Slovenija

Bešič Loredan: V ponedeljek bo bolj jasno, ali zdravniška stavka bo

Ljubljana, 14. 10. 2022 06.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Kaya Kamenarič, STA
Komentarji
167

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je pojasnila, da so se na včerajšnjih pogajanjih dodatno dogovorili, da bo vlada realizirala vse dogovore iz preteklosti. "Novembra podpisani dogovor, ki je bil delno realiziran, je povzročil tako veliko škodo, da bi mogoče veljalo razmisliti, da bi koga ovadili z odškodninsko in kazensko odgovornostjo," je bila ostra. Vlada sicer za vsa pogajanja predvideva 613 milijonov evrov. Ponovno so za pogajalsko mizo sedli tudi predstavniki sindikata Fides in vladne pogajalske skupine. "Imeli smo kar konstruktivna pogajanja," je dejal zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan. Za pogajalsko mizo bodo ponovni sedli v ponedeljek, ko bo po ministrovih besedah "bolj jasno, ali stavka bo".

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Napredek pogajanj
    01:50
    Iz 24UR: Napredek pogajanj
  • Iz 24UR: Kritike za lanski sporazum
    02:18
    Iz 24UR: Kritike za lanski sporazum
  • Iz SVETA: Sindikati zdravnikov redkobesedni po pogajanjih z vlado
    02:45
    Iz SVETA: Sindikati zdravnikov redkobesedni po pogajanjih z vlado

 

"Včeraj je bila sklenjena prva faza centralnih pogajanj," je na novinarski konferenci uvodoma dejala ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, ki je pojasnila, da gre za pogajanja, ki se jih je udeležilo vseh 46 sindikatov javnega sektorja. Dogovorili so se, da se javnim uslužbencem plače dvignejo s prvim oktobrom, višje nadomestilo za malice pa bodo prejeli s prvim septembrom. S prvim oktobrom pa bodo poračunali tudi letošnji regres. "Za najšibkejše največ in tako do 52. plačnega razreda," je pojasnila ministrica. 

Dodatno so se dogovoril tudi, da bo vlada realizirala vse dogovore iz preteklosti, ki so ostali nerealizirani. "V luči odprave nesorazmerij, ki so nastala predvsem z novembrom podpisanim dogovorom in z delno realiziranim dogovorom s sindikati zdravstva in socialnega varstva, torej en plačni razred za tiste, ki te povišice v lanskem letu niso bili deležni," je povedala. Izpostavila je še dogovor, da se bodo v okviru sistemskih sprememb pogajali o odpravi nesorazmerij in dogovorili, kako bodo plače v javnem sektorju obravnavali v prihodnosti. Področna pogajanja, predvsem s sindikati zdravstva in socialnega varstva, medtem še potekajo. 

Tako Ajanović Hovnik kot tudi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan sta bila kritična do novembra lani sklenjenega sporazuma, ki je delu zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu prinesel večje plače ter porušil nekatera plačna razmerja.

"Novembra podpisani dogovor, ki je bil delno realiziran, je povzročil tako veliko škodo, da bi mogoče veljalo razmisliti, da bi koga ovadili z odškodninsko in kazensko odgovornostjo," je dejala in pojasnila, da je naš plačni sistem narejen tako, da se plačne skupine in podskupine med seboj primerjajo. "Imamo orientacijska delovna mesta, ki to omogočajo, in tako velik parcialni poseg v eno poklicno skupino ali pa nekaj poklicnih skupin je povzročil toliko nezadovoljstva, da imamo zdaj tudi zato napovedane stavke tako v šolstvu kot v zdravstvu in verjetno še kje, če ne bi sprejeli včerajšnjega dogovora," je dejala. 

"Za celotna pogajanja smo predvideli 10 odstotkov, vrednost letošnje inflacije, za katero ocenjujemo, da bo okoli 10 odstotkov, celoten paket je vreden 613 milijonov," je dejala Ajanović Hovnikova in pojasnila, da so nekaj denarja že razdelili prek centralnih pogajanj, ostalo pa se bo delilo po parcialnih pogajanjih. 

Bešič Loredan: Imeli smo kar konstruktivna pogajanja s sindikatom Fides

"Prvič v zgodovini ta vlada uresničuje vse podpisane sporazume predhodnih vlad," je dejal zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan. Poudaril je, da imajo zaradi dogovora, ki je bil podpisan novembra lani, zelo hudo stisko. "Če bi tak dogovor prenesli na vse javne uslužbence, bi potrebovali vsaj milijardo in pol evrov, da bi uravnotežila vse, kar se je novembra zgodilo," je dejal.

Danes so imeli ob 10. uri "kar konstruktivna" pogajanja s sindikatom Fides, je še povedal. "Smo si blizu in vidimo isti cilj kako dati obliž na tisto, kar se je zgodilo novembra lani. Predvsem pa skupaj vidimo cilj, da smo tukaj za paciente, in v tem času, ko nas čakata jesen in zima, vlada sindikatom ponuja roko, da ne bo prišlo do stavke," je dejal in pojasnil, da je tudi od Fidesa dobil občutek, da bodo roko sprejeli.

"Ko rešujemo zdravstveni sistem, ne smemo pozabiti na preostali del javnega sektorja," je dejala Ajanović Hovnikova in poudarila, da se ne smejo porušiti razmerja.  

Povedal je še, da o podrobnostih ne more govoriti, ker so se tako dogovorili s Fidesom. Je pa povedal, da so posebej naslovili problematiko mladih zdravnikov specialistov. "Kaj se je zgodilo takrat novembra, da imajo danes specialisti zdravniki, ki so nosilci zdravstvene dejavnosti in nosijo vso odgovornost, manjše plače kot marsikdo v zdravstvenem sitemu?" Dodal je, da so bili presenečeni nad izjavami sindikatov zdravstva in socialnega varstva, da jim je vlada ponudila nespodobno ponudbo. "Predvsem v luči vsega, kar nas čaka. Vsa Evropa na nek način trpi. Mi mislimo, da je kompromis možen in da je odgovornost vseh strani, da kompromis najdemo. Ni prav, da zadeve zaostrujemo. Še posebej ne v luči izhodne covidne strategije in čakalnih dob. Dobro vemo, kaj sta dve leti covida povzročili," je pojasnil.

Ali stavka bo?

Ponudba s strani vlade, ki obsega dodatne milijone zunaj omenjenih 613 milijonov, je na mizi. Želja vlade je, da bi dogovore čim prej zaključili in skupaj našli način, kako nasloviti plače javnih uslužbencev. "Stavke si nihče ne želi, niti si je ne smemo privoščiti. Vsaka stavka, ki se bo zgodila, bo šla na račun ljudi," je dejal Bešič Loredan in ponovil, da bo za razliko od prejšnjih vlad ta vlada vse dogovore uresničila, in sicer v zmogljivostih, ki bodo to dopuščale. 

"V ponedeljek imamo sestanek. Približujemo se točki, ko bo treba podpisati neki sporazum in stavko preprečiti. Danes smo bili zelo blizu temu, da najdemo ustrezno dikcijo sporazuma," je pojasnil. Dodaj je, da jih skrbi predvsem to, kako v tem trenutku nasloviti anomalijo, ki se je zgodila pri plačah mlajših zdravnikov. "Tukaj imamo nekaj, da smo res unikum, da imajo ostali zaposleni v zdravstvu višje plače kot zdravniki specialisti," je izpostavil.

Predstavniki sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides so bili tudi danes skopi v izjavah po koncu pogajanj. Član Fidesove pogajalske skupine Gregor Zemljič je dejal le, da "pogajanja tečejo".

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (167)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
16. 10. 2022 17.54
+1
Kuštrinov Fides bo štrajkal in zahteva višje plače, predvsem za tiste Zdravniško elito ki že ima visoke plače, oni hočejo denar , denar in samo denar, za bolnike jim ni nič mar, ni jim mar tudi za to novico :"Zaskrbljujoče upadanje števila krvodajalcev," Slovenski krvodajalci dajejo kri prostovoljno in ZASTONJ, Zdravniki pa bi nam vse požrli, torej če bi Kuštrin potreboval kri, bi jo moral najprej plačati.
Castrum
16. 10. 2022 08.54
Golobovi povišali so plače dohtarjem (mladim pod 60 let starosti😋) - kriv je Janša.......Golobovi povišali so plače v JS - kriv je Janša,.......Golobovi februarja v nov dvig plač v JS - kriv bo Janša........Golobovi povišali plače Štrukljevim - kriv je Janša......
Castrum
16. 10. 2022 08.51
Pa ne morš verjet, no. Golobovi višajo in višajo plače v JS, talajo denar na velik, dejansko ga mečejo z lopato skozi okno.....in kriva je janševa vlada🤣🤣🤣🤣.........ma dobro, kolk morš bit zaslepljen kljukec, da to verjameš?
Ugovor vesti 133.člen
15. 10. 2022 15.00
+0
Odkar skoraj ni več, dežurni krivec za vse, Janša na tapeti, bodo levi portali obubožali. Popolnoma nezanimivo. Mogoče neodvisno sodstvo pomaga in privlečejo na plano kakšno za kase
Ugovor vesti 133.člen
15. 10. 2022 15.03
+0
kase=lase privlečeno zadevo. Podporniki te vlade, ki se jo ne sme kritizirati, a kahko bi jo razcefrali zaradi nič od niča, pa plešite. Kmalu boste prezebli, lačni in brez cvenka. Ideoligija nad vsem.
St. Gallen
15. 10. 2022 11.41
+0
medicinci imate prenizke place na Balkanu. Vabljeni v Svico....
borjac
15. 10. 2022 10.12
-1
Prokleti zdravniški lakomniki, samo do denarja jim je, v kovid krizi so pobasali milijone v svoje žepe, sedaj hočejo še več, skrajni desničar Kuštrin , ki njih vodi ni sposoben niti svojega dela opravljati, za ustvarjanje umetnih kriz in izrednih razmer v zdravstvu je sposoben, ampak samo takrat ko je na vladi Levo Sredinska Vlada. Sicer pa ta Zdravniška elita sama uničuje mlade zdravniške kadre in to zato da lahko potem izsiljujejo višje plače , da delajo kar hočejo in kolikor hočejo za kupe denarja, za bolnika jim pa ni popolnoma nič mar.
Ugovor vesti 133.člen
15. 10. 2022 08.57
-1
Tudi, če ima Loredan najboljše namene, ne bo rešil NIČ. Naše zdravstvo je na kratek rok nerešljivo. V tem času bo pa minister odstopil, saj je od začetka prvi kandidat za ta korak.
sociedadreal1
14. 10. 2022 21.12
+3
naj gredo povsem privat v slo in zavarovalnica naj jim nič ne plača, ali pa v tujino!
sociedadreal1
14. 10. 2022 21.11
-1
vse zdravnike, ki bodo stavkali odpustiti! pacienti bomo že potrpeli leto, dve!
Spužva
14. 10. 2022 20.25
-2
Plešimo, a brez poškodb. Zdravnika si namreč ne moremo privoščiti! 😁😁😁
sociedadreal1
14. 10. 2022 21.12
+5
zdravniki plešejo že najmanj 15 let, vsaj polovica!
dober-man
14. 10. 2022 19.45
+2
Bogi reveži kak se mi smilijo, če bi dobil kredit bi jim vse dal! zdaj ne bodo imeli za božično novoletne praznike, bog ve kje!? 🤣🤣🤣
dober-man
14. 10. 2022 19.49
+4
ps, da izobraženi!? ljudje padejo tako nizko to si od zdravnikov ne bi mislo. res vas je lahko sram 🤔
kr--en
14. 10. 2022 19.19
+5
Alternativa je, da plače zdravnikov ostanejo nespremenjene. Lahko ste prepričani, da bo večina zdravnikov preživela. Za bolnike bo stvar drugačna.
zibertmi
14. 10. 2022 19.15
+3
V ZPIZ so še pojasnili, da vsak odstotek uskladitve pokojnin na letni ravni pomeni 64 milijonov evrov, pri čemer bi 4,4 odstotna uskladitev pomenila 282 milijonov evrov na letni ravni. Ob tem spomnimo, da so predstavniki vlade v četrtek parafirali dogovor o povišanju plač in nekaterih drugih prejemkov za javni sektor. Sporočili so, da je paket vreden 611 milijonov evrov (od 1. oktobra 2022 in za leto 2023).koliko bo zahteval še kuštrin
mahar123
14. 10. 2022 19.04
-2
Scopy
14. 10. 2022 18.50
+3
G. Loredan a ste vi minister ali predsednik FIDESA. Samo da se ve iz prve roke govorim: zdravnikom so ponudili od 1 do 4 plačnih razredov vsem drugim zdravstveni delavcem (rtg, fizio, lab..itd) brez sester ki so svoje že dobile pa od 0 do 1 --> to je ta nespodobna ponudba. Ne zanimajo nas kriza, Ukrajina in plin. Samo tisto hočemo za kar se je vlada zavezala in ni se zavezala za 0 ali 1 razred ampak za odpravo nesorazmerij. Pa bog ne daj imeti višjo plačo od zdravnika greh da ga ni večjega. Zdravstveni delavec z uni. izobrazbo in specializacijo tik pred pokojnino ne sme imeti višje plače od mladega zdravnika..kam smo prišli in kaj se gredo naši zdravniki. Življenja rešujemo zdr. delavci iz ozadja in sestre..zdravnik sam življenja rešiti ne more.
Levcekk
14. 10. 2022 18.26
+2
Politika naj ne zlorablja zdravstvo za dosego svojih ciljev in naj se ne vmešava v stroko.Leta 2012(vlada J.J)so mi celo po ukazu politike in njihove policije načrtno uničili transplantirano ledvico z neprimerno terapijo v UKC.LJ ker sem glasen in kritičen do politike-kov in njenih kriminalnih dejanj in sistema.Tako počne država in se počne v naši državi,če nisi del ekipe in ubogljiv ter vodljiv.
Abrams
14. 10. 2022 18.41
-2
Verjetno si si jo uničeval že par let prej. To je paranoja.
Abrams
14. 10. 2022 18.45
+0
Očitno nisi nikoli vodil nobene uspešne ekipe. Zato ne govori o ekipah in vodenju. Ker ni tako zihr, folk je precej čuden, tako kot ti. Izmika se z kazanjem na napake, namesto da bi jih reševal.
kapljač1
14. 10. 2022 18.18
+0
Ker niste sprožili kazenskih postopkov zoper zdravniško stroko v času covida in ker niste sprožili kazenski postopkov zoper vladno koalicijo , se vam dogaja ponovna zloraba ! Je v takšnih primerih treba biti dosleden ali se politike ne iti !
kapljač1
14. 10. 2022 18.20
+0
Oknaj 4
14. 10. 2022 18.16
+3
Kdaj bomo pa mi pacienti organizirali stavko zaradi nemogočih čakalnih vrst
kapljač1
14. 10. 2022 18.21
+0
jezenslovenec
14. 10. 2022 18.14
+5
Če pogledam kako in kdaj delajo zdravniki, bi mislil, da vsak dan stavkajo.
kapljač1
14. 10. 2022 18.05
+2
Stavke zdravnikov so samo ko so na vladi leve bolj civilizirane politične stranke! Ko so primitivne desne , zdravniki celo prikimavajo politiki ogrožanja pacientov ! Oziroma so tiho kot riti, kot v primeru covida ! Zapret ene par jih v sindikatu , "na vodo in kos kruha" , bi bil en začetek v pravo smer !
kapljač1
14. 10. 2022 18.34
+1
Zoper primitivzem se lahko ubraniš samo z dosledno uporabo istih vatlov!