Slovenija

Po Möderndorferju SMC zapustil še Židan, ki zdaj odhaja v SD

Ljubljana, 18. 05. 2020 14.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.R., Ti.Š.
Komentarji
1531

Iz poslanske skupine SMC, ki jo vodi Zdravko Počivalšek, je izstopil še Gregor Židan. Pred nekaj dnevi je stranko zapustil Jani Möderndorfer, ki je prestopil v LMŠ. Židan je medtem prestopil v SD, kar je potrdil vodja poslanske skupine Matjaž Han. "Verjamem, da bo naša pot dolgoročna," je na novinarski konferenci dejal Han. Se je pa na Židanov prestop že odzval tudi Počivalšek. "Židan dan za sponzorje poslanskih prestopov se utegne kmalu končati," je zapisal na Twitterju.

Iz Stranke modernega centra (SMC), ki jo vodi Zdravko Počivalšek, je izstopil tudi poslanec Gregor Židan. Odločil se je za prestop v vrste SD, kar je na novinarski konferenci ob 16. uri potrdil tudi vodja poslanske skupine Matjaž Han.

Slednji se je uvodoma opravičil, ker na izjavi za javnost ob njem ni bilo Židana. "V našo poslansko skupino se je po tehtnem premisleku, da lahko tako bolje opravlja svoje delo, priključil Gregor Židan," je dejal Han. Pojasnil je, da so z Židanom v zadnjih štirih dneh imeli pogovore o dolgoročnem sodelovanju. Po tehtnem premisleku je Židan presodil, da bo svoje delo bolj kakovostno opravljal v skladu z vrednotami poslanske skupine SD, je v izjavi za medijev v DZ povedal Han. "Vrednote SD so mu blizu in verjamem, da bo naša pot dolgoročna," je prepričan. Kot je še dodal, imajo z Židanom vizijo za naprej.

Vrata poslanske skupine SD so vedno odprta za vse poslance, ki želijo deliti njihove vrednote

Na vprašanje, če si v SD v kratkem obetajo še kakšen prestop, pa je vodja poslanske skupine SD odgovoril, da so na stežaj odprli svoja vrata. "Ko nas kdo pokliče in se želi pogovarjati ... Mi se bomo pogovarjali z vsemi, ki delijo naše vrednote," pravi. Se pa v tem trenutku po njegovih besedah z nikomer zaenkrat intenzivno o tem ne pogovarjajo. "Nikogar nismo prisilili, da bi prišel k nam. Zato smo še toliko bolj zadovoljni, da se je Gregor odločil prestopiti v poslansko skupino SD," je pojasnil Han.

Gregor Židan je izstopil iz poslanske skupine SMC.
Gregor Židan je izstopil iz poslanske skupine SMC. FOTO: POP TV

Židan ob prestopu iz SMC v SD ni dajal izjav. Po besedah Hana so takšne odločitve za posameznike kar težke, zato se je odločil, da medijem te odločitve ne bo pojasnjeval. "Verjamem pa, da bo s svojimi dejanji in svojimi pogledi lahko v političnem prostoru povedal še marsikaj," je dodal vodja poslancev SD.

Ob vprašanju o podrobnejših razlogih za to potezo je Han spomnil, da je bil Židan uspešen nogometaš in je branil barve Slovenije. V pogovorih pa je izrazil razočaranje, da nekateri posamezniki za Slovenijo niso pripravljeni narediti dovolj, da nekateri o njej "grdo govorijo" in da "mu ni mesta v takšni ekipi", je povzel Han. Kot je še poudaril, je "športni duh pri njem prevladal".

Matjaž Han je še pojasnil, da trenutno ne potekajo pogovori s še katerim poslancem o morebitnem prestopu v njihovo poslansko skupino.
Matjaž Han je še pojasnil, da trenutno ne potekajo pogovori s še katerim poslancem o morebitnem prestopu v njihovo poslansko skupino. FOTO: 24ur.com

V poslanski skupini SMC sprva uradno o izstopu poslanca sicer niso bili obveščeni. "Odhod poslanca Gregorja Židana iz PS SMC nas preseneča, saj se je zdelo, da se znotraj nove koalicije dobro znajde," pa so kasneje sporočili. V odzivu na njegov prestop pa so še povedali, da se jim kljub temu ne zdi prav, da v trenutkih, ko bi morali gledati "na našo skupno dobro, posamezniki v ospredje postavljajo zgolj lastno korist". "In če se po eni strani zdi, da takšni odhodi spolansko skupino slabijo, so po drugi strani pripomogli k še večji povezanosti in trdnosti ostalih poslancev, ki si bodo še naprej prizadevali za uresničevanje ciljev," so še zatrdili v SMC.

Židanovo potezo pa je na družbenem omrežju Twitter medtem pozdravil Jani Möderndorfer, ki je Židanu čestital. "Gregor Židan, želim ti vse dobro in srečno," je navedel.

Möderndorfer je sicer pred kratkim prav tako zapustil SMC in se pridružil Listi Marjana Šarca (LMŠ). V Židanovem primeru gre tako za že drugi izstop iz te poslanske skupine v le nekaj dneh.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na Židanov prestop pa se je na Twitterju odzval tudi Počivalšek. "Židan dan za sponzorje poslanskih prestopov se utegne kmalu končati," je zapisal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot smo že poročali konec tedna, ni skrivnost, da se je Gregor Židan ideološko bolje kot v aktualni desni koaliciji, počutil v času prejšnje leve oblasti. Še dodatno pa naj bi ga v tem prepičanju utrdili nedavni protesti in ošabne vladne reakcije. Židana naj bi poleg SD (s predsednikom Dejanom Židanom, mimogrede, nista v sorodu) v svoje vrste sicer vabili tudi v LMŠ. A kot kaže, se je le bolj nagibal k prestopu v SD.

Omenimo, da je Gregor Židan sicer nadomestni poslanec - v državnem zboru sedi namesto gospodarskega ministra Počivalška.

Židan se je pridružil poslancem SD.
Židan se je pridružil poslancem SD. FOTO: POP TV

Poslanska skupina SD je z Židanom tako dobila 12. poslanca, SMC pa jih ima še osem. Koalicija SDS, SMC, NSi in DeSUS tako po novem šteje 46 poslancev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1531)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iga_biba
19. 05. 2020 20.45
smc-osem volilcev osem poslancev. pada vlada, vlada pada.
ZAPOSLENI KLOŠAR
19. 05. 2020 20.14
dovolj je bilo-dol z vlado1
El Diablo 2013
19. 05. 2020 13.59
+2
tok enga rompompoma, napihovanja, reklamiranja in oh in sploh, glede “težko” pričakovane jajotove oddaje na NoraTv in potem ima ištvan prištinski manjšo gledanost, kot so jo imele tam predhodne oddaje😂😂😂 ja, ni kej, očitno je še tisti mikroskopsko malo svečkarskih gledalcev, raje prešaltalo na POP Tv in serijo Šverc komerc, kar se sicer nekako sklada z jajotovo politiko. Pa tak velik pok se je napovedoval, oziroma prd. Ec😂💩
lordG
19. 05. 2020 11.56
+1
gregor židan je dobil denar za prestop v SD,..ampak ker se počivalšek vrača v poslanske klopi, je bila to za zapufano SD slaba kupčija
Pepe Bolcev
19. 05. 2020 09.52
+0
Popolnoma ukradene volitve. Z vsako potezo je to samo se bolj podcrtano. Popolnoma jasno in normalno je, da poslanci, ali clani zapuscajo stranko, ki tako drasticno spremeni svojo agendo. Desnicarjem to seveda ni jasno. Njihov predsednik je takrat, ko so vsi bezali ven iz partije, v to partijo vstopal.
resslovenka
19. 05. 2020 09.47
-2
Je ministrica za šolstvo sinoči v večerih poročilih na 24 ur, izjavila "Kdor drugemu jamo koplje, sam vanjo pade". O ja, pa še kako res je. V bistvu sem v tej izjavi prepoznala sindrom JJ. Veste, jama čaka vse. Od prvega do zadnjega. Ljudje se nas spominjajo po človeških vrednotah ne po položajih, ki smo jih zasedali v življenju. Sedaj se koalicija zanaša na podporo SNS in 2 poslancev manjšin. Tako da... če ne bo še kdo izstopil iz SMC imajo še vedno večino. SNS se pač obrača po koristi, to je splošno znano. Poslanca manjšin pa tudi. 😎
prinašalec2
19. 05. 2020 09.14
+2
Tako uspešni so po "volitvah" tisti in tiste politične opcije, ki imajo dovolj denarja, kjerkoli že in karkoli že "denar" v teh primerih, pomeni... živa žalost. Pa ja nismo vsi slepi.
227122
19. 05. 2020 09.13
+2
Prav da je odstopil. Naj se stranka SMC očisti in naj ostanejo le tisti, ki so sposobni sodelovanja, dogovarjanja in ukrepanja v korist državljanov Slovenije. Odidejo pa naj tisti, ki netijo sovraštvo in jim je bilo vedno več le za lastno korist. Ta fusbaler je pa itak navajen na prestopanje, kdor da več, tja pa grem.
resslovenka
19. 05. 2020 09.49
+1
Smešno. Bognedaj misliti s svojo glavo, ko smatraš ali vidiš, kam zadeve peljejo. V dobro države??? 😀😀😀😎
El Diablo 2013
19. 05. 2020 08.49
+2
no, novo jajotovo “super epsko oh in sploh” oddajo je po podatkih gledalo celih 23 osebkov....... če odštejemo glavco hojsa, grimsića, črnača, majhen-NIĆa in gorenaka, jih ostane še 18 - naročenih, plačanih in prisiljenih da gledajo in komentirajo ( beri: hvalijo ) samohvale jajceglavca. top šit hit oddaja😂
Paskakvali
19. 05. 2020 08.51
+2
A so se kaki čudeži dogajali? Razen izginjanja denarja?
Paskakvali
19. 05. 2020 08.52
+1
To Kristusu ni ravno šlo od rok Jajo pa ornk obvlada!
Mi Po
19. 05. 2020 11.11
-1
Paskakvali
19. 05. 2020 08.46
+0
Menda bo 25000 desnuhov prišlo na protest v podporo vladi.......komaj čakam da vidim ta čudež!
El Diablo 2013
19. 05. 2020 08.50
+4
a bojo tiskal figurice na trstenjakovi...... a ne bodo pol več lepil pamfletov😂
cakra
19. 05. 2020 10.36
+0
Sedaj ni čas za nobenih protestov, SL ..in EU.. v veliko recesijo.Z bilo kakšnimi protesti in množično zbiranje na takšnih predstavah nam bo odgnalo tuje turiste, poglejmo si čez mejo kaj na ta račun počnejo naprimer AV... turistični delavci.
dule100
19. 05. 2020 08.43
-3
Levake je treba razumeti! Ostali so z dolgimi🤥! Svet se jim je zrušil v trenutku🥊, sedaj jim je ostalo samo🚑🤕, in da malo cvilijo na portalih!🆘
srebrnibreg
19. 05. 2020 11.09
+1
Brez levakov ste kot kura brez glave saj brez njih nimate vlade. Sicer ste pa z njimi isto.
El Diablo 2013
19. 05. 2020 08.27
-2
tok enga rompompoma, napihovanja, reklamiranja in oh in sploh, glede “težko” pričakovane jajotove oddaje na NoraTv in potem ima ištvan prištinski manjšo gledanost, kot so jo imele tam predhodne oddaje😂😂😂 ja, ni kej, očitno je še tisti mikroskopsko malo svečkarskih gledalcev, raje prešaltalo na POP Tv in serijo Šverc komerc, kar se sicer nekako sklada z jajotovo politiko. Pa tak velik pok se je napovedoval, oziroma prd. Ec😂💩😂
dule100
19. 05. 2020 08.44
-2
Kako veš, pa nisi slučajno gledal!?🚴🙉
El Diablo 2013
19. 05. 2020 08.52
+2
ne, komedije mi niso všeč....sploh psihopatske na NoraTv
Mi Po
19. 05. 2020 11.12
-1
vinogradnik33
19. 05. 2020 08.24
-1
Vsi , ki dajo kaj na svoje ime bi morali zapustiti te koalicijske prodane duše in jim pokazati , da še morala ljudi kaj velja ! Pa čeprav bi s strani sektašev doživljal pogrom , kot ga sedaj na tem potralu zaslediš v teh komentarjih , ki niso dostojni niti najbolj nizkotnim !
dule100
19. 05. 2020 08.21
+0
Pa se je nataknil!🤕 Počivalšek gre med poslance, Židana zbrcajo! Počivalšek ponovno zasede ministersko mesto! Poslansko mesto zasede nov poslanec, saj Židan ni več poslanec SMC-ja! Ajnfoh ko pasulj! 🥊🚴
El Diablo 2013
19. 05. 2020 08.46
+4
ti pa si kre. Ten😂😂😂 če gre procentualšek za poslanca, gre ven nekdo iz smcja..... preber si poslovnik be. Dak
SpetKrNeki
19. 05. 2020 08.46
+1
Aja, potem bo Počivalšek odstopil? Pravilno!! Je že čas...
riss
19. 05. 2020 08.20
+2
A bo danes tudi kakšna kravja kupčija in prehod poslanca. Če ne bo, boste krivi mediji, ker niste zvrtali nič konkretnega proti vladi. Sploh ne bom več plačal prostovoljno RTV naročnine. Dajte nekaj konkretnega ven. A je Gale že vse izžvižgal ali pripravlja zagovor, baje so ga dobili s prsti v marmeladi.
El Diablo 2013
19. 05. 2020 08.44
+3
riss
19. 05. 2020 08.19
+7
Koliko € je pa danes vreden poslanski prehod. Kako kotira med prašičjimi mešetarji?
Paskakvali
19. 05. 2020 08.15
+0
Ej Ančka! A Svetice je tud kej hodu na šentiljski parkplac? Se poznata? Da nista slučajno na istem compu?
dule100
19. 05. 2020 08.23
+0
Medota vprašaj, on je dobro obveščen!🤥
Uporabnik458403
19. 05. 2020 08.05
+7
Ja Cerar se je odovedal poslanskemu stolcku ker dobi vec od zavoda za poslovanje......... Cerar se je odpovedal sluzbi zaradi katere je bil na volitvah in se zelo boril za to sluzbo........ TO VSE POVE ZA KAKSNEGA POLITIKA GRE...... Zidan je podobna zgodba. Sploh nisem vedel, da je poslanes....... Da prestopi v drugo stranko mora imeti zelo utemeljene izgovore a on niti pred kamero ni prisel, ker nima utemeljenih razlogov ampak, ga je premamila kuverta.......vsak ki misli drugace je naiven
zoky007
19. 05. 2020 08.19
+3
kake izgovore pa mora imet stranka da prestopi iz leve v desno??
Uporabnik458403
19. 05. 2020 08.26
+2
Zoky.....Smc je bila vedno sredinska..........tako, da poslanci v tej stranki se morajo zavedati, da lahko vlado sestavljajo tako z levimi kot desnimi.......
dule100
19. 05. 2020 08.04
+8
Kolko ke dobil za prestop!?💰💵
Marjan Petek
19. 05. 2020 08.04
+10
SD dobila še enega izgubarja in dolžnikov,ki bi rad prišel do denarja iz državnih jasli. Zdaj imajo dva pokvarjena lopova ,ki se pišeta ŽIDAN.. To je stranka lažnivcev,tatov,prevarantov in barab SD, SD, SD, SD, SD .................sami dilerji na levici.