Slovenija

Po sončnem vikendu nas čaka tipično aprilsko vreme

Ljubljana, 06. 04. 2018 07.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
/ K.H., N.Š.K.
Komentarji
3

Sončno vreme se bo nadaljevalo ves vikend, a ne povsod. Manjši višinski ciklon bo namreč nad vzhod države prehodno prinesel nekaj več oblačnosti. A se bodo oblaki v nedeljo spet razkadili in sonca ne bo manjkalo. Nato pa nas prihodnji teden čaka spet tipično aprilsko – spremenljivo vreme.

Po včerajšnjem prehodu hladne fronte se je danes nad srednjo Evropo in Alpami vzpostavilo območje visokega zračnega tlaka. Mnogim nasmeh na lica pričara že to, da je danes petek. Če pa je ta sončen, je pa to še razlog več za veselje. Sonce je razkadilo jutranjo meglo, temperature pa so prijetno pomladne. Sončno in stabilno vreme nas čaka tudi ta konec tedna.

Čez vikend bo sicer na vreme pri nas vplival manjši višinski ciklon. Ker so ti izločeni iz splošnega zahodnika, je njihovo gibanje težko predvidljivo, kar je pogosto vzrok slabih napovedi. "Po zadnjih izračunih kaže, da se nam bo omenjeni ciklon ali višinsko jedro hladnega zraka, kot ga tudi imenjujemo, uspel dovolj približati, da sobota na vzhodu države le ne bo tako sončna, kot je kazalo še pred dnevi," je napovedal naš hišni prognostik Rok Nosan

Včerajšnji dramatičen prihod fronte nad Sorško polje.
Včerajšnji dramatičen prihod fronte nad Sorško polje. FOTO: Egon Cokan

Toča v tem letnem času ni redkost, a k sreči še ni debela

Kot pravi Nosan, je za prehode hladne fronte spomladi in poleti, ko je sonce najmočnejše, pogosto značilno burno vremensko dogajanje. Pojavljajo se lokalni nalivi, sunki vetra in lahko tudi toča. Na srečo toča v tem času še ne more biti debela, ker ozračje še ni tako zelo pregreto, je pa grmenje v aprilu po ljudski modrosti dobro, saj se nam v tem primeru ni treba več bati slane.

Drobna toča je 'pobelila' ulice Ljubljane v četrtek proti večeru.
Drobna toča je 'pobelila' ulice Ljubljane v četrtek proti večeru. FOTO: 24ur.com

Toča je včeraj padala tudi na severu Italije.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zaradi obilice vlage je po nekaterih nižinah zjutraj nastala megla, ki je bila kratkotrajna. Sredi dneva in popoldne je zaradi hladnega zraka v višinah sicer nastalo nekaj plitve kopaste oblačnosti, ki pa ni preveč pokvarila lepega vremena.

Ponekod piha šibak veter vzhodnih smeri, ob morju dopoldne šibka burja, popoldne pa maestral. Najvišje dnevne temperature so se danes na Goriškem in v Vipavski dolini približale 20 stopinjam Celzija. Drugod po državi smo izmerili med 14 in 18 stopinj Celzija, sonce in prijetne temperature pa nas bodo spremljale tudi ob koncu tedna.

Nad meglo je bilo že zgodaj zjutraj prijetno sonce, kar potrjuje tudi posnetek s Krima.

Na Krimu (1007 m nadmorske višine) je že sonce, ki bo posušilo meglo.
Na Krimu (1007 m nadmorske višine) je že sonce, ki bo posušilo meglo. FOTO:

Ogrelo se bo do 21 stopinj Celzija

V večjem delu države bomo sicer jutrišnji dan začeli z jasnim jutrom, le Štajersko in Pomurje bo že zgodaj dopoldne prekrila oblačnost, ki se bo sredi dneva in popoldne počasi širila tudi proti osrednji Sloveniji. Veliko sonca jutri pričakujemo predvsem na Primorskem in Notranjskem, kjer boste le s težavo uzrli kakšen oblak. To bo seveda imelo vpliv tudi na izmerjene temperature. Na Goriškem in v Vipavski dolini se bo ogrelo do 21 stopinj Celzija, drugod po državi pa bo zaradi oblakov hladneje. Večinoma bomo izmerili od 13 do 17 stopinj Celzija, napoveduje Nosan.

V nedeljo zjutraj bo ponekod na vzhodu še nekaj nizke oblačnosti, v nadaljevanju dneva pa sonca ne bo manjkalo. Popoldne nas bo od zahoda prekrila le tanka oblačna koprena, ki na srečo ne bo delala prevelike sence. Ponekod bo zapihal jugozahodni veter.

Območje visokega zračnega tlaka nad našimi kraji bo slabelo in se umikalo proti vzhodu stare celine, naši kraji pa bodo v začetku prihodnjega tedna prišli pod vpliv ciklonskega območja s središčem nad zahodno Evropo. To pomeni, da bo vreme od ponedeljka naprej spet tipično aprilsko, spremenljivo.

Več o vremenu v vašem kraju na vreme.24ur.com.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KrofKrof
06. 04. 2018 11.22
+6
Tista - po novinarsko - "drobna toča" v LJ je v resnici sodra.
DirtySanchez
06. 04. 2018 09.49
+4
v LJ bo cel dan megla
janezov uč
06. 04. 2018 10.13
+3