Slovenija

Drava poplavila zlasti površine pod Ptujskim jezerom

Ljubljana, 04. 11. 2023 07.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, N.L., A.K.
Komentarji
2

Najhujši vremenski scenariji se niso uresničili, kažejo podatki meteorologov in centra za obveščanje. Je pa Drava v spodnjem toku še nekoliko narasla in v nekoliko večjem obsegu poplavila površine na območju pod Ptujskim jezerom, je povedal dežurni hidrolog na Agenciji RS za okolje Andrej Golob.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Drava se je večinoma razlila le po kmetijskih površinah
    02:47
    Iz 24UR: Drava se je večinoma razlila le po kmetijskih površinah
  • Iz 24UR ZVEČER: Za Slovenijo vremensko zahteven dan
    08:04
    Iz 24UR ZVEČER: Za Slovenijo vremensko zahteven dan
  • Iz 24UR: Nočni nalivi z močnim vetrom
    03:07
    Iz 24UR: Nočni nalivi z močnim vetrom
  • Iz 24UR: Na obali vreme prineslo nekaj nevščenosti
    02:30
    Iz 24UR: Na obali vreme prineslo nekaj nevščenosti
  • Iz 24UR: Vremensko dogajanje na Tolminskem
    02:26
    Iz 24UR: Vremensko dogajanje na Tolminskem
  • Iz 24UR: Vzdolž reke Drave od Koroške do Podravja so se oglasile sirene
    02:45
    Iz 24UR: Vzdolž reke Drave od Koroške do Podravja so se oglasile sirene

Na vprašanje, ali gre pri poplavljanju Drave za odklon od razmer, ki so pričakovane za to obdobje v letu, je Andrej Golob iz Arsa odgovoril, da je tak obseg poplav nekoliko redkejši, da pa razmer ne gre primerjati z največjimi obsegi poplav, ko so v nevarnosti celotna naselja.

V Dravogradu, kjer je Drava že v petek dopoldne prestopila bregove, so ob Ribiški poti preventivno evakuirali devet objektov oziroma 15 ljudi. Zaradi izboljšanja razmer so se skoraj vsi lahko zvečer vrnili v svoje domove, dva prebivalca pa sta noč preživela pri sorodnikih, je povedal poveljnik občinske civilne zaščite Bojan Zavec. Skrbi pa jih, kaj bo prinesla nova pošiljka padavin, ki je napovedana za nedeljo.

Poveljnik Civilne zaščite za Podravje Dragomir Murko je povedal, da se na tamkajšnjem območju Drava razliva predvsem na območju kmetijskih površin. Hiše pa narasla voda ogroža v naselju Črete v Krčevini, kjer je poplavilo nekaj stanovanjskih objektov, zato poteka evakuacija. Zaprtih je tudi nekaj cest. Po besedah Murka gre sicer za običajne razmere v obdobjih poplav.

Ponoči sta sicer po besedah Goloba naraščali tudi Sava in Krka - Sava v spodnjem toku, Krka pa v srednjem in spodnjem toku, kjer je tudi poplavljala, vendar na območjih vsakoletnih poplav.

Kaj bo z rekami? 

Hidrolog pričakuje, da bodo danes reke po državi zelo počasi upadale. Ob napovedanih novih padavinah, ki bodo ponoči vsaj za krajši čas lahko tudi močnejše, pa je pričakovati, da bodo reke ponovno narasle. Na območjih Vipavske doline, Gorenjske ter osrednjega in severnega dela Slovenije je pričakovati, da se bodo posamezne reke ponovno razlile, nekatere lahko poplavijo na običajnih območjih, je še povedal.

Vreme je preglavice povzročalo zlasti v petek do polnoči, drugi del noči pa je bil bolj miren, so potrdili na Centru za obveščanje uprave za zaščito in reševanje.

Skupaj pa so v preteklih 24 urah v povezavi z močnim neurjem z vetrom, močnim deževjem in poplavami zabeležili skupaj 175 dogodkov, od tega na območjih regijskih centrov za obveščanje Kranj (58), Nova Gorica (32), Slovenj Gradec (19), Ljubljana (15) in Koper (14).

Močan veter je podiral drevesa in poškodoval drogove elektrodistribucije, zaradi česar je ostalo brez dobave električne energije več odjemalcev. Zaradi močnega deževja je meteorna voda zalila več objektov, poplavila nekaj cestišč, zaradi razmočenosti terena pa se je sprožilo nekaj zemeljskih plazov. Zaradi naraslih vodotokov je v naselju Podhom v občini Gorje narasla reka Radovna odnesla most, v Logu pod Mangartom pa je prišlo do onesnaženja potoka Roja, ki se izliva v reko Koritnico.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na terenu je bilo aktivnih skupno 114 gasilskih enot, od tega 8 poklicnih ter službe komunale in cestnih podjetij. Gasilci so preventivno čistili prepuste meteorne vode, izvajali protipoplavne zaščitne ukrepe, polnili in nameščali protipoplavne vreče ter potopne črpalke, iz poplavljenih prostorov objektov izčrpali meteorno vodo, odstranjevali podrto drevje in zasilno prekrili poškodovana ostrešja objektov. Občanom, ki so ostali brez dobave električne energije, so pomagali z agregati, še kažejo podatki uprave za zaščito in reševanje.

Danes ne bo običajnega mesečnega preizkusa siren z opozorilnim znakom

V petek so imeli zaradi zalivanja razburkanega morja težave tudi na Obali, opozorilne sirene pa so se sprožile v naseljih ob Dravi. Ta je imela tudi ponoči in zjutraj visok pretok. Podatki Dravskih elektrarn pa kažejo, da je trenutno najvišji pretok pri hidroelektrarni Fala, in sicer 1582 kubična metra na sekundo, nekaj manjši pa je še pri Hidroelektrarnah Zlatoličje in Formin, kjer pa je v zadnji uri pretok nekoliko upadel.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Že v petek je uprava za zaščito in reševanje prebivalce na območjih regijskih centrov za obveščanje Maribor, Slovenj Gradec in Ptuj obvestila, da danes ne bodo izvedli običajnega mesečnega preizkusa siren z opozorilnim znakom. V primeru proženja siren na teh območjih ne bo šlo za preizkus, temveč za dejansko nevarnost.

Mesečnega preizkusa sirene prav tako ne bo na območju regijskega centra za obveščanje Koper.

Tudi dežurna meteorologinja na Arsu je za Radio Slovenija zjutraj povedala, da je noč minila mirno in se najhujši scenariji niso uresničili.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proofreader
04. 11. 2023 09.01
+14
Kdo je v Kranju dovolil drekovod nad Savo? A res nič ne razmišljajo? Medtem pa Joc ne dobi dovoljenja za stadion.
Kollerik
04. 11. 2023 11.54
+5
zahvala vašemu podobniku in vaši vladi taglavnega narcisa na balkanu.... poplavna območja so pozidana.....