Slovenija

'Če se bo razvedelo, da se tukaj sprehajajo zveri, lahko pozabite na turizem'

Zgornje Gorje, 15. 05. 2023 09.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA, K.K., U.Z.
Komentarji
544

Kmetje in domačini iz Občine Gorje in okolice so na protestu v Zgornjih Gorjah pozvali pristojne, da nemudoma ukrepajo proti volkovom in tako zagotovijo varnost živine ter lokalnega prebivalstva. Kadavre v nedeljo poginulih ovc so pripeljali pred prostore gorjanske občine, naslednjič jih bodo pred parlament, obljubljajo kmetje. Župan meni, da glede na nedeljski dogodek ni odveč, da je občane in prebivalce sosednjih občin strah iti v naravo in puščati svoje otroke, da se igrajo na domačem dvorišču.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Protest v Gorjah pri Bledu
    04:15
    Iz 24UR: Protest v Gorjah pri Bledu
  • Iz SVETA: Protest kmetov in domačinov
    04:31
    Iz SVETA: Protest kmetov in domačinov

Protesta, ki so ga s pomočjo občine organizirali tamkajšnji kmetje, se je udeležilo več kot 50 ljudi. Med njimi kmetje, ki jih skrbi za lastno varnost in varnost svoje živine, ter starši, ki jih skrbi za varnost otrok. 

"Strah je vedno večji, otrok ne upamo puščati same na lastnem dvorišču. Ogroženi pa nismo le mi in naša pašna živinoreja, ki je tudi naš vir dohodka, ampak mimoidoči kolesarji in turisti", je dejala kmetovalka in prebivalka naselja Zgornje Laze Alenka Pogačar. 

Domačinka Lara Tišler je trenutno situacijo z volkovi označila za katastrofalno. "En mesec nazaj se je zvečer pri nas na dvorišču sprehajal in tulil volk. Enostavno ne upamo več ven, ne upamo sprehajati psov in tudi s svojimi otroci ne upamo biti več zunaj," je pojasnila. 

Podpredsednica agrarne skupnosti Stara Fužina-Studor Mojca Žmitek je pojasnila, da ji je pred leti volk za hlevom pokončal telico. "Tudi danes je ta strah konstantno prisoten in iz dneva v dan večji. Otrok res ne upam puščati samih, konstantno jih vozim oziroma spremljam v šolo, ko začne padati mrak, pa morajo takoj nazaj v hišo," je dejala. Kot pravi, so se na državo že večkrat obrnili, a jim ta samo očita, da so slabi gospodarji in da niso nič naredili za varovanje. Država namreč vidi rešitev v tem, da se pred volkovi kmetje zavarujejo z mrežami in visokimi ogradami, a žal povsod to ni izvedljivo, saj je precejšnji del pašnikov v visokogorju, ograditi pa ni možno niti celotnega podeželja. Kmetje pa so enotni, da je rešitve treba poiskati drugje. Nujno je treba skrajšati tudi čas obravnav in izplačil denarnih odškodnin zaradi nastale škode in urediti sofinanciranje nadstandardne zaščite živali. Je pa današnji protest spet dokaz, da bodo protesti le še pridobivali množičnost, če država ne bo začela ukrepati.

Protest domačinov in kmetov v Gorjah zaradi volkov
Protest domačinov in kmetov v Gorjah zaradi volkov FOTO: POP TV

Župan: Ni odveč, da je naše občane strah iti v naravo in puščati svoje otroke 

Razširjenost volka na biosfernem območju Julijske Alpe je postal velik problem, predvsem ker se je preveč približal ljudem. Na to se že dalj časa opozarja vse pristojne, ker pa se zadeve urejajo prepočasi oziroma se breme prelaga le na kmete, je očitno čas za protest. "Naša zahteva je popolnoma jasna. Od pristojnih državnih organov in Ministrstva za naravne vire in prostor zahtevamo, da začnejo takoj ukrepati glede velike zveri na Gorenjskem in s tem v prvi vrsti zaščitijo naše občane in občanke pred napadi volka", je dejal župan Občine Gorje Peter Torkar.  

Nedeljski dogodek v vasi Rečica pri Bledu je po njegovih besedah pokazal, da volk ne izbira več terena, in da se je približal vasem. To sicer zaznavajo že dlje časa, a tako hudega pokola, kakršen je bil nedeljski, še ni bilo, je opozoril. Volk je v nedeljo pokončal sedem ovc in jagnjet v zaščiteni ogradi na pašniku, ki je le nekaj deset metrov oddaljen od lastnikove hiše. "To je 350 metrov stran od Blejskega jezera in lahko rečemo, da ni odveč, da je naše občane in prebivalce sosednjih občin strah iti v naravo in puščati svoje otroke, da se igrajo na domačem dvorišču," je še poudaril župan.

Kot je pojasnil, je današnji protest, na katerem so pokazali tudi kadavre nekaterih v nedeljo preminulih ovc, opozorilne narave. Kmetje obljubljajo, da bodo naslednjič kadavre prepeljali pred parlament. Protestniki pa so ministrstvo za naravne vire in prostor ter vse ostale pristojne pozvali, da nemudoma ukrepajo. 

Protest domačinov v Gorjah
Protest domačinov v Gorjah FOTO: Bobo

'Če se bo razvedelo, da se tukaj sprehajajo zveri, lahko pozabite na turizem' 

"Ne gre več le za živali in kmete, ampak za vse državljane. Vprašanje je, ali lahko ljudje sploh še prosto gobarijo, kolesarijo, hribolazijo ali se sprehajajo po gozdu. Volkovi namreč izgubljajo strah, zato bodo plen počasi iskali med ljudmi", je opozoril Stane Bergant iz Sindikata kmetov Slovenije. To potrjujejo tudi prestrašene občanke in kmetovalke, ki pravijo, da se ponoči celo sliši volčje tuljenje. Ob tem je izpostavil nedavna incidenta v Italiji, kjer je medved ubil sprehajalca, in na Poljskem, kjer je ob napadu volkov umrl pastir. 

Bled z okolico je svetovno uveljavljena turistična destinacija, pri čemer je velik poudarek dan obisku narave. "Če se bo razvedelo, da se tukaj sprehajajo zveri, lahko pozabite na turizem," je bil jasen.

Protesta se je udeležil tudi predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) Roman Žveglič, ki je pozval tudi k spremembam na evropski ravni. Zveri se mora po njegovem prepričanju obravnavati kot lovne živali, da lahko vsaka država sama regulira njihovo število na določenem območju.

Na družbenih omrežjih so se medtem pojavila opozorila, da je bila ograja v primeru nedeljskega napada volkov na drobnico prenizka, ob tem pa se pojavljajo tudi dvomi o argumentih Civilne iniciative 71, da ograje ne delujejo in da je treba začeti z odstrelom volkov.

Žveglič je v nagovoru zbranim pojasnil kompleksnost vzpostavljanja ograjenih območij v Alpskem svetu, Torkar pa vabi dvomljivce, da se skupaj ob tuljenju volkov sprehodijo po naravi. "Če same zadeve ne čutiš na svoji koži, verjamem, da se lahko zgodi tudi kakšen tak komentar, a če resno premisliš in ko si sam prizadet, potem verjamem, da tisti, ki je tak komentar napisal, zapisa ne bo nikoli več ponovil," je dejal v izjavi za medije.

Ministrstvo: Vzroke za pogin drobnice bo pokazala genska analiza 

Kot so razložili na ministrstvu za naravne vire, so bili o dogodku na Bledu, v katerem so bile v noči na nedeljo domnevno zaradi napada volka pokončane štiri ovce, dve pa sta pogrešani, obveščeni danes. Strokovna služba ministrstva je po pogovoru s policijo in zavodom za gozdove ugotovila, da zaščitna ograja, znotraj katere je bila drobnica, ni poškodovana. "Predstavnik zavoda je po terenskem ogledu pašnika in pokončanih ovc odredil gensko analizo, ki bo dodatno pokazala, zakaj je drobnica poginila, saj na zaščitni ograji ni bilo znakov vdora, med drobnico pa je bil pes. Rezultati genske analize bodo znani v kratkem," so navedli.

Ob tem poudarjajo, da ukrepov posega v populacijo, ki jih izvajajo v primeru rjavega medveda, za volka ne morejo izvajati. Iz sodbe sodišča EU v zvezi s kvotnim odstrelom namreč izhaja, da je takšen poseg mogoč, vendar je pomembno pred tem preučiti stanje ohranjenosti populacije in njene biološke značilnosti. Volk je vrsta, ki živi v tropih in brani svoj teritorij, zato prenamnožitev, kot so jo dokazali s strokovno ekspertizo pri rjavem medvedu, ni mogoča, so dodali.

"V populacijo volka lahko posegamo z odvzemom iz narave z odstrelom posameznih osebkov, kadar so za to izpolnjeni pogoji trojnega testa, in sicer če ni druge zadovoljive možnosti, če ta ravnanja ne škodujejo ohranitvi ugodnega stanja populacije in če gre za enega od razlogov, navedenih v uredbi, kot sta na primer preprečitev resne škode in zagotavljanje koristi varstva živalske vrste," so nanizali.  Letos so odstrelili dva križanca, tudi lani, štiri volkove z interventnim zakonom pa nazadnje leta 2019. 

Ob tem so spomnili, da že zdaj izvajajo več ukrepov upravljanja z velikimi zvermi, kot je izplačevanje odškodnine za škodo, ki jo povzročijo živali zavarovanih vrst. Pri tem prednostno obravnavajo primere, ko škoda nastane na rejnih živali, in sicer na območjih, kjer se volk pojavi prvič in kjer je škoda resna.

Po njihovih navedbah aktivno sodelujejo tudi z Zavodom za gozdove Slovenije, ministrstvo pa sofinancira tudi dodatne zaščitne ukrepe za varovanje rejnih živali. V zvezi z upravljanjem velikih zveri so minuli petek pripravili tudi posvet, v okviru katerega je bilo po njihovih navedbah podanih kar nekaj rešitev in nastavkov za izboljšanje sistema upravljanja veliki zveri, kot je prednostna obravnava vlog in pospešitev izplačevanja odškodnin.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (544)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Armagedon1
28. 06. 2023 16.51
Vedno je kriv človek. Ker ne zaščiti pred zvermi svojih pašnih živali. Danes bi kmetje radi delali po liniji najmanjšega odpora, to je, da ne bi nič vlagali v zaščito in varovanje svojih živali. Včasih npr. je imela vaška skupnost po Krasu pastirje, ki so živali pasli (in varovali) preko dneva. Zvečer pa so jih prignali s pašnikov nazaj v hleve, kjer so bile pašne živali čez noč na varnem. Tako ni bilo prav nobenih konfliktov med kmeti on zvermi.
el capitano
05. 06. 2023 16.05
-1
Gorjani ja..ma ste res .
el capitano
05. 06. 2023 15.50
+0
Ej Gorjani ,organiziranje safarije med divjimi zvermi , če jih je toliko.Cela Evropa bo hodila gledat to čudo ,seveda če boste v tistih krajih ,zmogli zgraditi kakšno parkirišče..
Armagedon1
31. 05. 2023 20.16
-2
..in: volk ni v Sloveniji še nikoli napadel človeka. Ima dovolj druge hrane.
Armagedon1
31. 05. 2023 20.02
+1
Očitno so volkovi veliko pametnejši od naših kmetov oz. rejcev. In če di kmetje predstavljajo, da jih bomo zaradi tega iztrebili se očitno zelo motijo. Kmetje morajo najprej pospraviti pred svojim pragom in učinkovito zaščititi svoje pašne živali on seveda za to zaščito seči v žep. Kajti brez nič ni nič. Velike zveri kot so medvedi in volkovi bodo pa ostali.
el capitano
05. 06. 2023 15.50
igornov
30. 05. 2023 14.18
+2
V primeru, da bi moja psička nekoga ugriznila, po možnosti kakšnega Roma, za katere vemo, da najprej psa dražijo in potem nastavijo roko, da jih ta ugrizne, bi definitivno bil ob psa, sodišče bi mi naložilo nenormalno visoko globo, za češnjo na torti pa bi poskrbeli še s civilno tožbo za več tisoč, če ne kar več deset tisoč EUR. Tistemu revežu pa država ni sposobna plačati sramotnih 470 EUR za pet živali. Mislim, da bo počasi vse razpadlo.
Armagedon1
25. 05. 2023 11.42
-1
O psiholigiji zveri se je potrebno izobraziti. Zveri se človeka bojijo in vedno bežijo pred njim. Razen če jih človek preseneti in prestraši, da se ustrašijo za svoje življenje ali za življenja svojih mladičev. Torej, človeku in pašnim živalim niso nevarne, če rejec svoje pašne živali učinkovito zaščiti z učinkovitimi ograjami in električnimi pastirji. Če pa tegane radi, si zver vzame, kar ji po zakonu narave pripada. Konec koncev tudi vsaka ovca konča v loncu ali na ražnju. Rejcem pa se gre seveda egoistično samo za profit in za žvenket novcev od prodanih živali v lastnih žepih in za neupravičeno bogatenje.
el capitano
05. 06. 2023 15.53
+2
Pa tudi lovci ,kar zaslužijo ,ko pridejo Italijani streljati divjat v naše gozdove..
el capitano
16. 05. 2023 14.53
+5
Je pa res ,da ekstremni člani sekte ,kateri pripada tudi lokalni župan vidijo v volku komunista in se ga zato še bolj bojijo.Volkovi so namreč inteligentna socijalna bitja in zato se jih sektasi se bolj bojijo ,ker vedno mislijo ,da bo iz kakšnega volka skočil Milan Kučan...
Volja
16. 05. 2023 10.10
+1
Nestrpno čakam na poročilo obdukcije kadavrov, da se natanko ve, kaj je treba narediti, da se v prihodnje to ne ponovi.
Wortex2
16. 05. 2023 09.56
+2
Predlagam da se naredi še protest proti slabim zaščitnim ograjam in proti slabo razgledanostjo splošne populacije
Volja
16. 05. 2023 10.12
+0
Tudi ograja ni potrebna, če imaš dva ali več psov tornjakov.
Volja
16. 05. 2023 12.12
+1
V bistvu je že en tornjak dovolj za Gorje območje.
roten
16. 05. 2023 13.29
+1
Žal še ni subvencije za pasjo krmo k tornjak kavkaški šarplaninc ali kraški žal ne jedo trave je pa strošek a ne žal tudi v resnici tako
el capitano
05. 06. 2023 15.55
+1
Ja Volja ,ampak tornjaka je treba hraniti ,kar je za gorenjskega kmeta velik strošek..
Abica
16. 05. 2023 09.25
+8
'Če se bo razvedelo, da se tukaj sprehajajo zveri, lahko pozabite na turizem'. Kakšna patetična izjava!
JohannDoe
16. 05. 2023 09.16
+0
@krnekdo "a kravji bal je že bil?" -------- Po novem je samo še bajranbal.
JohannDoe
16. 05. 2023 09.13
+1
@sunny "kako so pametni vsi blokovci...a pol njih misli d krompir na drevesu raste" ---------- Resnici na ljubo, razen glede krompirja nekateri, tudi vaški niso neki intelektualci in misleci. Isti narod. Enaka pamet. Samo, ko lulajo, enim nese bolj na levo, drugim pa na desno. Malo vpliva pa tudi kam piha.
Abica
16. 05. 2023 09.30
+8
Ja, res. Živim izven mesta in o kaki hudi intelektualnosti tu res ni govora.
Bofur
16. 05. 2023 09.07
+6
Lejte, kmetje iz Gorje, volk (canis lupus), strašna divja zver iz gozdov in pravljic, bi OVCO požrl, pojedel, ker je lačen kot volk ..., pustil ne bi ničesar, samo glavo mogoče. PES, torej "domača" žival (Canis lupus familiaris) pa bo ovco samo obgrizel, ubil, in ovčjega kadavra ne bo pojedel ... In prav to se je zgodilo. Te štiri ovce so bile žrtev DOMAČEGA psa, ki je podivjal. Gre za nevarno žival, nedvomno, ampak pes NI volk in volk ni pes.
enkve
16. 05. 2023 09.28
+7
@bofur, točno to sem včeraj napisal, volk ubije in požre, pes kolje in pusti, ovce, ki so bile na TV pokazane kot poklane iz strani volka niso bile obžrte, moj zapis je bil takoj pobrisan (2x) kot kršenje pravil.
Abica
16. 05. 2023 09.28
+8
Volkovi res običajno ubijejo zato, da jejo, vendar so seveda primeri, ko volki tudi samo pokoljejo. Razlogi so verjetno v grmadi ovc, ki se nima kam skriti in bezljajo po pašniku. Zaradi tega dogodka pa vseeno ni treba zganjati panike. Naj raje poskrbijo za svoje živali tako kot je treba. Jokcajo tile kmeti, žival imajo pa itak za zakol. Za žival jim je vseeno, vidijo le denarce.
NOČNA MORA
16. 05. 2023 09.30
+9
Vsaj en pameten komentar. Sama sem bila prica kako je kmet zelel odskodnino in ubil svoje ovce in okrivil volkove nekaj let nazaj. Kmetom ne verjamem niti kje je zrastla solata
Volja
16. 05. 2023 10.06
+3
Tudi jaz menim, da tak pokol naredi le trop 2 do 3 spuščeni psi volčjaki... Zdaj pa naj sami ugotovijo, kdo ima navado psa spustit s ketne ali z dvorišča da gre pes sam scat in srat na tuja dvorišča....
el capitano
16. 05. 2023 14.55
+2
Absolutno se strinjam ,verjetno osebki ,ki tukaj tarnajo ,tudi vedo čigav je..
Krneki 00
16. 05. 2023 08.59
-7
kako so pametni vsi blokovci...a pol njih misli d krompir na drevesu raste hahaha
Abica
16. 05. 2023 09.35
+4
Če se enega volkca bojiš, se kar preseli v blok raje. Krompirja pa ziher ne gojiš.
Krneki 00
16. 05. 2023 10.11
-3
bojim? ne ker ga zmanjka če se pojavi pri meni....hehe na vasi smo vsi "pripravljeni" na divje živali...zato imam lepo lovsko sobo za pohvalit se
Hrast1234
16. 05. 2023 08.43
+5
… skrajšati čas denarnih izplačil za škodo … Vse jasno, gorenjčki, ni težava v živali, da le cinglja v mošnji.
luna.3
16. 05. 2023 08.38
-7
sehe, žalostno, verjetno nimaš živali (domačih, razen pajkov) in tudi ne živiš na Bledu in Bohinju, torej žaljiv komentar. Verjetno živiš v brezskrbni prestolnici, ki pa tudi ni varna pred volkovi, Rožnik je kar blizu, torej ne želi hudega drugim.
roten
16. 05. 2023 08.49
+6
20 let sobivam z volkom šakali in medvedom še vedno živ sosed eden večjih rejcev drobnice dokler je EU donirala odškodnino napadi potem konec čudno ter zakaj nihče ne obsoja krokarja vam je znano kako škodo on naredi na mladicah verjetno ne
Prowler
16. 05. 2023 08.36
+4
Naslov članka je za manipulacija za dvig obiska strani. Gorjanci so posebneži, ki cvilijo ob vsaki priliki. To so tisti Gorjanci, ki so zapravljali turistične bone pri sosedu.Če ne bo turistov bodo pač ponovili vajo in se šli " sosedski turizem" še naprej. Oprostite pozabil sem, da bo v tem primeru treba plačat, kar pa v Gorjah ne bo lahko. :)
el capitano
16. 05. 2023 08.29
+8
Po celem svetu ,ovce čuvajo pastirski psi.V ta namen je človek vzgojil tudi ogromno pastirskih pasem.Seveda ne v alpskih dolinah ,kjer je gojenje ovčarskih psov strošek..
Volja
16. 05. 2023 10.14
+1
Bi jih imeli, če jih ne bi rabili vsakodnevno hraniti. To je za kmeta največji problem, kot da so sami kmetje le vegiji..
Hellsrael
16. 05. 2023 08.22
+1