Slovenija

Bešič Loredan: Stavka je povsem nepotrebna, Fidesu je bila ponujena roka

Ljubljana, 21. 12. 2022 08.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
311

Potem ko je Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides določil datum stavke in predstavil svoje stavkovne zahteve, je temo naslovil tudi zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan. Ponovno je povedal, da se mu zdi stavka povsem nepotrebna, saj da je bila Fidesu ponujena roka. Dejal je celo, da gre pri napovedi morda celo za kršitev stavkovnega sporazuma.

Dobili smo uradni sklep o začetku splošne stavke zdravnikov in zobozdravnikov, je povedal zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan, ki je dodal, da jih je Fides obvestil, da bo stavka 11. januarja, in sicer v vseh zdravstvenih zavodih. "To je že druga napovedana stavka Fidesa v sedmih mesecih vlade. Zanimivo je, da ko je SDS na vladi, ni nikoli nobene napovedane stavke," je dejal. Opomnil je, da imajo s Fidesom sklenjen sporazum, da ne bo sprožal stavkovnih aktivnosti v zvezi z oblikovanjem ločenega plačnega sistema. 

Bešič Loredan je nato prebral izjavo Fidesa. Vodja Fidesove pogajalske skupine Gregor Zemljič je v torek pojasnil, da bo stavka enodnevna, in sicer kot opozorilo na nevzdržne razmere. Dodal je, da so žal prišli do točke, ko v ospredju ni več bolnik, pač pa politično obračunavanje. Dodal je, da gre tudi za hujskanje in neprimerno komunikacijo. "Stavka je napovedana za boljši zdravstveni sistem, spočite in predane zdravnike in zdravnice, zadovoljne bolnike in bolnice, za to, da jemljemo bolnike in vlado kot partnerje, in če želimo kritično stanje, ki trenutno vlada, izboljšati, moramo takoj stopiti skupaj in narediti odločne korake, da preprečimo izredne razmere v zdravstvu," je dejal.

Danijel Bešič Loredan
Danijel Bešič Loredan FOTO:

"Zanimivo je, da je bila izjava v kontekstu zgodbe, da je glavni odbor Fidesa odločitev o stavki sicer sprejel v začetku decembra, ker zdravniki s ponudbo vlade o odpravi plačnih nesorazmerij oz. dvigom plač niso zadovoljni, ker ustvarja plačna nesorazmerja in anomalije, saj mlajšim zdravnikom ponuja bistveno višji dvig kot izkušenejšim," je dejal minister in poudaril, da gre pri izjavah Fidesa za izjemno kontradiktornost.

"Mislimo, da gre celo morda za kršitev stavkovnega sporazuma"

Izpostavil je, da je vlada že pred prvo napovedano stavko, pa tudi ob podpisu dogovora Fidesu ponudila točno to, kar pišejo. "Da stopimo skupaj in preprečimo izredne razmere v zdravstvu. Vlada se je zavezala, da bo oblikovala zdravstveni steber, ta zaveza velja do 1. aprila. Nikoli nismo na strani vlade ali ministrstva za zdravje rekli, da so zdravniki ali zdravstveni delavci odgovorni za nastale razmere v zdravstvu. Gre za sistem, ki je prišel do točke, kjer je," je dejal. 

"Karierna pot, zaveze o prenosu napredovanj, standardi in normativi so zaveze vlade, ki jih bo opredelila v zdravstvenem stebru, in to je tematika zdravstvenega stebra, tako da tukaj s strani ministrice za javno upravo in iz moje strani mislimo, da gre celo morda za kršitev stavkovnega sporazuma, razen v točki 2, kjer Fides zahteva enak dvig za vse zdravnike in zobozdravnike," je dejal minister. 

Povedal je še, da so dosegli dogovor s sindikati in da pričakuje, da bodo aneks tudi podpisali. "S 1. januarjem se dvignejo plačni razredi, razen tistim, ki so v 57. plačnem razredu, za pet razredov. Dva s 1. januarjem in trije s 1. aprilom. Prvič v zgodovini je odpravljen strop. In s 1. aprilom bodo zdravniki, ki so v 57. razredu, takoj prešli v 59. razred in z napredovanji potem konec leta vemo, do kod lahko pridejo," je še pojasnil.

"Ureditev plačnih nesorazmerij v trenutnem plačnem sistemu ni možna, zato želimo na skupni poti s pogajanji urediti nov plačni steber v zdravstvu in ga tudi bomo. Do 1. aprila bo ta zadeva urejena, to je zaveza te vlade," je bil odločen. "Razumel bi, da bi napovedali stavko, če bi bili 1. aprila in mi ne bi izpolnili obljube," je dejal Bešič Loredan in dodal, da gre za nepotreben pritisk, saj da plače zdravnikom so dvignili. "Sem mnenja, da je ta stavka povsem nepotrebna, Fidesu je bila ponujena roka," je dejal.  

Stavka zdravnikov in zobozdravnikov bo 11. januarja

Stavka bo potekala 11. januarja, toda če zahtevam ne bo ugodeno, bodo zadeve prisiljeni zaostriti, je medtem včeraj dejal Zemljič. Pojasnil je, da bodo na ta dan oskrbljeni mlajši od 18 let in starejši, ostali nenujni bolniki pa bodo prenaročeni. Da bi stavko lahko preklicali, bi se morala pogajanja začeti jutri, zaključiti pa pred 11. januarjem, je dejal in predstavil stavkovne zahteve. 

Gregor Zemljič
Gregor Zemljič FOTO: Bobo

Med drugim zahtevajo, da se vlada jasno opredeli, da za nevzdržne razmere v zdravstvenem sistemu niso krivi zdravniki, in da obsodi kakršno koli obliko nasilja nad zdravniki in zdravstvenim osebjem ter da zdravnike kot nosilce zdravstvene dejavnosti vključi v reformo in oblikovanje boljšega in dostopnejšega javnega zdravstvenega sistema.

Druga zahteva je takojšnja naslovitev plačnih nesorazmerij znotraj zdravstvenih timov brez ustvarjanja novih nesorazmerij z enakim dvigom plač najkasneje do 1. aprila 2023. Zahtevajo pa še začrtanje karierne poti zdravnikov in prenos napredovanj. Ključno se jim zdi tudi dosledno upoštevanje standardov in normativov, pa tudi vzpostavitev pravnih podlag za nagrajevanje zdravnikov in zobozdravnikov, ki te normative presegajo. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (311)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jodr
22. 12. 2022 09.27
+0
Zokija za Ministra za zdravje, pa bomo v pol leta vsi brez osebnega zdravnika in tudi čakalnih vrst ne bo več, razen na Žalah.
Cool8
22. 12. 2022 08.00
+0
Ko bo g. minister Loredan spoznal, da so zdravniki nenasitni, izsiljevalski in požrešni, potem bo tudi sprevidel, da oni sami rušijo zdravstveni sistem , ki ga imamo, denarja hočejo vedno več in to ne bodo nehali delati ! Samo država jih lahko ustavi !
Ugovor vesti 133.člen
21. 12. 2022 18.13
-2
Glede na to, da naj bi najslabša vlada ever v zgodovini SLO, reševala zdravstvo, so rezultati na dlani. Čakalnim vrstam 30 dodaš nulo in to je rezultat dela te vlade, ki jo vodi Steve Jobs. Če mu na pomoč priskoči še Luka Dončić SLO politike, metalec puške v koruzo, pa bodo čakalne vrste 3.000 dni. Pa, če mu pomaga še Alenka Bratušek, ki se je tako izkazala v EU parlamentu za komisarko, potem se bodo čakalne vrste zmanjšale na 30.000 dni. Mogoče še kdo pomaga!
pekoči paradižnik
21. 12. 2022 17.45
+2
Smrt janšizmu,... svoboda narodu in javnemu zdravstvu, brez janšizma.
ElChe
21. 12. 2022 18.22
-2
Ti pa res rabiš zdravnika,ali so ti pa napotnico zbrisal pa nisi šel na kontrolni pregled.Terapija popušča.
jodr
22. 12. 2022 09.27
-1
junij66
21. 12. 2022 17.42
-1
Nič na tem svetu ni težje kot govoriti resnico, in nič ni lažje kot ugajati oz. plavati s tokom tega sveta kot mrtva riba.
pekoči paradižnik
21. 12. 2022 17.41
-1
Počasi se zateza zanka okoli janševskih zdravnikov,... zmanjkuje še verjetnih argumentov, zapletajo se v lastna nasprotja, vse zato, ker njihov ego in občutek več vrednosti ne dovoli, bi prišlo do kakšnih sprememb, ki njim ne bi bile v korist oziroma bi bili ob kakšen privilegij. Podpiram vztrajnost in pogum ministre, ki jim počasi tre jajca, ampak dolgo ne bodo več zdržali,.... tudi ta pacientova trdnjava se bo v kratkem sesula kot hišica iz kart,... in dobljena bo nova bitka proti janšizmu,....
jodr
22. 12. 2022 09.28
-1
Počasi se zateguje zanka okrog golobčkovega vratu.
junij66
21. 12. 2022 17.24
+0
ŠE NOBENA VLADA NI USPELA REŠIT PROBLEM IMENOVAN ZDRAVSTVO,KORUPCIJO,METANJE DENARJA V VREČE BREZ DNA PA GA NE BO NITI TOTALITARNA SVOBODNA VLADA DR.PERNATEGA. MINISTER DVOŽIVKA BEŠIČ PA ČE BIL TOLIKO SPOSOBEN BI OSTAL ORTOPED V VALDOLTRI OZ. V ŠVICI AMPAK SO GA ŠUTNILI TUDI OD TAM.
pulse77
21. 12. 2022 17.20
+0
Polovica denarja, ki ga mi plačujemo v ZZZS gre za provicije in korupcijo - velik del celo preko bolnic, kjer namerno ne vodijo evidenc o porabljenem materialu in priboru (da se čimveč zakrije). Za zdravnike ostane malo od tega denarja... Vedo pa, kaj se dogaja, ker morajo to gledati na dnevni ravni. Za primerjavo: zdravstveni prispevki so v Švici samo 50% višji, plače zdravnikov pa 300% višje... Kam torej gre ves ta denar pri nas? Nemškega sistema (kjer zdravstvene zavarovalnice morajo plačati vsako storitev - ne glede na kam gre pacient k zdravniku) - tega sistema pri nas nočejo uvesti, ker ne bi ostalo za provizije in korupcijo... Na koncu pa bomo nasankali mi, ki bomo ostali brez zdravnikov ...
zibertmi
21. 12. 2022 16.37
-1
A SE SAMO MENI ZDI, DA BI BILA POTREBNA ENA "STAVKA PACIENTOV" PROTI RUŠENJU JAVNEGA ZDRAVSTVA ŽE 10. JANUARJA?
zibertmi
21. 12. 2022 16.41
+3
saj nam je jasno ,da boste vi proti.kasko pa boste prišli do brezplačnega bureka.še tega ne veste ,da si ga sami plačujete preko članarin.donacije ,ki jih dajete z zneski na prazni položnici gredo pa za zakuske na mavricijusu
2fast4
21. 12. 2022 16.23
+3
Minister ima vso pravico, da reče, če ti ne paše lahko greš...In nima muda
zibertmi
21. 12. 2022 16.38
+3
če bi to naročil se kaj dosti v dostopnosti do teh bogov nebi spremenilo,bi bil pa izgovor.če bi janez naredil kaj podobnega bi rekli da jih ima
Apoteka
21. 12. 2022 16.12
+6
Vrnite neupravičene korona dodatke,z.alega.
zibertmi
21. 12. 2022 16.39
+3
saj jim je ivani z zujfom leta 2012 omogoćil izplačila vseh dodatkov.a je kdo raziskal slučajno afero potrjevanje kartic za prisotnost na delu v bolnišnicah.seveda nihče.fides pa podpornik sds v kompletu in vsi iz tega odbora delajo še privat
Sowkenc
21. 12. 2022 16.09
+3
Predlagam, da vlada z ministrom za zdravje na čelu ignorira ta FIDES, ki ni nič drugega kot pokvarjena koruptivna klientela. Sprašujem se, ali so zaprisegli Hipokratu ali mafij, korupciji ???
Bolcn
21. 12. 2022 16.08
+5
Čas da se zdravnike preimenuje v dnarnike..
Apoteka
21. 12. 2022 15.40
+7
Gremo po bandi dohtarski.
Kazimir Plemeniti
21. 12. 2022 15.37
+7
Smiselno bi bilo povišati plači predvsem tistim, ki delajo istočasno v javi ustanovi in še v privat ordinaciji, za povrhu pa ponoči še dežurajo od doma😳. A vi veste kakšen je to napor😱!
Slava b
21. 12. 2022 15.35
+6
Pacienta zdravijo prek telefona z lekadolom,oni bi pa radi višje plače za storjeno uslugo.
pekoči paradižnik
21. 12. 2022 17.43
+1
prek telefona zato, ker niso v ordinaciji, ampak trenutno delajo pri zasebniku, čeprav bi morali biti v ordinaciji.
borjac
21. 12. 2022 15.14
+10
Zdravniki, ki sestavljajo Fides so umazani, pokvarjeni, pogoltneži.
nikhrast
21. 12. 2022 15.14
-1
Saj ne morem verjeti, pa kdo se je spomnil na ta trapasti plačni sistem, pa da se enim zdravnikom poviša plača za več kot drugim. Tu v Severni Ameriki bi se zdravniki smejali temu plačnemu sistemu, mesečne plače ne poznajo, plačani so pa za vsak servis. V Kanadi je zdravstvo brezplačno, vse pa plačujejo provincialne zavarovalnice.
franjoz
21. 12. 2022 15.38
+11
Vprašaj Janšo kaj je lani naredil! Enim "ta velikim" je dvignil plače tistim ki pa so si zaslužili pa ne!Naredil je štalo v javnem sektorju in to sedaj mi požiramo! Koštrun pa je dal mir.
mackon08
21. 12. 2022 15.49
+2
nikhrast zdaj si ga pa pihnil od kot pa zavarovalnicam denar če ne od zavarovancev, brezplačno ja seveda.
Sowkenc
21. 12. 2022 16.12
+8
Štalo je naredil JJ v teh dveh letih vladavine na vseh področjih, da se še niti ne zavedamo.
nikhrast
21. 12. 2022 17.39
-3
macky, provincialna zavarovalnica pobira denar od delodajalcev in delojemalcev, ostali ne plačujejo nič, no, nobena malica pa ni zastonj. Vsak državljan pa dobi zdravstveno karto brezplačno.
pekoči paradižnik
21. 12. 2022 17.44
+6
Pacient štalo dela že trideset let, zato pa smo tam, kjer smo.
krmeki
21. 12. 2022 15.06
+10
Če vlada popusti temu izsiljevanju najbogatejšega sloja v družbi je konec in bo pogrom v celotnem javnem in zasebnem sektorju.
Flavio
21. 12. 2022 15.05
+0
Le kdo mu to puli obrvi. Tako jih ima urejene kot kaka ženska