Slovenija

Zdravju škodljiv 'fracking': Po napovedani tožbi nevladniki pozivajo Slovenijo, naj ne popusti pritiskom

Ljubljana, 22. 09. 2020 12.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tadeja Voščun, STA
Komentarji
90

Slovenija je pred novim arbitražnim sporom. Britansko podjetje Ascent Resources, ki namerava na Petišovskem polju s hidravličnim lomljenjem pridobivati plin, je formalno sprožilo postopke za začetek arbitražne tožbe proti Sloveniji, ker se postopki za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja vlečejo že od leta 2017. Vlagatelji opozarjajo, da so za razvoj projekta do zdaj porabili več kot 50 milijonov evrov.

Nevladna organizacija Friend of the Earth je objavila pismo, ki ga je londonska pravna pisarna Enyo Law, zastopnica podjetja Asscent Resources, 23. julija na vrh slovenske vlade poslala z napovedano tožbo, v njem pa izrazila pripravljenost za nadaljnje pogovore. Pismo so prejeli premier Janez Janša, minister za zunanje zadeve Anže Logar in minister za okolje Andrej Vizjak.  

Ascent Resources v pismu izpostavlja domnevne kršitve investicijskega sporazuma med Veliko Britanijo in Slovenijo ter pogodbe o energetski listini. Navajajo še, da so ta dejanja povzročila občutno škodo investitorjem v Sloveniji, in opozarjajo, da so do zdaj v razvoj Petišovskega polja vložili več kot 50 milijonov evrov.  

Državno odvetništvo RS je z možnostjo, da britansko podjetje lahko vloži zahtevo za arbitražo proti Sloveniji, seznanjeno in opozarja, da to lahko stori šele po poteku trimesečnega roka, v katerem imata stranki možnost spor rešiti po mirni poti. Britansko podjetje lahko arbitražo vloži po 23. oktobru 2020. "Pristojni organi zadevo podrobno preučujejo in bodo pooblaščencu vlagateljev v roku predstavili svoje stališče glede očitkov, ki sta jih vlagatelja izpostavila v uradnem obvestilu o spornem razmerju, vključno s svojimi pogledi do možnosti za sporazumno rešitev zadeve," so pojasnili na državnem odvetništvu. 

Britanski vlagatelj s tožbo nad slovensko vlado, ki ji očita, da zavlačuje s postopki.
Britanski vlagatelj s tožbo nad slovensko vlado, ki ji očita, da zavlačuje s postopki. FOTO: AP

Postopki za dovoljenje črpanja plina trajajo že od leta 2017

Črpanje plina v Petišovcih načrtuje britanska družba Ascent Resources skupaj s slovenskim partnerjem podjetjem Geoenergo. Za črpanje plina s hidravličnim lomljenjem družbi predvidevata vrtini PG-10 in PG-11a. Maja leta 2017 so začeli postopek ugotavljanja vpliva na okolje. Leta 2018 je takratni minister Jure Leben odredil notranji nadzor nad delom Agencije RS za okolje (Arso). Nadzor je pokazal, da je v postopkih prihajalo do pritiskov in groženj ter da sta bili kršeni načeli samostojnosti in neodvisnosti organa ter dela uradnih oseb. Zadeva je odnesla tedanjega direktorja Arsa Joška Kneza.

Arso je lani marca sprejel odločitev, da je za črpanje plina v Petišovcih potrebna presoja vplivov na okolje in pridobitev okoljevarstvenega soglasja. Geonerego se je na odločitev pritožil na ministrstvo za okolje, ki je pritožbo zavrnilo. Podjetji sta nato julija lani sprožili upravni spor, upravno sodišče pa je Arsu junija letos pritrdilo.  

Sloveniji med drugim Enyo Law očita tudi prekoračitev rokov v postopku odločanja o zahtevi po presoji vplivov na okolje, izpodbija pa tudi samo odločitev.  

Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) pojasnjuje, da se fracking tako kot katera koli druga dejavnosti vrednoti preko okoljske zakonodaje. "Če dejavnost pomembno vpliva na okolje, je treba zanjo opraviti presojo vplivov na okolje in pridobiti ustrezna dovoljenja. Pridobivanje surovin oz. katerih koli energetov oz. planiranje teh aktivnosti ni v pristojnosti MOP, razen seveda v procesu presoje vplivov na okolje in izdaje ustreznih okoljskih dovoljenj. Po podatkih ARSO je sklep ARSO izdan v predhodnem postopku glede Petišovcev postal pravnomočen, kar pomeni, da mora stranka za izvedbo hidravličnega lomljena vložiti vlogo za pridobitev okoljevarstvenega soglasja. Te vloge ARSO še ni prejel, odprte zadeve na to temo zato nima,"dodajajo na MOP. 

Na škodljivost projekta ponovno opozarjajo tudi nevladniki

Nevladni organizaciji Umanotera in Focus poudarjata, da se je Slovenija znašla v primežu mehanizma reševanja sporov med vlagatelji in državo (t. i. mehanizem ISDS), ki ruši zakonodajno avtonomnost države. Omenjeni mehanizem mednarodnim podjetjem podeljuje obsežne pravice, po katerih lahko tuji investitorji tožijo državo za izgubo dobička.  

"Slovenija bi morala nemudoma izstopiti od vseh sporazumov o prosti trgovini ali drugih mednarodnih pogodb, ki vključujejo kontroverzen mehanizem ISDS ali njegove reformirane oblike. Le tako bo Slovenija lahko izvajala lastno zakonodajo in varovala okolje ter njene prebivalce, ne da bi ji pri tem grozile večmilijonske tožbe na posebnih arbitražnih tribunalih," opozarja Andrej Gnezda iz Umanotere.

Okololjevarstveniki opozarjajo na škodljivost 'frackinga' za lokalno okolje.
Okololjevarstveniki opozarjajo na škodljivost 'frackinga' za lokalno okolje. FOTO: Dreamstime

Okoljevarstveniki pozivajo, da Slovenija ne sme popustiti pritiskom vlagatelja, ki želi mimo slovenskih zakonodajnih predpisov izvajati okolju in zdravju škodljivo dejavnost 'frackinga', ki ima zelo nevarne vplive na lokalno okolje, pitno vodo in zdravje ljudi. Številne evropske države, vključno z Irsko, Francijo in Bolgarijo, so ga v celoti prepovedale.  

Slovensko vlado zato pozivajo, naj ne popusti pritisku podjetja. Prav tako apelirajo na slovenske vladne predstavnike v Bruslju, da se naj aktivno zavzamejo za spremembo Pogodbe o energetski listini, ki prav tako vsebuje sporni mehanizem.  

"Slovenska vlada se mora pritisku mednarodnega podjetja upreti, saj ne sme sprejeti, da bi nas izvajanje lastne zakonodaje stalo zelene Slovenije ali milijonov davkoplačevalskih sredstev. S tem bi lahko odprli vrata številnim mednarodnim podjetjem, da nas tožijo samo zato, ker izvajamo svoje zakone in predpise," še opozarja Gnezda.

Britanci predlagajo pogovor

Vlagatelji napovedane tožbe so v pismu zapisali, da so spor pripravljeni reševati s pogovori na visoki vladni ravni. "Iskreno upamo, da je mogoče najti prijateljsko rešitev za obstoječi spor, in bomo pozdravili vse konstruktivne predloge, ki bi jih morda imeli," še dodajajo.   

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (90)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fejst pob?
23. 03. 2021 14.57
Nobena država ne more sprejeti škodljivega poseganja v naravo, ki ima istočasno škodljive posledice za ljudi. To bi moralo biti jasno vsem investitorjem, ki hrepenijo po lahkih zaslužkih na račun drugih.
Nikolajev
23. 09. 2020 09.40
+9
Očitno bo Slovenijo pravdo izgubila. Taka pogodba sploh ne bi smela biti sklenjena. Odgovornost nosi povsem konkretna oseba iz javne uprave, ki je sklenitev take pogodbe dovolila. Naj se obelodani ime in priimek Slovenca, ki je v imenu državnega organa podpisal pogodbo.
marker1
02. 04. 2021 21.44
Baje naj bi to podpisal Židan, zato pa je v medijih taka tišina.
Nikolajev
23. 09. 2020 09.38
+9
Britanci obravnavajo Slovenijo enako kot Nigerijo. Slovenci niso Bušmani.
Nimasmisla
23. 09. 2020 09.37
+4
In uničili termalne izvire saj enkrat imajo nevladniki prav
ho?emVšolo
23. 09. 2020 09.13
+1
To je največja laž, da so investirali že več deset milijonov.
ho?emVšolo
23. 09. 2020 09.12
+2
Ne verjamem. Ta vlada počepne pri kapitalu in še sama prisloni svoj lonček.
pravakritika
22. 09. 2020 20.56
+21
...Poglejte po svetu, kaj je tole pridobivanje nafte z lomljenjem napravilo širši okolici!!!! ...NEPOPRAVLJIVO škodo je povzročilo!!! NE! pridobivanju nafte z hidravličnim lomljenjem!!!
za bojši jutri
22. 09. 2020 19.08
+17
Fac.king angleže
TerminatorX
22. 09. 2020 19.00
+26
Trump bi rad naredil deželo radioaktivno, tile angleži pa bi kradli plin in nepopravljivo uničili zemljo in voo - žitnico Slovenije. Mater, kdo je tu gospodar ?! Nagnat !
TerminatorX
22. 09. 2020 18.57
+38
Kdo je sklenil pogodbo z Angleži ? Ime in priimek prosim.
lizing
23. 09. 2020 08.26
+3
ni_mi_vse_eno
22. 09. 2020 18.53
+18
Čim dlje od fracking postopka. Ko je narava enkrat uničena, je ne bomo več očistili. Tu bi se morali zavedati ceno negativnih zunanjih ekonomskih vplivov (externalij).
lotmerzanec
22. 09. 2020 18.37
+28
Ja res je vendar me zelo moti ZAKAJ so podpisali pogodbe z Angleži?? Kdo je kriv za to?? Kdo si je denarce pospravil v žep?? Katera vlada je bila takrat,da tega ni preprečila?? Sedaj pa bo tožba za nekih 50 miljonov zato ker si je nekaj vidnih članov SD-ja v žepe pospravilo nekaj 100 tisoč evrov!? Bodo na petkovih protestih tudi za to sranje iskali krivca?? Verjetno ne,ko levičarji delajo nezakonito se jim to pogleda skozi prste in še mediji jim pomagajo!!
za bojši jutri
22. 09. 2020 19.09
+4
Kaj pa če je jajo spravil v žep provizijo?
ni_mi_vse_eno
22. 09. 2020 18.26
+22
To je res. Če bo slovenija pustila fracking na svoji deželi, se bodo dogajale zastrupitve s pitno vodo. V pitno vodo namreč udrejo nevarne kemikalije skupaj s plinom. Tako se zgodi, da boš lahko opazil gorenje vode v kuhinji (=burning tap water). Če boš tako vodo pil, boš umrl. Vsaj v tujini imajo take izkušnje.
Antoniozmaj
22. 09. 2020 18.09
-5
ivaniju jansxi in njegovi sekti naj samo z denarjem pomahajo, pa bo zadeva rešena
lotmerzanec
22. 09. 2020 18.38
+11
Nisem vedel,da je Maja 2017 bil Janša na oblasti?? Res imaš pamet miške!!
oježeš
22. 09. 2020 17.46
+29
Treba se je, oziroma bi se že zdavnaj morali, da se tujcu, kar je precej oddaljenega od njegove matične države, vse skupaj je. .e, kaj se tam nekje v tujini dogaja. Če tudi vsi ljudje pomrejo, on gleda le na dobiček s čim manj vlaganja. Kakšno škodo naredijo ali konkretno bi naredili pri nas, jih ne zanima. Pomembno za njih je, da se ne dela škoda v njihovi državi in da niso oškodovani ali ne povzročajo bolezni njihovim državljanom.
gekados
22. 09. 2020 17.41
+9
In vse bolj se mi zdi, da so levaki zavozili arb, razen pir zaliva, pa se to ne celega, smo izgubili na kopnem veliko ozemlja, in teran?
gekados
22. 09. 2020 17.39
+7
Se en projekt zavozen od levakov. Na koncu bo slo itak izgubila tozbo, me zanima kdo je nategoval britance vsa ta leta, da hocejo nazaj 50 m eurov?
Ate_ist
22. 09. 2020 18.17
+17
TerminatorX
22. 09. 2020 19.05
+3
Tole se zdi kot prerivanje z Špegljem, ko smo nato zvedeli za "Savudrijsko valo". Arbitražni sporazum me spoštuje nihče, torej tudi tu ni skrbi. Nabavit vojaško opremo. Letala helikopterje in opremiti vojsko !
diMarzio
22. 09. 2020 21.42
+4
a kam je šlo? vprašaj takratne vladajoče. Kdo je pobasal podkupnine, naj ti pomagam, na oblasti je bila SD & co
Jenkec
22. 09. 2020 17.05
+14
Ta vlada bo z veseljem prodala zdravo okolje in življenja ljudi
Common_sense
22. 09. 2020 18.59
+2
bojan12375
22. 09. 2020 17.02
-9
Umanotera?ko ji je to da vedno dela seanje
EEgon
22. 09. 2020 16.45
+14
1. Kdo so podpisniki dovoljenja iz strani SLO? Ali še imajo zapislitev? Če DA, kako to? 2. Ali bo država šla v odškodninsko tožbo do zaposlenih na ARSU? 3. Koliko vpletnenih na ARSO je članov SD?