom Gasilske zveze Slovenije, 2. del
  • Iz SVETA: Zagorelo 3.500 hektarjev
    06:56
    Iz SVETA: Zagorelo 3.500 hektarjev
  • Iz SVETA: Pogovor s Francijem Petkom, poveljnikom Gasilske zveze Slovenije, 1. del
    04:24
    Iz SVETA: Pogovor s Francijem Petkom, poveljnikom Gasilske zveze Slovenije, 1. del
  • Iz SVETA: Požar na Krasu pod nadzorom
    03:52
    Iz SVETA: Požar na Krasu pod nadzorom
  • Raduha o statistiki Slovenske vojske v času gašenja
    05:06
    Raduha o statistiki Slovenske vojske v času gašenja
  • Kozar o požaru na Krasu
    02:30
    Kozar o požaru na Krasu
  • Kosmač o požaru na Krasu
    00:56
    Kosmač o požaru na Krasu
  • Šarec o situaciji na Krasu
    01:32
    Šarec o situaciji na Krasu
  • Izjava vodje zračnih sil pri gašenju Andrej Rogelja
    01:50
    Izjava vodje zračnih sil pri gašenju Andrej Rogelja
  • Izjava PGD Miren - Kostanjevica
    02:20
    Izjava PGD Miren - Kostanjevica

 

Veter bo spreminjal smeri. Nekateri vetrovi bodo v prid gasilcem, drugi ne. V času, ko bo padal dež, bo s hitrostjo približno 50–60 km/h pihal severnik, je povedal vodja izmene Sebastjan Kozar. "Pripravljeni moramo biti na vse," je poudaril.

Hvaležnost domačinov
Hvaležnost domačinov FOTO: Bobo

Nekaj manjših, a zelo razdrobljenih žarišč je v ponedeljek ves dan izzivalo gasilce. Na terenu jih je bilo najprej 240, nato pa 325, imeli so tudi pomoč obeh helikopterjev Slovenske vojske ter letala Pilatus. Občasno je pomagal tudi italijanski helikopter, ki je gasil na obmejnem območju. Sta pa tudi naša helikopterja vodo odmetavala na italijanskem ozemlju, so pojasnili v omenjenem štabu.

Gasilci so teren lahko ves čas nadzirali tudi s pomočjo drugega policijskega helikopterja s termokamero, pa tudi ob pomoči vojaškega brezpilotnega letalnika slovenske izdelave. 

Vse tuje zračne sile pa so bile odpoklicane. "Do zdaj so letalniki SV na požarišča odvrgli 2,1 milijona litrov vode, leteli pa so 225 ur," so sporočili iz Slovenske vojske.

Intervencijski štab zelo pozorno spremlja tudi dogajanje na italijanski strani, saj ob južnem vetru obstaja nevarnost, da bi se ogenj razširil tudi k nam. Gasilce skrbi morebitna širitev požara predvsem na težko dostopnem terenu na Kremenjaku in proti Novi vasi. Velika pozornost pa je še naprej usmerjena tudi na severno pobočje Trstelja in okolice.  Dan je sicer potekal mirneje, številni krajani se vračajo v svoj vsakdan. 

V največjem požaru v zgodovini Slovenije je v osmih dneh pogorelo skoraj 4000 hektarjev površin, od tega preko 90 odstotkov v občini Miren-Kostanjevica. Po besedah župana Mauricija Humarja to predstavlja okrog 40 odstotkov občinskega ozemlja.

Popoldansko stanje

Obrambni minister Marjan Šarec je na popoldanski novinarski konferenci izpostavil, da je situacija na požarišču danes mirnejša. "Slika je popolnoma drugačna od preteklih dni, a gasilci še ne morejo domov, saj bi lahko znova vzplamtelo," je dejal. Kot je poudaril, je namreč še vedno aktivnih več žarišč, teren pa pregledujejo tudi s termovizijsko kamero. "Zadeva še ni zaključena, je pa pod kontrolo," je dodal.

Vodja zračnih sil pri gašenju Andrej Rogelja je povedal, da je največ žarišč na pobočju Trstelj–Cerje. "Tam se predvideva, da je debela humusna masa, zaradi česar je posledično tudi veliko  podtalnih požarov." S tem namenom so aktivirali še letalo Pilatus, ki bo pomagalo na terenu. Kmalu pa bo poletel tudi brezpilotnik slovenske Policije, ki bo omogočal tudi videonadzor s termokamero in nadzor najbolj rizičnega dela požarišča.

"Intervencije še ni konec, ampak ocenili smo, da je v preteklih dneh na terenu delovalo okoli 10.000 gasilcev s celotne Slovenije (seštevek vseh ekip nekateri gasilci so se vračali) in okoli 1250 pripadnikov ostalih enot," je povedal poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za severno Primorsko Samo Kosmač. Podpolkovnica Nina Raduha je medtem podrobneje navedla številke Slovenske vojske v času gašenja požara.

'Dirke še ni konec, etapna zmaga pa je tukaj'

Poveljnik lokalnega prostovoljnega gasilskega društva PGD Miren-Kostanjevica Klavdijo Spačal se je vsem posameznikom, ki so sodelovali v intervenciji na Krasu, zahvalil, medtem pa je podpoveljnik Erik Spačal dejal, da je bilo gašenje požara na Krasu zanje še toliko težje. "Branili smo svoje vasi, včasih pa nismo niti vedeli, kaj se dogaja pri naših hišah," je dejal.

Na pomoč so priskočili gasilci z vseh koncev Slovenije.
Na pomoč so priskočili gasilci z vseh koncev Slovenije. FOTO: GZ Žalec

Spregovorila pa sta tudi župana občin na območju požara. Župan občine Renče-Vogrsko Tarik Žigon je povedal, da so krajani danes veliko bolj mirni. "Znova so začeli normalno živeti in hoditi v službo. Veseli smo bili, da je bil del štaba preseljen v Bukovico, kar je ljudi tudi dodatno pomirilo," je dejal ter dodal, da vsi upajo in čakajo na napovedani dež. Nekateri pa medtem že pripravljajo načrte, "kako naš Kras vrniti v prvotno stanje". 

Župan občine Miren-Kostanjevica Mauricij Humar je prav tako izpostavil mirnejše ozračje. "Požarišča so pod kontrolo. Gasilci hitro odreagirajo, tudi ko se kaj pokadi. Življenje se danes vrača. Upam, da se bo vse čim prej vrnilo v normalo. Dirke še ni konec, etapna zmaga pa je tukaj," je povedal.

"Zelo pomembno je tudi sodelovanje in izmenjava informaciji s t. i. gozdno policijo na italijanski strani, ki tam vodi intervencijo," so dodali pri civilni zaščiti. 

Delo na njivah se nadaljuje, spravilo krompirja v Kostanjevici na Krasu.
Delo na njivah se nadaljuje, spravilo krompirja v Kostanjevici na Krasu. FOTO: Ervin Čurlič

Sekači zaključili z delom, čas je za odvoz lesa

"Prostovoljne sekače smo danes odpovedali. Popisujemo, kaj je bilo narejeno, saj bo potrebno stopiti do lastnikov. Tudi v intervencijskem smislu je treba te poseke čim prej odstraniti. To bo izvedla družbe SiDG," je dejal vodja območne enote Sežana Zavoda za gozdove Boštjan Košiček. Predvidoma v torek naj bi pričeli z odvozom, in sicer na lokacijo pri Cerju. Tam bo stal drobilni stroj, je povedal.

Ob tem je poudaril, da se njihove naloge zdaj šele dobro začenjajo, saj bodo "več let imeli opravka s tem požariščem". "Najprej moramo izvesti poročilo o požaru. Glede na satelitske je zagorelo okoli 3500 hektarjev. Štab civilne zaščite smo zaprosili za aerosnemanje, na osnovi katerega bi naredili poročilo," je še dejal in dodal, da upajo, da bo do konca tedna znano, koliko lesa je zgorelo.

Ljudem sicer v civilni zaščiti znova namenjajo opozorilo: "Ne prihajajte na ta del Krasa na izlete in ogled požarišča." Na terenu so namreč še vedno gasilci, gozdni delavci, vojaki, nevarnost pa predstavljajo tudi ožgana drevesa ter še vedno neeksplodirana ubojna sredstva iz 1. svetovne vojne.

Ob tem na Agenciji RS za okolje opozarjajo, da je na Primorskem še vedno razglašena zelo velika požarna ogroženost v naravi, velika nevarnost pa je tudi drugod po Sloveniji. Tleča tla bi lahko sicer dokončno pogasile morebitne torkove padavine.

Na cesti proti Krasu je občasno večje število gasilskih vozil na nujni vožnji. "Prosimo voznike, da jim omogočijo čim lažji prehod," opozarja Prometno-informacijski center.

Mogočna nedeljska zasedba

V nedeljo je okoli 1500 gasilcem v boju s plameni pomagala tudi izdatna pomoč iz zraka. Sodelovale so zračne enote iz Slovenije, Srbije, Madžarske, Italije, Slovaške in Avstrije, popoldne pa sta prelet izvedli tudi letali Spartan iz Romunije. Zračne enote so tako izvedle prek 150 ur naletov, sicer pa je bilo še največ težav na severnem delu požarišča, v smeri Vipavske doline. V intervenciji pa je v nedeljo sodelovalo še okoli 260 gozdnih delavcev oz. sekačev, 144 pripadnikov Slovenske vojske ter pripadniki civilne zaščite, Policije, nujne medicinske pomoči, Rdečega križa, Darsa in drugih služb.

Ker so na Zavodu za gozdove Slovenije zaradi postopnega umirjanja razmer ocenili, da pomoč prostovoljcev sekačev v naslednjih dneh ne bo več potrebna, ukinjajo zbirno mesto pri osnovni šoli v Komnu. Kot so sporočili, bo koordinacija nujnih gozdarskih del odslej potekala v centralnem štabu v Kostanjevici na Krasu. "Priložnosti za prostovoljsko delo bodo po umiritvi razmer in izdelavi sanacijskega načrta, predvsem pri obnovi gozdov," so še sporočili.

Zelo velika in velika požarna ogroženost naravnega okolja

 

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju je Uprava RS za zaščito in reševanje z 20. julijem 2022 razglasila zelo veliko požarno ogroženost naravnega okolja v občinah Ankaran, Izola, Koper, Piran, Hrpelje-Kozina, Divača, Sežana, Komen, Postojna, Ilirska Bistrica, Pivka, Nova Gorica, Kanal, Brda, Šempeter-Vrtojba, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko, Ajdovščina in Vipava.

 

Na ostalih območjih države pa je z 20. julijem 2022 razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja.

 

Povsod po državi je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar, ter izvajati ognjemete.

 

Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta nad spoštovanjem razglasa oz. upoštevanjem prepovedi izvajala poostren nadzor.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (162)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cene Novak
26. 07. 2022 09.29
+2
Lahko bi tudi tisti delilec naroda ki se je napenjal v Trenti prišel dol in rekel kakšno vzpodbudno verjetno so bili tudi njegovi sledilci zraven! Ali mogoče ne upa ker se boji da bi ga zaradi njegovih grehov vrgli v ogenj?
CDROM
25. 07. 2022 21.55
+1
Nedaleč stran od Mirenskega grada spet tli in je videt dim 😟
Tone 12345
25. 07. 2022 21.00
-3
Dejte si pridobit osnovno izobrazbo!
fljfo
25. 07. 2022 20.55
+5
Bravo Kraševci! V slogi je moč!
piljan
25. 07. 2022 20.52
+7
Čestitke vsem ,ki ste sodelovali.Jaz nisem gasilec,sem pa upam pomagal drugače.Pa ne z molitvijo.
nemski_ovcar
25. 07. 2022 20.48
+7
Res ganljivo ko gledaš vse te domačine vseh starosti, ki pomagajo na svoj način.
Energetski mesija
25. 07. 2022 20.46
+12
domačini krašovci, vsa čast in slava! kapo dol, umes sem se počutil kot na TDF, folk stal za cesto in ponujal mrzlo pijačo! tega ne doživiš vsak dan. res vam hvala in poklon iz srca....
Andree
25. 07. 2022 20.53
+9
Podpišem. Človek dejansko ne more verjeti kaj pomeni ena hladna plastenka vode v tistem trenutku, ko prideš ves preznojen iz tistega vročega pekla
Tone 12345
25. 07. 2022 20.44
-8
15 litrov na m2 ni veliko!!a je z vami kaj narobe???? Zlijte 15 litrov vode na mali kvadratni meter pa boste videl koliko je to vode!!!
Energetski mesija
25. 07. 2022 20.46
+1
profi
25. 07. 2022 21.01
+5
profi
25. 07. 2022 20.18
+9
Poklon vsem gasilcem in vsem ki so karkoli pomagali v požaru.Pokazala se je neverjetna dobrosrčnost vseh v tem tednu na vsakem koraku.Zmoremo če hočemo.
Andree
25. 07. 2022 17.23
+16
Vsem, ki ste bili na Krasu in pomagali moj poklon in hvala
Poiuztre
25. 07. 2022 17.13
+12
Vsaka cast vsem ki so pomagali in se vedno pomagajo.... V takih situacijah politika, virusi, podrazitve in vse ostalo Postane nepomembno.... Vcasih so najhujse stvari pokazejo Risto, Kar vedno manj ljudi spostuje na tem svetu!!!! Namrec ze Samo dajstvo da obstajas in da je sreca v "malih" stvareh!!!! Ko clovek bere nekatere komentarje ga postane sram kaksni bëdanki zivijo v tek drzavi... Kaj nimate drugih skrbi Kot gledat kdo je Levi kdo desni Ali kakorkoli.... Ce so to Vase edine skrbi v zivljenju potem vam pomoci vec Ni... Bodite srecni zato Ker Ste!! Vsak je svoje srece kovac ampak premalo ljudi na svetu zna bit zares srecnih.!!! Gasilci, domacini in vsi ostali: pokazali Ste da je v slogi in sodelovanju moc!!! RESPEKT!!! Je*o vas Putin, vlada, Corona in vse ostalo!!! Danes Zivis, danes uzij zivljenje!!!!
prašek
25. 07. 2022 17.12
+9
Andree ........ Naj mi bo dovoljeno da ti zaželim lep dan !
Andree
25. 07. 2022 17.17
+16
Hvala. Včeraj gonil motorko prejšnje dni pa gasil. Če verjameš ali ne še danes voham samo zažgano.
prašek
25. 07. 2022 17.19
+3
Verjamem, sem bil doli ....................
Andree
25. 07. 2022 17.20
+8
23.50 pa grem na vlak za München sem preveč zmučen da ni vozil. Moram do 30.7 delati potem pa redni dopust
prašek
25. 07. 2022 17.23
+2
Andree
25. 07. 2022 17.24
+11
Imam pa eno zamero do novinarjev. Pri podiranju drevja sploh ne pazijo nase.
Andree
25. 07. 2022 17.26
+5
Par dni bom v Prlekiji potem pa na Dolenjskem( fasada na hiši)
prašek
25. 07. 2022 17.33
+3
komarec
25. 07. 2022 16.36
+11
Brez obotavljanja mora vlada čimprej rešiti status gasilcev in način plačila, sem pa prepričan, da vsi, ki so prišli pomagat niso niti za trenutek pomislili koliko bodo za to plačani in to jih odlikuje.
Andree
25. 07. 2022 16.38
+19
Pomagal sem iz srca in ne zaradi tistih 63e. Jutri se takšna nesreča lahko dogodi v mojih koncih
komarec
25. 07. 2022 16.47
+6
Vap0
25. 07. 2022 17.03
-7
Nobenga plačila! Denar raje za opremo in vozila.
Ho Chi Joža
25. 07. 2022 19.49
+1
tomahawk
25. 07. 2022 16.33
+19
Delal tam in vsa čast domačinom. Težko, vroče,.... a ni pomembno. Žejen pa lačen nisem bil, zato vsa čast domačinom prostovoljcem, komurkoli že. V takih peklenskih razmerah veliko pomeni hladna pijača. Še se oglasim v vaših lepih krajih a upam, da nikol več zara
Andree
25. 07. 2022 16.34
+10
Andree
25. 07. 2022 16.39
+9
komarec
25. 07. 2022 16.29
+14
Po nekaterih posnetkih in izjavah sodeč se je v tem požaru vodni top odlično obnesel. Naj ostane kar v službi gasilcev.
komarec
25. 07. 2022 16.13
+1
Pipi je takoj izkoristil pravi moment za samo promocijo in populizem. Kdor pomaga molči in se s tem ne hvali. Veliko ljudi je pomagalo, nekateri so vzeli sebi od ust in darovali in ti darovi so veliko vredni.
prašek
25. 07. 2022 16.16
+8
Kraševci so bili vedno odprtih rok !!!!!!!! Hvala jim !
prašek
25. 07. 2022 16.18
+4
In potem se javi nekakšen biser, ki bi rad vedel, kje je njegovih 25€ ☻☻☻☻☻
medusa
25. 07. 2022 17.04
+5
Pa kaj se ti cez Pipistrela obregas...S tem je le pokazal dobro voljo in spodbudil ostale,da darujejo! Matr ste eni bedni!
rolicapapirja
25. 07. 2022 16.07
+21
Oddelal na Krasu 4 izmene. Ampak svaka čast domačinom. Takšne iskrene hvaležnosti še nisem in verjetno nikoli ne bom doživel. Od vseh zahval, napisov, pozdravljan, mahanj... Pa do oskrbe z mrzlo pijačo, toplo hrano, energijskimi pripravki, zdravili, odstopili so nam svoje hiše, sanitarije, dejansko ponudili vse kar smo na terenu potrebovali... In vsa ta podpora in to, da nekdo ceni tvoje delo ti vliva novih moči in si še bolj odločen, da boš pomagal. To, da nekdo ceni tvoje delo in ti enostavno reče hvala pa je tudi najboljše in edino plačilo za prostovoljne gasilce. Hvala tudi vsem prostovoljcem, ki ste skrbeli za nas gasilce - prehrano, pijačo, zdravila skratka vse kar se je potrebovalo. Ob takšnem odzivu in pomoči vseh ljudi se da tudi gore premikat, kar se je izkazalo tudi ob sedanjem požaru. Hvala vsem, da ste tako lepo skrbeli za nas gasilce.
prašek
25. 07. 2022 16.09
+4
spectator935
25. 07. 2022 16.10
+15
Tudi jaz, takšnega odziva domačinov nisem niti pričakoval, niti bil kjerkoli deležen. Res nekaj neverjetnega. Tako da hvala Kraševci!
Andree
25. 07. 2022 16.36
+10
Tudi jaz lahko potrdim zgoraj napisane besede.
prašek
25. 07. 2022 16.03
+7
biser 2011 .......... Samo zate bodo v Tedniku in Preverjeno iskali za tistih tvojih gnilih 25€ . Sramuj se!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Bpultimate
25. 07. 2022 15.59
+9
Naj jutri dež namoči tudi Kras
prašek
25. 07. 2022 16.00
+5
biser2011
25. 07. 2022 15.51
-7
KAJ BO Z DENARJEM OD G. BOSCAROLA, ČE BO LE TA DONIRAN DRŽAVI??? TO JE BILA OBJAVO V NEDELJSKEM DNEVNIKU 100% RESNICNA, VSAK LAHKO PREVERI !!!
prašek
25. 07. 2022 15.52
+9
VSE BODO NAKAZALI TEBI ! SAMO SPOROČI TRR !!!!!!!!
biser2011
25. 07. 2022 15.55
-6
koga je pa ta objava zbodla????nekoga v golobnjaku
biser2011
25. 07. 2022 15.57
-5
ja prašek si dovolj povedal, vemo kam merijo tvoje izjave
prašek
25. 07. 2022 15.57
+6
Mene . Pa nisem v golobnjaku, ampak sem ŽE doma !!!
prašek
25. 07. 2022 15.58
+5
Ti pa pojdi s tvojimi vprašanji na Tržaško 221 Ljubljana !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
prašek
25. 07. 2022 15.59
+4
Upam, globoko upam, da resnično veš, kam merijo moje izjave !!!!!!!!!!!!!!