Slovenija

Namesto dopolnilnega zavarovanja obvezni prispevek 35 evrov

Ljubljana, 12. 04. 2023 07.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Maruša Slana, STA, D.J.
Komentarji
2090

Poslanci največje vladne stranke Gibanja Svoboda so v parlamentarni postopek vložili novelo zakona, s katero želijo ukiniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje in ga prenesti v obvezno. Zavezanci bi po novem plačevali 35 evrov mesečno, sredstva pa bi se stekala neposredno v blagajno ZZZS. Odločitev prihaja po tem, ko je zavarovalnica Generali napovedala 30-odstotni dvig premije zavarovanja, kar je sprožilo val kritik v koaliciji, ki je ocenila, da je podražitev neupravičena. Ukinitev dopolnilnega zavarovanje je lahko všečna politična odločitev, ki pa bo dražja, kot se zdi na prvi pogled, pa opozarjajo v Slovenskem zavarovalnem združenju.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Podpora ukinitvi dopolnilnega zavarovanja
    02:20
    Iz 24UR: Podpora ukinitvi dopolnilnega zavarovanja
  • Iz 24UR: Za ukinitev dopolnilnega zavarovanja
    05:32
    Iz 24UR: Za ukinitev dopolnilnega zavarovanja
  • Iz 24UR: Različni odzivi na hitro spremembo
    02:49
    Iz 24UR: Različni odzivi na hitro spremembo
  • Kozlovič o razlogih za vložitev predloga novele zakona
    01:20
    Kozlovič o razlogih za vložitev predloga novele zakona
  • Golob: Preprečili bomo podražitve in kopičenje dobičkov
    00:50
    Golob: Preprečili bomo podražitve in kopičenje dobičkov
Zdravstvo in denar

Poslanci Gibanja Svoboda so v torek zvečer v parlamentarni postopek vložili spremembo zakona, s katero se dopolnilno zavarovanje prenaša v obvezno zavarovanje v obliki plačil obveznega zdravstvenega prispevka v enotnem fiksnem znesku. Kot je razvidno iz predloga novele, ki smo ga pridobili v uredništvu, bi bili zavezanci za plačilo tega prispevka vsi zavezanci za plačilo obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki bi prispevek plačali z upoštevanjem uveljavljenega postopka pobiranja prispevkov.  

Novela zakona bi, če bo sprejeta, predvidoma v veljavo stopila s 1. septembrom 2023. 

Sredstev ne bi več prejemale tri zasebne zavarovalnice, ampak ZZZS. Višina obveznega prispevka bi bila enaka za vse in bi znašala 35 evrov mesečno z možnostjo valorizacije enkrat letno, pri čemer bi upoštevali rast povprečne bruto plače v Sloveniji. 

Predlagatelji želijo preprečiti neupravičen dvig premije in s tem ohraniti visok delež oseb, vključenih v zdravstveno zavarovanje, ki bo krilo vse stroške zdravljenja, zdravil in medicinskih pripomočkov. Prenos v obvezno zdravstveno zavarovanje bi po njihovem mnenju odpravil tudi del obratovalnih stroškov in dobičke treh zavarovalnic, ki danes izvajajo dopolnilno zavarovanje, ta sredstva pa bi se porabila za financiranje zdravstvenih storitev in drugih pravic iz zdravstvenega varstva.  

O predlogu novele zakona so na današnji novinarski konferenci spregovorili premier Robert Golob, minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, minister za finance Klemen Boštjančič, vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic in poslanka ter predsednica parlamentarnega odbora za zdravstvo Tamara Kozlovič. Prav tako sta predlog poslancev Svobode komentirala poslanka SD Meira Hot in koordinator Levice Luka Mesec.

Vlada bo do septembra zamrznila cene dopolnilnega zavarovanja

Golob je ocenil, da je predlog novele zakona korak v pravo smer, s preoblikovanjem dopolnilnega zavarovanja pa bodo dosegli dva cilja – prvi je preprečiti podražitve, drugi pa, da ne bo več zasebnih dobičkov iz naslova zdravstvenega zavarovanja. Do konca leta 2024 nato vlada načrtuje preoblikovanje financiranja celotne zdravstvene blagajne, da bo ta bolj socialno pravična. "S tem, ko združujemo zavarovanja, bosta tudi preoblikovanje in iskanje socialno pravičnih rešitev neprimerno lažja," je poudaril. Če se ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ne bi lotili, bi zavarovalnice po mnenju Goloba tekmovale, kdo bi bolj dvignil prispevek. Premier ocenjuje, da bodo ljudje na letni ravni tako prihranili najmanj 180 milijonov evrov, kar so izračunali na podlagi napovedi podražitve, ki jo je napovedala Generali. 

Ob tem je tudi napovedal, da bo vlada v 10 dneh sprejela uredbo o zamrznitvi cen dopolnilnega zavarovanja do uveljavitve novele zakona. Ta naj bi začela veljati s 1. septembrom 2023. 

Poslanka Tamara Kozlovič je pojasnila, da novela zakona ohranja obseg dosedanjih pravic, besedilo zakona pa so gradili na predlogih, ki jih je obravnavala že nekdanja vlada Marjana Šarca. 

Minister Bešič Loredan je spomnil, da je v petek opravil razgovor z vsemi tremi zavarovalnicami. "Točka, na kateri je prišlo do preloma, je, da je dopolnilno zavarovanje za vse tri zavarovalnice zgolj in samo zavarovalni produkt. Namera zavarovalnice Generali, da dvigne premijo, je za nas nesprejemljiva," je povedal. Po njegovem mnenju smo na prelomni točki reforme zdravstvenega sistema, novela zakona pa je nujno potreben korak, da pridemo tja, kamor nameravamo priti. 

Minister za finance Klemen Boštjančič je poudaril, da sta z ministrom za zdravje glede ukrepov 100-odstotno usklajena. Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic pa je pojasnil, da je predlog vložen po rednem postopku, kar omogoča izboljšave in nadgradnje. "Pacientu dajemo zdravilo direktno v žilo in ne zavarujemo rane z obližem."

Odločitev o prenosu dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja na ZZZS je politična

Na najavo so se odzvali tudi v Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Generalna direktorica ZZZS Tatjana Mlakar je ob robu posveta o izzivih oblikovanja sodobnega zdravstva dejala, da je odločitev o prenosu dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja na ZZZS politična, vsebine pa ne more komentirati, dokler ne prebere novele, poroča STA. 

Mlakarjeva tudi ni želela odgovoriti na vprašanje, ali bo ZZZS lahko ohranila premijo v višini 35 evrov, kot jo določa novela.

Iz ZZZS pa so za STA sporočili, da še ne morejo podati mnenja, ker predlog zakona še ni javno objavljen in še ni znana časovnica za njegovo obravnavo. "Praviloma pa mnenja k takšnim zakonom sprejemata Upravni odbor ZZZS in Skupščina ZZZS," so dodali.

Delodajalci: Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ne sme biti breme gospodarstva

Delodajalci ostro nasprotujejo kakršnemu koli povečevanju obremenitve delodajalcev, so novico, da so poslanci Svobode v DZ vložili novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju, danes pospremila delodajalska združenja. Za zdaj sicer bistvenih vsebinskih sprememb niso zaznala, so pa previdna, ker s predlogom še niso podrobno seznanjena.

V Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) so uvodoma poudarili, da predlog zakona težko podrobno komentirajo, saj s konkretno vsebino zakona še niso seznanjeni. Glede na dosedanje informacije naj za zavarovance in delodajalce ne bi prinesel velikih vsebinskih sprememb, ugotavljajo.

"Iz trenutno razpoložljivih informacij v medijih naj bi breme pavšalnega zneska prispevka za zdravstveno zavarovanje tudi v prihodnje nosil zaposleni sam, le delodajalec naj bi znesek po novem nakazal Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije," so povzeli. Se pa po njihovih besedah postavljajo vprašanja, kaj bo s tistimi, ki so se zavestno odločili za neplačevanje tega zavarovanja, kaj z nezaposlenimi, ki to zavarovanje plačujejo, in kaj z zavarovalnicami, ki ta produkt sedaj ponujajo.

Kot so podčrtali, pa nasprotujejo kakršnemu koli povečevanju obremenitve delodajalcev, saj da so delodajalci v Sloveniji prav zaradi prispevkov že danes med najbolj obremenjenimi v Evropi.

Še bolj kratki so bili v Združenju delodajalcev Slovenije (ZDS), kjer so navedli le, da se zavzemajo za stabilen in predvidljiv sistem zdravstvenega zavarovanja s čim manj birokracije. Ob tem pričakujejo, da košarica pravic ostane vsaj v enakem obsegu kot do sedaj, in sicer za vse, ki vplačujejo, tako za zaposlene kot ostale deležnike.

Da absolutno nasprotujejo kakršni koli dodatni obremenitvi delodajalcev, pa so se na dogajanje odzvali tudi v Trgovinski zbornici Slovenije (TZS). Prav tako si ne morejo predstavljati, da bi se plače delavcev zaradi sprememb sistema t. i. dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja znižale. Od odgovornih zato pričakujejo, da se pred kakršno koli spremembo obstoječega sistema opravi temeljito strokovno razpravo.

Tudi v TZS so sicer zapisali, da s predlogom zakona niso seznanjeni, opozorili pa so še, da o ukinjanju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ni potekal socialni dialog na Ekonomsko-socialnem svetu (ESS).

"Glede na današnje izjave predsednika vlade, spremembe ne bodo predstavljale dodatne obremenitve plač, v OZS pa upamo, da država tega bremena dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v prihodnje ne bo prenesla v breme delodajalcev," so bili v odzivu previdni tudi v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. Ob tem so opozorili, da bo pri delodajalcih prišlo do sprememb v administraciji pri obračunu plač.

Na napovedane spremembe so se odzvali tudi iz zavarovalnic Vzajemna in Triglav ter iz Slovenskega zavarovalnega združenja. 

Na napovedane spremembe so se odzvali tudi v iniciativi Glas ljudstva

"V iniciativi Glas ljudstva nas veseli, da je po več mesecih vlada vendarle deloma slišala naše utemeljene pozive in predloge, da se nemudoma ukine dopolnilno zavarovanje in preneha polniti žepe zavarovalnic z našimi sredstvi za javno zdravstvo. Sploh glede na to, da je še nedavno napovedovala ukinitev za leto 2025, dobičke zasebnih zavarovalnic pa predstavljala kot drobiž, plen kurjih tatov," so zapisali, ob tem pa poudarili, da predlagani zakon v trenutni obliki ne naslavlja osnovne nepravičnosti sedanje ureditve, v kateri enak prispevek za vse bistveno bolj obremenjuje tiste z nižjimi prihodki. "Za odpravo te nepravičnosti smo v iniciativi Glas ljudstva napisali dva zakonska predloga, spremembo ZZVZZ in ZPSV, ki smo ju javnosti, predsedniku vlade in poslanskim skupinam že predstavili," so zapisali. 

Skladno z napovedmi na današnji tiskovni konferenci v iniciativi pričakujejo, da bodo v naslednjih dneh povabljeni k javni razpravi in sodelovanju pri podrobnejšem oblikovanju zakona. "V svojih predlogih za dopolnitev se bomo zavzemali, da se že v to začasno predlagano ureditev uvedejo proporcionalna plačila, ki edina lahko zagotovijo, da zaradi predlaganih sprememb ne bodo dodatno obremenjeni tisti, ki si dopolnilnega zavarovanja že zdaj sploh niso mogli privoščiti," so še dejali. 

Inštitut 1. oktober pripravil svojo različico predloga zakona o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

Nekdanji tržiški župan in nekdanji poslanec SDS ter predsednik Inštituta 1. oktober Pavel Rupar je danes dejal, da je največja koalicijska stranka Gibanje Svoboda v torek v parlamentarni postopek vložila predlog novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, s čimer so prehiteli Inštitut 1. oktober, ki je svoj predlog zakona nameraval vložiti danes. Tega so po Ruparjevih besedah v inštitutu veseli, saj naj bi jih prav oni s svojimi aktivnostmi spodbudili k hitrejšemu reševanju te problematike. S predlogom Inštituta 1. oktober bo vsak posameznik prihranil 450 evrov na leto, je še dejal Rupar. 

Koaliciji so v inštitutu dali 50 dni, da svoj predlog novele zakona tudi sprejmejo, saj bodo v nasprotnem primeru upokojenci po Ruparjevih besedah protestirali dan in noč.

Dotaknil se je tudi možnih finančnih virov za predlog zakona, ki ga je pripravil inštitut. Dejal je, da je treba najti 660 milijonov evrov, ki se trenutno steka v zasebne zavarovalnice, iskanje finančnih virov pa sicer po njegovem mnenju ni stvar inštituta. Ob tem je kot možnost, kje dobiti proračunska sredstva, omenil sredstva za financiranje nevladnih organizacij, oskrbo beguncev in financiranje kulture.

Generali napovedala dvig premije

V času, ko smo priča turbulentnemu dogajanju v slovenskem zdravstvu, je pred dnevi odjeknila še novica, da se draži dopolnilno zavarovanje. Za zdaj so se za ta korak odločili v zavarovalnici Generali in napovedali 30-odstotni dvig premije. Z majem se bo tako znesek na položnici dvignil za 10 evrov. Kot so pojasnili, so glavni razlogi za podražitev neugodni trendi na področju zdravstvenih storitev, in sicer rast cen zdravstvenih storitev (t. i. medicinska inflacija) in rast obsega opravljenih zdravstvenih storitev v zadnjem letu. Podražitev v prihodnje ne izključujejo niti druge zavarovalnice.

Zdravstveni minister Bešič Loredan je pretekli teden dejal, da je dvig premije po oceni vlade neupravičen. Napovedal je, da bodo naredili natančno analizo, so pa že ugotovili, da so se stroški v zdravstvenem sistemu bistveno zvišali in to precej več, kot so mislili. "Moramo stopiti na stran ljudi. Dejstvo je, da je dvig za 10 evrov za marsikoga preveč," je ocenil. Ob tem je opozoril, da lahko, če vse tri zavarovalnice enakomerno dvignejo premijo, pride do tega, da prebivalci ne bodo več plačevali dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Povedal je tudi, da bo vlada vztrajala pri ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in da bi lahko časovnico skrajšali. Do zdaj je bilo namreč načrtovano, da se dopolnilno zavarovanje ukinja s 1. januarjem 2025. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2090)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Perivnik
05. 06. 2023 14.51
+1
Moj dedi se že drži za glavo. Spet nam bodo upokojencem "prisilno vzeli" 35,00 €. Torej bo penzija za 35,00 € nižja!!!
Perivnik
05. 06. 2023 14.54
+1
Dedi pravi, da se mu zdi precej bolj pošten Ruparjev predlog: naj dajo manj za NVO, kulturnike in migrante!! Upokojencem pa namesto, da bi jim že jeseni dali pošteno pokojnino, kot so si jo zaslužili, sedaj dodatno še "kra--de--jo". Pravi, da res ne more imeti rad tega sivega ptiča.
optimistikus
13. 04. 2023 16.53
+8
Denar vstran od privatnih zavarovalnic, denar direktno v zdravstvo in zdravnikom ukiniti vse kvote, v službi so zato da delajo svoj polni delovni čas, po sedajšnjih normativih so pa samo polovično izkorišćeni, plačani pa 100%
sandi101
13. 04. 2023 16.52
+9
35 evrov je 2,5% od povprečne plače. Naj naredijo 2,5% od plače. Kdor ima več, bo plačal več, kdor ima manj pa bo plačal manj. Sedaj plačujeta enako direktor banke in čistilka.
Rookoko
13. 04. 2023 16.06
-3
Ne bo minilo 2 leti, ko bodo na to zopet uvedli participacijo... Tudi zavarovalnice imajo že nekaj let pripravljene nove produkte za ta slučaj.
Alenka ?en?a
13. 04. 2023 15.13
-4
torej bo država ukradla del penzije. Sedaj je to plačilo prostovoljno. Ali bo to odvezeto tudi iz socialnih transferjev, dodatkov za brezposlenost, invalidnin......
mackon08
13. 04. 2023 11.04
+16
Me glih briga, če je obvezno ali prostovoljno. Jaz sem ga do zdaj pkačeval, bodo lopovske zavarovalnice inelemanj dobička.
cool1
13. 04. 2023 10.11
+22
Končno je nekdo zavarovalnicam stopil na prste, malo manj dobička bodo imele sedaj, ko pa se je vse gospodarstvo naprezalo z izgubami, so imele zavarovalnice vedno dobičke, ste se vprašali kdaj , zakaj je tako ?!
robespierre16
13. 04. 2023 09.44
-13
Za ves zdravstveni davek ki ga plačam od plače me na urgenci najbrš tud obvezal nebi....k pa plačam tistih 37 evrov za dodatno zavarovanje mam pa vse na voljo....kdo kle nekoga z*******va....?....😂😂😂😂😂
Kmječki Poba
13. 04. 2023 14.56
+5
ZbuditeSeLjudje
13. 04. 2023 09.40
+5
Torej bodo 35€ na mesec upoštevali pri plačanih prispevkih pri obračunu dohodnine? Ker sedaj ni štelo. Sam vprašam..
janez horvat
13. 04. 2023 09.17
+11
35 evrov je 2,5% od povprečne plače. Naj naredijo 2,5% od plače. Kdor ima več, bo plačal več, kdor ima manj pa bo plačal manj. Sedaj plačujeta enako direktor banke in čistilka.
mackon08
13. 04. 2023 10.51
-5
Janez kruh tudi isto vsi plačajo. Več plačajo v štartu, tisti z večjo plačo.
Kmječki Poba
13. 04. 2023 14.57
-4
Maš rad da drugi za tebe skrbijo al zakaj navijaš za take bedarije?
Rookoko
13. 04. 2023 16.08
-2
brabusednet
13. 04. 2023 09.13
-12
No sedaj bo pa treba na obveznem zavarovanju nove kadre zaposlit pa bomo na istem,če ne slabšem.Spet prilika Golobarjev,da svoje zaposlijo.Torej ostane vse enako le služili bodo drugi.
periot22
13. 04. 2023 09.07
-12
Chocholateaddict
13. 04. 2023 09.07
+0
Ljudje, dokler boste komentirali in razmišljali o vsaki stvari samo a Je JJ za ali proti in se na podlagi tega opredeljevali in nič kritično gledali na stvari - se pravi, moji so sprejeli, pol je dobro...aha, uni tadrugi so sprejeli...ni ok...dokler ne bo kritičnega mišljenja, dokler boste nekaj "požegnali" ali pa kritizirali samo zato, ker je pravi obraz nekaj sprejel...do takrat se nam slabo piše.
ROMELS
13. 04. 2023 08.59
-9
Obvezno je, da ti bo država na silo vzela 35 evrov, prostovoljno pa ali plačaš ali pa ne plačaš. SVOBODA POČASI PELJE NAROD V DIKTATURO.
luna.3
13. 04. 2023 08.56
-13
Če se bo to odvajalo iz obveznega zavarovanja, kako bodo plačevali upokojenci, če ne bo položnic?
mackon08
13. 04. 2023 10.53
-8
Upokojenci so najmanjši problem jim od pokojnine odtegnejo. Kaj pa tisti, ki so brez službe in brez sociale?
razumi če lahko
13. 04. 2023 08.53
-10
Vsi ste bili tako veseli zaradi ukinitve pa sem takoj napisal ,da bo ta denar pobran drugje saj se izdatki v zdravstvu večajo in ne manjšajo torej je tudi podražitev na žalost upravičena !! Vlada želi prenesti iz dopolnilnega v obvezno torej se bo obračunalo pri plači to pomeni ,da bo od tega trenutka ko se to zgodi plačeval samo tisti ,ki je zaposlen torej bo prišlo do manjšega števila tistih , ki bodo plačevali tako ,da bo maso treba prej ali slej povečat ,da ne bo samo 35 eur !!
mackon08
13. 04. 2023 10.56
-4
Ni res tisti, ki so prostovoljno do zdaj plačevali bodo še naprej plačevali. Bo sigurno način, da lahko tudi nezaposlen brez dohodkovplača kot sedaj.
travc
13. 04. 2023 08.51
-10
In kaj bo bolje?Nič.Tisto dopolnilno si lahko prej ukinil zdaj bo pa obvezno.Povsod samo nekaj lupijo ko pa potrebuješ dohtarja ga pa ni.
Jernej Sekirnik
13. 04. 2023 08.36
-9
Narod tako pleše, ker je ukinjen prispevek. Vidiš, volivce dobiš za majhen denar, malo drobiža ne rabi plačat evo pa so srečni. Zdaj pa RTV prispevek ukinit
razumi če lahko
13. 04. 2023 08.56
+7
saj bo plačal pri plači mu bodo odtegnili takoj ne bo rabil čakat ,da dobi položnico !!
fv1
13. 04. 2023 08.29
-1
To se naj plača delodajalec pavproblem je rešen
Hujošgrimošjanoš
13. 04. 2023 08.18
-7
Iz prostovoljnega v obvezno? Golob ti si isti gn oj kot jansa
janez horvat
13. 04. 2023 09.14
-9